Šta je novo?

Zašto instalirate Hackintosh ?

Jel postoji neki prost nacin da se kaze MacOS-u da sve JPG, jpg, PNG, png i ostale image fajlove otvara sa Xee a ne sa Previewom po difoltu?
Konvencionalni Open With -> Set as default nacin ne radi.

@Zoni:
Bravo.. kako si samo pogodio?
Nepotreban sarkazam ;)

Ova rečanica sa Wiki me je zavela na pogrešnu stranu:
"DTrace is designed to give operational insights that allow users to tune and troubleshoot applications and the OS itself."

U svakom slučaju, hvala na pravom odgovoru...

Jel postoji neki prost nacin da se kaze MacOS-u da sve JPG, jpg, PNG, png i ostale image fajlove otvara sa Xee a ne sa Previewom po difoltu?
Konvencionalni Open With -> Set as default nacin ne radi.

DefaultApp ?

btw @dexx ne stedim prostor :p :d vec se trudim da offtopic pisem sitno !

Poslednja izmena:
Ajmo jos jedno pitanje - postoji jedna uzasno iritantna stvar u MacOS-u. Tice se network share-ova. Naime, imam par foldera koji su na mrezi i cesto im pristupam. E sad, napravio sam alias kao shortcut ka tom folderu i klikom na njega moram da cekam citavu vecnost da bi mi pokazao sadrzaj, sto mnogo smara. Da li postoji nacin da se to resi, kao na Windowsu - kad se sistem digne i ako se shared folderu dodeli slovo drajva, pozivom tog drajva sadrzaj je instant dostupan i ne zahteva cekanje..?

znam da to pitas vec po X ti put, ne znam sta je problem. mogu samo da ti kazem da se kod mog buraza svi sherovani folderi na mrezi (LAN utp i WAN wi-fi komsiluk) na njegovom iMac-u otvaraju gotovo trenutno (u najgorem slucaju posle 4-5 sekundi) i to sa raznih masina: Windows, Linux...

kad kliknes na alias - koliko cekas? - i da li uvek cekas (bez obzira na to da li si vec ranije, u toku dana, pristupao tom share-u)?

Poslednja izmena:
Ja sam od hackintosha na ovamo, preko Mini-ja i sad sa jaMac-anom, imao neku vrstu problema na mojoj kućnoj mreži, pa sam na kraju popizdio i guglao i čačkao dok nisam namjestio.

Ne mogu da se sjetim u čemu je tačno fora, ali ću da okačim moj smb.conf kad dođem kući i označiti šta sam promijenio.

Dok nisam to uradio, mreža je funkcionisala na sve moguće načine osim relacije Mac-Win. Kako sam to uradio, samo par minuta je potrebno da mi Win mašina postane dostupna na Mac-u.

Kada pozovem alias, potrebno je 10-15s da vrati sadrzaj u Finderu nazad.

Kao što rekoh, evo dijela smb.conf fajla koji sam izmjenio prema izvorima sa Apple discussions-a, a koji mi je poboljšao ponašanje mreže i uopšte komunikaciju između Mac i Win mašina.

Kod:
    ; Don't become a master browser unless absolutely necessary.
    os level = 0
    domain master = no
    local master = no

link: http://discussions.apple.com/message.jspa?messageID=6603200, posljednji post

Poslednja izmena:
Moj prvi utisak sa OS X - om je da je isuvise friendly. Odnosno nije bas po mojoj meri vizuelno posto je moj maximum GNOME, a realan svet terminal-konzola. Videcemo kuda vodi ovo sve sto se tice OS X.
Sto se same masine tice tu sam odusevljen. Naime to je mozda onaj placebo trip koji imam sa Dell-ovim masinama na poslu. Te masine su po specifikacijama uvek bile slabije od moje ex desktop masine (Q9550, 4GB) ali sam imao subjektivni osecaj da nekako bolje rade... Placebo ili ne, nije bitno. Kad sam izvadio masinu, spojio tastaturu i pritisnuo dugmence... kao da sam seo u vremeplov i vratio se u doba C64 i Amige... click i sve je tu...

onda obavezno pogledaj sta sve moze QuickSilver ako volis stvari da radis kucanjem :) (pomesali su GUI sa CLI pristupom :))
i naravno pogledaj "must have app" ;)

Kad sam izvadio masinu, spojio tastaturu i pritisnuo dugmence... kao da sam seo u vremeplov i vratio se u doba C64 i Amige... click i sve je tu...

:)

Poslednja izmena:
prvo cu da instaliram VPN Client, Messenger, rdesktop i XCODE a onda idemo polako... da vidimo sta sve tu ima.

E, pa Mipko, dobrodošao u klub... ;) :wave:

EDIT: da ne bude dva vezana posta...

Za VPN si valjda već nešto našao, preperučujem Adium za IM, a CoRD za rdesktop. ;)

Poslednja izmena:
^ takodje: CoRD za RDP, Adium + Google Video za IM i za VPN nemam pojma sta - ima dosta toga ali nista sto bih specijalno izdvojio... ako ti trebaju adrese _apoteka_ za Mac sibni mi PM :)

hvala na savetima.

Skinuo Sam CISCO VPN client iz februara 2009 za VPN
Probavu da nadjem CoRD
A za IM cu najverovatnije ostaviti ili Audium ili MSN Messenger

najbitnije je da sam nasao terminal :p sad moze da se koristi OS X :)
Ah da i VIM je tu kao i gcc - zabava moze da pocne ;)

Nisam probao Cisco VPN ali svi ostali VPN klijenti koje sam probao su bili single connection. Javite kakav je pa da probam ;)

meni radi posao, a ja sam uvek u fazonu da ne popravljam ono sto radi ;) tako da kod mene ostaje Cisco VPN.

Voleo bi i ja d ainstaliram ovo chudo..gde ima tutrijal za ovo?

Kreneš od prve strane i samo će ti se kasti.
Ako pak kažeš da nemaš vremena i živaca za čitanje, onda ti se ne vredi ni počinjati baktati sa ovim :)

vredice ulozenog vremena siguran sam...probacu-videcu, tu su i forumasi, tako da nadamo se...

ako si dovoljno uporan - vredece. evo ja sam wind totalno otkacio - nemam ga cak ni instaliranog sad....

da sve radi - ne radi... ali nisu neki preterano bitni proglemi.. pre neke sitnice..

Poslednja izmena:
ako si dovoljno uporan - vredece. evo ja sam wind totalno otkacio - nemam ga cak ni instaliranog sad....

da sve radi - ne radi... ali nisu neki preterano bitni proglemi.. pre neke sitnice..

meni je bitno -nesto poput office-a, a da bude kompatibilan MSO-u
-neki nero
-dobar dvd pleyer
-virusfree web :D
-dobar messenger

kako stoji ovaj hekintos sa igricama? dali trebam neki emulatro ili sta da bi igaro igrice?
voleo bi da predjem na free sistem, sto je upravo linux, mada mi se nekako ne ide da predjem na Linux...zato sam mislio na ovo iako nije freeware:)

žubrak, pročitaj malo po forumu.

- Microsoft pravi office za Mac-a
- za rezanje postoji Toster
- DVD pleyer je integrisan u sistem
- Virusfree web je već tu, ako želiš posebno da se ogradiš tu je Little Snitch
- Adium ako želiš multi IM

Za igre > www.apple.com/games

Postoje i emulatori za konzole.

Da li se piše razdvojeno, rečenica se počinje sa velikim slovom.

žubrak, pročitaj malo po forumu.

- Microsoft pravi office za Mac-a
- za rezanje postoji Toster
- DVD pleyer je integrisan u sistem
- Virusfree web je već tu, ako želiš posebno da se ogradiš tu je Little Snitch
- Adium ako želiš multi IM

Za igre > www.apple.com/games

Postoje i emulatori za konzole.

Da li se piše razdvojeno, rečenica se počinje sa velikim slovom.

pa dobro de.. ne mora odma gugl... :)

- imas i apple office... meni se svidja jer je jednostavniji
- osx ima odlicno reseno rezanje - tako da sem ako imas neke posebne zahteve - ne treba ti nero (ja sam na windu nero koristio jer explorer uzasno snima diskove)
- quicktime - zaista odlican... tu je i vlc i ta ekipa, mda je quicktime (to je taj integrisan u sistem)
- :)
- adium je jedan on najboljih mesindzera koje sam koristio...

ovo za igre - si sir nemanja pro - u uvredio njegov omiljeni sistem - pa se malo ljuti na tebe sto ne pises recenice sa velikim slovom... evo verovanto ce i na mene da se ljuti sad :p :p haha (nemanja bre... :p)

enivej - igrice posotje ali ne bas previse njih.

sta bih ti josh rekao... mnogo toga ces naci u samom sistemu.. npr ne instaliras acdsee jer to ima sistem itd... ma uostalom vidi probaj... zezaj se malo :)

Lucas mogao je svako od tih pitanja da ubaci u Google i da dobije odgovor, ali ako je već na forumu mogao je da pročita par poruka.
Mala i velika slova nisu vezana za tebe, nego za njega. Vidiš kako daješ loš primer drugima. :p

Ono što sam mu naveo jeste to što je pitao, kao neko ko dolazi sa Windows platforme na MacOS 10. iWork je u mnogo čemu bolji od MS Office-a, ali je to psiha čoveka, MS Office pa to ti je. Imam ga instaliranog, navika, ali ne sećam se da sam ga pokrenuo skoro. Edit i Wrangler sasvim dovoljni.

Ne vredi sa početnicima ulaziti u neke debate zašto ovo ili kako ovo. Ti si, Lucas, tu negde, tek si se odlepio od "poda" i za tebe je QuickTime odličan, sa druge strane ja mogu odgovorno da tvrdim da je VLC (i ako dosta UI ružniji i ne osmišljen) bolji od svog "sistemskog" brata. Postoji još plejera Chroma, MPlayer OSX Extended, MPlayer... Meni je VLC sasvim dovoljan.

Što se tiče rezanja, Toast je sasvim kvalitetan izbor. Postoji još par programa za rezanje, Disco je simpatičan.

Sve ostalo što se tiče neta je isto ili u velikoj meri slično Windowsu tako da za to i nema nekih uputstava.

Kada su u pitanju igre... Pitanje je suvišno, a na tako pitanje odgovor drugačiji i ne može da dobije.

Nije uvredio moj sistem, već treba da povede računa šta piše, gde piše i kako piše. Jer ako svi početnici budu pisali poruke preko *volje* onda nema svrhe učestvovanja u raspravi.

Poslednja izmena:
- Office ti je iWork (Appleov), MS Office (za Mac), imaš i NeoOffice, OpenOffice.
- Za rezanje imaš pomenuti Toast, ali mi je on overkill za obično rezanje. Imaš sistemsko, ali nije baš za rezanje svaki čas. Free alternativa je LiquidCD, koji je free ili Disco, prelep, ali se plaća :)
- Sistemski DVD player će ti raditi posao, verovatno.
- Iako nisi pitao za DivX, spomenut je QuickTime, ali će ti raditi posao jedino sa pluginom Perian.
Vlc je navano klasik, ali su prestali da ga razvijaju za Mac. Predlažem da probaš MPlayerX (obrati pažnju, ne ni spomenuti MPlayer, ni MPlayer Extended), pojavio se skoro i čovek ga usavršava odlično.
- Za chat ti je tu ili iChat (može ti biti zanimljiv zbog podrške za FB chat), a i Adium, koji i sâm korisitm.
- Za pregled slika postoji malo drugačija logika. Thumbove gledaš u samom Finderu, a kad dvoklikneš mogu da ti se otvore preko celog ekrana pomoću, recimo, Xeeja (Xee).

Poslednja izmena:
oft (ako smem)
Nije uvredio moj sistem, već treba da povede računa šta piše, gde piše i kako piše. Jer ako svi početnici budu pisali poruke preko *volje* onda nema svrhe učestvovanja u raspravi.

ja sam imao utisak da je bas mek open, tj da ne pise preko one stvari nego da se intresuje jer ga zanima...

inace quick time + perian mi je sasvim dovoljan. malo je sporiji od vlca i verovatno ima manje opcija, mda nije da mi trebaju... sto kaze voyager overkill.
btw na meku jesam od nedavno - ali mislim da sam prilicno solidno odlepljen od poda, s'obzirom da sam nekako non stop na guglu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno