Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Nigde ne vidim info da li radi na toj plochi, ali vidim da radi na Gigabajtu H55M, pa mozda i radi :)

Potrazi malo po www.insanelymac.com forumu, mozda neko ima iskustva...

Jos jedan nov clan. :) Ovako celu temu sam pretrazio,i nema mog problema. Pokusavam da instaliram Hazardov Snow Leopard 10.6.2 na masinu koja je napisana u mom profilu :) desavaju mi razlicite stvari,ako mi je hard disk podesen na AHCI ili Native IDE onda mi stane jos na pocetku i pise Still watting for root,ako mi je stavljeno na Legacy IDE podigne se instalacija i kad dodje trenutak da udjem u disk utility i da formatiram disk,ne prepoznaje ga uopste,nema na listi hard diska,jednom mi je slucajno ostao flash ukljucen i njega prepozna,ne znam sta da uradim da bi mi prepoznao HDD. Hard disk mi je Sata,i u BIOS-u mi je prepoznat kao Third IDE,a DVD je Secondary IDE,sad ne znam kako da resim taj problem,da l' ima veze sa tim Primary Secondary IDE. Sasvim normalno sam instalirao Snow kao virtualnu masinu u Windows-u,i sve mi normalno radi msm normalno verovatno zato sto je virtualna masina i zvuk i net rade. Od predhodnih verzija najnormalnije sam bio instalirao LawlessPPC,ali naravno nije mi prepoznata graficka,zato sam izabrao SL vidim da ima podrsku za ati4670 i koliko vidim sve bi trebalo normalno da radi,postoje kext-ovi za lan,zvuk,graficku.. Pa ako neko ima resenje za moj problem bio bih zahvalan :D :))

P.S. Oprostite mi gramaticke greske,na brzinu sam pisao,a vidite koje je doba noci :D

Poslednja izmena:
ja sam imao isti problem kada sam probao da instaliram obican leopard sa nekom od distribicija. a na ipc 10.5.6 mi je glat video sve hardove. moguce da je do distribucije...tj. najverovatnije.

je l imate da mi predlozite neku drugi distribuciju? :) gledao sam po netu,ovo je jedina za amd koliko ja znam.

Evo par slicki iz OpenCL_AOBench-a koji radi testove na CPU-u i GPU-u. Meni je najzanimljivije to sto CPU-u test tera oba jezgra do max+HT koji je ukljucen dok pod windowsom to nije slucaj (ili 2 ili nijedno :d)...

CPU test: CPUtest.png i GPU test: GPUtest.png.

GPU test je oko 6.5x brzi ;)

Poslednja izmena:
Nisam siguran da li je ovo prava tema, ali here goes.

Imam mali problem sa pravljenjem screenshotova u Snow Leopard-u. Potreban mi je snimak ikonica na desktopu (samo ikonice na transparentnoj pozadini bez ičega). Sećam se da sam to pravio ranije. Ne znam da li je bilo u Leopardu ili SL-u. Uglavnom, to se radi sa ⇧⌘4+Space i onda se fotoaparatom klikne na ikonice. Trenutno se samo čuje zvuk slikanja ali nigde screenshota.

Ima li neko od vas ovakve simptome? Moguće je da je ovo posledica nekih od update-ova sistema (10.6.2, 10.6.3).

Ima li koja Tv kartica da radi i da se moze nabavti kod nas?

treba mi asistencija. precesljao sam sve zivo, i generalno nema nesto infoa, a znam da ljudi ovde imaju isti laptop kao ja, pa da podelimo iskustva

dakle HP 8710w i Snow Leopard.

obican Leopard moze da se instalira, i radi, samo ne radi wireless, i butuje se 10 min. nasao sam negde fix za taj long boot koj kao ima neke veze sa grafickom, stim da meni nesto nije hteo da radi. sem toga - wifi mi treba... pa sam kapirao da bi mozda mogao da probam snow leopard, stim da prica sa usb instalacijom meni nesto nece.

isao sam redom - prvo pravljenje particije, onda instalacija chameleona, onda pokretanje imagea SL, i on kao krene, tj podesim sve kako treba - izaberem disk, i cim krene prijavi gresku neku...

gde gresim?

inace SL sam instalirao 1000 puta na svom kompu (ovaj sad sto furam) tako da znam napamet proceduru... doduse nisam instalirao preko USB drivea, nego preko dva harda, ali isti djavo... (ILI NIJE?)

Ljudi zanima me da probam Mac OSX,ali naravno nemam para za njega,pa koju mi distribuciju preporucujete za konfu iz potpisa...???

kreni sa iPC jem, pa predji na retail snow leopard uz chameleon i EFI

Na toj ploči je radio iPC kod mene :)

Ma na P35 sve radi, ja bi tu odmah stavio Retail SL-a, Leopard je zastareo :)

Je l' ima neko ko je instalirao Snow Retail na Asus P5B-e? Ja sam našao jedno uputstvo na insanelymac, ali mi ne radi zato što je offline fajl koji je lik uploadovao, a najbitniji je za instalaciju. :)

Ima li neka ploča (Intel) da sve radi out-of-the-box s retail verzijom OS-a, znači bez petljanja se kernelima, kext-ovima, fixevima ....

OT:
Iz kojeg je točno razloga Apple odustao od kompatibilaca? (npr. Umax je nekad radio SuperMac-ove)-

Poslednja izmena:
Pa za svaku ploču ti trebaju nekakvi kextovi. Ja imam Asus P5Q-PRO i stavio sam samo 5 dodatnih kextova i još sredio DSDT i nešto minimalno petljao sa bootloaderom. A najkompatibilnije ploče bi trabalo da su Gigabyte P45 ploče (bar što se tiče Core 2 procesora). Za Nehalem, odnosni Core i3, 5, 7, izgleda da su opet Gigabyte, ako se ne varam. Postoji način instalacije u nekoliko klikova za te ploče, zove se Kakewalk.

Jel može neko u par reči da mi kaže šta treba da skinem da bih digao snow leopard na vmware workstation 7 na visti?

Da li da tražimm snow leopard za hackintosh ili neku standardnu verziju za mac?

Skini "Snow Leopard Client Server 10.6.2 SSE2/SSE3 Intel AMD by Hazard" ukucaj to na google i odmah ce ti izaci link za download :) imas dosta kext-ova uz njega i trebao bi bez problema da bude instaliran na virtualnu masinu,meni sve savrseno radi na workstation 7.

Ok. To sam i skinuo i kad sam pokrenuo instalaciju, odmah mi izbaci ovu grešku. Da li znaš kako to da rešim? Da li postoje neki posebni parametri za boot?

macosvmwareerror.jpg

Instalaciju pokrećem sa ISO imidža, tog koji si i ti predložio.

Poslednja izmena:
Skinuo sam neki darwin_snow.iso zajedno sa već kreiranom snow leopard vmware virtual mašinom. Uspeo sam da pokrenem instalaciju i instalirao se, međutim kada uradim reboot po ovim uputstvima zakoči se kada se pojavi kurzor-kružić duginih boja. Vrti se u beskonačno.

I sad ne znam šta dalje. U ovom uputstvu piše da je potreban Snow Leopard Retail DVD, a ja imam ovaj Snow Leopard Client Server 10.6.2 SSE2/SSE3 Intel AMD by Hazard i sa njega se kao uspešno instalirao.

Ako ima neko neki savet, dobro je, ako ne videću ovih dana kako da izađem na kraj.

Ok, uspeo sam da podignem Snow Leopard 10.6.1. Nisam hteo da instaliram 10.6.2 apdejt zbog ovde pročitanih loši hiskustava sa mišem itd. Rekoh daj da dignem ovo ako može pa ću lako posle da napravim snapshot i proba da apdejtujem na 10.6.2.

Nego gde i kako da nađem i instaliram VMware Tools za ovaj Snow Leopard? Automatski neće, kaže ne može da nađe odgovarajuće, dok na Internetu kažu da postoje. Samo ja ne umem izgleda da ih nađem i instaliram. Kolko sam skapirao dosta olakšavaju rad sa samim OS-em (sada recimo ne mogu da promenim rezoluciju, imam na raspolaganju samo 1024x768, bez ručnog editovanja nekog boot fajla).

I tako, samo da javim da radi i to fino, samo mi treba još RAM-a jer sa moja 2GB, Vista i Snow Leopard zajedno pojedoše sve.

Prilozi

• VMware Snow Leopard.jpg
    VMware Snow Leopard.jpg
    112.5 KB · Pregleda: 51
Pozz.

Imam jedno pitanje bas mi je hitno unapred se izvinjavam ako je bilo pominjano ranije. Podusao sam da instaliram 10.6 mac os x snow leopard i sad bi hteo tu particiju da vratim kao storage na win ali mi se ta particija nevidi u win-u kako ili cime to da foramtiram da opet bude NTFS svasta sam probo i nemogu da provalim kako.

Pozz.

Imam jedno pitanje bas mi je hitno unapred se izvinjavam ako je bilo pominjano ranije. Podusao sam da instaliram 10.6 mac os x snow leopard i sad bi hteo tu particiju da vratim kao storage na win ali mi se ta particija nevidi u win-u kako ili cime to da foramtiram da opet bude NTFS svasta sam probo i nemogu da provalim kako.

Pa formatiraj je u OSX-u u FAT.

Neverovatna glupost mi se desila. Sistem mi se odjednom ukochio, morao sam na dugme da ugasim i pri rebootu prodje Chameleona, pojavi se logo i krene da uchitava ali nikako da zavrshi. Probam ponovo sa -v, javlja I/O disk error za sistemski HDD. Probam -x -v, uradi repair i kao sve ok, reboot, opet isto. Butujem instalacioni disk, disk utility, idem repair, kaze sve super, zelena slova, idem repair permissions, popravi sve shto treba, restart, ali opet disk I/O error. Nisam probao neki program da nema bad blokova, jedino ako to disk utility uopshte ne chekira.

Najgore od svega je shto sam ceo Time Machine disk morao da obrishem jer mi je trebalo puno mesta da zavrshim posao, i sad nemam ni to, shto znachi da mi ne gine jedno 2 dana skidanja i nameshtanja svega od nule :)

Nemam kinesko napajanje, oba HDDa su hladjena stalno, nemam nikakve velike potroshache u kucishtu, struja mi je uvek bila dobra, ali to ochigledno nije "isto kao Mac samo jeftinije". Gluposti sa hardverom mi se deshavaju vec peti put za godinu dana, promanio sam 3 kompleta svega u kucishtu, i sad da imam soma evra uzeo bih Mac Pro, vecheras...

edit: U attachmentu je shot onoga shto mi prijavljuje spin rite. HDD je ochigledno otishao, zashto, samo on zna :) Inache je u pitanju WD 640GB...

Prilozi

• IMG_9249.jpg
    IMG_9249.jpg
    308.8 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Ispostavilo se da su bad blockovi u pitanju. HDD je u garanciji i to nije problem, ali sad ne znam kako najjednostavnije da te podatke prebacim. Jel postoji mogucnost da nekako napravim Time Machine od toga iako ne moze da se butuje ? Ili mozda neki drugi nacin, samo da ne moram sve da kopiram rucno, ne znam da li bi to radilo ?

Ja sam inace resio svoh problem uz pomoc jednog kolege sa benc-a. Hvala u svakom slucaju.
Inace mi sad ovaj 10.6.3 mac pici bez grekske jedino me zanima zato nemogu da pristupim desktop folderu.

Evo jos jednog problemcica sa mac-om.

Da li je neko koristio time machine?
Ja jesam i od kako sam poceo da ga koristim zakljucan mi je desktop. Nemogu da kopiram fajlove na njega ni da sejvujem na desktop. Ili mi kaze da mogu ali da ih necu videti. Sta je to kako to da resim. Zar nije poenta toga da se vratis nazad kad ti nesto neradi......

Vrh Dno