Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

ne znam kako radi time machine, ali dmg preko disk managera napravi onoliki dmg koliko ti je zauzeto na toj particiji. kao i ghost

Pa da, znao sam :) U time machine ti mozesh da exclude-ujesh foldere koje necesh da backupujesh, shto je vrh :)

Da li neko zna kako da uklonim Sleep iz Apple menija? Slika će sve da objasni...

Prilozi

• Screen shot 2010-03-31 at 23.48.33.png
    Screen shot 2010-03-31 at 23.48.33.png
    56.1 KB · Pregleda: 44
Proshao mi je 10.6.3 normalno, samo sam sklonio sleepenabler.kext za svaki sluchaj, jer me je zezao kod 10.6.2, i sve radi. Ne znam da li se tripujem, ali mi se odmah chini da je zivlje sve u vezi sa openGLom, nemam sad neku igru da probam, mada je sve letelo i pre toga :)

Moze li mi neko pomoci sa Sleepenabler.kext-om.
Sa tonymac sajta skinuo sam onaj koji Netkas preporucuje za 10.6.2 pa nadalje ubacio ga u svoj Extensions folder ali nista pametno se ne desava. Ne radi mi sleep mode kao na obicnom Leopardu.
Zna li neko kako regulisati to???

KextUtility?

Jesi ga pustio da odradi repair?

Poslednja izmena:
Jel si ubacio u extensions ili u extra/extensions ?

I jos nesto!
Pogledajte ovu slicku Screen shot 2010-04-01 at 07.58.19.png pa mi recite da li je, po mom shvatanju, sistem instaliran kao 32bit verzija a da sada radi sa aplikacijama u 64bita???
Koliko vidim jedino je FireFox u 32bita jer je inace 32bit app...

Upotrebio sam kernel flag u com.boot.plist. Stavio sam -force64!

I jos nesto!
Pogledajte ovu slicku Pogledajte prilog 59274 pa mi recite da li je, po mom shvatanju, sistem instaliran kao 32bit verzija a da sada radi sa aplikacijama u 64bita???

http://www.macworld.com/article/142379/2009/08/snow_leopard_64_bit.html

Kod tebe je 32bitni kernel, a sve ostalo je 64bit. Samo na CoreDuo i CoreSolo procesore se instalira 32bit OS.

Poslednja izmena:
"If you’re running a Mac powered by an Intel Core 2 Duo processor or an Intel Xeon processor, your Mac is 64-bit capable. And Snow Leopard runs 64-bit-capable applications in 64-bit mode regardless of whether it’s booting into a 64-bit or 32-bit kernel. In fact, the only big advantage of booting into a 64-bit kernel would be the ability to use more than 32 gigabytes of RAM. There aren't any Macs that can do that now, anyway, due to hardware limitations"

"If you’re running a Mac powered by an Intel Core 2 Duo processor or an Intel Xeon processor, your Mac is 64-bit capable. And Snow Leopard runs 64-bit-capable applications in 64-bit mode regardless of whether it’s booting into a 64-bit or 32-bit kernel. In fact, the only big advantage of booting into a 64-bit kernel would be the ability to use more than 32 gigabytes of RAM. There aren't any Macs that can do that now, anyway, due to hardware limitations"

Extra. Znaci meni aplikacije sa flegom -force64 rade u 64bit modu, EXTRA.
Negooo, kako da mu nabacim i koji 64bit Kernel???

Kada sam radio instalaciju nisam imao prilike da izaberem bilo sta osim diska na koji hocu da se instalira sistem!
Radio sam instalaciju Retail SLa...
Ima li pomoci da mi bude i 64bit Kernel na sistemu i kako?

I jos nesto!
Pogledajte ovu slicku Pogledajte prilog 59274 pa mi recite da li je, po mom shvatanju, sistem instaliran kao 32bit verzija a da sada radi sa aplikacijama u 64bita???

Ja nisam stavio nishta pa imam isto shto i ti, sve sistemsko i sve shto je 64, radi u 64. Nego ne znam zashto ti je Kernel version Darwin 10.2.0, meni je 10.3.0.

Snow Leopard/System/Library/Extensions???

Jesam li pogresio???

Jesi, treba u SL/Extra/Extensions.

Ja nisam stavio nishta pa imam isto shto i ti, sve sistemsko i sve shto je 64, radi u 64. Nego ne znam zashto ti je Kernel version Darwin 10.2.0, meni je 10.3.0.

Jesi, treba u SL/Extra/Extensions.

Jutros sam izmenio Kernel jer sam ovaj našao na NETu da podržava 64bit trt, mrt... pa sam sklonio originalni i postavio ovaj 10.2.0.

Možeš li mi poslati tovj Kernel 10.3.0 na mejl ili kako već, ili ga uploaduj ovde!!!
thx, a ovo drugo ću srediti za Sleep...

Negoo, našao sam podatak da je na SLu moguće preko Terminala izmeniti nešto u sistemskim fajlovima i time omogućiti SLu generički pristup NTFSu u ful r/w sistemu. Prethodno treba deinstalirati NTFS-3G i ostale aplikacije koje tome služe...
pronaći ću to pa ću okačiti link!
Lik koji je pisao kaže da je osetno brži i sigurniji pristup NTFSu u r/w kada je direktno iz sistema nego preko 3rd parti aplikacija, što je valjda i logično...

Extra. Znaci meni aplikacije sa flegom -force64 rade u 64bit modu, EXTRA.
Negooo, kako da mu nabacim i koji 64bit Kernel???

Kada sam radio instalaciju nisam imao prilike da izaberem bilo sta osim diska na koji hocu da se instalira sistem!
Radio sam instalaciju Retail SLa...
Ima li pomoci da mi bude i 64bit Kernel na sistemu i kako?

Nema šta da biraš, installer sam instalira oba kernela. Kako ti izgleda com.apple.Boot.plist. Ja sam stavio da bootuje 32-bitni dok sam imao 6600, a vidiš skroz sam zaboravio da probam kako radi 64bit sada. Koristio sam 64bt do 10.6.2

Evo kako je kod mene sada na 32 bitm, a ne sećam se kako je bilo na 64bit. Nisam sačuvao...

Prilozi

• Screen shot 2010-04-01 at 10.34.58.png
    Screen shot 2010-04-01 at 10.34.58.png
    32.7 KB · Pregleda: 38
Nema šta da biraš, installer sam instalira oba kernela. Kako ti izgleda com.apple.Boot.plist. Ja sam stavio da bootuje 32-bitni dok sam imao 6600, a vidiš skroz sam zaboravio da probam kako radi 64bit sada. Koristio sam 64bt do 10.6.2

Evo kako je kod mene sada na 32 bitm, a ne sećam se kako je bilo na 64bit. Nisam sačuvao...

Sta treba da napisem umesto arch=i386 da bi učitao 64bit kernel???

Hoce li neko biti ljubazan da mi pošalje svoj originalni 10.3.0 Kernel jer sam ja svoj zbrisao greskom a nisam ga sačuvao?!?!?

Poslednja izmena:
Umesto i386 treba staviti x86_64. A ako ti nešto ne radi kako treba, onda prilikom podizanja sistema uđeš u startup options i kucaš -x32 i kasnije kada se podigne sistem vratiš na staro i386

E sada to je sve za originalni kernel, a nemam pojma šta je kod tebe i da li je isto. Poslaću ti ja svoj 10.3.0 samo nemam popjma kako...

Objasni kako pa šaljem

Umesto i386 treba staviti x86_64. A ako ti nešto ne radi kako treba, onda prilikom podizanja sistema uđeš u startup options i kucaš -x32 i kasnije kada se podigne sistem vratiš na staro i386

Koliko sam shvatio iz onoga što si mi poslao, jedina razlika između 32 i 64bit Kernela je u podršci za količinu memorije odnosno za njeno adresiranje...?!

Poslednja izmena:
Ima i neke minimalne razlike u brzini. Ne mogu sada da nađem gde sam to pročitao, ali kada nađem postaviću ovde

E sada to je sve za originalni kernel, a nemam pojma šta je kod tebe i da li je isto. Poslaću ti ja svoj 10.3.0 samo nemam popjma kako...

Objasni kako pa šaljem

Iskopiraj ga nagde van sistemskog direktorijuma ili kako već i .ZIPuj ga pa mi pošalji na mejl [email protected]. Nemoj mu menjati naziv (a mislim i da nećeš moći)...

Poslednja izmena:
Kako? Gde se nalazi? Nemam pojma... Path please...

Evo šta o NTFSu kaže user Bansaku sa tonymacx86 Foruma:

Bansaku je napisao(la):
Just a little easy fix to get full NTFS support in 10.6.3. This will not effect existing W7 installs and works great.

First, uninstall NTFS-3G/Paragon if installed.
Open Terminal.app (/Applications/Utilities/Terminal)
Type "diskutil info /Volumes/volume_name" and copy the Volume UUID (bunch of numbers).
Backup /etc/fstab if you have it, shouldn't be there in a default install.
Type "sudo nano /etc/fstab".
Type in "UUID=paste_the_uuid_here none ntfs rw" or "LABEL=volume_name none ntfs rw" (if you don't have UUID for the disk).
Repeat for other NTFS partitions.
Save the file (ctrl-x then y) and restart your system.

After reboot, NTFS partitions should natively have read and write support. This works in both 32 and 64-bit kernels. Support is quite good and fast, it even recognizes file attributes such as hidden files, which can be annoying if you like a clean looking drive. :thumbup:

"prekopirano sa tonymacx86 Foruma dana 01.04.2010. Sva prava usera Bansaku nad prekopiranim textom zadržava sam user Bansaku i tonymacx86 Forum"

Sa ovog LINKa skini Houdini pokreni ga i klikni ShowHiddenFiles, zatim odi na root dir i tek onda ćeš pronaći svoj Kernel...

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE -Komanda za Terminal da prikaže sistemske skrivene fajlove. Posle toga obavezno killall Finder

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE -Komanda za Terminal da ponovo sakrije skrivene sistemske fajlove. Posle toga, opet killall Finder

Nekako više volim da se patim :D :D

Tražim, pa šaljem

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE -Komanda za Terminal da prikaže sistemske skrivene fajlove. Posle toga obavezno killall Finder

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE -Komanda za Terminal da ponovo sakrije skrivene sistemske fajlove. Posle toga, opet killall Finder

Nekako više volim da se patim :D :D

Tražim, pa šaljem

Kako god, samo ga pošalji... ;)

Jel ovo?

Prilozi

• Screen shot 2010-04-01 at 11.02.43.png
    Screen shot 2010-04-01 at 11.02.43.png
    104.9 KB · Pregleda: 52
Nazad
Vrh Dno