kome je namenjen ovakav uređaj?
Svakome ko ga poželi i ko pristaje da ga koristi...
Ovdje je očigledno problem što se na tržištu ne pojavljuje ništa novo, a kada se konačno pojavi nešto novo - svi nađu zamjerke, jer ih niko ništa nije pitao...
Nije mi jasno, očekujete od ove sprave da može sve što može i klasičan netbook/laptop ali da nije takvo, da je lako ko pero i da baterija traje 10 dana, da bude desktop/laptop/telefon/tv u jednom i da košta ništa...
Ali kad odete da kupite auto, onda ne očekujete da svaki ide 250km/h, da ima 8 airbag-ova, da ima 12 zvučnika, kožu i grijanje pod guzicom, plinske Billstein ili neke bolje amortizere, V8 motor sa 400 konja i tako dalje? Ima li nekoga da to očekuje za neku razumnu cifru od 10k eura? Nema, jer to za te novce ne postoji.
Ali zato od onoga što vam je potencijalno dostupno očekujete sve? E, pa krajnje je vrijeme da shvatite i prihvatite činjenicu da sve nikad nećete dobiti. Tačka. Pa čak ni sa Androidom, koga svi hvale i kuju u zvijezde. Uvijek će oko toga morati biti muke i nauke da se do toga dođe (ne smeta vam root-ovanje Androida, ali vam jailbreak iPhone izbija oči - dajte više).
Takođe shvatite da je Amerika najveće tržište na kugli zemaljskoj i da je Apple-u, kao što je i ostalima, prvi cilj da najbolje prođu u lokalu (USA). Sve ostalo spada u drugi plan. Ovo će da kupi pola Amerike. Gledajte samo...
I još jedna stvar. Ovo nije proizvod za IT profesionalce, već za dumb John Doe, koji želi sve da završi iz svoje fotelje. IT profesionalcu je teško prvo pogoditi žicu, a onda i spakovati to što želi, jer smo najizbirljivija sorta ljudi kad je tehnika u pitanju. Ovo nije namijenjeno nama, pa stoga smatram i da je sva ova prepiska uzaludna.
Bottom line - ova stvar radi ono za šta je reklamirana: net, music, video, photo, ebooks. Iza toga stoji App Store, iTunes Store i iBooks Store. Van toga - ko te yebe (developere). Oni (Apple) razvijaju eko-sistem i iz toga očekuju zaradu - ako nećeš na x Store - nećeš imati pristupa (naravno, bez JB - poenta DRM free koncepta i Apple sign-ovanja aplikacija)...
Meni sve ovo ne smeta, jer mi ova stvar
ne treba. Kao što sam svjestan i činjenice da savršen proizvod koji će da ispuni sve moje želje, potrebe i očekivanja nikad neće biti napravljen.
Odrastite već jednom. Ako se ne prepoznajete kao korisnici ovog komada hardvera/softvera, nemojte da plačete.
Od mene dosta.