Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Ma trenutno mozemo samo nagadjati, moj tip je da nisu nista novo napravili, nisu ni trebali osim dodavanja 720p videa jer konkurencija to odavno ima, ostalo je boranija (pet detector :D:d). .

Dobar ce da bute taj f80. Senzor isti kao kod f200, sto znaci manje suma nego na f70. 10x zum, sto je prednost bila f70 u odnosu na f200, a tu je i dizajn koji je klao f200, a koji je na f70/80 daleko bolji, naravno uz HD video kome je to bitno. Ako i cena bude u rangu f70, bice to dobar aparat.

Poslednja izmena:
Dobar ce da bute taj f80. Senzor isti kao kod f200, sto znaci manje suma nego na f70. 10x zum, sto je prednost bila f70 u odnosu na f200, a tu je i dizajn koji je klao f200, a koji je na f70/80 daleko bolji, naravno uz HD video kome je to bitno. Ako i cena bude u rangu f70, bice to dobar aparat.

Isti senzor kao na f70, 1/2" sa 12MP, vjerovatno ce biti malo vise shuma zbog viska megapixela ,ili ce ici agresivniji NR uz gubitak detalja, naravno ako je ista tehnologija a ja vjerujem da jeste. Veci ekran, hm, bolje da su stavili vecu rezoluciju, ovako ce opet biti problema sa prstima.

Pet detector :d Prividja mi se da ce cim detekuje kanarinca dizati iso na min 1600 :)

Pet Detect je isto sto i Face Detect. A evo kako to radi: slikas drugara Peru (samo njega). Onda u aparatu upises da je to "Pera". Kada sledeci put slikas neko drustvance u kojem se nalazi i Pera, aparat ga odmah detektuje i samo za njegovo lice radi bolje podesavanje nego ostale: osvetljenje, ostrina, kontrast... Jerbo - Pera ti je bitan lik.
Slicno je i sa kucnim ljubimcima: slikas Lesija samog, oznacis kao "Lesi" i kada ga sledeci put slikas u parku sa jos nekim kucama (macama, ribicama), aparat ce ga prepoznati (ali samo ako je anfas u pitanju?) i bolje ce ga obraditi nego ostale objekte na fotografiji.
Eto jos jednog xtremno bitnog razloga za samoubojstvo :D

Je.ote, sva sreća da mi je crkla veš mašina pa nisam kupio F70 kad sam planirao :p

Poslednja izmena:
Fuji nema mogucnost da "upisujes" imena onih koje je detektovao i da ti kasnije izbacuje to kada detektuje istu osobu u kadru. To imaju neki "napredni" :d modeli drugih proizvodjaca. Ovo za kucne ljubimce je nista drugo do povecanje osjetljivosti da bi se dobi brzi shutter speed jer je poznato da zivotinje ne vole da poziraju ;)

p.s. sada vidim da f80 ima tu opciju za imena :) Napreduju...

Poslednja izmena:
Ko je spomenuo F80... kako je krenulo čekam F400EXR Kanarinac detection sa 3D videom :)

Eno imate na fuji sajtu 4 primjera f80 slika, po meni gore od f70, ali prosudite sami. Cini mi se da ima vise NR-a. Sve cetiri su iso 100.

***e, Fuji je opet krenuo istim putem kao posle F30. Izbacili dve dobre kamere pa posle gomilu krseva i evo sad opet.

"NEW Super CCD EXR 1/2” 12 Megapixel switchable sensor"

Ovo valjda znachi da senzor nije isti :)

Ja bih se sad ubio na Habbitovom mestu :d

Ti rece da f70 pravi bolje fotke od s6500fd. Ja nesto gledam, ne bi se slozio sa tim. Mislim da s6500fd pravi za 2 klase bolje fotke od f70exr

Ti rece da f70 pravi bolje fotke od s6500fd. Ja nesto gledam, ne bi se slozio sa tim. Mislim da s6500fd pravi za 2 klase bolje fotke od f70exr

Gde sam rekao da F70 pravi bolje fotke, nisam ih nikada ni uporedjivao :)

S6500 ima mnogo manje mpx, pa se ne mogu tek tako direktno uporedjivati, a ja nigde nisam video da je neko napravio test ta dva da bi zakljuchio koji je bolji, nema ni smisla jer su to potpuno razlichiti aparati..

Gde sam rekao da F70 pravi bolje fotke, nisam ih nikada ni uporedjivao :)

S6500 ima mnogo manje mpx, pa se ne mogu tek tako direktno uporedjivati, a ja nigde nisam video da je neko napravio test ta dva da bi zakljuchio koji je bolji, nema ni smisla jer su to potpuno razlichiti aparati..

Mozemo mi da napravimo. Da odemo na neku livadu i ispucamo set fotki sa razilicitim setovanjima

Ево мало да оживим ову тему, са мало репрезентативних слика. У питању је концерт Рамштајна у Арени. У питању је ситуација где је потребан велики зум и високе ISO вредности, а пошто на концерте није дозвољено унети DSLR овај Fuji је идеалан избор за тако нешто. Све слике су директно из апарата, снимљене у Velvia тоналитету и SN моду. Све слике су направљене са горњих трибина наспрам бине, тј са највеће могуће удаљености у целој Арени.

http://www.flickr.com/photos/48559796@N05/sets/72157623664929498/

Poslednja izmena:
sjajne su fotke!

btw. negde sam procitao da se prilicno sporo startuje tj. da mu treba (koliko?) vremena od ukljucivanja pa do prve fotografije.

Ево ја сам измерио, 2.5 секунде од када притиснем дугме за паљење док се појави слика на екрану. Не знам каква је конкуренција по том питању али сам прочитао на dpreview да Panasonic TZ5 има исто то време, а он важи за брз апарат. У суштини мени је апарат доста брзе, поготово је брзо зумирање, треба око 1 секунда да зумира од почетка до максималног зума. Време између 2 фотографије је исто веома мало, можеш скоро одмах да усликаш следећу, с тим што блицу треба 1-2 секунде да се напуни. Не знам како конкуренција стоји по овом питању пошто нисам ништа од тога имао прилике да пробам, али нпр у поређењу са мојим претходним компактом (Canon a720) ово је небо и земља по питању брзине. Није ми се догађало да морам да чекам на апарат, осим те 2.5 секунде при паљењу.

Питај слободно ако те још нешто занима :)

Па да баш због тог распона, али то није Фуџијева бољка већ је тако код свих тих апарата за већим зумом. Мени тих 2.5 секунде уопште нису пуно, али ако некоме сметају онда је једини лек апарат са мањим зумом :)

to stvarno nije puno, da ne cepidlachimo... jedini realan problem koji se sad meni namece je taj sto aparat retko gde ima da se kupi sad! ako neko zna za neku dobru ponudu....??? :)

Nazad
Vrh Dno