Šta je novo?

Final Fantasy XIII (PS3 & Xbox 360)

Jel neko od vas igrao Ethernal Sonata-u?

Probao demo, nije mi se dojmilo.

Final fantasy vise nije sto je nekada bio. Sa devetim delom se sve zavrsilo, sa desetkom su eksperimentisali, i to nije to. Na srecu FF nije jedini japanski serijal. Trenutno, nema sanse pored namcovog Tales serijala. A tu su i Ar Tonelico , Atelier Iris...A mislim da nema potrebe spominjati legendarnu Personu, koja je kvalitenija od ovih novih FF-ova, bar nekoliko puta. Ko je igrao, zna.

Square samo pumpa animacije i nista drugo. Igra je mnogo vise od toga, tako da ne cudi sto je FF 13 prsao u Japanu. Sta ja mislim, vi dizete igru u nebesa samo zato sto se zove Final Fantasy. Zatvarate oci pred cinjenicom da su poslednja tri nastavka bila bezveze. Pa prosle godine je stigao Star Ocean 4 , isto ga radio Square Enix, isto je visokobudzetna igra, pa ga niko nije ni igrao. Zasto? Pa nije FF, da se zove FF, svi bi ga dizali u nebesa, a ovako nista. Pa imate i Last Remnant i Infinite Undiscovery, obe igre za Xbox, obe radio Square Enix, pa nesto nisam video da ste ih hvalili i igrali. A FF 13 hvalite godinu dana unapred.

Ne brinite se, igra nece biti nista posebno, strogo linearna igra sastavljena od animacija i borbi, nikako ne moze da bude dobra. Ni FF X nije nista posebno.

Poredjenja radi, FF 7,8,9 odigrao sam svaku po 5-6 puta, FF X, X-2 i FF 12 jedva sam po jednom. Nesto se promenilo, ali nisam ja. Vec je opao kvalitet.

Odlichan komentar.
Jedino vece neslaganje sa tobom imam u pogledu FF10.Meni je to odlichan naslov , ali nema potrebe da se raspravljamo oko toga.
Ja od SE-a poodavno ne ochekujem igre na nekadashnjem nivou.FFX-2 , Grandia 3 , Front Mission 4 , FF12 , sve razocharenje za razocharenjem :wall:.A tek Full Metal Alchemist:lupko:.
Mogu da muzu FF , DQ i Kingdom Hearts.Vidjecemo koliko ce to trajati.
Ja i nemam neku preveliku vjeru u FF13.Ako je budem kupovao to ce biti kad padne cijena.Ukoliko se sve ove kritike pokazhu kao opravdane mozhda je i zaobidjem.

Zašto smešni? Lepo su rekli da im je za FFXIII trebalo 3 i po godine.

Sad uzmi i izračunaj koliko traje FFXIII a koliko FFVII? Pritom FFXIII nema gradove i svetsku mapu i sve moguće i nemoguće side-questove i summon animacije itd itd. Ako imaju takvu procenu sigurno je ne lupaju bez razloga, pogotovu što se zna šta bi FFVII remake sve morao da sadrži i na šta bi sve moralo da se obrati pažnja ako ne žele da izazovu negativne komentare a negativni FFVII rimejk bi ih tačno zakopao :)

ps3 - xbox 360 razlike

16gyelk.jpg

20sytkk.png

2uz4jkm.png

Hmm, ti shotovi mi lice na Demo vs Retail komparaciju koju sam negde gledao ili gresim...?

Poslednji FF koji igrah je bila devetka...

Je l' da cancel-ujem preorder za 13, da se ne skenjavam bez razloga? :)

Za te pare bih mogao lepo da uzmem Demon's Souls/Uncharted 2/Heavy Rain...

Nemoj cancelovati, odigras FF kao covek i posle toga ga mozes zameniti za bilo koju od 3 navedene igre.

Tako sam neshto i ja kontao, no me zabrinushe ovi shto mrache :)

Zna se zasto mrace,a ja otkrio da volim JRPG igre pa cim zavrsim pre****ni Lost Odyssey cacekace me FF a ako je LO ovoliko dobar ja zbog celog hypea o FF ocekujem da ga prevazidje.Mada LO bas udara na emociju,odavno nisam imao ovaj osecaj dok igram igru.:(Hvala kuzma_x sto ga je pomenuo jel da nije ove teme i njegovog posta ja se ne bih nikada osetio potrebu da zalazim u JRPG zanr i da se zagrejem za FF.

Poslednja izmena:
Da, LO je zaista odlican JRPG. Ni ja ne znam sta da ocekujem od XIII. Po meni su zasrali XII ali mi se na primer "ocrnjena" desetka svidela. :)
Videcemo.

Posle poslednjih par FF igara, nisam iscekivao FF13, medjutim kako se blizi izlazak igre, sve vise mi se igra FF. Cak sam poceo da igram FF1 na ipodu :).

Inace, trebalo bi da na xboxu bude samo 2 zamene diska, pri cemu treci disk koji sadrzi nelinearniji deo igre krece posle 30 sati igre.

Koliko vidim, jos niko nije potvrdio da nije fake.

Pretece me. :p

Sutra ce da vidimo kakva je igra. Mada imam osecaj da cu da se lepo izigram. :D Taman mi dobro dodje posle svih ovih FPS-ova.

Joj, i ja nikako da docekam da mi igra "stigne" . :)
Inace, ne znam da li FIX moze da se "primeni" samo na prvom disku posto je pisan za prvi i drugi u paketu... Znaci treba da cekam i drugi disk. :(
Aj' Kuzma, javljaj utiske. :)

Joj, i ja nikako da docekam da mi igra "stigne" . :)
Inace, ne znam da li FIX moze da se "primeni" samo na prvom disku posto je pisan za prvi i drugi u paketu... Znaci treba da cekam i drugi disk. :(
Aj' Kuzma, javljaj utiske. :)

Ja sam primenio samo na prvi disk, kada skines drugi odradices i za taj.

^ Znaci provereno moze i tako? Lepo...
Aj' ljudi, pisite utiske. :)
E da, jos jedno pitanje, postavljano verovatno vec milion puta: Da li smeta sto cu igrati igru pre release date-a? Znaci Box nisam kacio na Live ne pamtim, niti planiram to da radim. Da li je ikad flegovan ili nije ne znam ali me zanima da li ce biti ako budem pikao naslove pre release date-a?

Posle dva sata igranja, evo malo utisaka:

-Grafika je nesto malo ispod danasnjeg proseka, ali je ok.
-Muzika je dobra.
-Animacije su ocigedno kompresovane, a ima ih dosta, tako da moze da smeta slabiji kvalitet.
-Prica je za sad veoma interesantna, tako da u velikoj meri ublazava linearnost igre.
-Borbe zu fluidne i brze, ali se stice utisak da je dovoljan samo jedan taster za igranje bez problema, i da moze da se igra i zmureci. Bice teze kasnije, valjda.
-Sami nivoi su gotovo pravolinijski i jedino sto moze da se radi jesu borbe, i tek poneki "kovceg" sa predmetima za skupljanje. Kranje nebitnim za sad.
-Na save pointima je i shop, sto pretpostavljam da znaci da nema drugih shopova u igri. Znaci nema nista od prodavnica, kafana, innova i slicnog. Mada jos sam na pocetku, tako da ne mora da znaci. Videcemo.

Ukupan utisak je, SquareEnix je ozbiljno zapeo da napravi FF XIII, jer je igra daleko bolja i ozbiljnija od Star Ocean 4 ili od Last Remant ili Infinite Undiscovery. Atmosfera u igri je odlicna i prica odmah uvlaci igraca u igru. Dobro je da su izbacili glupi fizicki model likova koji je koriscen u proslim igrama, kada su likovi mrdali kukovima kao da su u striptiz baru. Najprimetnije u Last Remantu.

Toliko, odo da se igram. :)

Poslednja izmena:
Posle prvih par sati mogu da kazem da sam razocaran(neverovatno je da je u nekim aspektima igra losija od 23 godine starog FF1).
Nadam se da je grafika dosta bolja na ps3.
Valjda ce biti bolje kasnije...

Sta se razocaravas? Mislim da sam vec naglasio da se ne lozite preterano, jer vec se znalo kakva je igra. Odigrana je u Japanu pre nekoliko meseci.

Meni se svidja jer volim JRPG, i dobru pricu. Ako nista drugo, vredi igrati makar zbog price. Ja makar nisam imao preterana ocekivanja, pa se nisam ni razocarao.

Najveci problem je sto je igra dosadna.
Najvise mrzim kada moram da igram na silu, da bi dosao do dobrih delova :(.
Dizajn likova je 0, humor, kao i uvek kada se radi o Japancima, izgubljen u prevodu.

A koji su to dobri delovi do kojih mislis da ces doci? Igra je takva kakva je. Uglavnom su sve JRPG igre dosadne, ponajvise zbog neinteresantnih borbi. Da ne spominjem Digital Devil Sagu, sampion po broju borbi i dosadi koju igra generise.

FF XIII makar ima brze borbe, tako da ne smaraju.

Dizajn likova je standard za sve FF igre, nema tu nista sto nije ocekivano.

A za humor, treba ce ti originalna igra i znanje japanskog. Doduse, ja poznajem japanski veoma dobro, ali na zalost, nije ostavljena mogucnost izbora japanskih glasova. :(

Neznam sto igras ako ne volis. Ja nikad ne igram igre koje mi ne odgovaraju.

A kako je borba konkretno odradjena? Mislim na komande konkretno. Znam samo da je aktivna i da se protivnici "vide" na tabli (za razliku od starijih FFova izuzev XII). Ali kakve su komande? Na koji FF lici? XII? X? Nesto trece? :)

-Animacije su ocigedno kompresovane, a ima ih dosta, tako da moze da smeta slabiji kvalitet.

Pod animacije mislis na sinematike?

Poslednja izmena:
Yes, sinematici su kompresovani. Borbe su potezne real-time, odnosno RTB. Imas komandu auto combat. Onda svi likovi biraju najbolji moguci napad. Dovoljno je samo da pitiskas auto combat i da pobedis. Mozes da zablokiras protivnika udarcima i onda mu nanosis vecu stetu. Nema expirience poena, koliko sam video. Neznam kako se napreduje. Znam samo da sam nasao jedno novo oruzje i nekoliko prstenova.

Poslednja izmena:
Koliko sam video iz nekih previewa napredujes kao i u FFX, tj. tzv. "Sphere System".

FFXIII Sphere Grid:

Final-Fantasy-XIII_2009_11-20-09_05.jpg_610.jpg

FFX Sphere Grid:

sphere_grid.jpg

Znaci borba nije zasnovana na onim gambitima iz XII? Standardno klickes attack, magic...? Jel' upravljas celim partijem ili jednim likom a ostale vodi AI?

Poslednja izmena:
Vrh Dno