Šta je novo?

Zašto instalirate Hackintosh ?

2 dexx
Čini mi se da poenta nije da se otkrije topla voda, već čisto informisanje o razlozima zbog kojih je neko instalirao hackintoš na PrC-a i počeo da ga koristi.

da, ali se opet po običaju pretvorilo u OS X vs. Windows prepucavanje... a tu nema kraja, upada se u beskonačnu petlju :)

Pa glupo bi bilo da kažem da imaju strah da kliknu neko dugme ne znajući šta će ono da uradi ali ako ti to tako želiš onda eto i to sam napisao. Mada vidim da nisi skapirao šta sam hteo da kažem a i nije bitno.

Ne, ne, razumeo sam, nego sam samo tvoju rečenicu iskorisio da ironično prokomentarišem ono što je neko drugi rekao pre tebe :) Sorry.

@Speeder
Onda, jos mislim da je glupo da svaki put kada hoces da izvadis flesh memoriju iz usb-a moras prvo da izaberes Eject.

Pa poslednji put kada sam sedeo za Windowsom i tamo je bio onaj safely remove hardware i stop flesh memorije (koji obicno zahteva vise kliktanja od ekvivalentne akcije na OS-Xu)

A zamena za ACDSee... hm, sta tacno koristis sto nema iPhoto? A tu mislim da je trade off, koliko znam u ACDSee-u ne postoji ekvilanet Faces i Places opcijama u novom iPhoto-u...

Pa poslednji put kada sam sedeo za Windowsom i tamo je bio onaj safely remove hardware i stop flesh memorije (koji obicno zahteva vise kliktanja od ekvivalentne akcije na OS-Xu)

A zamena za ACDSee... hm, sta tacno koristis sto nema iPhoto? A tu mislim da je trade off, koliko znam u ACDSee-u ne postoji ekvilanet Faces i Places opcijama u novom iPhoto-u...

Izabrati Eject može na 2 načina.
Prevlačenjem uređaja na kantu za otpatke.
Selektovanje uređaja i Cmd+BackSpace, mislim da je yoyo već to rekao.

Tako da na Macu je to u suštini ili 1 klik ili 1 klik + 1 kombo 2 tastera.

ACDSee, prestao da koristim posle verzije 6.0, činilo mi se da to više nije onaj ACDSee koji je pre bio. ACDSee 32 mi je ostao u najlepšem sećanju. :)
Za pregled fotki je dovoljan Windows Picture and Fax Viewer.

U windowsu ne treba ni jedan klick, samo izvadis flesh memoriju i ne pitas nikoga nista, neces dobiti nikakva upozorenjea da si uradio neku nepropisnu stvar...

Sto se acdsee tice, meni odgovara to sto je brz viewer i ako treba isto sa njim moze da se uradi dosta korekcija slika, i ne pravi mi sto kopija jedne slike nego lepo mi prikaze sliku tamo gde je ona na hardu, ne mora de kopira u njegovu bazu.

Yahoo messenger za mac jednostavno nema gomilu opcija za razliku od onog na windowsu, a i kod ostalih messengera je slicna situacija.

Ja nisam protivnik mac os-a, cak naprotiv, svidja mi se, ali ne moze da se kaze da je to nesto puno bolje od windowsa, bolji je samo zbog virusa, dok sto se tice funkcionalnosti bolje resenje je windows jer za win postoji sve sto ti padne na pamet, a ako nesto ne postoji za windows, onda sigurno ne postoji ni za ostale, a obrnuto ne moze biti.

PS. sta je najbolje da se trenutno instalira na hackintosh?

U windowsu ne treba ni jedan klick, samo izvadis flesh memoriju i ne pitas nikoga nista, neces dobiti nikakva upozorenjea da si uradio neku nepropisnu stvar...
Licno sam bio prisutan kad je tako spaljen jedan USB port na laptopu. Upozorenje verovatno moze da se ugasi na mac-u, ali divlje cupanje ostaje nije nista manje nezdravo na nego na win masini...

Sto se acdsee tice, meni odgovara to sto je brz viewer i ako treba isto sa njim moze da se uradi dosta korekcija slika, i ne pravi mi sto kopija jedne slike nego lepo mi prikaze sliku tamo gde je ona na hardu, ne mora de kopira u njegovu bazu.

iPhoto ne pravi 100 kopija. On cuva sve kod sebe, i omogucava da totalno zaboravis na to gde je slika fizicki na hardu. Razmisljaj o njemu kao o "pametnom direktorijumu", ne samo programu za pregeld i doterivanje slika...

iPhoto ne pravi 100 kopija. On cuva sve kod sebe, i omogucava da totalno zaboravis na to gde je slika fizicki na hardu. Razmisljaj o njemu kao o "pametnom direktorijumu", ne samo programu za pregeld i doterivanje slika...
To je kao npr. Google Picassa? Hm, ja ne volim takve programe, koji su kao neka baza podataka za slike - više mi se sviđaju standardni image vieweri ;) Ali, znam bar nekoliko ljudi kojima bi program kao što je iPhoto baš odgovarali.

sto nikako nije pametno ukoliko se upisuju podaci na Flash Disk jer OS ima cache write opciju ukljucenu po defaultu sto znaci da ce ti na ekranu prijavati da je kopiranje zavrseno iako ce se podaci realno jos uvek upisivati na Flash...

dok sto se tice funkcionalnosti bolje resenje je windows jer za win postoji sve sto ti padne na pamet, a ako nesto ne postoji za windows, onda sigurno ne postoji ni za ostale, a obrnuto ne moze biti.

o da! moze biti itekako! QuickSilver, Salling Clickers, xGestures... preko iLife-a do FinalCut-a i Logic-a ;) btw SallingClickers se nedavno pojavio i za Windows...

Sto se slika tice, nija ne koristim iPhoto mada bih trebao jer je tako najlakse organizovati svoje fotoalbume ali takodje nalazim da je kombinacija QuickView (space) + Preview.app dobitna ;)

Poslednja izmena:
Licno sam bio prisutan kad je tako spaljen jedan USB port na laptopu. Upozorenje verovatno moze da se ugasi na mac-u, ali divlje cupanje ostaje nije nista manje nezdravo na nego na win masini...
Ja uvek tako radim, i ne poznajem nikoga ko to radi drugacije, a nisam cuo od nikog da mu se tesilo tako nesto.

Zasto bih zaboravio gde ja hocu da drzim slike na hardu, i zasto on ne ume da mi prikaze slike tamo gde su?
Pored toga vec sam naveo koliko je to glupo da mi iz starta duplira slike koje su velike i do 10mb po komadu, zasto da mi zauzima mesto na HDD-u bez ikakve potrebe?
Meni to jednostavno ne odgovara.

A ti ih obrisi sa onog prvog mesta odakle si ih kopirao u iPhoto ;)

A zasto? A zasto da ne? Prosto se resis bede da u glavi drzis podatak o fizickoj lokaciji fotografije, samom fajlu, gde si sta stavio...
Razumem stvar navike i drugacije mehanizme razmisljanja (i ja se evo posle pola godine koriscenja MBPa nisam 100% navikao na neke principe), i da u odrdjenim situacijama nije lako prepustita taj psihicki osecaj da sve drzis pod kontorolm. E razbijanje tog grca je razlog zbog koga svima savetujem Jabuke.

Zasto bih zaboravio gde ja hocu da drzim slike na hardu, i zasto on ne ume da mi prikaze slike tamo gde su?
Pored toga vec sam naveo koliko je to glupo da mi iz starta duplira slike koje su velike i do 10mb po komadu, zasto da mi zauzima mesto na HDD-u bez ikakve potrebe?
Meni to jednostavno ne odgovara.

Imas google pikasu za mac, on je super ako ti ne odgovara, nacin na koji iPhoto radi.

@priest77
Ne znam koliko su ti bitni podatci na fleshu, ali ja ne poznajem nikoga ko ne koristi sigurno uklanjanje ;)

Command + Backspace = Delete ≠ Eject.

sto nikako nije pametno ukoliko se upisuju podaci na Flash Disk jer OS ima cache write opciju ukljucenu po defaultu sto znaci da ce ti na ekranu prijavati da je kopiranje zavrseno iako ce se podaci realno jos uvek upisivati na Flash...

netačno, za sve flash diskove je po defaultu isključeno keširanje u windowsima.

Ja npr. prvi ne koristim safe remove, jednostavno nepotrebno, normalno neću odmah iste sekunda izvući flash disk iz USBa, a čak ako i uključite keširanje za prenosne diskove jednostavno imate na većini njih lampicu koja signalizira da li je uređaj u stanju mirovanja ili se nešto upisuje ili čita sa njega.

Ja npr. prvi ne koristim safe remove, jednostavno nepotrebno, normalno neću odmah iste sekunda izvući flash disk iz USBa, a čak ako i uključite keširanje za prenosne diskove jednostavno imate na većini njih lampicu koja signalizira da li je uređaj u stanju mirovanja ili se nešto upisuje ili čita sa njega.

Takodje i ja tako radim nikakvih problema nisam imao do sad da kucnem u drvo :wave:

Prijatelji se plaše od mene: vadim USB flešove bez safe remove opcije, zatvaram DVD uređaje guranjem umesto na dugme. Treba samo videti njihov zgranuti pogled u tim trenucima :D

stvarno ? poslednji put kad sam gledao bio je ukljucen cache za Flash diskove... i desavalo mi se X puta da mi ne snimi sadrzaj ako ga izvucem bez odjave...

u svakom slucaju na Mac OS X-u treba uraditi safe remove jer ce OS X upisati stanje otvorenih prozora na flash + moguce da ce jos uvek trajati indexiranje diska ako se prvi put bode u Mac.

btw da li Windows po defaultu radi indeksiranje Flash diska, nije preterano bitno jer pretpostavljam da ne radi nikakav upis prilikom indexiranja ali... ?

btw da li Windows po defaultu radi indeksiranje Flash diska, nije preterano bitno jer pretpostavljam da ne radi nikakav upis prilikom indexiranja ali... ?

ne bih znao pošto koristim Server 2008 a tu se ne pokreće Indexing Service, mada ne vidim poentu u indeksiranju dokumenata na prenosnom mediju :)

btw, jel ti to štediš prostor na serveru koristeći manji font?! :D

Poslednja izmena:
Command + Backspace = Delete ≠ Eject.

Tako je..Eject je Command+E

Btw. Mene cudi da niko do sada nije pomenuo prema mom misljenju veoma veliku prednost OS X-a nad Win-om, a to je file system.. HFS+ nije savrsen,ali je 9 svetlosnih godina ispred zastarelog NTFS-a tako da je rad sa HDD-om i transferima daleeeeeeko brzi u OS X-u,a da ne pricam o indeksiranju i drugim stvarima ..

Odakle ti to da je rad sa HDD-om i transferima daleko brži u OSX-u? Imaš neki test? Ne bi smelo da bude velike razlike.

OS X - je u sustini UNIX, od kako je Solaris presao u OpenSource, ocito da se dobre (odlicne) ideje sa OpenSolarisa portuju na druge Unix-olike sisteme. Na prime OS X ima dtrace, Win nikad nije imao niti ima najave da ce imati takav alat. Zatim ZFS, koliko vidim radi se uveliko da ZFS zazivi na OS X.

@Zoni:
Bravo.. kako si samo pogodio?

Wrong!

DTrace nema veze sa Everestom ilil Sandrom. DTrace je debugging tool koji omogucava programerima da se zakace na svaku funkciju kernela i prate dogadjaje po sistemu, bez da rekomapjliraju kernel. Ovo je veoma korisna funkcionalnost kernela u situacijama kada pises driver za neki uredjaj ili neki low-lwvwl program pa moras da pohvatas gde se i sta desava po sistemu.

Pogledaj http://arstechnica.com/apple/reviews/2007/10/mac-os-x-10-5.ars/5

Odakle ti to da je rad sa HDD-om i transferima daleko brži u OSX-u? Imaš neki test? Ne bi smelo da bude velike razlike.

Imaš čak i u Svetu Kompjutera jedan test, gde je segment rada sa HDDom pohvaljen.

Nazad
Vrh Dno