Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ako mislis na Amige i Atarije, razocaracu te jer sam ja pravio multitasking na C64 iz dosade.
haha care! c64 ima mt, ipad nema xD

Zato sto nakon koriscenja multytouch-a nema nazad :) Sada kad god moram da otkucam poruku ili bilo sta drugo uradim na starijim telefonima treba mi 3x vise vremena. Prosto kucanje SMS-a je prava nocna mora posle iphone-a.

Ako ti ne vidis prednost nemanja fizicke tastature i trackpad-a onda ce te moji argumenti tesko ubediti u suprotno. Jesi li koristio iPhone? Bar ga probao?

Da ti kažem nešto, ja u 80% slučajeva nisam dobio pismenu poruku od nekog ko ima iphone, uvek omaše neko slovo. Aj da ja tebe pitam jesi li ikada koristio neki mobilni koji ima full qwerty tastaturu? Ja sam kucao džinovske mailove na komunikator nokiji skoro isto brzo kao na kompu kad sam se izvežbao... A to i nije najbolji telefon te vrste, sad ima ovih besnih sa još boljom tastaturom. I sad je kao on screen tastatura bolja od fizičke... Ma daj...

@kovac
Ovo nije korak napred.. ovo je zavrtanje ruke korisnicima. Android je korak napred.

@yooyo imas u threadu link, par mojih poslednjih postova, prepiska sa salce-em na tu temu ;)...

da ne prepisujem.

Ajde Kovac sad izvedi zaključak svega što si napisao. Da li je to "iPad je super, kul, vrh, sve što nam treba (naravno pored iPoda, iMaca, iBooka, iPhonea) i da multitasking i usb nisu potrebni i da je ovo (iz razloga koje mi smrtnici ne možemo da shvatimo) nabolji tablet ikad" ili sam ja mašio poentu?

The best way to experience the web, email, photos, and video. Hands down.

kako to bez flasha?

btw mne je ovaj fensi ram za slike bas razocarao. verovatno jer sam ga dugo cekao, i ocekivao da ce biti revolutionary - ko sto apple trubi. fali mi revolucija u tom revolutionary njihovom :p :d

zapravo ja sam ocekivao spoj sledeceg

- mac book air
- iphone
- magic mouse (notebook touch pad)

shvatate gde ciljam?

dakle iphone PLUS mac book air PLUS magic mouse, ne SAMO iphone :p :d (to vicem mozda me cuje ko iz applea)

zamislite koliko bi savrsena bila spravica u kojoj imate prozore, al ih pomerate po ekranu tako sto ih uhvatite rukom i pomerite :p lol
risajz prozora isti kao risajz na iphoneu, zoom fotki takodje rucni.. itd...

bas sam ocekivao korak napred u pogledu osa - a u pravcu dalje integracije multitouch tehnologije i ka izbacivanju perifernih uredjaja. sto ova stvar jeste - i nije. a nije time sto je ram za slike a ne komp.

Poslednja izmena:
i napisao bih josh nesto - da se slozim sa kovac m om, ili da se ne slozim nego da probam da shvatim njegov fensi lala lend. :d a mozda i zasto mi ovde svi hejtujemo ipad.

ipad je prosto lala fensi stvar za likove iz lala fensi lenda. i to je to. mi smo previse geeky da bi to skontali :D :d

salim se - ipad zaista jeste odlican news reader za retarde (i one ne retardirane), dobar mp3 plejer, i super spravica za gledanje filmova, ili da se opici pokoja igra (kapiram da ce decica mnogo voleti da se igraju sa njim... ja bih prvi voleo da provozam wormse na onako veliko ekranu (igra za iphone bez koje ne mogu :p, cak mi je bolja nego na pcju))

i to je to. (i sa tim imam problem)

Meni je ovako nesto najbolji tablet koji je do sada izasao:
http://en.wikipedia.org/wiki/HP_Compaq_TC1100

Mnogo prakticna spravica sa tastaturom koja se odvaja. Steta samo sto ne postoje noviji modeli sa istim konceptom..

90y3ar.jpg

Ne znam da li ovaj HP ima wifi, ali ako nema, onda u 2010. može da se baci u đubre :)...

Lepo je to što ovaj HP ima jači ili jednak hardver, ali on sigurno ne može da pušta multimediju ni blizu kao iPad... a ni internet.

A i jasno je da Apple ide na kartu softvera, a ne hardver i u principu to je uvek bolja varijanta.

Mada je za mene (iPad) stvarno pointless uređaj... da ima OS X, pa da ga progutam, ovako neću :)...

i pored svih mana, a ima ih brda. nadam se da ce da uspe. i verujem, jer apple mislim da zna da igra trzisnu igru i da se `natera` kupac da se apple stvar kupi. a ako uspe mozemo da ocekujemo i bolje tablete u buducnosti koji nisu na apple ideoloskom OSu :D

Ne znam da li ovaj HP ima wifi, ali ako nema, onda u 2010. može da se baci u đubre :)...

Lepo je to što ovaj HP ima jači ili jednak hardver, ali on sigurno ne može da pušta multimediju ni blizu kao iPad... a ni internet.

A i jasno je da Apple ide na kartu softvera, a ne hardver i u principu to je uvek bolja varijanta.

Mada je za mene (iPad) stvarno pointless uređaj... da ima OS X, pa da ga progutam, ovako neću :)...

naravno da ne može kad je sedam godina star uređaj... sad bi u ovako nešto trebalo da se strpa c2d i 2gb rama, ssd hard, pa da vidimo dal ne može da pusti multimedijalni sadržaj.

inače ja ne želim da budem hejter kad se neko raduje nečemu što je dugo čekao, ali ovo je smešno ljudi...

Hp ima wifi.. :p I ima tastaturu koja se kaci/skida, pretvarajuci ga po potrebi u punokrvni laptop. Po danasnjim standardima netbook. Ja se ozbiljno razmisljam da pojurim jedan preko, ima za manje od 200e :D

Poslednja izmena:
200 evra je mnogo za jedan aparat star 7 godina... biće takvih stvari sad na kilo od raznih proizvođača... ako je nešto dobro u ovom ipadu je to što će svi redom da krenu da prave takve uređaje ako se ipad bude dobro prodavao, a oće....

Po meni je interesantno da svi koji redovno pljuju apple, i sada to rade, ali ispade na kraju da su oni ocekivali mnogo vise od Apple-a nego npr Kovac... tu nesto ne stima...

To sta moze da radi iPad, radi savrseno. Mozda malo ogranicen po mogucnostima, ali po meni dobra stvar sto se pojavio, doneo je nesto novo. A ova poredjenja sa netbookovima, pa netbookovi jedinu prednost imaju USB i to bi bilo to. Ono za sta ga koristi 90% ljudi (a to je surf, mail i jos po koja sitnica) iPad moze da odradi i to 10x lakse i sa lakocom.

Druga stvar, kada se bude pojavio iole slican uredjaj, sa iole slicnim kvalitetnim ekranom, multitouch-om, softverom, autonomijom i uopste kvalitetom izrade, tek onda mozete da izvodite poredjenja i govoriti kako je to FAIL, jer kako moze da bude Fail kad niko nema ni blizu njemu proizvod.

Ko se zalio da moze da mu se polomi, ili da je los za drzanje? Eto vam slike dole.

Prilozi

• case_1_20100127.png
    case_1_20100127.png
    138.8 KB · Pregleda: 37
  • case_4_20100127.png
    case_4_20100127.png
    163.5 KB · Pregleda: 31
  • case_5_20100127.png
    case_5_20100127.png
    117.1 KB · Pregleda: 33
Ljubitelji Apple hardvera kao da su svi redom bili članovi debatantskih timova. Bore se za svoju stranu iako i sami vide da nisu u pravu. Kao da im je tako grah pao kad su se birale strane, pa sad - zadatak je zadatak...
Svi na svijetu bi voljeli da vide na uređaju poput iPada i kameru, i USB, i mogućnost za jeftinu eksternu tastaturu i da se proširi ovim ili onim, promjeni baterija kad stara popusti itd. Toga nema jer Apple hoće da zadrži ekskluzivitet nad budućim proširenjima i dodacima. Usput šalje poruku: "Vi niste sposobni, to mi moramo za vas. Šuti i puši!". Kome se takav stav dopada - neka kupi, kome se ne sviđa - postoji alternativa.

Koristio sam Eplove proizvode. Računar, ko računar. Hoće da se zaglupi kao svaki drugi. Ima nelogičnosti i dobrih rješenja. Nisam skontao zašto ih etiketiraju kao profi mašine. Nisam vidio da je nečiji rad bolji kad radi na Meku. Otkazuju komponente kao i kod drugih proizvođača.
Ali ono što jesam vidio i čuo (i poželio da nisam) je "ego boost" kada se hvali Epl. Ti ljudi nisu tehnički znalci, nisu čak ni napredni korisnici. Pretežno su umjetničke duše (ili žene) koje su oduševljeni izgledom (formom). "Pošto je lijepo, mora da je dobro. Dobro? Odlično! Najbolje!". Baš kao što muškarci idealizuju lijepe žene. Ako je lijepa, odmah smo ljubazniji prema njoj. Taman da nam saspe čaj u krilo...

Ovaj uređaj će naći put do potrošača prvenstveno zbog fantastičnog marketinga. Sve ostale kvalitete su manje bitne.
Ko hoće da kupi - neka kupi. Šta mu treba opravdanje? Njegov je novac...

i pored svih mana, a ima ih brda. nadam se da ce da uspe. i verujem, jer apple mislim da zna da igra trzisnu igru i da se `natera` kupac da se apple stvar kupi. a ako uspe mozemo da ocekujemo i bolje tablete u buducnosti koji nisu na apple ideoloskom OSu :D

Naravno da će da uspe. Ja ne spadam među ljude koji smatraju da u Apple-u rade genijalci a u svim ostalim velikim kompanijama ******. Verovatno su i drugi imali prototip ovako nekog uređaja. Međutim, jedino Apple ima sigurnu grupu kupaca tj. Apple zealote. Oni mogu da ekperimentišu do sutra, da izbace uređaj kakav hoće jer znaju da neće otići u minus. Ako se uređaj primi, kao što je slučaj sa iPod i iPhone, tim bolje. Ako ne bude toliko popularan kod šire publike, opet su dobri jer ima dovoljno onih "koji to moraju da imaju, jer Apple uređaj pruža ono što ne može ni jedan drugi". Baš me zanima šta bi se desilo da je neko drugi izbacio ovakav uređaj. Naravno podrazumeva se isti nivo softverske podrške. Smem da se kladim da bi taj uređaj završio ko i svi ostali tableti. Ovaj neće propasti, jer je to Apple.

Android, kao konkurencija iPhoneOS-u nije toliko ispeglan kao iPhoneOS međutim, on podržava mnoge stvari out-of-the-box koje iPhoneOS ne podržava. Zapravo najveća razlika je u igrama (kojih na Androidu jedva da ima).

Meni je takođe zanimljiv Apple-ov krstaški rat protiv USBa kao univerzalnog konektora za povezivanje između uređaja. Time kao da Apple želi da kaže kako ostali uređaji nisu dovoljno dobri da bi imali bilo kakav kontakt sa njima. Da su ljudska bića a ne elektronski uređaji u pitanju to bi se moglo okarakterisati kao rasizam. Naravno jasno mi je da su razlozi za nedstatak USB potpuno drugačiji ali stvari mogu da se gledaju i na ovaj način ;)

Neki ljudi ne mogu da ukapiraju da je tablet od starta potpuno promašen koncept. Jednostavno, on nema ni jednu jedinu prednost u odnosu na klasični laptop, a umesto toga ima niz mana.

- Prvo i osnovno, nema hardversku tastaturu. Kucanje po ekranu je teže i neudobnije, a virtuelna tastatura zaklanja preko pola ekrana. Pored toga, kada ga spustite za kucanje ekran će ležati pod uglom u odnosu na vaš pogled, daleko neudobnije nego laptop kod koga se ugao ekrana uvek može podesiti tako da najviše odgovara korisniku.

- Pipkanje maže ekran, što neverovatno smeta kada se koristi napolju, otisci baš nerviraju pri direktnoj svetlosti.

- Ko iz nekog razloga želi da pipka po ekranu uvek može uzeti neki od laptopa sa TS-om koji se okreće naviše, oni su postojali i pre nego što je Biliju pao tablet na pamet.

- Tablet se lakše ošteti kad padne nego preklopivi laptop koji krije svoj osetljivi ekran.

Tablet tržište je malo, a njime potpuno dominira HP. Iako HP za pristojne pare ima tablete koji po svojim karakteristikama, snaži i mogućnostima mogu da pojedu iPad za doručak, ja ne vidim situaciju u kojoj bih mogao da preporučim bilo kome da ih kupi, a kamoli da uzme ovu Apple igračku. Najiskrenije, iPad nema baš nikakvog smisla, izuzev da služi kao pouzdan la-la ****** detektor.

Jedino što bi stvarno moglo da unese malo svežeg vazduha na učmalo tablet tržište je nešto sa savitljivim ekranom, nešto što bi moglo da se sklopi u džep i nosi sa sobom. Ako već mora da se nosi torba, laptop je kud i kamo bolje rešenje nego tablet.

Poslednja izmena:
Ako neko hoce da pravi idealan file system onda to treba da bude bazirano na tagovima.. Korisnik ima mogucnost da oznaci svaki file sa bilo kakvim tagom i kasnije pretrazuje po tagovima. Na ovaj nacin moguce je uvesti foldersku strukturu, crosslink, prava pristupa, privilegije, grupisanje fajlova po zelji, brzi i efikasna pretrazivanja, ...

[...]
ali dobro, vreme ce pokazati; doci ce aplikacije pa ce ljudi jednostavno prestati da primecuju da rade sa iPhoneOS-om a ne full Mac OS X-om (ili nekim trecim full desktop OS-om)

mnogi odbijaju da vide sledecu stepenicu u izgledu i koriscenju personalnih racunara. to je u krajnjem slucaju i normalno.
[...]

+1

Neki ljudi ne mogu da ukapiraju da je tablet od starta potpuno promašen koncept. Jednostavno, on nema ni jednu jedinu prednost u odnosu na klasični laptop, a umesto toga ima niz mana.

Apple ga nije ni namenio da zameni klasicni laptop, vec da bude tablet, zamisli zove se iPad a ne laptop. To sto ti ne volis tablete, nema nikakve veze sa time kakav je ovo tablet u odnosu na druge teblete.

- Prvo i osnovno, nema hardversku tastaturu. Kucanje po ekranu je teže i neudobnije, a virtuelna tastatura zaklanja preko pola ekrana. Pored toga, kada ga spustite za kucanje ekran će ležati pod uglom u odnosu na vaš pogled, daleko neudobnije nego laptop kod koga se ugao ekrana uvek može podesiti tako da najviše odgovara korisniku.

Pa i raketa nema tockove al sluzi svojoj svrsi ;)
A gde pise da mora da ima hardversku tastaturu?
Novi koncept, to znaci nove stvari, sto ukljucuje virtuelnu tastaturu...

- Pipkanje maže ekran, što neverovatno smeta kada se koristi napolju, otisci baš nerviraju pri direktnoj svetlosti.

Ne nego ce misem/stylusom da se koristi? boze svasta covek da cuje...

- Ko iz nekog razloga želi da pipka po ekranu uvek može uzeti neki od laptopa sa TS-om koji se okreće naviše, oni su postojali i pre nego što je Biliju pao tablet na pamet.

Kao na primer svako ko je koristio iPhone zna sta su cari vrhunskog Toucscreen-a, i da, zelece da koristi prste, jer su prsti najbolji/najlaksi/najintuitivniji za koriscenje.
- Tablet se lakše ošteti kad padne nego preklopivi laptop koji krije svoj osetljivi ekran.
Tablet stize u lepoj futroli u obliku fascikle u kojoj je spakovan, i moze da se drzi u njoj i dok se koristi. Samo se preklopi i vec je zatvoreno, vrhunski. Ne moze da se osteti.

Tablet tržište je malo, a njime potpuno dominira HP. Iako HP za pristojne pare ima tablete koji po svojim karakteristikama, snaži i mogućnostima mogu da pojedu iPad za doručak, ja ne vidim situaciju u kojoj bih mogao da preporučim bilo kome da ih kupi, a kamoli da uzme ovu Apple igračku. Najiskrenije, iPad nema baš nikakvog smisla, izuzev da služi kao pouzdan la-la ****** detektor.

Kada budu imali, TS, softver, kvalitet izrade, autonomiju bolju od iPad-a mozda ce moci da se porede. Za sada je to poredjenje baba i zaba.

Ajde Kovac sad izvedi zaključak svega što si napisao. Da li je to "iPad je super, kul, vrh, sve što nam treba (naravno pored iPoda, iMaca, iBooka, iPhonea) i da multitasking i usb nisu potrebni i da je ovo (iz razloga koje mi smrtnici ne možemo da shvatimo) nabolji tablet ikad" ili sam ja mašio poentu?

Eeeee pa vidis svo vreme se ovde prica kako iPad NIJE sve sto nam treba i kako NIJE savrsen i kako NIJE ultimativan gedzet! :) Par nas misli da je ovo korak u dobrom smeru, to je sve.

kako ono bese? iFail? :D

naravno da ne može kad je sedam godina star uređaj... sad bi u ovako nešto trebalo da se strpa c2d i 2gb rama, ssd hard, pa da vidimo dal ne može da pusti multimedijalni sadržaj.

inače ja ne želim da budem hejter kad se neko raduje nečemu što je dugo čekao, ali ovo je smešno ljudi...

Ko se ovde raduje? :)
Pod dva, koliko bi trajala baterija na tabletu sa takvih hardwerom?

haha care! c64 ima mt, ipad nema xD
Da ti kažem nešto, ja u 80% slučajeva nisam dobio pismenu poruku od nekog ko ima iphone, uvek omaše neko slovo. Aj da ja tebe pitam jesi li ikada koristio neki mobilni koji ima full qwerty tastaturu? Ja sam kucao džinovske mailove na komunikator nokiji skoro isto brzo kao na kompu kad sam se izvežbao... A to i nije najbolji telefon te vrste, sad ima ovih besnih sa još boljom tastaturom. I sad je kao on screen tastatura bolja od fizičke... Ma daj...

Ne znam sta da ti kazem, ja sam nebrojeno puta pravio katastrofalne greske na qwerty mobilnom (nakodje nokija komunikator, koristio ga 2 nedelje) zbog velikih prstiju a na iPhone-u samo par.
Screen tastatura je definitivno bolja ako imas dobar touch ekran, sto iPhone definitivno ima. Verovatno i najbolji na trzistu. Verujem da iPad nije losiji.

@morbius:
Nove touch sprave pa i iPad imaju zastitni sloj preko ekrana koji sprecava da ostanu masni otisci. Takodje, veoma je tesko ogrebati ekran:
http://www.youtube.com/watch?v=_8yNh0N2qbs

Taj sloj ne pomaže bog zna koliko, iPhone 3GS ga ima, pa se i dalje prilično maže, jedino mi se čini da se dosta lakše čisti nego ranije.

Što se tiče oštećenja ekrana, veći rizik je lom nego grebanje. Što je ekran tvrđi, to je i krtiji, mekši ekran lakše apsorbuje udar. Ne valja kako obrneš.

Dobro morbiuse, rekao si da je ovakav hardver za tebe besmislen, sad idi u neki thread koji se poklapa sa tvojim interesovanjima :)

Tablet stize u lepoj futroli u obliku fascikle u kojoj je spakovan, i moze da se drzi u njoj i dok se koristi. Samo se preklopi i vec je zatvoreno, vrhunski. Ne moze da se osteti.

.

you wish, ili ti malo morgen po naski...to je po accessories
budi srecan ako dobijesh i onu foliju sa balonima da puckash :):D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno