Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Izvini, mozda sam propustio, ali zasto ne F200? Pravi bolje slike od f70, a neznatno je skuplji...

ih lekso, sad me opet bacash u dvoumljenje!
zeleo sam malo veci opticki zum!
a toliko nahvalise i videh dosta rezultata i drzah u ruci f70exr!
zato se i odlucih za njega! mada i cena je bila reper!

zasto sad F200 i jesu li stvarno neznatno bolje slike?
ako su neznatno, onda cu se ja odluciti za neznatno jeftiniji model! :)

Poslednja izmena:
F200 pravi neshto bolje fotke i bolji je za lowlight, ali razlika nije drastichna da bi zbog toga izgubio zum ako ti vec treba. Ako ti ne treba, F200 je bolja kupovina naravno...

ne znam ni sam, poceo sam ko Habbit da se premisljam :) ....
vec 6 godina imam jedan isti fotoaparat i kapiram da i novi treba da sluzi skoro toliko vremena, pa se nosim mislju da ipak dam malo vise para, tipa mnogo me je zainteresovao tz7..... ne znam, ni sam nisam pametan, jeste kriza, ali tako je u srbiji oduvek! vecito pravim neke kompromise (zbog tih finansija).....

Ово поређење је баш добар пример који показује колико је добра куповина овај Фуџи :) Колико видим то су апарати сличне цене а Фуџи је скоро у свему бољи. Па чак и да није бољи опет Фуџи стане у било који џеп а овај Кенон је и за џеп од јакне мало повелики :)

ne znam ni sam, poceo sam ko Habbit da se premisljam :) ....
vec 6 godina imam jedan isti fotoaparat i kapiram da i novi treba da sluzi skoro toliko vremena, pa se nosim mislju da ipak dam malo vise para, tipa mnogo me je zainteresovao tz7..... ne znam, ni sam nisam pametan, jeste kriza, ali tako je u srbiji oduvek! vecito pravim neke kompromise (zbog tih finansija).....

I opet, zashto TZ7 i josh za vishe para ? :) F70 je bolji u svemu osim shto nema HD video.

Ne znam da li kapirash da je F70 u samom vrhu ne samo medju dzepnim aparatima, vec je upotrebljiviji od vecine fotoaparata.

skapirao!
posle citanja svih testova F70 sa http://kimletkeman.blogspot.com/
odlucio sam se za Fuji, narucujem ga sutra, pa ako se budem razocarao onda lepo Enrico i ti da skupite po pola para da otkupite aparat od mene!!! hehehehe

javljam se sa prvim utiscima cim stigne!!!
nek mi je sa srecom!!! :d:p:banana:

P.S. Ipak moram da primetim da si Drajvere mnogo naklonjen Fujiju, a plasim se da su mozda sve dobre komentare i review-e pisali iskljucivi fanovi Fujija! hehe

Poslednja izmena:
Naklonjen parchetu tehnike moze da bude samo neko ko ne zna dovoljno o toj temi :) Kod fotoaparata bilo koje klase je najbitnije kako se snalazi u loshim svetlosnim uslovima, a za njega to nisu isti uslovi kao i za nashe oko, vec sve ispod senke po sunchanom danu za fotoaparat krece lowlight. Udji u shumu u avgustu i videcesh da ti treba ISO400 da bi uopshte mogao da fotkash, a to je kod vecine aparata previshe shumovito i detalji odoshe. Fuji sa F i S serijom u tome razbija i sve ostalo shto dobijesh je samo bonus, kao shto je malo i kvalitetno kucishte, manuelne komande shto je retkost za tu klasu, veliki raspon zuma, takodje retkost, itd.

Ja sam F31fd chekao jedno 3 godine dok mi nije uleteo da ga kupim, i svaki put kad vidim ISO800 ili chak 1600 fotke na njemu iznenadim se iako imam aparat koji toliko shuma ima na ISO6400 :d Sada da kupujem aparat za dzep, ne bih razmishljao, uzeo bih F70. Na kraju cu i uraditi upgrade na F70, dobro dodje kad ne mogu da nosim celu skalameriju od 10 kila :d

Poslednja izmena:
skapirao!
posle citanja svih testova F70 sa http://kimletkeman.blogspot.com/
odlucio sam se za Fuji, narucujem ga sutra, pa ako se budem razocarao onda lepo Enrico i ti da skupite po pola para da otkupite aparat od mene!!! hehehehe

javljam se sa prvim utiscima cim stigne!!!
nek mi je sa srecom!!! :d:p:banana:

P.S. Ipak moram da primetim da si Drajvere mnogo naklonjen Fujiju, a plasim se da su mozda sve dobre komentare i review-e pisali iskljucivi fanovi Fujija! hehe

Zezno si se, trebalo je da narucis F200. Ima bolji objektiv, bolji senzor i pravi kvalitetnije fotke... ;)

ja jos nisam uzeo aprat...
ixus 200 je na rasprodaji i opasno se priblizio cenom f70, a plasim se da ce se zeni vise svidjati...
ako uzmem f70, onda ispada da sam poslusao drivera, a ne znam kako ce to moj ego da podnese... ovi u ns i dalje nemaju u radnji f70, vec mogu samo da ga poruce (ili mogu sam da ga porucim post expressom...), a onda nema biranja (taman sam se nadao lepo da imaju oba ili i f200, pa nek zena bira po lepoti, a ja da joj sugerisem|))

majmun, imao u rukama ixusa 95 za 120e na rasprodaji pre mesec dana i ne skontam koliko je to dobra cena i dok sam ja dosao drugi dan, naravno otisli ko alva, bah |( mogao sam lepo uzeti i ixusa 95 i f70 |))

Zezno si se, trebalo je da narucis F200. Ima bolji objektiv, bolji senzor i pravi kvalitetnije fotke... ;)

Јеси ли ти некада видео поређење слика између f70 и f200, или то причаш напамет по спецификацијама? Разлика ако их има онда су на академском нивоу, а често f200 може да подбаци јер је софтвер на f70 ипак мало зрелији него његов. Једино што од тога без сумње стоји је да f200 има квалитетнији објектив, тј не мути по угловима као f70. Мада то може и предност да испадне јер правила добре композиције кажу да не треба стављати битне ствари у ћошкове :)

Елем морам да препоручим свим власницима f70 онај блог што је jaygee навео. Лик који пише тај блог је стварно проучио овај апарат у ситна цревца, и уз његове савете се стварно може извући максимум.
Ево ја за почетак препоручујем овај текст, о оптималним подешавањима

http://kimletkeman.blogspot.com/2009/10/fuji-f70exr-how-to-shoot-it-mkii.html

Ово је последица експеримената који су показали да се овај апарат пребацује у EXR мод увек када се величина слике смањи на 5 мегапиксела. То у пракси значи да се могу добити ефекти SN и DR мода (већа динамика и мањи шум) и у P и М модовима! То је за мене велики плус, јер ми је баш требало нпр на концерту Рамштајна да закључам експозицију на 1/60 нпр, али *** тада нисам то знао па сам све сликао у SN моду који је аутоматски :)
Такође има доста тестова где је лик показао да је овај мод од 5 мегапиксела
у свему супериоран у односу на онај од 10 мегапиксела (количина шума, динамика итд), чак има и више детаља када се доведу на исту величину :)
Све у свему препоручујем свима који имају овај апарат да простудирају овај блог

Јеси ли ти некада видео поређење слика између f70 и f200, или то причаш напамет по спецификацијама? Разлика ако их има онда су на академском нивоу, а често f200 може да подбаци јер је софтвер на f70 ипак мало зрелији него његов. Једино што од тога без сумње стоји је да f200 има квалитетнији објектив, тј не мути по угловима као f70. Мада то може и предност да испадне јер правила добре композиције кажу да не треба стављати битне ствари у ћошкове :)

Naravno da sam video i poredio slike iz oba aparata, ali ti izgleda nisi, vec pokusavas nekako da "namestis" ne bi li F70 ispao bolji. Izvini, ali ne zanimaju me specifikacije, ni verzije softvera pa cak ni sve ostalo, samo rezultat. A rezultat je, na tvoju veliku zalost, na strani F200. "Ne treba stavljati bitne stvari u coskove kadra" pa je samim tim bolji F70 jer muti po coskovima... LOL... To kao nekad u davna vremena sto su levorukoj deci vezivali levu ruku da bi naucila da se koriste desnom... :d

Naravno da sam video i poredio slike iz oba aparata, ali ti izgleda nisi, vec pokusavas nekako da "namestis" ne bi li F70 ispao bolji. Izvini, ali ne zanimaju me specifikacije, ni verzije softvera pa cak ni sve ostalo, samo rezultat. A rezultat je, na tvoju veliku zalost, na strani F200. "Ne treba stavljati bitne stvari u coskove kadra" pa je samim tim bolji F70 jer muti po coskovima... LOL... To kao nekad u davna vremena sto su levorukoj deci vezivali levu ruku da bi naucila da se koriste desnom... :d

Па ти овде причаш о спецификацијама а не ја. На папиру f200 делује да је бољи у неким ствари али то у пракси не стоји. Ае баци неке примере који то показују, ево и ја ћу да видим да бацим који па да видимо како стоје ствари. Дакле ја тврдим да разлика нема, или да су толико мале да човек треба и на 100% исечку да се загледа да би их видео.
Иначе фали ти мало смисла за хумор, или ја нисам ставио довољно смајлија на ону моју опаску око мутних углова и композиције :) :) :)
Стоји да је то мана f70, али толико велика мана колико неки покушавају да покажу.

Па ти овде причаш о спецификацијама а не ја. На папиру f200 делује да је бољи у неким ствари али то у пракси не стоји. Ае баци неке примере који то показују, ево и ја ћу да видим да бацим који па да видимо како стоје ствари. Дакле ја тврдим да разлика нема, или да су толико мале да човек треба и на 100% исечку да се загледа да би их видео.
Иначе фали ти мало смисла за хумор, или ја нисам ставио довољно смајлија на ону моју опаску око мутних углова и композиције :) :) :)
Стоји да је то мана f70, али толико велика мана колико неки покушавају да покажу.

Ajde molim te, daj jedan moj citat gde sam pomenuo neke specifikacije? Kad kazem da aparat ima bolji senzor i bolji objektiv, pri tome ne mislim na "papirne" specifikacije nego upravo na rezultat koji se vidi na fotografijama. Ako su fotke "cistije" od suma pri ocuvanju detalja, jasno je da je senzor bolji. Takodje ako slike imaju vise svetla i detalja, precizniji fokus i nemaju mutne ili tamne coskove, jasno je da je bolji objektiv. To sve nema nikakve veze sa specifikacijama nego upravo sa rezultatima koji su vidljivi golim okom cak i laicima. Iskreno, cak ni ne znam koje su specifikacije na papiru ova dva aparata.

Vec sam kacio linkove sa poredjenjem slika ova dva aparata, pretresi malo ranije teme. Sad kucam sa posla i nemam vremena da trazim. Ako nadjem okacicu kasnije.

Izvini za manjak smisla za humor... :wave:

vec sam jednom napisao u ovoj temi da ne verujem da bi se ovolika polemika uopste vodila o nekom modelu a da taj model nije dobar! pogledajte samo druge teme, ni priblizno 24 strane! hehe
ja cu se kao laik ukljuciti svojim direktnim utiscima cim malo procheprkam aparat! stize sutra nadam se, pa cu se javiti, ako ce to uopste nekome znaciti.

ocigledno je da ste svi vi tj. velika vecina vas ovde, od mene mnogo kompetentniji da polemishete o ovim stvarima.

Evo uzeo sam ga veceras. Sinoc smo se pogadjali, zena jutros nazvala, covek uspeo odmah danas da ga dovuce iz bg... ipak smo ga uporedili direktno sa ixusom i stvarno mi je ixus delovao kao slatka igrackica pored njega, ali jednostavno ja ne mogu da zamislim da slikam nesto ixusom (za zenine rucice mozda, ali posto ona uglavnom vise voli da bude na slikama, onda se i moje rucice broje).

Okinuli smo par slika u njegovom default auto modu po polumraku... uh |'( digao je iso na mnogo, ja mislim cak 1600 (stoji mu po defalutu auto1600), mada je jasno sta je na slici, zumiranje iste ne dolazi u obzir... Malo taj auto mod da srede, pa to nista ne kosta, a znaci ipak kad neko prvi put uhvati aparat u ruku pa kaze wow kakva slika (pa nek se posle i razocara|)))

Pa koju si ekspoziciju imao na toj fotki ?

Kapirash da i treba indoor da se fotka sa shto vishim iso jer tako senzor pokupi mnogo vishe svetla pa su fotografije daleko prirodnije osvetljene. Ako necesh tako, lako mozesh da mu zakljuchash iso na koliko ti hocesh i on ce ostale parametre sam da racuna, ali ce ti onda sve fotke biti ili streshene ili u tunelu, u zavisnosti da li je blic ukljuchen, a to necemo :)

Jel kapiras ti da je sve to super, al kad ti prva slika koju okines sa aparatom daleko od optimalne, onda ti je jasno sto se canon dobro prodaje |))

Onaj blog sto je covek dao je stvarno koristan, evo ubijam se od citanja... mozda cu stici nesto i da probam dok zena ne zbrise sa aparatom na ekskurziju... koliko drzi baterija u praksi, ekran je ogroman, a malecna mi je..

Aj poshto moram da crtam :) Evo zashto je Fujijeva automatika podeshena da podize ISO. Pogledaj kolika je razlika izmedju ISO100 i ISO1600, i sad mi kazi da ti je ISO100 bolja, a takvu fotku ce ti napraviti svaki kompakt na auto i to svi zovu dobra automatika :)

Prilozi

• darth 2.jpg
    darth 2.jpg
    257.2 KB · Pregleda: 147
  • darth 1.jpg
    darth 1.jpg
    219.4 KB · Pregleda: 147
Evo uzeo sam ga veceras. Sinoc smo se pogadjali, zena jutros nazvala, covek uspeo odmah danas da ga dovuce iz bg... ipak smo ga uporedili direktno sa ixusom i stvarno mi je ixus delovao kao slatka igrackica pored njega, ali jednostavno ja ne mogu da zamislim da slikam nesto ixusom (za zenine rucice mozda, ali posto ona uglavnom vise voli da bude na slikama, onda se i moje rucice broje).

Okinuli smo par slika u njegovom default auto modu po polumraku... uh |'( digao je iso na mnogo, ja mislim cak 1600 (stoji mu po defalutu auto1600), mada je jasno sta je na slici, zumiranje iste ne dolazi u obzir... Malo taj auto mod da srede, pa to nista ne kosta, a znaci ipak kad neko prvi put uhvati aparat u ruku pa kaze wow kakva slika (pa nek se posle i razocara|)))

Pa kad ja kazem, zaboravi automatiku na F70, niko nece da slusa. :whip:

Na kraju, zato i ima manuelne kontrole pa namestaj kako ti volja...

ps. Driver, bolja ti je iso100... :d

Vrh Dno