Šta je novo?

Nokia N900 - RX-51

Ova Nokia neće imati MMS tako da sada možete da pljujete i Nokiu.

Verovatno ce brzo neki developeri izbaciti aplikaciju za MMS. Ipak je ovo prvi Maemo telefon. Ipak je sve ovo "preview of N900"

[YOUTUBE]SyGblwHyNXs[/YOUTUBE]

Poslednja izmena od urednika:
xaxaxa.. kakvo zumiranje na web strani.

Wax on... waaaaax off! :D

Idelan hw je kada bi Nokia stavila NVidia Tegra u telefon. Trosi manje od 1W a moze da tera HD video i 3d grafiku opusteno.

hahmmm...
"3D graphics accelerator with OpenGL ES 2.0 support ima" dovoljno jak "hw"
jaci je cak od iPhone-ovog (powerVR SGX)
N900 is a gaming beasT...:guitar:

Ima jos jedan model ali bez qwerty n910, capative touch screen

Tegra je u sustini GeForce 6 samo prilicno osakacen. Mislim da ima:
- 2 TMU,
- podrzava 5xCSAA,
- 40M triangles/sec,
- 600M pixels/sec,
- Texture 240M pixels/sec.

Tegra ima 4x ARM11 koje moze po potrebi da pali i gasi u zavisnosti od opterecenjai tako cuva bateriju. Moze da istera Quake 3 Arenu u 45+ fps WVGA (800 x 480), 8x Aniso Texture Filtering, 5x Coverage Sampling AA.

PowerVR SGX postoji u puno verzija tako da je tesko dati neku uopstenu ocenu. SGX ima Pixel, vertex i geometry shadere (na nivou DX10.1)
- SGX520 (7 MPolys/s, 250Mpx/s) za mob. telefone i mm playere
- SGX530/1 (14 MPolys/s) za mob. telefone i mm playere
- SGX535 and SGX540 (28 MPolys/s) za high-end mob. telefona i playere, portable, MID, UMPC, consumer
- SGX540 (1000M pix/s, 20-35M Polys/s), SGX545, SGX555

Ovaj 535 ide u Intelove Atome. Uglavnom 530 ide u mobilne telefone. Npr..
IPhone 3G: Samsung S5L8900—MBX Lite + VGP Lite + FPU (VFP11) + ARM1176
IPhone 3GS: SGX535 + VXD
Nokia N900, Samsung Omnia i8910, Palm Pre: Texas Instruments OMAP3430—SGX530 + Cortex-A8

Performance (SGX530) su mu:
- ~14M triangles/sec
- fillrate 1200MPixels@200MHz.

ja :d

kvalitet izrade prosecan, daleko da je los ali za ovakav telefon nedovoljno dobar...

ogroman je i tezak ali je qwerty prostran zbog toga mada smara polozaj spacebara... displej je odlican u rangu sa konkurencijom izuzev samsunga, naravno... ali nije bas osetljiv...

maemo je super, mada smara sto je landscape only al valjda tje to ispraviti... takodje, task manager je uvek tu i svaki korak zahteva odlazak na njega sem ako nema aktivnih aplikacija... browser je super, najbitnije da ima flash i stvarno radi vrhunski... verovatno najbolji na trzistu i mislim da je iphone jedno 2 koplja iza... nema mms :(

ono sto je super je da nema laga uopste cak i kada se dobrano optereti telefon i da je maemo lep za oko...

baterija je prosek...

nisam ga dugo koristio, mozda nedelju dana i to kao 2. tel...

Zanimljivo, krajnje je vreme da se s60 zameni necim sto ce konkurisati androidu (kada evoluira naravno).

ja samo da pitam - jel android zaista uzeo toliko maha ? pitam, jer ne znam

shto se mene od pre 7-8 meseci tiche, za mobilne naprave je WM majka, no nikad se nisam igrao sa androidom, niti video sprave sa istim, pa mi malo chudno ..

mislim, pitanje je u sushtini - jel android popularan zato shto ima iza sebe google hype, ili je zaista ekstremno koristan .. ?

I za mene je to pitanje enigma posto ne znam puno ljudi koji ga koriste

Probao sam ga, gledao...meni nije "legao"

WM vs. Android - po meni WM

sad je pitanje Maemo vs Sve ostalo kako ce se pokazati, mada ja mislim da je jos rano..

udeo androida na trzistu je i dalje smesan... ali je u naletu i tek tje se videti potencijal kada se to malo prosiri... za sada sve vise proizvodjaca se okretje ka njemu jer prosto nema druge alternative kada su pametni telefoni u pitanju... wm je zastareo, symbian okrenut ka nokii, takodje i maemo dok samsung pravi svoj os... A drugo, stoji to da je google tu upleo prste i omogutjio laku integraciju sa svojim i ostalim servisima...

Ima ovaj zanimljiv clanak gde autor poredi MAemo i Android...njihove prednosti i mane. E sad po ovome meni se vise svidja ideja po kojoj funkcionise Maemo, ali cinjenica je da je Android stekao ogromnu popularnost i veliku bazu programa i to za samo nekih koliko, godinu, godinu i po dana :shock:
Plus ako se desi da stvarno ovaj Google Nexus One bude 200$ u SAD-u, a nek bude i 200eura u evropi, cini mi se da ce Android da postane standard u narednim godinama :p

http://buruonbrails.blogspot.com/2009/09/android-vs-maemo.html

mene od androida jedino konkretno zanima Acer Liquid .. :)

ako bude kao i svi ostali acerovi proizvodi, u pogledu cene - onda vrh

acer-liquid-a1-android-photos-0.jpg

Pa koliko sam ja mogao da vidim, na Amazonu kosta isto koliko i N900 :p

Ima li još impresija pored akkijevih :)?

^ Ako se ovo nađe u slobodnoj prodaji, ne smem da zamislim cenu!

Najgore je što bi na poklon mogao da ga dobije neko ko apsolutno nema pojma kako da spoji USB ili da ga "hakuje"....pada mi više osoba na pamet...

Pa prodaje ga vec Vip. Mislim da su cene/uslovi isti ko za HD2.

Nazad
Vrh Dno