Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

@Uruk: Ne znam za skor, ali temperatura od 75 stepeni i nije neka preterana za ovu karticu.

@MaliAbner: ne vredi raspravljati o tome ko je uradio bolji posao. Kada se pojavio ati 2900XT pre nekoliko godina, isto je kasnio u odnosu na 8800GTX i grejao se kao lud. I bio je tada novi dizajn. Tek je 4xxx serija dovela taj dizajn do izrazaja, a za to vreme su GTX2xx i famozni G92 harali trzishtem. Fermi, odnosno GF100, odnosno GTX480 je isto novi dizajn i ima svojih nedostataka. Medjutim, to shto ovaj chip donosi je mnogo ispred onoga shto je Ati uradio sa 5xxx serijom - napravio dupli 4xxx chip u manjem proizvodnom procesu...

Poslednja izmena:
E sad i ATi i nVidia su duplirali broj ugradjenih tranzistora a crveni GPU trosi manje nego prethodna generacija GPU za razliku od nVidije cina nova generacija trosi vise od prethodne generacije GPU-a.

A da li ti mozda znas koliko trsi 4870 a koliko 5870 ????
Meni nije jasno dokle ce vas moderatori pustati da po 100 put spominjete TDP (za koje vec i vrapci znaju) i iznosite neistine....

@G@W
prosto je neverovatno koliko ti iskonstruises stvari u pravcu u kojem tebi (ati-ju) odgovara. Ti li si bese rekao da nema sanse da se pojavi mercury engine za Adobe premiere jer bi u tom slucaju Intel morao nesto da preduzme, ili slicno, ne secam se. Odjednom ti smeta teslacija u Dirt2. Posto je to samo Dx9 igra sa nekoliko dx11 efekata. A sta cemo sa cinjenicom sto dirt2 u dx9 na gtx480 radi brze od hd5970? Aaa? Sta s tim. Sad verovatno sledi tvoj odgovor kako dirt2 nije bitan ni u dx9 ni u dx11. A setimo se da je to bila glavna uzdanica na prezentaciji hd5870. Dirt2 engine je vrlo bitan posto se ove godine na bazi tog engine-a ocekuju igre F1 2010, Dirt3 i (mozda)Grid2. Pa ove 2-3 igre ce biti okosnica ovog tipa igara u ovoj godini.

Benchmark Colin McRae: Dirt 2 (DX11/DX9)

Ako igram Dirt2 u DX9 da li cu nesto propustiti sto umesto 106 imam 81 fps? Ili mozda u DX11 sto nemam 72 nego 63 fps-a? I kako naprasno 30% veci fps u DX9 modu pada na 15% u DX11? Zar ne bi trebalo zbog drasticno brze teselacije razlika biti veca? :)

Ma ajde sad, dotaknite se i Microsofta da upotpunimo kolekciju. Drzite se teme, jer tako kad se ide u sirinu, ni do kakvog pametnog zakljucka ne moze da se dodje. Kakav intel, kakav amd, ko ovde prica o cpu. Koga briga za ati 2900 i nV 5xxx seriju danas?
Samo jedna primedba. Stoji to da nV bolje skalira pri oc...ali sta se desava ako se oc-uje za 15tak %, i tada predje tdp od 300w? Niko se nije dotakao te teme. Sta onda, kad je na 8pin+6pin?

@fingon82: to sam se ja odavno zapitao, samo nisam izneo javno :) Dakle, po mnogim testovima GTX 480 trosi vise od 5970 koji je vec oko 300W. I sta se desava kad se GTX 480 oc-uje, i to solidno? Kako to radi na 8-pin + 6-pin cija bi granica trebala da bude 300W ??

Jos od kad je pocelo da se prica o oc fermija, padalo mi je na pamet da to pomenem, ali me mrzelo da pregledam celu temu, mozda je negde bilo reci o tome. Ali ne verujem
Sta moze da bude...restart ili gsod 100%

i mislim da je upravo iz tog razloga smanjen radni takt gpu-ova na 5970

Poslednja izmena:
Jos od kad je pocelo da se prica o oc fermija, padalo mi je na pamet da to pomenem, ali me mrzelo da pregledam celu temu, mozda je negde bilo reci o tome. Ali ne verujem
Sta moze da bude...restart ili gsod 100%

Pre ce napajanje da zvekne ako je slabo, specifikacije 8 i 6 pinskog konektora su te zbog sigurnosti kao i sto je reil napjanja po EU standardu ogranicen na 20a

Setite se samo ATI 4xxx koje su se gasile pod OCCT GPU testom jer PWR na kartici nije mogao da isporuci potrebnu amperazu pa se ATI dosetio da to detektuje u driverima i smanji potrosnju obaranjem voltaze i kloka...
Tako da OC pre svega zavisi od naponskog dela na fermi kartici

Poslednja izmena:

To je cisto "na papiru" da bi se uklopio u pci standard o potrosnji, a inace ima kuler koji je po specifikaciji sposoban da hladi do 400w, pretpotstavljam da je ista situacija i sa hladnjakom na 480.

300w je velika disipacija..Vi pricate o potrosnji a niko ne spominje nacin kako to ohladiti!Tesko da ce to i jedan vazdusni cooler moci da ohladi tako da je i taj OC neupotrebljiv.
@ Rapture
Da je vazdusni hladnjak sposoban da ohladi chip nebi ga doveo do 96c pri full loadu na defaultnim taktovima..Znaci da bi pri OC-u od nekih 17% fan morao da ide na max da bi uspeo da odrzi i tih 96c sto je i to jako diskutabilno..
Najsmesnija stvar je sto kupovinom Asus GTX480 karte imas reklamu na kutiji za overvoltage Up to 50% performansi..Malo mi to smesno deluje kada je chip i ovako nemoguce odrzati na overklokovanim frekfencijama na stock voltazi a kamo li sa voltage tweakerom da se igras..

Prilozi

• Asus GTX480.png
    Asus GTX480.png
    179.9 KB · Pregleda: 40
@PCBeast
A zar je tesko pogledat par postova gore i iskustva sa retail karticama koje idu do ~75C sa pri kojoj se ventilator vrti na 80% i sa OC na 800Mhz sa nesto vecom temperaturom?

A pausalno racunanje povecanja brzina fan-a tek nema smisla........

zeljko
Ne znam kako je sad sa ovim novim biosom..Ja samo znam sta je cista matematika i matematika kaze da se tolika disipacija tesko moze obuzdati jer prelazi mogucnosti sistema hladjenja na vazduh..
300w druze pa jos daleko preko..Pominjes mi tu OC od 200 Mhz sto dodje oko 34% overkloka i sigurnih 400w potrosnje..Nema tu vazduh sta da trazi..Jedini nacin je da se stavi vodeni block tj da se karta nakaci na vodeni sistem.

Nekazem ja da je lako, ali i stock kuler uspeva da odrzi temperature ispod 80C pri OC-u, palit je najavio dual fan resenje a verujem da ce i ostali ponudit bolje vazdusne kulere pa cemo tada videti kako ce se oni pokazati... negde se cak spominjala i smanjena voltaza na nekim karticama ali za to ipak treba nova revizija ili birani primerci...

E to je vec druga stvar..Revizije sa ustelovanim biosom,non referentni primerci cooler-a bi moglo da pomognu resenju ove problematike..To bi dalo bolje rezultate svakako..E sad..Jedan od problema bi bio delimicno resen..A sta cemo sa ne tako sjajnim performansama-odnos specifikacije/realan rad..
Za to bi trebalo kompletne rezije chipova sa poboljsanom arhitekturom koja bi verovatno tek zazivela kroz jos nizi nm proces.
Znaci za to je potrebno jos vremena..Zato kad smo kod toga.Ono sto upada u oci je trenutna situacija,dostuponost ovakvih sad kartica i cena..I ovi non referentni primerci sigurno nece biti jeftiniji vec skuplji!Ja ne mogu da se ne uzmem utisku da je nVidia u oblacima i dalje tj da zivi od stare slave..Plasirati jedan nedovrsen proizvod sa manama po toliko velikoj ceni je apsurd.
Neshavtiti da je profit sada sekundarni koliko je borba za trziste i mogucnost plasiranja proizvoda u taj segment..Da je cena manja GTX480 bi mozda i zaziveo koliko toliko,kupovali bi ga zaljubljenici u hardver,entuzijasti i oni koji cene performanse i novu tehnologiju..Koliko toliko Fermi bi bar za te stvari posluzio..Ali sa ovom cenom tako se trziste gubi..
Kao sto sam rekao i sad ponavljam ponovo,GTX470 ima nade za mesto na trzistu..Bice non referentnih primeraka,boljih performansi itd..Ta kartica mozda i ima svoje mesto..Ali ono sto je svakako vazno da i ona mora da ide jos malo dole..Kada bi kostala max 300 Eur za sigurno bi ucvrstila poziciju na trzistu.

A da li ti mozda znas koliko trsi 4870 a koliko 5870 ????
Meni nije jasno dokle ce vas moderatori pustati da po 100 put spominjete TDP (za koje vec i vrapci znaju) i iznosite neistine....

HD5870 trosi okolo 25% manje od HD4870.
A ti izvrci koliko god ti volja, znaci napravili su brzi GPU sa duplo vise tranzistora koji trosi manje, za razliku od nVidia koja je takodje napravila GPU sa duplo vise tranzistora ali koji trosi 11.5 do 24% vise od svog prethodnika gtx285.

E sad svojevremeno kad je ATi inplementirao DX11 podrsku to za zeleni tabor nije bilo bitno uz izgovor koliko to igara podrzava taj standard, no sad kad su zeleni inplementirali "teslacenje" to je tako bitno i svima se nabija na nos iako postoji samo par igra i jedan test program koji meri mogucnosti kartice u ovome.
Znaci sad bi ATi mogao da kaze kako to nije bitno i kako ce to tek u nekoj od sledecih generacija biti aktuelno tj. treba sacekati da se to masovnije trazi u igrama.

Inace bole mene jer sam siguran da ce moja sledeca graficka biti X-kutija (koja kosta daleko manje od jedne ultra, hiper, mega grafike) a sve ostalo ce zavrsiti i sadasnji hd4850 i ubogi 8600GT.

300w je velika disipacija..Vi pricate o potrosnji a niko ne spominje nacin kako to ohladiti!Tesko da ce to i jedan vazdusni cooler moci da ohladi tako da je i taj OC neupotrebljiv.

Kuleri na novim GTX-ovima su mnogo losi. To jest ne kuleri nego ventilatori. Namestili su neki mali tockic sa bednim percima koji treba da tera sumanutu kubikazu vazduha preko cele duzine karte. Naravno da ce da se okrece na 16.8 miliona obrtaja i da se dere ko sumanut. A vazi sto ce da radi cim udje jedna mrva prasine u tunel.

Dobri nereferentni hladnjaci ce ciniti cuda za 470-icu. Ona ce biti sasvim pristojnih temperatura i OC friendly. Bice odlicna karta iz vrha ponude.

Nisam siguran da li ista moze da pomogne 480-ici. Jeste i nju ce malo bolje hladiti bolji kuleri, ali ona jednostavno ima preveliku pocetnu disipaciju sto rece PCBeast i potrosnju i cenu... Mada je ona zamisljena kao halo product. Nece ih bas puno ni biti.
Ko hoce ultra jaku NV makinu mozda je bolje da ide na dve nereferentne 470.

Svi brinu za potrošnju struje a od usta odvajaju da bi kupili 700W+ napajanja. Pitam se zbog čega? Možda kače TA peći na njih, kad nije zbog komponenti u kućištu?

HD5870 trosi okolo 25% manje od HD4870.
A ti izvrci koliko god ti volja, znaci napravili su brzi GPU sa duplo vise tranzistora koji trosi manje, za razliku od nVidia koja je takodje napravila GPU sa duplo vise tranzistora ali koji trosi 11.5 do 24% vise od svog prethodnika gtx285.

Covece gde si takve nebuloze procitao/izmislio?

http://www.anandtech.com/show/2841/26

5870 trosi ~60w vise od 4870

10 min. Furmarka, temperatura dostize 90C, fan tek na 67%. U pitanju je EVGA stock GTX480. Just Cause 2, temp. stoji na 85C, fan na 60%.

Evo i jedan konkretan post.

I don't have time to post bench marks, I'll get around to it mid next week. Overall I'm pretty happy with these cards

I was expecting a lot more noise, but its not bad at all..I would say it about the same or a little bit more than the 5870s, keep in mind that they're not in a case yet (out for powder coating)

I don't think the fans went over 60%...not sure about the temps but obviously its hot

The performance from what I could tell from the little I played was awesome....gone is the stutter in AvP and I'm able to play Metro with 4aa maxed with depth of field off and BC2 is playable @ 32xaa

It's nice to own Evga cards again, also cool to have adjustable profiles back.

I really enjoyed my 5870s the past five months...ATi have a awesome product, and by the look of things both company's futures are looking good for us gamers

I have nothing bad to say about ATi or their products, their drivers could be a little better but its good to see they're working on them frequently.

Props to ATi and NV for awesome cards....now bring on Crysis 2 and F3AR

GTX295
stalker295gtxi74300ultr.jpg

GTX480
stalkerultradx10gtx480.jpg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
5870 - 141w
4870 - 183w
da kupujem naocare ili sam nesto gadno pobrkao

Gledas Idle potrosnju.

AMD deklarise 5870 na potrosnju od ~188W, dok je 4870 na 160W. U idleu je razlika ogromna, ali na strani 5870 (90W 4870 prema 27 za 5870).

RV790 (4890 karta) trosi nesto malo vise od 5870.

10 min. Furmarka, temperatura dostize 90C, fan tek na 67%. U pitanju je EVGA stock GTX480. Just Cause 2, temp. stoji na 85C, fan na 60%.

GTX295

GTX480

@ Uruk spomenuo si min fps uporedi sunshafts, sa mojim dole:....
sam si rekao da average i max nije bita:Dn, a ovaj je najnizi u celom testu!

Prilozi

• stalker.jpg
    stalker.jpg
    203.6 KB · Pregleda: 59
5870 - 141w
4870 - 183w
da kupujem naocare ili sam nesto gadno pobrkao

ipak naocare

Pa kod potrosnje sta se gleda TDP maximalna potrosnja kad je GPU aktivan ili idle rezim?
ATI je osakatio 2D akceleraciju tako da win7 sa aerom ukljucenim i na primer photoshopom radi lose, pa po tome mogu zakljuciti kako je idle potrosnju toliko snizio...

Ono sto 99.9% ljudi interesuje a to je load potrosnja koja pod OCCT iznosi celih 401w dok 4870 trosi 338w, razlika se uveliko smanjuje u WOW igri ali ja je ne uzimam za realnost jer taj engin malo optereti GPU i sigurno nemoze da se poredi sa crysis, metro i ostalim novijim igrama

@ Uruk spomenuo si min fps uporedi sunshafts, sa mojim dole:....
sam si rekao da average i max nije bita:Dn, a ovaj je najnizi u celom testu!

Poredjenje ti nije na mjestu. Morao bi testirati GTX295 i GTX480 na svojoj masini. CoP benchmark demo prikazije drugacije rezultate na razlicitim masinama. Stutter, nekozistentan fps...

U ovoj temi je ocigledno samo jedno.Svi pricaju o necem sto njima trenutno odgovara ili bi voleli da bude tako?Nvidia je prikazala svoju seriju NV4xx koja je po mom misljenju OK,ali sa malim nedostatcima koji se tesko mogu ispraviti nereferentnim hladjenjem(koje nije na "vodenoj" bazi),sto direktno utice na mene kao kupca Njihovog proizvoda.Niko ko u posedu trenutno ima NV4xx bilo koji ne spominje buku koja ta karta pravi?Ja imam 5850 koji na 80% fanspeed-a urla tako da mi doje da ga bacim kroz prozor,a po onima koji su testirali 4xx ona je glasnija nego bilo koja 58xx.Vodeci se ovim sto ja cujem na karti iz potpisa na 80% fana(ako dobro cujem),serija NV4xx je "AVION KOJI POLECE".Komentari na 100% Fanspeed-a netreba ni uzimati u obzir,jer ako nemate slusalice "dzaba ste krecili".Ati serije 58xx ubzava fanspeed na max. 50% pri max.opterecenju,na 950/1200 i temperaturi od 80C sto se skoro i ne primeti.Da li treba da okacim slike sa Evg-a gde 5850 dere 470 u Vantage sa 4000+?Bez obzira da li je ukljucen PfX?Da li treba spominjati cenu karti + napajanja?Da li treba spomenuti da 480-tka nepali sa Corsair HX650,sto sa Ati kartama nije slucaj?Neki ovde to znaju samo nece da kazu!Naravno ko da 500+ eura za kartu mora imati i lovu za kvalitetno napajanje,sto Corsair HX650 nije:wall:!
Napredno nema sta!
@Uruk
Min Fps je u 1,2, slike u aplikaciji.Ja sa dve slike od 1000000 mogu da se nosim pa da budu i 10Fps-a za 100 evra manje.potpuno nebitna stvar,mada nekima mozda i nije!
:wave:

Poredjenje ti nije na mjestu. Morao bi testirati GTX295 i GTX480 na svojoj masini. CoP benchmark demo prikazije drugacije rezultate na razlicitim masinama. Stutter, nekozistentan fps...

Ma ja to "onako", zbog uruka, u prva tri testa ipak dolazi do izrazaja 1.5g ram i sira magistrala, a na 295 se nije ni odnosilo poredjenje.

@spaad

I onda dolazimo do onoga što ponavljam ko papagaj, da Fermi nije samo 480 (najbrža singe GPU kartica na planetu zemlji), već i 470. Koji je tek neznatno sporiji od 5870 (5%), nudi daleko kompletniji proizvod od pukog sirovog fps-a, a taj proizvod prati i ispeglani software, a troši megalomansih 50w više....

GTX295

GTX480

Da li j normalno da meni Min Fps sa SunShaft-om na ovim setovanjima bude 35% veci od GTX480 a Average cak 40%? Doduse na 1680x1050.
Day je sporiji kod mene 27%, Night 18% a Rain 12%. To i nije toliko bitno jer je fps u svim slucajevima preko 90. Nista nije OC cak mi i CPU radi na 2,66 ghz. :)

Nazad
Vrh Dno