Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Ako je ikako moguće da ne sagledavamo ovu temu sa političke strane već sa stanovišta IT (profesionalaca, amatera i entuzijasta) i kakvih takvih poznavalaca osnovne/dnevne ekonomije naše, drage nam, države.

Da li je treba prodati Telekom sada? Da li je opravdanje "nema se za ulaganja u infrastrukturu i razvoj" realno? Kakvi mogu biti pozitivni uticaji od prodaje, odnosno negativni?

Mislim da ne mozes postaviti ovu temu i onda ocekivati da se ne poveze IT i ekonomska/politicka strana price.

Pisem post 10 min i onda shvatim da samo sebe iznerviram kad razmisljam o ovoj temi.Znalo se jos pre 6 meseci ko kupuje telekom,suskalo se po samom telekomu,verovatno svako ko ima nekog unutra je cuo da ce to biti Nemci.Strasno,samo to mogu da kazem.

Samo jedno ću da napišem: T-com. Igrarije na "nivou".

Ako je ikako moguće da ne sagledavamo ovu temu sa političke strane već sa stanovišta IT (profesionalaca, amatera i entuzijasta) i kakvih takvih poznavalaca osnovne/dnevne ekonomije naše, drage nam, države.

Da li je treba prodati Telekom sada? Da li je opravdanje "nema se za ulaganja u infrastrukturu i razvoj" realno? Kakvi mogu biti pozitivni uticaji od prodaje, odnosno negativni?

prodaja telekoma je ekonomsko-politicki proces iz kojeg proizilaze pozitivni ili negativni uticaji na IT trziste. Traziti da se prica o prodaji telekoma a da se ne mesa politika i ekonomija je apsurdno.

ako se zna da kompanija Telekom okuplja fiksnu i mobilnu telefoniju, da pokriva tri zemlje: Srbiju, Bosnu i Crnu Goru, i da pored velikih kredita za sirenje na susedne zemlje ostvaruje godisnji profit oko 159 miliona € (bez tih kredita mozda i 500 miliona € - nisu jos dostupni izvestaji na APR za 2009u, ali definitivno donosi profit i pored 10.000+ zaposlenih) - matematika ukazuje da ce sve te pare koje se dobiju prodajom potrositi, a ostacemo bez strateskog resursa.

najbolji primer je privatizacija NISa gde i danas vozimo najskuplje i najlosije gorivo u regionu.

ako bi se... ne, ne... kada se Telekom proda, i to Deutsche Telekomu, dobijene pare ce zavrsiti u "kapitalnim" investicijama i bice izgradjeni autoputevi, na kojima se nece voziti zbog cene goriva.

sto se nas kao ITa tice, iskustva ljudi sa ovog foruma koji su u Nemackoj kazu da je DT jos gori monopolista i los provajder interneta.
dodajte na to povecanje takse za WiFi provajdere, i dalje nema tendera za WiMax, kablovski internet pokriva samo jedan deo zemlje, mislim da ova prodaja nece sigurno doprineti razvoju IT trzista.

sa druge strane, strana uprava ce verovatno ocistiti Telekom od svih viskova i nestrucnih radova, sem ako drzava - radi socijalnog mira - ne spreci otpustanje tih radnika. tako ociscen i visoko profitabilan Telekom ce mnogo brze vratiti sve sto je ulozeno u njegovu kupovinu.

mozda bi za Srbiju bilo bolje da dovede nekog CEO sa zapada da im sastavi biznis plan i da naprave preduzece koje ce godisnje puniti budzet mnogo redovnije nego ovim o' ruk metodama.

I ja mislim da je velika greška prodati jednu takvu firmu ...... ali ko nas pita ....

Svako od nas zna samo ono sto se desava u svom dvoristu, pa se cudi, ali svuda u svetu postoje firme kao sto je Telekom. Mi smo napravili Telekom u socijalisticko doba i kao takav je vise manje ostao netransformisan do danas. A sta reci za recimo americki GM koji je cisto privatna firma, a cisto kapitalisticka drzava kao sto je SAD mu daje finansijski injekciju vrednu celog jednog budzeta neke zemlje kao sto je nasa? Kako to nazvati?
Definitivno nam nedostaju finansijski pismeni rukovodioci koji bi znali kad i kako nesto treba da se proda. Cekali smo previse za NIS, cekalli sa JAT, sad niko nece ni da ga kupi, a istu sudbinu ceka i Telekom. Kupice ga Nemci i umesto da donesu "svoja" pravila igre, vrlo brzo ce kao i svi ostali da se prilagode nasim, dogovorenom monopolu. Svi znate koliko su kaznjenje firme koje su proizvodile RAM memorije zbog fingiranja cena, takva kazna nikad nece uslediti ovde jer nema ko da je sprovede. Ukratko, svi su placeni da stite tudje interese, pa nema ko da stiti nase...

Mislim da ne mozes postaviti ovu temu i onda ocekivati da se ne poveze IT i ekonomska/politicka strana price.

Pisem post 10 min i onda shvatim da samo sebe iznerviram kad razmisljam o ovoj temi.
Hteo sam da vidim da li možemo ikako da isključimo politiku iz ovih tema. Većinu stvari koja se u IT industriji dešava su logičan sled događaja. Razvijanje, unapređivanje, poboljšavanje, pojeftinjenje... Sve je to zasnovano na IT/ekonomskoj osnovi.

Pisem post 10 min i onda shvatim da samo sebe iznerviram kad razmisljam o ovoj temi.
Ti 10 minuta, ja već 4 dana mislim se da li da pokrenem ovu temu. :(

Samo jedno ću da napišem: T-com. Igrarije na "nivou".
Deutsche Telekom već ima deo udea u kapitalu preduzeća. Država ima 53%.

prodaja telekoma je ekonomsko-politicki proces iz kojeg proizilaze pozitivni ili negativni uticaji na IT trziste. Traziti da se prica o prodaji telekoma a da se ne mesa politika i ekonomija je apsurdno.
U pokupšaju traženja opravdanja u prodaji Telekoma sam se okrenuo stvarima koje najbolje poznajem i koje će pružiti logična objašnjenja.

Jasno je da od toga nema ništa jer ovo ne može biti logičan potez. Pretpostavljam da smo svi složni u stavu da na Telekom gledamo kao legalno-banditsku organizaciju koja se bogati na neobaveštenosti i nemogućnosti ljudi da znaju za nešto bolje od onoga pod parolom da "imamo prijatelja". Oni koji su bili blagosloveni da izađu iz NPS su videli što šta. Ne kažem da je uvek trava zelenija u tuđem dvorištu, ali je barem malo bolje podšišana. :)

Ministarka Jasna Matić je opravdala prodaju Telekoma time što ta firma nema para za ulaganja u razvoj. Na ovom forumu, mora da postoji barem jedan čovek koji može da kaže šta su ta ulaganja i kakve su to pare potrebne.

Poslednja izmena:
hm moje neko ne-strucno misljenje je da oni imaju i previse para ,.... ali nemaju mozga da znaju gde i kako da uloze pare, svih ovih godina oni generalno uzivaju monopol, i na njemu debelo zaradjuju.

hm moje neko ne-strucno misljenje je da oni imaju i previse para ,.... ali nemaju mozga da znaju gde i kako da uloze pare, svih ovih godina oni generalno uzivaju monopol, i na njemu debelo zaradjuju.

Sem nekih koji kapiraju, pa bar pola iz ove teme ili ne kapiraju zasto se prodaje Telekom ili ljudi ne smeju da napisu jer je SirNemanja, naglasio da se ne povezuje sa politikom, medjutim ovo je cisto politicki potez, kada neko ne pokrene proizvodnju i izvoz u zemlji, a plate moraju da se daju drzavnom sektoru i penzije penzionerima, onda se prodaje sve sto je profitabilno, trenutno najvrednije sto Srbija ima u ekonomskom smislu je Telekom, i to je trenutnoj vlasti jedini spas, da produzi svoju vladavinu, plus da se ogrebu i oni "malo".
Kod Telekoma nije postojala nikakva "pametna" politika tehnoloskog unapredjenja i prosirivanje usluga, radjeno je onoliko koliko je bilo dovoljno da oni imaju jos koju uslugu kojom ce da muzu narod, jer se nema izbora i konkurencije, povecanje cena (MTS) ili drzanje visokih cena (ADSL) oni su debelo popunili budzet Telekoma, sada je svinja nabila 400 kila, i bice masti, cvaraka i slanine, malo i mesa...

Znaci tehnoloski, "IT"-jevski, narodski, racunarski, prodaja Telekoma nema veze sa tim, zasto Norvezani ne prodaju Telenor, nego osvajaju strana trzista?

O (ne)strucnosti kadra Telekoma mozemo da otvorimo novu temu i familijarnim uslovima za zaposljavanje, sem tehnickog centra za ADSL koji su korektni ovo ostalo je smejurija. Verujem da ce i pod Svabama manje-vise ostati isto, samo sto ce oni realni visak zaposlenih da otpuste cisto da bi imali jos veci profit.

Poslednja izmena:
...

O (ne)strucnosti kadra Telekoma mozemo da otvorimo novu temu i familijarnim uslovima za zaposljavanje, sem tehnickog centra za ADSL koji su korektni ovo ostalo je smejurija. Verujem da ce i pod Svabama manje-vise ostati isto, samo sto ce oni realni visak zaposlenih da otpuste cisto da bi imali jos veci profit.

jel neko skoro video onaj mail koji je cirkulisao o tim familijarnim uslovima zaposljavanja?!? o direktoru PR sektora, bez fakulteta :D

anyway, doce Svabe, oterace obicne radnike, ili ove sa losim/bivsim vezama, obrnuce dve tri godine kapitala, i voda ce krenuti na njihovu vodenicu...

jel ste primetili da je Telekomu ostavljen
, iako je Telenor dobio licencu za fiksnu, a da je inace praksa u zemljama u tranziciji da se osnuje posebno drzavno preduzece koje ce svima nuditi iste uslove za Last mile i da drzava od toga svakako profitira, ali i sprecava monopol?!?

Ja sam se samo inzervirao.. Glavni razlog prodaje telekoma je to sto se nema para, i ovoj vradi trebaju pare da kupi kakav takav socijalni mir u drzavi jos par godina dok su na vrasti.. Ovo je isto kao kad narkoman prodaje porodicni nakit da bi mogao jos malo da se drogira.. ali isto, te pare ce se spiskati samo tako, malo plate, malo penzije, malo neko fiktivno ulaganje.. itd.. Telekom ne bi trebalo prodati uopste, trebalo bi infrastrukturu proglasiti za javno dobro, pustiti kompanije da se bore za trziste, dovesti sposobne ljude na celo telekoma, i drzava ce imati stabilan izvor prihoda, gradjani razvijenu infrastrukturu.. Ali sta vredi kad vlada ne vidi dalje od sledecih izbora, samo uzimaju pare, zaduzuju se, a ne zapitaju se ko ce te dugove vracati.. njihova deca ce ziveti preko, dok ce nasa ziveti u bedi da bi vratili sve te dugove..

pa posmatraj primer velikih stranih firmi koje posrcu, udare glavom u zid, pa se opet izvuku...
Motorola, Apple, AMD/ATI... pa kada bi Telenor sa ovakvim Telekomom postao ozbiljna konkurencija, da im se dozvoli, pa Lelekomovci bi se samo polili NISovim benzinom i pretili samozapaljivanjem zbog "nelojalne" konkurencije :D

Kako se samo historija ponavlja.

Kao onomad, kada su prodali telekom Grcima i Italijanima. Na mufte.

No, Slobi ni to nije pomoglo. A neće ni ovima.

A najjace od svega je sto ce nakon prodaje da izadje neki baja na TV-u i da prica kako mi imamo suficit u budzetu, uprkos SEKI:S: Prodali smo kucu, sad imamo pare:D aj pod sljivu da legamo:D:d vazno da smo bogati:p

@tema
a infrastukturu ce nam razije EU:p nema brige

Poslednja izmena:
A najjace od svega je sto ce nakon prodaje da izadje neki baja na TV-u i da prica kako mi imamo suficit u budzetu, uprkos SEKI:S: Prodali smo kucu, sad imamo pare:D aj pod sljivu da legamo:D:d vazno da smo bogati:p

@tema
a infrastukturu ce nam razije EU:p nema brige

Vala bas, samo nas cekaju, sve ce da nam razviju! :d

Ipak moram nesto da napisem sto je u vezi sa ovim.
Ajde i da zazmurimo na prodaju Telekoma na silu nekako..Ali ono sto me jos vise iznervira je to sto ce te pare koje dobiju od prodaje iskoristiti za podizanje plata/penzija,za vestacko jacanje kursa i jos ko zna kakve trenutno sekundarne stvari,umesto da lepo te pare uloze u industriju ili u nesto sto ce donositi novac drzavi a samim tim i narodu.Mnogo su kratkovidi,mnogo im se zuri,svi znamo zasto.

ako se zna da kompanija Telekom okuplja fiksnu i mobilnu telefoniju, da pokriva tri zemlje: Srbiju, Bosnu i Crnu Goru, i da pored velikih kredita za sirenje na susedne zemlje ostvaruje godisnji profit oko 159 miliona € (bez tih kredita mozda i 500 miliona € - nisu jos dostupni izvestaji na APR za 2009u, ali definitivno donosi profit i pored 10.000+ zaposlenih) - matematika ukazuje da ce sve te pare koje se dobiju prodajom potrositi, a ostacemo bez strateskog resursa.

najbolji primer je privatizacija NISa gde i danas vozimo najskuplje i najlosije gorivo u regionu.

ako bi se... ne, ne... kada se Telekom proda, i to Deutsche Telekomu, dobijene pare ce zavrsiti u "kapitalnim" investicijama i bice izgradjeni autoputevi, na kojima se nece voziti zbog cene goriva.

sto se nas kao ITa tice, iskustva ljudi sa ovog foruma koji su u Nemackoj kazu da je DT jos gori monopolista i los provajder interneta.
dodajte na to povecanje takse za WiFi provajdere, i dalje nema tendera za WiMax, kablovski internet pokriva samo jedan deo zemlje, mislim da ova prodaja nece sigurno doprineti razvoju IT trzista.

sa druge strane, strana uprava ce verovatno ocistiti Telekom od svih viskova i nestrucnih radova, sem ako drzava - radi socijalnog mira - ne spreci otpustanje tih radnika. tako ociscen i visoko profitabilan Telekom ce mnogo brze vratiti sve sto je ulozeno u njegovu kupovinu.

mozda bi za Srbiju bilo bolje da dovede nekog CEO sa zapada da im sastavi biznis plan i da naprave preduzece koje ce godisnje puniti budzet mnogo redovnije nego ovim o' ruk metodama.

potpisujem

I ovo sto kaze jafazec. To je taj princip, od danas do sutra, prodaj danas da bi ziveo sutra a prekosutra? prekosutra cemo da vidimo... Muka mi je od ove politike "seci usi krpi dupe"...

Svi sve znamo i svi lepo cutimo...ne vidim sta sprecava vladu da uradi ovakvu glupost...Interesantno je da Telekomovi radnici cute...bas zato sto su preko veze,ako dodje stranac ima sve da rastera,i ne samo njih,padace i dobri ljudi...i opet niko nista...valjda idu na to bolje da cutim,mozda me ne sutnu...

A sta mogu TElekomovi radnici?Ne branim nikoga,nego ljudi moraju da nekako sacuvaju svoj posao,porodice se hrane.
Kamo lepe srece da smo pametni kao Grci,kod njih cim nesto bude odmah milion ljudi na ulice pa da vidis.

Bas se pitam sta ce biti sa onim babama sto rade ASDL sektoru. Da vim dali ce im nemac davati da pletu za vreme radnog vremena ili ce ih poslati negde da ih edukuju.

Kopka me samo sta ce biti sa zemljom kad prodamo telekom i eps i te pare spucamo za plate i penzije?

^
prouci malo vazalna drustva i obicaje... kmetovi i tako to...

A sta mogu TElekomovi radnici?Ne branim nikoga,nego ljudi moraju da nekako sacuvaju svoj posao,porodice se hrane.
Kamo lepe srece da smo pametni kao Grci,kod njih cim nesto bude odmah milion ljudi na ulice pa da vidis.

Slažem se, naročito sa zadnjom rečenicom, ali ovo nije Grčka ovo je Srbija i ne stoje ona 4 slova *S* zabadava na našem grbu, naši preci su bili mnogo pametniji od nas.

Posto su vec resili da prodaju ne bih se mnogo osvrtao na to da li je potez dobar ili ne. Tako je kako je, bice prodat ne vredi lupati glavu oko toga. Mnogo je bitnije sta ce da urade sa tim parama od prodaje. :)

Kada bi odrzali obecanje i sve pare ulozili u infrastrukturu, to mozda i ne bi bilo toliko lose. Mada cisto sumnjam da cemo u narednih par godina imati autoput od Horgosa do Pozege, brze pruge ili sta vec. Pre ce biti da ce sa delom para da zamazu oci narodu, da izgrade deonice autoputa po Vojvodini i do Ljiga gde je sve manje vise ravno i gde su troskovi minimalni. Ostatak u plate i penzije a to je bas narkomansko rasprodavanje imovine, sto je neko lepo primetio. :)

Sto se same usluge tice, ne verujem da ce T-com da napravi revoluciju. Isti djavo kao i do sada, mozda malko nasminkano. :)

^
prouci malo vazalna drustva i obicaje... kmetovi i tako to...

mige;Bas se pitam sta ce biti sa onim babama sto rade ASDL sektoru. Da vim dali ce im nemac davati da pletu za vreme radnog vremena ili ce ih poslati negde da ih edukuju.

Vas dvojica ste carevi nasmejaste me do suza!!! :wave:

Na zalost ovde moze vlast da radi sta hoce. Ocekujte istu ili goru uslugu, manje vise iste cene, mozda za pocetak DT kao napravi par akcija cenovnih, ali i to je pitanje...
Ono sto je najgore sto ce ovi m****ni, da likuju na televiziji velikiiii uspehhh, ogroman, -ogroman jedan- ali za narod!

Poslednja izmena:

A i ukrajinci su se konacno opametili!

Apsolutno je jasno zasto ce Telekom otici na dobos i mislim da se svi slazemo oko toga. Postavlja se pitanje sta cemo onda kad ostanemo i bez poslednje profitabilne kompanije?

Takodje ostavlja se pitanje cija je infrastruktura? Ako smo mi to placali onda treba da ostane u vlasnistvu drzave?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno