Šta je novo?

Nokia N900 - RX-51

Aha. Verovatno. Nisam otvorio video, pa nisam ni... video :).

ovo je nokia hackerbox pakovanje... za pr...

U pocetku sam mislio da prodam svoju N97 i da doplatim za ovaj tel, medjutim, kada sam ga uzeo u ruke :O Ogroman je, i kao takav meni koji uvijek imam po dzepovima 2 telefona potpuno neupotrebljiv. Ajde, n97 sam progutao jer stvarno je milina prava kucati poruke, mejlove i chatovati preko nimbuzza (integrisani facebook, skype i svi ostali chatovi koje imate) koristeci tastaturu.

Ako vam treba jak hardver, pogledajte neki HTC, a ako bas hocete qwertz, onda NOU sa najnovijim firmverom (koji se ponasa kao microsoftov service pack, milion zakrpljenih rupa, potpuno dva razlicita telefona).

Dalje, ne svidja mi se sto su iz cista mira ispravili ekran u odnosu na tastaturu - mada mozda je to stvar navike.

Nokia se mora malo pozabaviti poslom, jer ako ovako nastavi, bankrot...

Telefon je celina. Ne mozes da pricas ako hoces ovo - uzmi ono. Necu ovo ili ono - nego hocu sve. I kao celina, N900 sije i N97 i "neki HTC sa jakim hardverom" (sta god to bilo) osim HD2 bez problema. Tako da nam bas i nisi objasnio zasto je N97 bolji izbor (jeste N900 je veliki, ali N97 nije mali) i koje to jos izbore imamo u top klasi sa qwerty tastaturom...

ja mislim da cu da sacekam neki novi maemo model. svidja mi se i n900 ali me malo odbija to sto nema sanse da se koristi jednom rukom, cak i da je malo manji ne bi moglo jer radi samo u landscape modu mada sam siguran da ce neka aplikacija to brzo ispraviti. inace nemam nista protiv velikih stvarcica, jedno vreme sam psp teglio kao mp3 player u dzepu.

N900 overklokovan na 1GHz

N900-Overclocked-1GHz.png

http://maemocentral.com/2010/04/03/...m_campaign=Feed:+MaemoCentral+(Maemo+Central)

i to na intel stock kuleru! :d

Ispade ovaj N900 fenomenalan telefon :D...da ima jos samo neku pristojnu navigaciju tipa, Garmin ili iGO :)

Sudeci po ovo linku novi Maemo 6 a.k.a MeeGo ce biti kompatibilan i sa N900 :) : http://repo.meego.com/MeeGo/devel/n900/images/

Sto se tice ovih MeeGo image-a jedna napomena da su to developer verzije OS-a bez grafickog interfejsa..dakle samo kernel i boot-ovanje u terminal mod

Poslednja izmena:
ne ispada nego jeste... :)

Ispade ovaj N900 fenomenalan telefon :D...da ima jos samo neku pristojnu navigaciju tipa, Garmin ili iGO :)

Sudeci po ovo linku novi Maemo 6 a.k.a MeeGo ce biti kompatibilan i sa N900 :) : http://repo.meego.com/MeeGo/devel/n900/images/

poz
ovo sam nasao na jednom forumu koji nebi da imenujem tice se navigacije

Nakon Symbiana, Windowsa, Androida i Maemo je dosao na red. Sygic je objavio da je izasla Sygic Mobile Maps 10 navigacija za Nokia N900.

Available regions:
Europe, USA, Canada

evo i kako to izgleda http://www.youtube.com/watch?v=2HWs4nAJaiM

Kazu da je u planu 10 i za Maemo a sta ce biti od toga, videcemo...

Evo bas sam kupio n900, utisci su veuma pozitivni, telefon je zaista brz:guitar: ne lagga ni malo i ako sam koristio desetak programa istovremeno...jedino sto je baterija malo slaba to je jedina mana do sada koju sam pronasao, nego pitam se dali kakav antivirus treba jer surfam cesto preko n900, jer nebi da mi se pokvari na bilo kakav naci platio sam ga 550 evra :) pa eto ako netko zna neka mi kaze?! ako vas sta interesuje o tel mogu vam pomoci;) Pozdrav:wave:

Lupi Kaspersky :D i instaliraj iptables lepo plus digni squid i miran si :D

Resio sam navigaciju, program se zove Mappero(raniji naziv Maemo mapper), izmedju ostalog podrzava google mape(koje mogu da se downloaduju i snime u telefon) i podrzava turn by turn navigaciju... Nije sve jos uvek tako vizuelno dopadljivo kao recimo Sygic ali radi posao skroz. Dakle dok se Nokia tj Navteq ne smiluje i Srbiju da obradi ili se pojavi Garmin/iGo, ovo je meni super resenje za navigaciju kroz Srbiju. Za napolje tu je Sygic...

pozdrav svima drugar mi je danas javio da je izasao novi update na 1.2 koji donosi nove igre, Facebook IM i mnogo drugih noviteta

Softver za full reflash utorak, OTA update sreda, novi Ovi Store cetvrtak...

Inace dosta vidnih poboljsanja ima.

Takodje objavljeno da nece postojati oficijelna MeeGo verzija za N900 no takodje Maemo tim ce u saradnji sa Maemo community izbaciti neoficijelnu verziju MeeGo 1.0 nakon sto Nokia izbaci prvi telefon koji ce pokretati taj OS...

isplati li i dalje uzimati ovaj telefon? imam N95 8gb vec 2 godine i zamenio bih ga nekom nokiom koja nema symbian, s ciljem da ga koristim u naredne 2 godine. maemo se slabo pominje kao neka buducnost, a za taj meego ne znam kakva ce biti kompatibilnost sa sadasnjim modelom?
n900 mi je prva opcija i uzivo mi se dopada, pa jel moze pomoc neka :)

Maemo kao takav nema buducnost, no zahvaljujuci Qt-u sve buduce aplikacije za Symbian, Maemo i Meego ce biti medjusobno kompatibilne. Nokia je objavila da nece postojati zvanicna verzija Meego-a za N900 no Maemo tim iz Nokije je najavio da ce zajedno sa Maemo community raditi na neoficijalnoj verziji za N900 koja ce se pojaviti ubrzo nakon pustanja prvog Meego uredjaja od strane Nokie.

Sto se telefona tice ja sam prezadovoljan i ni malo se ne kajem sto sam njega izabrao. Za internet jedino ko moze da mu parira je nexus/desire mada se meni vise svidja kako N900 radi posao no to su vec detalji sad. Socialn networks i IM, sve sto je potrebno je da se ulogujes i ama bas sve radi out of the box a ne sa dodatnim programima. Probao sam pre neki dan skype video poziv sa telefona, perfekcija. Ono sto meni od programa fali je dobra navigacija, tj da se ispravim dobra navigacija za teritoriju Srbije. Nokia maps nema mogucnost turn by turn rutiranja sem toga korektno radi, Sygic radi sve kako treba ali kako koriste Nokia mape pokrivenost Srbije je an nivou glavnih puteva. Nasao sam aplikaciju Mappero koja radi sa Google mapama i ima turn by turn ali to nije na nivou gore spomenutih aplikacija no radi posao...

Kvalitet izgrade netipican za Nokiu, nista ne krcka, slider jako cvrst, jedino sam stavio foliju na ekran da se ne grebe i evo 4 meseca vec telefon je bez ogrebotine a nije da sam pazljiv puno.

Baza aplikacija je smesna ako se poredi sa Apple-ovom ili sa Androidovom no ja do sada nisam dosao u situaciju da mi je nesto trebalo a da to nisam mogao da nadjem u nekom od maemo.org kataloga. Sta god dalje da te zanima pitaj, tu sam da pomognem :)

hvala na odgovoru :)

citao sam malo i maemo.org forume, jedan clan je napisao lep summary:

Maemo5 OS on the N900 is one special OS.
- Can play nearly all video/audio codecs that's possible on a linux desktop PC.
- Such as ogg, flac, ac3, xvid, x264, wmv, rmvb, aac, mp3, wav etc
- No need for itunes. No need to re-encode videos.
- Gmail works great. Even from the browser via Android version of Gmail.
- 32GB built-in and can go up to 64GB once 32GB MicroSD comes out.
- No need for hacking. It's fully open to the user with root access.
- Full access to all the OS files including the kernal. Even over ssh.
- True real-time active multi-tasking. Not pause/resume.
- eg. It can even play a normal 700MB xvid avi file in the background while you browse the web / sms etc.
- Up to 9 virtual desktops. (4 officially, up to 9 possible)
- The best integration of internet chat such as skype/msn etc.
- Full desktop version of OpenOffice and Gimp.
- Many more full desktop linux apps. (openssh, truecrypt etc etc)
- It's the only phone that actually can run direct recompiled desktop gnu linux apps.
- 3rd party full turn-by-turn voice navigation is available. (Sygic)
- Awesome mozilla based web browser. Firefox Mobile available also.
- Excellent hardware keyboard. Fully remappable. (4 layers per key)
- Battery life is good imo. Lasted me 2 full days with ~45mins talk, some internet browsing.
- Tons of new apps appearing / improved everyday at maemo.org
- VERY customizable. OS is pretty much desktop linux with mobile gui on top.
- You can create your own scripts for nearly anything just like linux.
(and create desktop widgets that show its output or initiate the script)
- New PR1.2 update with HUGE amount of changes should come out within next few weeks.
- Great still camera. Has flash. Record videos at 800x480 even with flash in torch mode at night.
My priorities were:
- Play nearly all SD-res video files without the need for re-encoding.
- Be as desktop PC-like as possible with nearly no limits. (geeky)
- Proper and super effective true multi-tasking with running background apps.
- Great community with lots of new apps/mods/themes developers.
- Hardware keyboard. This is a must.
- 3.5mm earphone socket. Good video camera.

Anyways, I see no competition to the N900 imo currently. Tell me if there is one and I'll swap to that. N900 will get better over time with MORE apps also. Especially considering it'll support Qt 4.6 which new Symbian 4 and Meego OS will support. Which means new app support for quite a long time.

nista, bacam se ovih dana u oglasavanje n95ice...

U principu sve sto je bitno za N900 ces naci na talk.maemo.org tako da bar nema potrebe da lutas po brdu sajtova... Srecno sa prodajom 95!

Nazad
Vrh Dno