Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

@garson: Nisi ali je o tome ovde tema, barem tako pise u naslovu :D Stekao sam dojam branjenja, ali je ocigledno da revizija mora da dozivi malu promenu arhitekture kako bi proradila punom parom ;)
A sto se tice tog OC-a fermija, pa on jedva radi bez pregrevanja na fabrickim vrednostima, a kamoli da se nasvira za ~30% :)

1.1 Ghz tesko..Oko 1.1 Ghz je vec wall ,retki su primerci koji mogu i toliko da postignu sa nabijenim voltazama.1050-1080 Mhz je ono gde se skoro svi nalaze i tu je wall..
Video si kad su momci radili na LN2 da se ni tad prag OC potenicijala nije pomerio nesto drasticno vec sasvim malo u odnosu na vazduh!
Sa 1000+ Mhz tesko da bi mogli da plasiraju referentne primerke jer je pitanje koliko bi to radilo stabilno + i da li bi radilo uopste + referentno vazdusno hladjnje koje bi moralo da bude ko zna kakvo da bi to ohladilo
(ovde bi voda morala za sigurno) jer se voltaza za 1000 Mhz klok krece i do 1.3v zavisno od primerka i to samo za testove,ne za stabilan rad ali opet kazem zavisi i od primerka!
Bez voltaze OC chip-a jedva mrda i preko 930 Mhz,bolji primerci za sad retki idu na 950 Mhz ali uglavnom da bi se ova barijera probila treba malo i pomoc voltaze.
Koliko god da biraju chipove arhitektura je ta koja ogranicava OC potencijal.Ipak je 1000 Mhz + tj 1100 kako si ti rekao mislena imenica i tesko da moze da se ostvari kad sagledas sve cinjnice!

Pa i *******i i Nidza su bili jako blizu 1.1, kad bi im davali sve cipove redom iz fabrike uboli bi nekoliko bastard cipova da mogu na 1.1 :)

"Italian overclocker giorgioprimo after an increase in the video card asus radeon HD 5870 voltage to 1.512 v under liquid nitrogen attained stable operation at the core frequency 1350 MHz in the test of 3DMark vantage."

No nije to bitno, neka je i 1.09 i 1.08, nije to poenta. Mozda si me pogresno shvatio, nisam ja rekao da ATI moze da izbaci kartu koja ce da radi na tom taktu i da sve bude u redu. Naravno da ne moze. Rekao sam da mogu da izbace neki mali broj (PR stunt) karata tako maksimalno nabijenih koje ce da piste, cvrce, vriste na 100 stepeni, urlaju na 100 decibela i crkavaju posle nedelju dana, ali da ih salju svima na testove i da se hvale kakvu kartu imaju.
Ako se slucajno desi pa to urade, ja cu prvi da ih pljunem :D

Poenta svog ovog mog trucanja je da postoji razlika izmedju karte koja se izbacuje za tako nesto i karte koja je upotrebljiva u realnim uslovima :)

Pa ovo je na duze staze izuzetno vazno za korisnike ;)

@PCBeast
Iskreno sumnjam da ce OC potencijal retail karti biti ovoliki. Da su znali da maltene svaki cip moze da radi na 800MHz na vazduhu (koliko svi ovi sa reviewova izgleda mogu), na toliko bi ga i klokovali, jer onda razlika u odnosu na 5870 u startu ne bi bila 10-15%, vec 25-30%. Sva je prilika da su ovo probrani primerci, jer je paper launch u pitanju. Naravno, mozda i gresim. :)

Gresis evo zasto..Nvidia nije nikad isla na velike klokove i sve sto je postizala te sjajne performanse postizala je na dosta nizim klokovima nego sto je ATI imao i uvek je bila brza.OC potencijal nije nikad razocarao i kako se generacijski kretalo uvek je stajalo to da moze tih 100 mzh + za svaki dan pa na dalje..Naravno bilo je i po neko djubre,zadesi se ali ja generalno nisam naisao na manji potencijal.Cak sam uspevao na 7900 GTX-u i 7900 GTO (na ovoj cak i 755 Mhz za GPU) da izvucem citavih 100 Mhz za 3D Mark a G71 u tom dobu nije bio bas slavan za OC kao sadanje karte..
E sad da ne duzim.700 Mhz je najnizi prag na koji su morali da idu sa GTX480 jer bi u suprotnom chip trotlovao zbog temperature ..800 Mhz za svaki dan kao defaultna frekfencija je prosto nemoguce zbog svih navedenih razloga o kojim smo ovde pricali..Moguce je postici 800 Mhz za test i preko ali tesko da ce referentni cooler moci da izdrzi tu disipaciju.Eno eVGA ima izvedbu sa vodenim blockom pa je kartu OC-ovala samo na 750 Mhz,naravno bice tu jos prostora ali generalni problem je pregrevanj chipa ne OC potencijal.Znaci sa dobro ohladjenom kartom GTX480 ide lagano na 800 Mhz pa i + za svaki dan.
Ako si na disipaciju mislio i na uslove za svaki dan onda se slazem da je 800 Mhz za sad neupotrebljivo ali ako pricamo o OC potenicjalu chip ga ima i lepo se pokazao.Znaci arhitektura ,takva kakva god da je sad mu to omogucava,tu osobinu je Nv i sa GT300 zadrzala..
Da se GT300 greje kao GT200 sad bi bilo primeraka i na 800 Mhz u OC izdanju ili ti poznatijim TOP verizijama.Imas verzija GTX280 na 700 Mhz koje ne osecaju taj klok,rade stabilno kao sat,mislim na fabricka izdanja kao OC TOP verzije.
Moj GTX280 je isao 140 Mhz za svaki dan uz jako fine temperature dok je za testove gurao cak i na 770 Mhz,u aquamarku cak i na 780 Mhz ..Evo primer :

Pa i *******i i Nidza su bili jako blizu 1.1, kad bi im davali sve cipove redom iz fabrike uboli bi nekoliko bastard cipova da mogu na 1.1 :)

"Italian overclocker giorgioprimo after an increase in the video card asus radeon HD 5870 voltage to 1.512 v under liquid nitrogen attained stable operation at the core frequency 1350 MHz in the test of 3DMark vantage."

No nije to bitno, neka je i 1.09 i 1.08, nije to poenta. Mozda si me pogresno shvatio, nisam ja rekao da ATI moze da izbaci kartu koja ce da radi na tom taktu i da sve bude u redu. Naravno da ne moze. Rekao sam da mogu da izbace neki mali broj (PR stunt) karata tako maksimalno nabijenih koje ce da piste, cvrce, vriste na 100 stepeni, urlaju na 100 decibela i crkavaju posle nedelju dana, ali da ih salju svima na testove i da se hvale kakvu kartu imaju.
Ako se slucajno desi pa to urade, ja cu prvi da ih pljunem :D

Poenta svog ovog mog trucanja je da postoji razlika izmedju karte koja se izbacuje za tako nesto i karte koja je upotrebljiva u realnim uslovima :)

Evo recimo ovde sam morao da stavim 1.35v za 1070 Mhz da bi taj klok zadrzao za Vantage.Dalje nece,wall da ga silujes ne pomaze.

Sve je to blizu a tako daleko:p

@gorth
pa ja i nisam mislio da ne moze da ide preko 900 Mhz, vec da svako ubrzanje preko 900-950 Mhz donosi zanemarljivo bolje rezultate sto se tice fps-a. Drugim recima, ni taj na 1 Ghz, nece u vecini igara raditi brze od Fermija. S druge strane, fermi se do 850 Mhz (dakle 20% brze od fabrickih vrednosti) skalira maltene idealno. Tj. 20% veci klok i skoro isto toliko bolje performanse. Zbog toga Ati verovatno i nece (ne moze) da pravi hd5890. Morali bi da ga kloknu na 950 Mhz, uz sve negativne stvari koje to nosi sa sobom, da bi dobili 5-6% bolje performanse. Zbog toga ce morati da naprave potpuno novi cip u istom 40 nm proizvodu, da bi mogli da preteknu Fermija do kraja godine.

Gresis evo zasto..Nvidia nije nikad isla na velike klokove i sve sto je postizala te sjajne performanse postizala je na dosta nizim klokovima nego sto je ATI imao i uvek je bila brza...

Mislim da gledamo stvari iz nesto razlicitih uglova. Razlika na defaultu odavno nije bila manja, a sa kasnjenjem od ~6 meseci mnogo vise bi im znacio "good press" na defaultu od toga sto dobro skaliraju pri OC. Realno je zakljucak 90% testova vrlo mlak.

Videcemo, retail karte ce stici za dve nedelje, pa cemo videti kakvi su overklokeri i kakve su im termalne karakteristike. I dalje mislim da su ovo sve bili probrani primerci.

Uzgred, evo izvestaja Jon Peddie Research, cije kvartalne izvestaje svi cekamo i komentarisemo kada je trziste grafickih cipova u pitanju.

Using a proprietary metric that ranks price, power consumption and performance figures, market watcher Jon Peddie Research gives AMD's HD5870 graphics adapter cards nearly twice the score of Nvidia's GTX480 cards.

"AMD has significantly lower power consumption and smaller die, while Nvidia has not that big a performance advantage," said Jon Peddie. From that perspective, "AMD is the hands down winner," he said.

Mislim da gledamo stvari iz nesto razlicitih uglova. Razlika na defaultu odavno nije bila manja, a sa kasnjenjem od ~6 meseci mnogo vise bi im znacio "good press" na defaultu od toga sto dobro skaliraju pri OC. Realno je zakljucak 90% testova vrlo mlak.

Videcemo, retail karte ce stici za dve nedelje, pa cemo videti kakvi su overklokeri i kakve su im termalne karakteristike. I dalje mislim da su ovo sve bili probrani primerci.

Uzgred, evo izvestaja Jon Peddie Research, cije kvartalne izvestaje svi cekamo i komentarisemo kada je trziste grafickih cipova u pitanju.

Sad smo pogodili ugao gledista:p
To je tacno.Razlika na defaultu nikad nije bila manja tj ATI nikad nije bio blizi..I da veci klokovi bi im znacili na default nego OC ..Jasno,razumemo se..Ali to povlaci celokupnu pricu koju smo razvezali u ovoj temi..Ne moze se Fermi gledati iz tog ugla kada jednostavno ima mane,gresku u arhitekturi koju treba ispraviti..Kada se disipacija smanji tad se moze razmisljati o vecim defaultnim klokovima.Ali ne samo TDP vec se mora i arhitektura usavrsiti jer nije ATI blizu nvidiji samo zbog defaultnih klokova vec zbog toga kako se sam chip pokazao.GTX480 nije to sto je trebalo da bude i tu se prica zavrsava.

@tomaizno: jasno je to meni da Fermi daleko bolje skalira, samo sam ti napomenuo da su bili planovi za serijske modele 5870 na 1GHZ ;)

Iskreno pocelo je da me mrzi da citam ovu temu, presuli smo iz shupljeg u prazno jedno tri puta :D :D

Poslednja izmena:
Lol, evo ga i Jon Peddie poznati PC igrac...:d kako smo samo mogli bez njihovog misljenja do sad...

Sad cemo ovde trpati i komentarisati vesti sa berze? Broj postova u ovoj temi u poredjenju sa temom o 5xxx seriji zaista je .... impresivan. Fali jos jedan krug o decibelima i XFX-u, btw.

Poslednja izmena:
Broj postova u ovoj temi u poredjenju sa temom o 5xxx seriji zaista je .... impresivan.

Mozda zato sto jos uvek nema 4X0 karata u prodaji pa postovi ne mogu da se raspu po user review-ovima i radionici ? :)

Ako nekoga zanima broj postova, neka pogleda milion tema u vezi 5XX0 kartica pa sve sabere.

Da, te karte niko nema (a oni koji su je zapravo i isprobali i ne postuju vise), ali se jedna-te-ista prica nastavlja...

Ovima iz nvidie mora da je pozlilo koliko se ovde puta pomenulo jedno te isto:D
Receno je sve sto je moglo da se kaze,tacno je da se sad vrti sve u krug.
Nego ovaj krug me asocirao na..
Mozda nvidia treba da se pozali ATI-ju za pomoc :
"Seti se mene budi drug,jer ti mi mozes pomoci,da obidjemo jos jedan krug.."
Ako ovo zapevaju ,trziste ima da procveta :D:D:D
Malo sale nije na odmet da razbijemo ovu monotoniju jednog te istog;)

Lol, evo ga i Jon Peddie poznati PC igrac...:d

I ja svasta pricam, samo su sirove performanse vazne, a kako je NVidia jednostavno brza, prodace makar milion karti po ceni od 500 dolara i jos 500.000 profesionalnih po 3000 dolara... ma sam Fermi ce satreti konkurenciju, ne trebaju ni im derivati.

Nadam se da stvarno ne mislis da ekonomska strana price uopste nije vazna. ;)

Ma, da...

Znaci prva strana ove teme...Deja Vu. :d

Pa ovo je na duze staze izuzetno vazno za korisnike ;)
Moze da bude, medjutim videli smo da je ATI bio u vecim (finansijskim) problemima kad je izbacio 2900XT pa se situacija posle popravila znacajno.

@garson: Nisi ali je o tome ovde tema, barem tako pise u naslovu :D Stekao sam dojam branjenja, ali je ocigledno da revizija mora da dozivi malu promenu arhitekture kako bi proradila punom parom ;)
Znaci ko postuje u ovoj temi brani GTX4x0?:)
Mala promena arhitekture i nova arhitektura su 2 totalno razlicita pojma. ;) Setimo se 2900XT->3870. ;)

Da, te karte niko nema (a oni koji su je zapravo i isprobali i ne postuju vise), ali se jedna-te-ista prica nastavlja...

Pa jeste, ali sta drugo mozemo osim da presipamo iz supljeg u prazno :)
Kad neko bude kupio kartu i otvorio temu, sve cemo se preseliti tamo i zapitkivati ga sta nas zanima...
Ovako ili da cavrljamo, zbijamo sale i nagadjamo ili da zatvorite sve teme i cekamo da neko uzme kartu.

Pa cekaj, zar MORAMO da zatvaramo thread, samo da bi vi prestali da mlatite praznu slamu? :) Zar nije normalnije uzdrzati se od toga...ne kapiram. Ili je naziv teme jednostavno magnet...Cak je i april fools tema okupila vrle analiticare. Stvarno ne kapiram.

Nas covek dodje ovde i zapravo okaci rezultat koji je napravio sa karticom i to ostade zatrpano analizama, predvidjanjima, decibelima i celzijusima.

Poslednja izmena:
Pa cekaj, zar MORAMO da zatvaramo thread, samo da bi vi prestali da mlatite praznu slamu? :) Zar nije normalnije uzdrzati se od toga...ne kapiram. Ili je naziv teme jednostavno magnet...Cak je i april fools tema okupila vrle analiticare. Stvarno ne kapiram.

Nas covek dodje ovde i zapravo okaci rezultat koji je napravio sa karticom i to ostade zatrpano analizama, predvidjanjima, decibelima i celzijusima.

Nek si im rekao vec duze vreme mlate praznu slamu:) i to sve u krug:d kako im samo ne dosadi:wall:

Sad cemo ovde trpati i komentarisati vesti sa berze? Broj postova u ovoj temi u poredjenju sa temom o 5xxx seriji zaista je .... impresivan. Fali jos jedan krug o decibelima i XFX-u, btw.

Barem nekako da bench zaradi od nvidia-e :d

Mislim, ovoliko hit-ova koliko ima ova tema neki podforumi ne skupe za godinu dana :d

Sasvim ocekivani rezultati u tabeli ali je krajnje nepravedno poredjenje u svakom pogledu.
Babe i zabe.

Zasto je nepravedno?..Pa imas izvedbe od ATI sa punokrvnim 5870 u Dual rezimu..
Da te podsetim na Asus Ares,Sapphire-ovu verziju i sad XFX!Nek porede i sa tim..
Sto je ovo SLI a ovo samo jedna karta CF isti djavo..Poredjene je iz razloga jer nema Dual GPU Fermi i nece biti po svemu sudeci jako dugo..Po meni je zanimljivo i ovo videti.

Sve je to lepo, samo sto taj SLI kosta kao cela konfiguracija sa sve 5970!

Kosta mnogo vise, nije bolji koliko je skuplji taj SLI, plus treba zver napajanje i ostatak konfiguracije da to isprati, trosi to skoro duplo vise nego jedna 5970, jer i 480 trosi tu negde ili vise od 5970 !

Poslednja izmena:
Ovakvo testiranje je OK ali samo da bi se video potencijal i skaliranje GTX480 kartica u SLI modu.

Nije mi jasno što su uzeli HD5970 kao reper? Da su testirali dve najjače grafičke kartice iz oba tabora onda je trebalo da naprave HD5970 CrossfireX ili ako su želeli dva najjača grafička čipa onda bi bilo priridno da su stavili HD5870 u CrossfireX (koji je u brži od HD5970 od 10 do 20%).

Po mojoj kalkulaciji sa par review-ova, uključujući i ovaj sajt, GTX480SLI opet ne može da se približi HD5970 u CF a bolji je za nekih 20% od HD5870 CF.

jos kad dodas cenu tek onda vidis koliko je besmisleno razmisljati o sli varijanti

GTX480 SLI je samo poredjen sa 5970 iz prostog razloga koji je naveden da se vide performanse.Ja ne znam koji je vama vise djole?Uhvatili ste se te cene,grejanja,potrosnje kao da se oko toga vrti ceo svet!Poredimo performanse.
Apsolvirali smo sta je i kako sa Fermi,nema smisla da to ponavljamo kao papagaji!Niko nikog ne tera da kupuje nesto sto ne zeli ali je opet lepo videti kako i sta radi.A 5970 u zivotu nebi kupio jer je karta losa po mnogim stvarima,generalno je napravljena samo da preuzme krunu najbrze kartice na trzistu a ono sto nudi od performansi i kako se ponasa u radu u svakidasnjim uslova je shit i te pare ne vredi.
U poredjenju sa GTX480 je vrednija kupovine -odnos cena/performanse ali generalno ni jedna karta ne zasluzuje da bude u mom kucistu..
Evo jos malo DX11 testova ,bar se u tome vidi napredak :

Poslednja izmena:
Evo ga Tri-Sli GTX 480 protiv 2x5970 Crossfire-X:

http://www.maingearforums.com/entry.php?24-So-You-Want-To-Buy-A-GeForce-Part-2

cw2.jpg

fc22.jpg

heaven2c.jpg

bm2n.jpg

Vrh Dno