Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
TSMC Behind Lower Fermi Performance

40nm Yields lower than 50% force NVIDIA to reduce number of CUDA cores

The long list of unfavorable developments caused by Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) has just increased by one, as reports say that the latest episode in the 40nm yields saga has NVIDIA faced with tight supply. Apparently, the situation at TSMC is so dire that NVIDIA can't even get enough CUDA cores for its GeForce GTX 470 and 480 cards. Having initially planned on a higher number of such cores on each device, the Santa Clara graphics processing unit maker is now forced to settle for fewer.

Digitimes reports that TSMC's 40nm yields are still under 50%, even though the semiconductor manufacturer was previously revealed to have gotten over most problems. Nevertheless, this doesn't seem to be the case, with the most immediate effect being the reduced number of CUDA cores on both the GTX 400 series adapters. The GeForce GTX 480, for instance, was initially planned to have no less than 512 CUDA cores but, at least the first batch of cards, will only boast 480. The GTX 470 will also only have 448 Cores. This means that, essentially, NVIDIA's cards will be somewhat weaker because of tight chip supply.

The report states that, according to the same sources, TSMC's low yields will also be the main factor behind the reduced initial availability of the two graphics adapters. While the official announcement will be made on March 26, volume shipments won't actually start before April 6. Of course, NVIDIA chose not to comment on products that have not yet been announced.

Hearing that the first batch of Fermi will be less potent than originally planned will most likely stir dissatisfaction in performance enthusiasts. It seems that the only consolation these consumers will have consists of the lower-than-expected price tags of $349 for the GTX 470 and $499 for the GTX 480.

http://news.softpedia.com/news/TSMC-Behind-Lower-Fermi-Performance-138068.shtml

Pa jeste vece. Zar mislis da svaka office kanta sa Win7 moze da krcka brojeve? Od svih Win7 masina na svetu koje mogu da krckaju brojeve pomocu GPU i uz cinjenicu da NVidia i dalje ima veci market share od ATi-a, sam izvuci zakljucak.
Zavisi o kojoj primeni pričaš. Ako je u pitanju rendering ili naučne simulacije onda si u pravu. Ako je u pitanju brzo skeniranje na viruse ili dekodiranje HD videa onda bi tu svako ubrzanje bilo dobrodošlo. Novi Intelovi i3/i5 procesori i AMD-ova integrisana rešenja su sasvim upotrebljivi za ove primene. Naravno nedostaje ozbiljna softverska podrška.
Poenta je da niko sem nVidie nema dugoročne koristi ako CUDA postane standard za navedene svakodnevne primene.

Poslednja izmena:
Al u Far Cry 2 minimalni na gtx480 je veci nego average na 5870. Pitanje je koliko je ovo tacno, a ako jeste bice u pravu da ce karta da razbija.

...

Karta ce definitivno razbijati, pogotovu kad dodju pravi driveri.
Inace, hexus.net stavlja samo proverene informacije na sajt, tako da...

Trebalo bi da GTX470 bude u rangu sa 5870 po performansama. Tako da se ocekuje pad cena ATI-ja definitivno :D

Accompanying the steady flow of information is a set of in-house NVIDIA benchmarks

To mi najvise upada u oci ali ne verujem da bi bas toliko lagali pred samo izdanje karte. U svakom slucaju vec spremam pare za gtx470 ako srednja klasa ne izadje skorije.

Al u Far Cry 2 minimalni na gtx480 je veci nego average na 5870. Pitanje je koliko je ovo tacno, a ako jeste bice u pravu da ce karta da razbija.
pa taj FC2, koji je TWIMTB igra nije bez razloga odabran jos prilikom onih prvih leakova sa CES-a ;)

Ajde Bojsa javi se, bice glupo da se ne javis pre 26.-og, zar ne? :)

Sto naivan, ispasce najjaci :D
Pravila su tu da bi ih hrabri krsili

EDIT: Zamisli situaciju da ovog momenta se pojavi lik koji nije novinar niti "korporativac" a ima GTX4X0 u racunaru i postuje ovde rezove, sta mu ko moze? :) Da li bi tada bench morao da reaguje?

Poslednja izmena:
U svakom slucaju vec spremam pare za gtx470 ako srednja klasa ne izadje skorije.

Ako ti nije problem da sa nama ostalima podelis informacije koje te navode na toliki optimizam povodom skorog izbacivanja "srednje klase"??

To mi najvise upada u oci ali ne verujem da bi bas toliko lagali pred samo izdanje karte. U svakom slucaju vec spremam pare za gtx470 ako srednja klasa ne izadje skorije.

Zasto bi uopste kupovao nesto novo ?
Ako ti je vec ta E5300 + 9800 GT kombinacija dovoljna za full HD rezoluciju sa sve PhysX efektima, zasto bi bacao pare na nesto vise ?

Ja cu recimo kartu menjati samo ako SC2 bude kocio. Ako bude dobro radio, necu se izlagati trosku.

sumnjam da je Bojsa bas toliko naivan :D

Nece nece, ovo je bilo malo vise u fazonu "Ja imam fermi nja nja" :D

Nisam preodusevljen, samo cu reci da se dosta greje, a i potrosnja je na nezavidnom nivou. Pored toga izgleda zaista lepo i jako je teska i tako... (gomila nepotrebnih informacija, zar ne?). :)

Poslednja izmena:
Šteta što DAS neće postovati još par dana u ovoj temi. Sigurno bi ti objasnio da nisi u pravu.

Elem, rezultati u FC2 izgledaju optimistično i kako se pretpostavljano da će biti pre pola godine. Nadam se da će se ovako i nastaviti.

Poslednja izmena:
Zasto bi uopste kupovao nesto novo ?
Ako ti je vec ta E5300 + 9800 GT kombinacija dovoljna za full HD rezoluciju sa sve PhysX efektima, zasto bi bacao pare na nesto vise ?

Ja cu recimo kartu menjati samo ako SC2 bude kocio. Ako bude dobro radio, necu se izlagati trosku.

Meni moj GTS250 nije dovoljan za igranje u 3D stereo modu na Acer 24" monitoru, tako da cu sigurno ici na GTX470... A verovatno ce pasti i neki core i7 860 i napajanje od 850W da isprati sve to i 7 hardova koji su se nagomilali u kucishtu...

Poslednja izmena:
Naigraćeš se ti 3D igara kao što se naigraše oni što su kupili OCZ Nia i Emotiv EPOC :d

Edit: Pardon, mislio sam na 3D stereo. Da me neko ne shvati pogrešno.

Poslednja izmena:
@ Nedjo, prostreet i Alk0

LOL!!! Sto vas pogadja sta ja uzimam?:D Kad dodju pare za procesor bice i on. A ovo sto se tice full hd na 1920x1200 ne znam sta da kazem, ja sam igrao igre ne na full vec sa menjanim cfg (citaj detaljima) da izvucem pristojan fps (sa fizikom ukljucenom!:D). Ne znam sto vas to toliko pogadja?:trust: A sto se tice srednje klase mislio sam ako izadje u roku od nekih 3-4 meseca, ako ne ili nema u najavi a skupim kes uzimam ovo.

Zasto mislis da nas pogadja :)
Samo smo radoznali da nam objasnis. Mozda znas nesto sto mi ne znamo. Mozda mi nesto propustamo, a ako nam objasnis necemo morati vise.
Budi kolegijalan :)

Da objasnim sta?:) Imate moje postove na prethodnim stranama pa detaljno analizirajte. Imate tamo sve objasnjeno. Kolegijalan sam ja, samo sto vi citate sta se vama cita.;)

Naigraćeš se ti 3D igara kao što se naigraše oni što su kupili OCZ Nia i Emotiv EPOC :d

Edit: Pardon, mislio sam na 3D stereo. Da me neko ne shvati pogrešno.

Ne razumem kako ovo mozesh da poredish?!? Sve igre koje rade na nvidija karticama od 8-me serije i vishe podrzavaju 3D Vision.

A gde je tu kalibracija? Udobnost? Pristupačnost?

Bilo kojim softverom možeš upravljati pomoću Emotiv kontrolera ali zahteva dugotrajno kalibrisanje, relativno je skup i nije dovoljno udoban da bi se koristio duže vreme aka boli glava (bar na osnovu iskustava ljudi koji to poseduju). Ista stvar je sa 3D stereo gejmingom. Sve igre možeš igrati ali je samo par igara pravljeno sa tim na umu (po tom pitanju je 3D Vision daleko iza Physxa). Verujem da nikoga nisu bolele oči/glava čak i posle dva sata igranja ali probaj da se igraš intenzivno duži period (4-5 sati svaki dan/7 dana u nedelji) pa da vidimo da li je i onda sve isto kao sa standardnim gledanjem u monitor/TV.

Lepa je to ideja ali će ostati egzotika kao i 3D kaciga, dosadašnji pokušaji stereoskopskog igranja ili specifični kontroleri tipa Emotiv. Jedino ako konzole poguraju stvar. Avatar jeste uradio puno na tom polju ali džaba kad Alisa u zemlji čuda nije snimana 3D kamerama. Videćemo šta će biti sa sledećim 3D filmom. Sigurno će ih biti više u budućnosti (igara/filmova) ali teško da će postati standard u skorije vreme, industrija zabave je suviše inertna da bi se to desilo u roku od 2 godine.

Zasto mislis da nas pogadja :)
Samo smo radoznali da nam objasnis. Mozda znas nesto sto mi ne znamo. Mozda mi nesto propustamo, a ako nam objasnis necemo morati vise.
Budi kolegijalan :)

Hehehe, slazem se sa tobom i pridruzujem se tvom pitanju. :)

@Gdin-M, FullHD rezolucija je 1920x1080, 1920x1200 nije FullHd, zahtevnija nesto malo jeste, ali to nije Full HD format, eto cisto da ti recem da znas.

Mala greska u brzini kucanja, pobogu pa valjda znam sta je full hd, bavim se reautoringom blurayeva i imam kolekciju od 6tb hd filmova tako da mi ne treba to objasnjavati.:) A sto se tice pitanja ne znam samo kakvo pitanje, reko sam prostudirajte sta sam pisao na zadnjim stranama ako vas toliko interesuju moji komentari. Sve lepo pise.

A gde je tu kalibracija? Udobnost? Pristupačnost?

Bilo kojim softverom možeš upravljati pomoću Emotiv kontrolera ali zahteva dugotrajno kalibrisanje, relativno je skup i nije dovoljno udoban da bi se koristio duže vreme aka boli glava (bar na osnovu iskustava ljudi koji to poseduju). Ista stvar je sa 3D stereo gejmingom. Sve igre možeš igrati ali je samo par igara pravljeno sa tim na umu (po tom pitanju je 3D Vision daleko iza Physxa). Verujem da nikoga nisu bolele oči/glava čak i posle dva sata igranja ali probaj da se igraš intenzivno duži period (4-5 sati svaki dan/7 dana u nedelji) pa da vidimo da li je i onda sve isto kao sa standardnim gledanjem u monitor/TV.

Lepa je to ideja ali će ostati egzotika kao i 3D kaciga, dosadašnji pokušaji stereoskopskog igranja ili specifični kontroleri tipa Emotiv. Jedino ako konzole poguraju stvar. Avatar jeste uradio puno na tom polju ali džaba kad Alisa u zemlji čuda nije snimana 3D kamerama. Videćemo šta će biti sa sledećim 3D filmom. Sigurno će ih biti više u budućnosti (igara/filmova) ali teško da će postati standard u skorije vreme, industrija zabave je suviše inertna da bi se to desilo u roku od 2 godine.

Razumem da zelish da pokazesh da se razumesh, ali veruj mi, prepiresh se sa chovekom koji gleda stereo monitore vec 6 godina po minimum 8 sati dnevno jer pravi stereo reklame i filmove ;)

Prochitaj moje prve reakcije na 3D vision u temi koju je josh pochetkom proshle godine otvarao Nex i videcesh da sam bio veoma skeptichan (u najmanju ruku). Medjutim, posle 8 meseci korishcenja 3D visiona, odgovorno tvrdim da je isti najzreliji 3D stereo proizvod ikada pushten u prodaju.

Nije dzaba AMD sada pocheo ubrzano da radi na svojoj verziji 3D stereo sistema.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno