Šta je novo?

Google Nexus One

Uvek se prica kako nesto zapinje jer je u Alfa, beta, gama fazi, al na kraju kad god nesto izadje i dalje je iPhone daleko ispred po glatkoci. Ne ide mi uglavu kako danas ne mogu da naprave telefon koji ce kliziti kao iPhone.

Naravno, 3gs klizi bolje nego 3g, ali na ovoj slici Android baš secka... tako nije baš kod mog 3g ! U nekim situacijama secka, kada je popunjena memorija, ali čim je ispraznim, odmah sve radi totalno glatko !

Kako to jedan ima taj HTC Sense, a drugi nema?

Sense UI je desktop GUI - šminka, dodatni widgeti i razne modifikacije. HTC ga razvija i stavlja u svoje telefone. Sense postoji za windows mobile odavno, nešto drugačiji nego na androidu naravno, ranije se zvao touch flo čini mi se. Taj interfejs je uvek činio HTC telefone jedinstvenim u odnosu na druge telefone sa istom platformom.

Razlog zbog kog nema sensa na nexusu je što nexus nije "čist" HTC telefon. HTC ga samo proizvodi a verovatno da veći deo od prodaje ide guglu. Zato HTC izbacuje Desire, isto što i nexus u suštini samo ovoga puta "čist" HTC telefon, tako da postaje konkurent nexusu. Logično, HTC stavlja sense na Desire, jer je uložio dosta resursa u taj interfejs.

Još jedan primer telefona koji nema sense je HTC Magic. Razlog - posle magica su izbacili Hero koji je u to vreme bio najbolji u klasi, a hardverski se minimalno razlikovao od magica. Naravno, u njega su stavili sense interfejs.

Sense se može "ubudžiti" stavljanjem tzv. "kuvanih" ROM-ova, kao na onom videu, ali te ROMove "kuvaju" entuzijasti. Drugim rečima, dok ne izađe zvaničan update koji donosi sense sa sobom, niko ne garantuje da će sve "kliziti" (plus što treba da se cimaš da to ubudžuješ, izgubiš garanciju u procesu, itd). Sad, s obzirom da je nexus direktan konturent Desire-u, verovatno nikada neće ni dobiti sense preko apdejta. Tako da bi uz par hardverskih poboljšanja, sense trebao da bude ono što prodaje Desire.

edit: znači još jednom da napomenem, s obzirom da se nisi susretao sa androidom. Uopšte nemoj da gledaš video koji je postavljen ovde. Taj video je postavljen da pokaže da je sense već "nabudžen" na nexus. Dakle, nije zvaničan ROM, u vrlo ranoj fazi razvoja je, nije merodavan za potencijalnog kupca. Ako te zanima kako sense klizi ili ne klizi, potraži neki video review za Desire, ili za nexus u slučaju da te sense ne interesuje.

Poslednja izmena:
Ma daleko od toga da me konkretno interesuje "Sense"... Mene interesuje globalno gledano Android 2.1 (to je poslednja verzija ??? Jel ? ), i kako sve to "šljaka" na Nexus1, da bih doneo odluku da li definitivno prelazim na Android platformu, ili ostajem pri MacOS i iPhone uređaju :)
Opet kažem, voleo bih da ga prvo probam, pa onda i kupim...
P.S. Ne znam kako da dođem do njega ? Da li bi malim testiranjem Hero-a, mogao da steknem neku približnu sliku u NexusOne ? Koliko su oni slični (hard/software?)...

Hmm... s obzirom da na nekoj tamo 3, 4 strani u imeniku stoje imena na mađarskom, da li to znači da ga već ima u HU ? Ja ću rado da "skoknem" do komšiluka i pazarim jedan ! A u tom slučaju, da li bi neko hteo iPhone 3g16b ? :D

EDIT: sajt http://www.redmondpie.com/google-nexus-one-to-cost-more-internationally-9140303/

Grett Rogers of Googling Google has broken it down nicely into a list of countries, showing how much extra cost you would have to pay over the $530 retail price tag to get your hands on the upcoming Google phone. This extra cost includes the local exchange rate, plus the international taxes and duties that applies with respect to each country.

Australia – $103
Austria – $168
Brazil – $209
Canada – $82
Czech Republic – $199
Estonia – $190
Finland – $160
France – $156
Germany – $152
Hungary – $192
India – $106
Italy – $148
Japan – $72
Mexico – $115
Netherlands – $150
New Zealand – $150
Northern Ireland – $123
Norway – $184
Poland – $196
Singapore – $154
South Africa – $185
Spain – $142
Sweden – $218
Switzerland – $104
Taiwan – $70
United Kingdom – $132

Ovde stoji Hungary, znači da ga ima ! Kako bi to još mogli proveriti ?

Poslednja izmena:
da, kod madjara vec davno iam..cena je sasvom ok, nekih 550eur, sa 3god HTC garancijom..mislim, kada izasao HD kostao toliko, kad aizasao HD@ isto toliko kosta itd..nekako novi i top modeli od HTC-a uvek su oko 550eur...

Inace, ovo ce biti HTC Bravo, ako s ene varam.

Čekaj, znači u HU postoji N1, i ja mogu opušteno da odem tamo i da ka kupim (pretpostavljam otključanu varijatnu) i radiće kod nas ? A šta je HTC Bravo ?

HTC Bravo is Dead!!!

Pogledajte ovo

http://www.gsmarena.com/mwc_2010_htc-review-456.php

Mislim da model ce da zavisi i od provajdera...da, ako vec daju 3god garancije, naravno da radi na svim mrezama. Kako sam ja gledao kod provajdera jos nema ga...kupi HTC Desire aka Bravo, za mene lepse izgleda A IMA I FM RADIO STO NEXUS NEMA.

Takodje D1 cam na 30fps, nexus samo na 20....ali mislim da je to zbog softvera-hardverski i jedan i drugi telefon potpuno su identicni.

Ja želim jedan ! Menjam pritom iPhone 3g16gb za N1 :D

Nexus One ima 100%. Ja sam video na raznim sajtovima, ali sam siguran da ima i kod zvanicnog uviznika, mislim da je speedhop.hu. Ali ako imas rodjaka - poznanika tamo, jos bolje, imas onda informatora :D

Jedna fora: mozes otici TI u radnju preko, uzeti telefon, dobices racun sve, onaj sa AFA-om, a kad se vratis, mozes traziti nazad mislim nekih 15% od cene sto si platio za telefon :D

Ovi madjari uvek imaju medju prvima najnovje modele od HTC-a kada se nesto pojavi sto je za pohvalu.

za Lazaboj, ovo je toliki laz da skoro sam pao sa kreveta...uff...nije google pobesnio da trazi to ni od nokije ni od SE-a..SE jos malo tako nastavlja i nestaje sa trzista...ufff :D
A XPERIA X1??? Takodje, made by HTC, znachi, toliko o tome.

Hahaha, Sony Erickson. Pa da ga je pravio SE ne bih ga kupio pa da mi ponude posao u Google uz telefon. Sva sreca pa Google zna ko pravi kvalitetno a ko godinama na osnovu imena uvaljuje trash.

al si lupio sada...

a tek ovo za laz... haos sa vama... :d

Pah, nek misli svako ko hoce...ali google nije firma ko voli da se rizikuje..a SE izgubio dosta i ove i prosle godine...zasto bi rizikovao jos vise sa SE? :D

hjoj joj...ljudi...OSIM APPLE, HTC, Palm nema mnogo firme koji imaju u ponudu CAPACITIVE touchscreen...dje i kome je pao u pamet ta siri dezinfirmacije...

Google G1 je bio sjajan model, zasto da google krene u mutno, kada je vec pokrenu revoluciju sa Androidom i sa jednom proverenom firmom?

a ti znas bolje od menadzmenta goolga da li bi SE bio rizik? mozda treba da apliciras za posao... izgubio je al to nema veze sa proizvodnjom telefona za nekoga po narudzbini... to bi samo bio boost i za SE, ali je ocigledno losa politika...

ovo za kapacitativni displej ne kapiram... ima ga i samsung, nokia, lg, sad tje da izadju SE sa njim... dakle svi najvetji proizvodjaci... a i da nemaju kakve to veze ima..

a ti znas bolje od menadzmenta goolga da li bi SE bio rizik? mozda treba da apliciras za posao... izgubio je al to nema veze sa proizvodnjom telefona za nekoga po narudzbini... to bi samo bio boost i za SE, ali je ocigledno losa politika...

ovo za kapacitativni displej ne kapiram... ima ga i samsung, nokia, lg, sad tje da izadju SE sa njim... dakle svi najvetji proizvodjaci... a i da nemaju kakve to veze ima..

Pa zasto je onda SE trazio od HTC da mu naprave Xperia X1? da posle oni naprave nesto poput Nexus za Google :D
Pa netrebas da budes neki ekspert ako pogledas njihov gubitak za 2008/2009. Ili dovoljno je citati forume i novine - jer ako bi citao , znao bi da je xperia x1 bio promasaj godine. I to ne zbog htc nego zbog sony-a. Ali sta sad...

Izgubio, priznajes, a to nema veze???Pa ako bi aj bio u minusu, i ako bi napravio promasaj na promasaje, dali bi ti narucio bilo sta kod mene..razmisljaj logicno...

Kako ne kapiras za kapacitivni displej? Zasto bi kompanija kao google investirao u postarenu tehnologiju KADA JE HTC HERO bi telefon godine, a ima kapacitivni displej? jer oni ne razmisljaju kao nokia, da hajmo napraviti n97, ubacicemo optiku staru 4godine, al to je n97, navalite :D A SE tek ima u najavi kapacitivni jooojj..kamoli multitac...

http://www.gsmarena.com/results.php...nes=0&sColor=&StandBy=0&TalkTime=0&sFreeText=

Koliko modela od ovih su dostupne u prodaju?
Sve u svemu, HTC jos nije reagovao na ovaj vest ko zna sta ce biti...Google je hteo TOP model, sa TOP technologijom, zato je trazio takvu firmu ko barem malo trudi da implementira tech., kao npr multitouch, D1 video, capacitive etc...

Skidam kapu, ja sam nekada bio SE fan ali sada, HTC je zakon. :-devil-:
Long live the new Andro King, Nexus aka Desire :guitar::guitar:

Poslednja izmena:
Gledam ovaj madjarski sajt i kolko sam uspeo da se snadjem po ceni sa tog sajta Nexus One izadje preko 650 evra, sta je tu povoljno? Ako sam dobro video, slabo divanim madjarski :D

Gledam ovaj madjarski sajt i kolko sam uspeo da se snadjem po ceni sa tog sajta Nexus One izadje preko 650 evra, sta je tu povoljno? Ako sam dobro video, slabo divanim madjarski :D

na koju sajtu si gledao?
neznam dali smem da ubacim link da ne bude posle da radi zbog reklame...napisi gde si gledao.

ja o jednom ti o drugom... ko da ti je kovacm burazer :d

Prvo, to sto je neko proizvodio telefon za nekog nema apsolutne veze sa upsehom istog... jer HTC nije ucestvovao u R&D za Xperiu a da ne pricam o biz planu i marketingu koji je bio ocajan... vetj je vio puki proizvodjac, sto je slucaj i sa drugim telefonima, drugih proizvodjaca i normalna stvar u mobilnom biznisu. al to ne pise u novinama :d

Drugo, res ekran ima veoma malo mana u odnosu na kap, tacnije jednu a to je da nema multitouch i tesko da je zastarela tehnologija... jeste, cap budutjnost ali svakako nije sadasnjost, bar ne jos uvek...

Dalje, ja nisam govorio o broju cap telefona vetj da ih svaki proizvodjac kojeg sam napomenuo ima... nema ni htc 50 modela a ni apple... dakle, cap ekrani tek dolaze...

Tretje, SE propada zbog niza pogresnih poteza od kojih je svakako najmanje bitno to sto nema cap ekrane na koje ti toliko obratjas paznju a u sustini su najmanje bitni... I pored toga sto su u buli, realno, a na moju veliku zalost, oni su i te kako sposobni da naprave odlican telefon, sto se vidi po novim telefonima i gomilom starih koji su bili odlicni al prosto je politika firme bila pogresna... Opet kazem, to sto su u buli ne znaci da ne mogu da naprave odlican telefon sa top funkcijama...

4. SE ima top tehnologiju, Idou? d1 izlazi na vivazu pre nego na desire, VGA@30fps je svakako bolje nego D1@20fps... multitouch je sitnica, mnogo bitnije su ostale f-je... etc...

i na kraju, glupo je biti fanboy jedne firme kada se stvari veoma brzo menjaju... toliko od mene, da ne gusimo temu bespotrebno raspravom koja nema smisla... ;)

ja o jednom ti o drugom... ko da ti je kovacm burazer :d

Prvo, to sto je neko proizvodio telefon za nekog nema apsolutne veze sa upsehom istog... jer HTC nije ucestvovao u R&D za Xperiu a da ne pricam o biz planu i marketingu koji je bio ocajan... vetj je vio puki proizvodjac, sto je slucaj i sa drugim telefonima, drugih proizvodjaca i normalna stvar u mobilnom biznisu. al to ne pise u novinama :d

i sta sam ja rekao?da je to nije bio do HTC neko bas bog sonija. :wall:

Drugo, res ekran ima veoma malo mana u odnosu na kap, tacnije jednu a to je da nema multitouch i tesko da je zastarela tehnologija... jeste, cap budutjnost ali svakako nije sadasnjost, bar ne jos uvek...

..i trebas ga da pritisnes otprilike 3x jace nego ovu drugu...CAP nije sadasnjost, jeste je sadasnjost. HD2, Hero, Nexus, Desire etc...

Dalje, ja nisam govorio o broju cap telefona vetj da ih svaki proizvodjac kojeg sam napomenuo ima... nema ni htc 50 modela a ni apple... dakle, cap ekrani tek dolaze...

Pa ja te stvarno ne razumem. Tek dolaze?a gde si bio kada se pojavio iphone?ili i taj tek dolazi?:d
Nisam ni ja napisoa link zbog br modela, nego, koliko od tih modela imaju cap, a i od toga koliko je ``available``?

Tretje, SE propada zbog niza pogresnih poteza od kojih je svakako najmanje bitno to sto nema cap ekrane na koje ti toliko obratjas paznju a u sustini su najmanje bitni... I pored toga sto su u buli, realno, a na moju veliku zalost, oni su i te kako sposobni da naprave odlican telefon, sto se vidi po novim telefonima i gomilom starih koji su bili odlicni al prosto je politika firme bila pogresna... Opet kazem, to sto su u buli ne znaci da ne mogu da naprave odlican telefon sa top funkcijama...

Priznajem. Mogu da naprave, al nece...

4. SE ima top tehnologiju, Idou? d1 izlazi na vivazu pre nego na desire, VGA@30fps je svakako bolje nego D1@20fps... multitouch je sitnica, mnogo bitnije su ostale f-je... etc...

sta ima top u idou, sto je danas inace SATIO? 12mpix camera???ma nemoj...nevredi nista, jer socivo nije kvalitetna...
ako je multitac sitnica, zasto ga alcatel nije ubacio u njegovim modelima sto su tek sada izasli?
Desire ima D1 na 30fps. Nexus @20fps, ali to ce resiti oni na XDA...

i na kraju, glupo je biti fanboy jedne firme kada se stvari veoma brzo menjaju... toliko od mene, da ne gusimo temu bespotrebno raspravom koja nema smisla... ;)

da, dok HTC ne kaze nista na ovo, o nemamo sta da se svadjamo dali je istina ili nije to dali je SE...
Ipak je ova tema posvecena Nexus-u.:smash:

http://www.mobile-review.com/pda/review/htc-desire-bravo-en.shtml

Poslednja izmena:
ah da :D
sada izracunaj koliko je 15%, mada, na vatera.hu imas bolje cene.

ako nesto ne volim to je kada neko izvrtje moje reci...

i sta sam ja rekao?da je to nije bio do HTC neko bas bog sonija. :wall:
opet ti isto... ovo sto sam napisao je bilo u kontekstu toga da za uspeh nexusa nije bitno to ko ga proizvodi... ako tjes tako da gledas, HTC ga proizvodi pa je nexus failovao... videtjemo kako tje se dalje kretati...

..i trebas ga da pritisnes otprilike 3x jace nego ovu drugu...CAP nije sadasnjost, jeste je sadasnjost. HD2, Hero, Nexus, Desire etc...
3x jace? :d imas 9 godina? drugi deo recenice se bojim da ne razumem... ima par modela, kao sto si i sam postavio... u mobilnom svetu nije bitan samo 1 model...

Pa ja te stvarno ne razumem. Tek dolaze?a gde si bio kada se pojavio iphone?ili i taj tek dolazi?:d
Nisam ni ja napisoa link zbog br modela, nego, koliko od tih modela imaju cap, a i od toga koliko je ``available``?
kao sto rekoh, 1 model ne znaci nista... i super amoled je budutjnost jer se pojavio Wave ali zbog toga ne mozes retji da je nesto sadasnjost... time sto si dao link si samo potrvrdio moju tezu...

Priznajem. Mogu da naprave, al nece...
:d

sta ima top u idou, sto je danas inace SATIO? 12mpix camera???ma nemoj...nevredi nista, jer socivo nije kvalitetna...
ako je multitac sitnica, zasto ga alcatel nije ubacio u njegovim modelima sto su tek sada izasli?
Desire ima D1 na 30fps. Nexus @20fps, ali to ce resiti oni na XDA...
Ima apsolutno sve sto i top modeli a izasao je kada? ;) pri tom ima HSUPA 3.6Mbps... meni recimo mnogo bitnije od kap ekrana koji ne donosi nista, sem ako nisi devojcica pa nemas snage da pritisnes ili se ne lozis na, po meni, beskoristan multitouch... kamera je jedna od najboljih na trzistu...
Ovo poredjenje sa alkatelom ne kapiram takodje... ili mislis da alkatel pravi modele?
Desire nije izasao... a sacekajmo da srede prvo na xda... ;)

da, dok HTC ne kaze nista na ovo, o nemamo sta da se svadjamo dali je istina ili nije to dali je SE...

da, bas tje htc da reaguje...

ako nesto ne volim to je kada neko izvrtje moje reci...

opet ti isto... ovo sto sam napisao je bilo u kontekstu toga da za uspeh nexusa nije bitno to ko ga proizvodi... ako tjes tako da gledas, HTC ga proizvodi pa je nexus failovao... videtjemo kako tje se dalje kretati...

GDE JE NEXUS FAILOVAO COVECE???GDE???:wall: Tek se pojavio u prodavnicama, jesi ti mozda neki nostradamus da vidis sve unapred, joojj...:wall:
Zna se unapred kako ce kretati dalje - ako je hero bio uspeh i telefon godine, sa dosta mana, pored Hero-a Nexus je perfektan, onda moze da se zna kako ce kretati dalje. Nexus je nastavak Hero-a.

3x jace? :d imas 9 godina? drugi deo recenice se bojim da ne razumem... ima par modela, kao sto si i sam postavio... u mobilnom svetu nije bitan samo 1 model...

:laugh: sta dalje da svadjam :D covek misli da i jednu i drugu touch treba pritisnuti istom jachinom...:laugh:
Ne, nisam 9, al sada mislim da ti jesi, ili nisi imao touch mobilni pa samo lupas ovde debele gluposti, jer ako bi iamo cap i resistivni touch mobilni, nebi rekao takve gluposti...ja sam jednom imao priliku u VIP d aisprobam i Hero i Magic, imao sam telefone i sa resistivnom i sa kapacitvnom displejom tako da i dalje plasim da ne puknem od smeha...

Ima apsolutno sve sto i top modeli a izasao je kada? ;) pri tom ima HSUPA 3.6Mbps... meni recimo mnogo bitnije od kap ekrana koji ne donosi nista, sem ako nisi devojcica pa nemas snage da pritisnes ili se ne lozis na, po meni, beskoristan multitouch... kamera je jedna od najboljih na trzistu...
Ovo poredjenje sa alkatelom ne kapiram takodje... ili mislis da alkatel pravi modele?
Desire nije izasao... a sacekajmo da srede prvo na xda... ;)

12mpix i HSUPA? i sta jos? TOP je D1@30fps pa nadalje a ne gluopa VGA@30 stara 5godina, -Kada je sony poceo da koristi VGA@30fps???..., TOP je CAPACITIVE a ne resistivni, TOP je Snapdragon 1GHZ...

Ali, sta cemo.. coveku capacitive ne donsi nista :D sta dalje reci...

Pa pravis se pametnog, kako ne razumes to sa alcatelom?pogleddaj njihov najnoviji model (a ti mislis da oni proizvode pekmeza?), zasto nisu koristili cap touch?ne zato jer ne donosi nista novo, nego zato jer su bedaki. Da Samsung nije stavio cap u Omnia HD, taj mobil je bio isti kao Omnia i900...

Uzmi npr Hero i MAgic u ruku, pa ti vidi koji tach ej bolji...takvima ni ne treba da kapacitivni donesi ista novo...technologija napreduje...a neki ljudi se vracaju u pecinu...:wall:

znas sta, neka, ti s u pravu...necu da napravim smece bas od ovog foruma...Nexus i Desire tek ce da se pojavi kod nas, pa ti vidi dali ljudima nije bitno cap i sve ostalo...

Poslednja izmena:
Uzmi npr Hero i MAgic u ruku, pa ti vidi koji tach ej bolji...takvima ni ne treba da kapacitivni donesi ista novo...

Nisam baš siguran šta ovaj citat treba da znači, al' rek'o čisto da pomenem - Hero i Magic imaju isti ekran, koji je kapacitivan. Tattoo s druge strane, ima rezistivni ekran, koji je kako čujem dosta blizu kapacitivnim po osetljivosti.

ma sta ti znas, vidis da je covek isprobavao u VIP-u... :d

mislim da nema potrebe dalje komentarisati... prvo jer mi treba 20 minuta da procitam post, mada kapiram da mu srpski nije maternji al opet... drugo, jer izvrtje moje reci a tretje i najvaznije je jer prica besmislice...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno