Šta je novo?

ATI Eyefinity

Bravo, upravo tako nesto...ovo je najpribliznije "uvlacenju" posmatraca u 3D-okruzenje

Ionako i kad gledas sa strane nekog ko igra danasnje konvencionalne 3D igre na flat panelu, ti nemas osecaj 3D-a kao on, jer opet perspektiva koja se prikazuje nije prilagodjena tvom polozaju iza ekrana, nego igracu u centru

To upravo i jeste poenta..ako pazljivije pogledas slichke, videces da je panel zakrivljen i po vertikali, ovo je "ljuska" sfere kad se gleda iz njenog centra...da je cilindar, panel bi bio vertikalan po "vertikali" kad se gleda sa strane...bah, kakva recenica

U pravu si, nisam detaljno pogledao. Na to smo obojica mislili :)

Ajd nađite koja on-line prodavnica u UK ima pristupačne Display port na D-sub/DVI aktivne adaptere. Idem za dve nedelje tamo pa ću da dovučem kome treba.

Nedja je u 5830 temi nabacio ovaj model i po komentarima, čini se da radi. Još bolje je što firma šalje u UK.
Recimo da 5 komada sa isporukom izađu oko 130$ što znači da će jedan kada ih donesem, koštati dvadesetak evrića. Isplati se samo tako.

@Rapture
Ne, u Englesku, Cornwall regija.

Poslednja izmena:
Pitam bezveze, imam sestru tamo, magistrira ...

A sto se tice ovog adaptera ja bih uzeo jedan sigurno, bilo bi dobro da se javi jos zainteresovanih, ako moze da nam doneses to.:wave:

PowerColor is working on HD 5770 Eyefinity 5 card

At this year's CeBIT PowerColor is the first manufacturer to show a custom designed Eyefinity card. Their HD 5770 Eyefinity 5, yes Eyefinity 5, not six, lets you connect up to five displays in Eyefinity mode. In order to accomodate that many outputs, the card will use DisplayPort connectivity, just like AMD's HD 5870 Eyefinity 6 card. The number five, is due to only five available TMDS links on the HD 5770 (Juniper) whereas the Cypress ASIC has six links.

5770_eyefinity_5_2.jpg

Više na linku

XFX predstavlja HD 5970 Eyefinity 6 verziju

Pod nazivom HD 5970 Black Edition Limited

Kompletno redizajniran PCB, taktovi 850/4800, 4GB RAM-a.

1267615536.jpeg

1267615539.jpeg

Više slika i tekst na linku.

Sumnjivo mi ovo, da li je aktivan? i dal radi uopste sa njim? :)

Ja im poslao mail, videcemo sta ce da kazu...

Poslednja izmena:
Obavezno javi !!!

Evo sta kaze covek:

Postovani,
ne, to nije aktivni adapter u pitanju je mehanicka adaptacija pinova odnosno konektora i nema potreba za tim jer je u pitanju isti ( digitalni ) signal.Samo u jedno slucaju je potreban aktivni adapter a to je ako je vas konektor DVI-A 12+5 predvidjen za analogne signale ( slika u prilogu ) a to je zaista redak slucaj. U ostalim slucajevima DVI-I, DVI-D dual ili single link se ne koristi nista osim mehanicke adaptacije. Aktivni adapteri odnosno konvertori signala se koriste kod DVI / VGA konekcije

pozdrav,

@Nedjo ajd kupi jedan pa vidi jel radi?:p

Pogledajte na widescreen gaming forumu. Oni usko saradjuju sa ATI-em, mislim da neki od njihovih modova radi tamo ili za nekog od njihovih partnera.

Tamo je covek lepo objasnio zasto eyefinity ne radi sa pasivnim adapterima. Zato sto su to samo mehanicki adapteri, kao sto rece covek iznad, sluze samo za prespajanje pinova. Ali nije u pravu da je signal isti, tj. mozda i jeste ista vrsta signala ali display port nema takt generator na ploci kao DVI, vec se monitoru salje "sirov" digitalni signal. I jedini razlog zasto ne mogu da naprave graf. karticu sa 3 DVI izlaza je sto nemaju gde da povezu 3 takt generatora. Verovatno bi oni nasli nacin da i to prevazidju ali im ovo dobro dodje da poguraju prelazak na novi standard= veca potrosnja = bolja ekonomija.... i sve ostalo sto je vec vidjeno n puta.

Samo prenosim napisano, ako on nije u pravu, nisam ni ja.

edit: sad sam pogledao. U pitanju je Dave Baumann, radi za ATI bas na razvoju eyefinity-a.
http://blogs.amd.com/play/author/dbaumann/

Poslednja izmena:
Svaki aktivni dp tp dvi adapter izgleda ipak zahteva dodatno napajanje preko usb, dp to vga moze da radi bez dodatnog napajanja ali mora da ima built in chip.

Najjeftiniji dp monitor je ovaj - DELL P2210 (22" 1680x1050) TN - $199.95, al meni to ne treba, za sad bih samo malo isprobao ovu tehnologiju:).

Cak i za nju?!... e ***... a vrzmala mi se ideja- Power color 5770 eyfinity + jos jedna obicna 5770 u cf :)...
Nedjo sta da radimo :( ?...

Cak i za nju?!... e ***... a vrzmala mi se ideja- Power color 5770 eyfinity + jos jedna obicna 5770 u cf :)...
Nedjo sta da radimo :( ?...
Da cimate Alti da od Sapphire-a naruci par komada aktivnog adaptera ;)

Ispasce valjda nesto...

Nemam pojma da li ovo moze da radi kako je ovaj napisao, ali ako radi, ovo je relativno prihvatljivo (polu)resenje.

Im running a passive DP to VGA convertor for my 3rd monitor in my eyefinity setup. 3x22" 1920x1080 each. 6036x1080 (bezel corrected) total.

Mozda neko moze da proba ;)

Iskreno, radi bolje nego sto sam ocekivao, sada je sve tweakovanje opcija, mozda osmisle i nesto drugacije menije za ove sa vise od 3 displeja.

Po mom misljenju 6 ekrana je stvarno overkill za igranje (pa cak i za voznje i simulacije letenja), ali za neke druge stvari moze biti prilicno korisno. A ako neko bas hoce da igra Crysis na ovako pozicioniranih... ***a, uvek moze da iskljuci bezel compenzation ;)

i dalje ostajem pri svom da je ovo tragikomedija. Pa i sam Anand je napisao ono sto i ja nekoliko puta do sada, da je mnogo bolja varijanta 720p ili 1080p projektor. Cak i bazel compenzation, mislis da bi slika izgledala lepse i prihvatljivije. Zamisli gornju polovinu slova na gornjem ekranu, a 4 cm nize donju polovinu. Probaj neku sliku da raseces, i da te dve polovine zatim razmaknes za 4 cm, i izmedju njih postavis neku crnu traku. Pa to je smesno. Ovo mozda moze da pije vodu kod nekih sistema za video nadzor i slicno, pa da se napravi specijalna aplikacija. A da se prave posebni meniji u igrama za eyefinity, how yes no. Pa da izaberes koji eyefinity koristis, sa 3 ili 6 monitora, i onda ti on smesti menije u odgovarajuci deo ekrana:D Onaj DIRT2 radi otprilike onako kako bi u rezoluciji 1680x1050 radio na GF8600gt(mozda i slabije). A i bez uticaja performansi na moj sud, oni bazeli smetaju. Ovo je napravljeno samo da bi se na prezentaciji zamazale oci novinarima, kao eto imamo i mi da ponudimo nesto osim samog igranja, o cemu mozete da pisete.

Slazemo se potpuno, komplikovano je i ne radi idealno, ali kao sto rekoh, 6 ekrana je po meni apsolutni overkill za igranje. Eto, postoji opcija i to je to. Ozbiljan projektor je nesumnjivo daleko bolje resenje.

Eyefinity sa tri displeja bi, sa druge strane, trebao da radi odlicno i u FPS igrama, posebno uz bezel compensation, posto je crosshair ionako stalno ispred tebe. Ta tri ekrana bi vec dosta ljudi moglo da priusti i smesti u sobu.

Sa druge strane, 6 ekrana na jednoj kartici moze biti vise nego korisno za neke druge, mnogo ozbiljnije primene, i ne samo za video nadzor. Matrox i dalje postoji zahvaljujuci takvim stvarima, a ATI ipak nudi mnogo vise mogucnosti.

Nemam pojma da li ovo moze da radi kako je ovaj napisao, ali ako radi, ovo je relativno prihvatljivo (polu)resenje.

Mozda neko moze da proba ;)

Probali bi kad bi imalo da se kupi kod nas, i to nije pasivni, ima "built in chip" u sebi, samo ne trazi dodatno napajanje.

A za broj monitora, 3 je idealna kombinacija za gaming, sto zbog prikaza, sto zbog performansi! mada ne bih imao nista protiv ni da probam i na svih 6, ali to je vec totalna "egzotika".

i dalje ostajem pri svom da je ovo tragikomedija. Pa i sam Anand je napisao ono sto i ja nekoliko puta do sada, da je mnogo bolja varijanta 720p ili 1080p projektor.

Pa zar ti kao profesionalac u oblasti obrade grafike i videa ne mozes da vidis nikakvu prednost u radnoj povrsini od 3 ili 6 ekrana ?
Nije sve namenjeno igranju :p
Ili je mozda sve ovo obicna glupost samo zato sto je ATI propagira ?

A projektor od 720p je stvarno ekstra, verovatno sa nekom GTX480 SLI kombinacijom :D

Nazad
Vrh Dno