Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
netbook je jedna krajnost, koja moze sve, a ne radi nishta kako treba
netbook može puno toga, i puno toga radi sasvim ok.

ipad je marketing, koji malo toga radi - istina, ono što radi sigurno će raditi ok.

meni ne trebaju ni ipad ni netbook, ali je netbook ipak mnoooogo korisnija stvarčica (svestranija, jeftinija...)

Ako cemo realno, sve ih sije onaj Lenovo sa ekranom koji se rotira za 180 stepeni kao tablet... Ali kosta 1700$... Ako bas zelite da bude apsolutni minimalizam, stavite mu neki linux distro kao sto su imali prvi netbookovi ove generacije koji su imali browser i skype. Bar da znate na sta ste potrosili pare...

Poslednja izmena:
Pa otprilike ja mu vidim namenu najvise kuci, a plus ce moci da se ponese gde god ti treba. Znaci kuci iz dnevne sobe iz kauca, pogledas nesto, procitas posaljes, kad ti ne treba stavis ga pored na stalak da stoji kao ram za slike. Kad otputujes negde poneses ga, tu ti je sve zezas se sa njim usput, gledas filmove surfujes slusas ziku sta vec. I kao sto rece drajver, to sto radi radi najbolje.

Odlicna stvar za onih 90% ljudi koji komp koriste samo za te stvari, surf, mail, youtube facebook itd. Bolja varijanta od vucaranja nekog laptopa, ili ne daj boze netbook-a.

ne vidim kako bi ipad za navedeno bio zgodniji od netbook-a :D

Zato što nećeš da vidiš ;)

Gledanje filma:

- trenutni netbook: 1) uzimaš u ruke, 2) otvaraš, 3) vrtiš tačpad dok ne nađeš ikonu media plejera na ekranu, 4) pokrećeš media plejer duplim klikom/stiskom na ENTER, 5) tražiš film koji želiš da pustiš i puštaš ga u okviru aplikacije

- iPad: 1) uzimaš u ruke, 2) stisneš prstom na ikonu media plejera čime ga pokrećeš, 3) tražiš film koji želiš da pustiš i puštaš ga u okviru aplikacije

- budući netbook: 1) uzimaš u ruke, 2) otvaraš*, 2/3) stisneš prstom na ikonu media plejera čime ga pokrećeš 3/4) tražiš film koji želiš da pustiš i puštaš ga u okviru aplikacije

*zavisi da od tipa uređaja tj. da li ima poklopac ili ne

Slično je i kod surfovanja, čitanja knjiga, slušanja muzike. Sve aplikacije se pokreću na isti način samo je poslednja stavka različita.

@Igoritza Taj Lenovo Idepad nije konkurencija iPadu, preskup je da bi to bio. Pogledaj Lenovo Skylight ;).

Ispravka, ipak nije. Nisam mu pre proveravao cenu već sam poveravao WebWolfu. Ipak je 500$ ali je to i dalje Atom...

Poslednja izmena:
Dosta je bilo offtopica. Drzimo se teme.

jel opet da poredim shta moze windows, a shta moze ipad ?

SVE! jednostavno nisu konkurencija.

ali, sama primena mobilne sprave, od 10 incha, i ono shto ti mozesh da radish na njoj - na strani intela je. jeste, znam da ti mrzish windows, i MS, ali aj da se ne lazemo.
nemas pojma o cemu pricas. x86 procesori ce uvek morati da vuku XYZ tranzistora koji se bave prevodjenjem x86 instrukcija u mikrokod.
jedini nacin da x86 bude efikasniji od ARMa je sa samnjenjem proizvodnog procesa u odnosu na ARM (dakle da Atom bude za generaciju ispred sto se tice proizvodnog procesa).

te price o "samo sacekaj novu generaciju atoma da vidis sta intel moze" je pricalo mnogo njih na forumu pre dve tri godine, ukljucujuci i Audija. i sta sad. nema nista. stanje je onakvo kako sam gore opisao. (ako hoces, vadicu threadove iz prasine...)

btw ARM je odavno SoC.

jedna mala firmica, iz engleske, koja ima licencu na ARM arrhitekturu, pokushava preko svojih partnera da svoj mobilni procesor digne na jache taktove, dok druga MEGA GIGA firma ide u suprotnom smeru - svoje zveri od procesora olakshava da bi se nashao na pola puta sa ARM-om, i tu da ga ubije.
:D apsolutno nemas pojma o cemu pises... ;)
ARM je daleko efikasnija arhitektura, jedino zbog cega intel Atom postoji je Windows. da je iPad korisito Atom, baterija mu signurno ne bi trajala 10 sati, to je bar lako proveriti na netu - potrosnju Atoma i ARMa.
jedino sto ARM ne moze je da tera Windws XP, odnosno Vistu.

i nije ni planiran da zameni pc - jer ko bi onda kupovao imac.
a) oni koji nemaju para za iMac
b) ne treba im PhotoShop, ArchiCad ili Logic
ce uzeti iPad. Mac OS X nece nikada biti na iPadu, jednostanvno nema smila.

...culi smo prvi, drugi i treci put da im se iPad ne svidja, ja recimo nisam bio ni u jednom netbook threadu jer mislim da su krshevi :)

respectpa. :d

@zevs da li slackware vec ima u sebi podrsku za PowerVR chipove i HD dekodiranje u njima?

Poslednja izmena:
Atom postoji samo zbog Windowsa? Koliko mene secanje sluzi, prvi modeli Asus EEE PC-a sa kojima je i zapoceta era netbookova su dolazili sa Linuxom. Mislim, govoriti da neki CPU postoji samo zbog nekog operativnog sistema je apsurd i, ono, ako vec hoces da diskutujes, pokusaj da smanjis kolicinu bullshit cinjenica na razuman nivo.

Touch uredjajima treba touch orjentisani OS.
...
Uopste ne vidim razlog zasto gurati Win7 ili OSX na iPad/Tablet uredjaje. Mnoge stvari u Windowsu i OSX-u su pogresne i evo lepe prilike da se razvije dobar OS koji ce ispeglati mane iz proslosti.

cekaj, cekaj yooyo zar ti nisi prvi negodovao sto je najveci propust iPada sto nema full Mac OS X :D (a ja pricao kako je to najbolje? :D)

jesam li ja nesto prespavao ili... odakle sad ovakav zaokret u razmisljanju?

5+ u svakom slucaju za post! ;) :wave:

EDIT: sad videh tvoj sledeci post: "iPad treba da ima napredniji OS od iPhoneOS-a." ;) hint: iPhone i jeste Mac OS X samo je od korisnika sto-sta sakriveno zarad jednostavnosti koriscenja.

Poslednja izmena:
Atom postoji samo zbog Windowsa? Koliko mene secanje sluzi, prvi modeli Asus EEE PC-a sa kojima je i zapoceta era netbookova su dolazili sa Linuxom. Mislim, govoriti da neki CPU postoji samo zbog nekog operativnog sistema je apsurd i, ono, ako vec hoces da diskutujes, pokusaj da smanjis kolicinu bullshit cinjenica na razuman nivo.

zasto bi iko pravio netbook sa Atom procesorom ako ce da tera linux na kome ce raditi svi programi koji inace rade na linuxu?

ako koristi ARM dobice daleko duze trajanje baterije.

ajde objasni ti nama koje su to prednosti Atoma a da nisu da tera windows i x86 kod?

Sta ces vecu prednost od X86? X86 softvera ima gomila, to je vrtlo bitna prednost. Da li ti je ikad palo na pamet da klasicnog John Doe-a boli briga da li je u masini ARM ili Atom. Ako njemu ne radi Word i Excel i ne moze da pokrene svoj omiljeni browser (IE), on nece da kupi taj proizvod. Ostatak ekipe koji se lozi na tranzistore i istorijat krsh mashina cini mozda 5% trzista. Da li znas da najveci broj vracenih netbookova je sa Linuxom preinstaliranim? Sta mislis zasto?

Mani se te geek price kako je jedna platforma savrsena a druga nije. Cinjenicno stanje je takvo da je Windows dominantna platforma i da je softver koji radi na Windowsu je onaj koji se racuna. Ostalo - ma koga briga za ostalo.

kraj diskusije - atom postoji zbog windowsa i x86 (da John Doe tera Word i Excel ;)).
bar smo se oko toga slozili, da nema legacy windowsa, ARM bi bio daleko bolje resenje (efikasnije) od Atoma.

obrni, okrani ono tvoje prozivanje "da neki CPU postoji samo zbog nekog operativnog sistema je apsurd i, ono, ako vec hoces da diskutujes, pokusaj da smanjis kolicinu bullshit cinjenica na razuman nivo." - i nije bas na mestu ;) jer smo se slozili da je tako.

"Da li znas da najveci broj vracenih netbookova je sa Linuxom preinstaliranim? Sta mislis zasto?Cinjenicno stanje je takvo da je Windows dominantna platforma i da je softver koji radi na Windowsu je onaj koji se racuna. Ostalo - ma koga briga za ostalo."...

jok i Atom nije tu da bi Windows mogao da radi na notebook like uredjajima :D

a sto se tice tranzistora, stvar je vrlo jasna. to bi bar ti trebao da razumes. btw nijedna platforma nije savrsena, ali je ipak jedana bolja od druge (necu reci da je ova druga smece ali... :D).

Poslednja izmena:
odgovor: ne, jer je aspect ratio 4:3. svaki video snimljen pre "Mucki" cesh morati da gledash sa dve crne shtrafte te je i ekran postao beskoristan.

jeste da je veliki off
al moram i tebi jedno NE ... ;)

moze samo obrnuto da bude odnosno da umesto pre stoji posle

Poslednja izmena:
kraj diskusije - atom postoji zbog windowsa i x86 (da John Doe tera Word i Excel ;)).
bar smo se oko toga slozili, da nema legacy windowsa, ARM bi bio daleko bolje resenje (efikasnije) od Atoma.

obrni, okrani ono tvoje prozivanje "da neki CPU postoji samo zbog nekog operativnog sistema je apsurd i, ono, ako vec hoces da diskutujes, pokusaj da smanjis kolicinu bullshit cinjenica na razuman nivo." - i nije bas na mestu ;) jer smo se slozili da je tako.

"Da li znas da najveci broj vracenih netbookova je sa Linuxom preinstaliranim? Sta mislis zasto?Cinjenicno stanje je takvo da je Windows dominantna platforma i da je softver koji radi na Windowsu je onaj koji se racuna. Ostalo - ma koga briga za ostalo."...

jok i Atom nije tu da bi Windows mogao da radi na notebook like uredjajima :D

a sto se tice tranzistora, stvar je vrlo jasna. to bi bar ti trebao da razumes. btw nijedna platforma nije savrsena, ali je ipak jedana bolja od druge (necu reci da je ova druga smece ali... :D).

Ja i posle treceg citanja ovog posta ne kapiram sta ti meni hoces da kazes - da u sobi ne bi bio mrak da roletne na prozorima nisu spustene?

iPad je odlican proizvod. Jedino je velika steta sto nema iSight kamericu ugradjenu. Mogli bi preko skype-a da razgovaramo i iz kreveta :)

Imaćeš i video chat, čim Apple smisli način kako da ti to dodatno naplati. :D

Bice kamerice u sledecoj verziji. Dovoljan je skype za video chat.

Nekako mi se cini da bi video chat bio mozda malo udobniji preko iPhone/iPod-a jer nekako mi iPad deluje nezgrapno da ga drzis u rukama dok chatujes sa nekim. U svakom slucaju posle odredjenog vremena bi imao upalu misica na rukama.

A opet sa druge strane deluje mi malo bezveze da ga drzis na kolenima ili ravno na stolu i da kuckas na tastaturi jer onda sagovornik ne moze da ti vidi lice.

Ne mora da znaci da ce biti neudobno. Za video chat je savrsen (samo da ubace kamericu u sl. verziji). Dosta sam chatovao preko video chata (skype) i kucanje mi je sada samo napor.

Ok, meni samo tako deluje...npr uzmi svesku u ruke i drzi je ispred sebe kao da razgovaras sa nekim, zar ti ne deluje malo...ne znam...bezveze?

Nekako mi se cini da bi video chat bio mozda malo udobniji preko iPhone/iPod-a jer nekako mi iPad deluje nezgrapno da ga drzis u rukama dok chatujes sa nekim. U svakom slucaju posle odredjenog vremena bi imao upalu misica na rukama.

A opet sa druge strane deluje mi malo bezveze da ga drzis na kolenima ili ravno na stolu i da kuckas na tastaturi jer onda sagovornik ne moze da ti vidi lice.

-Zavali se u fotelju
-prekrsti nogu (muski!) :)
-stavi papir na nogu koju si prebacio preko
-zamisli da na vrhu papira postoji kamerica

Sta je tu nemoguce?

Verovatno ce Apple izbaciti neki drzac koji bi drzao iUlozak u uspravnom stanju... To otvara niz novih mogucnosti. Obican plasticni drzac. Zatim, kada iPad dobije jedan USB port, imaces USB Hub za njega. Pa ce izaci plasticni drzc za iPad sa nosacem za hub. A onda ce doci plasticni drzac 3G koji ce imati hub integrisan u sebe. A plasticni drzac 3GS ce imati i USB 2.0, ne vise 1.1 :d . Mislim da je linija razvoja vec poznata.

P.S
Metalni drzac ce biti napravljen od ojacanog dur-aluminijuma, imace oznaku Pro i bice sklopiv tako da staje u koverat.

Poslednja izmena:
Pa ti nisi u toku.:d Apple je predstavio svoju futrolu/stalak, a i tastaturu još na predstavljanju iPad-a. A pojavile su se i nove stvari od tada.

iPad_case.jpgipad-keyboard.jpgipad-case.jpg1330-griffin_ellen_passport_ipad_case.jpg

Poslednja izmena:
-Zavali se u fotelju
-prekrsti nogu (muski!) :)
-stavi papir na nogu koju si prebacio preko
-zamisli da na vrhu papira postoji kamerica

Sta je tu nemoguce?

Ne znam zasto ali u glavi imam sliku Steve Jobsa kad pokusam da zamislim ovo... :)

Nisam ni rekao da je nemoguce, samo da mi deluje neudobno dok se koristi u krevetu ili u tako nekoj pozi...jednostavno mi se cini da postoji laksi i udobniji nacin da cetujes sa nekim. Sa drzacem to bi bila druga stvar.

Poslednja izmena:
@kovac:
Nikada nisam rekao da iPad treba Full OSX, ali mu treba nesto bolje od IPhone OS-s. Takav hw je previse limitiran IPhone OS-om i politikom Apple-a.

@kovac:
Nikada nisam rekao da iPad treba Full OSX, ali mu treba nesto bolje od IPhone OS-s. Takav hw je previse limitiran IPhone OS-om i politikom Apple-a.

Slažem se. Ali iPad SW će još napredovati. Nije mi jasno zbog čega mu nisu dali odmah neke mogućnosti. Mene smara što nema front cam i što nema MT bar za neke aplikacije (za Mail, Safari, SMS, Camera, Maps, Photos, iPod apps sigurno ima, jer ih ima i iPhone, ali su mogli da dodaju tu i Skype i još par nekih aplikacija...). Nema šta, MT je još veći nedostatak u odnosu na to koliki je kod iPhonea...

Izgleda da Apple ima velike planove za ovaj iPhone OS. Procitao sam na macrumors da zaposljavaju dodatno nove ljude koji bi radili na tom OS-u.

Već osećam kako me mnogi doživljavaju kao Apple hejtera ali ne mogu da ne pomenem nešto vezano za Apple i njihove OSe. Jeste stara vest ali sjajno paše uz izjavu da Apple ima velike planove za iPhoneOS.

“The operating system is configured to present one or more of the advertisements to users of the computer device. In some implementations, the operating system can disable one or more functions during the presentation of the advertisements and then enable the function(s) in response to the advertisements ending. That is, the operating system can disable some aspect of its operation to prompt the operator to pay attention to the advertisement.”

Izvor

Veliki planovi, indeed!

Kakav feature... garantovace oglasivacima da korisnici nece moci da prekinu reklamu. Razlog vise za ne kupiti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno