Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Jel bi mogao mozda da uporedis malo f31fd i f70, posto si imao, odnosno imas oba?

Nemam vise F31, sto se tice poredjena kvaliteta slika jos je rano da dam neki sud, nisam stigao bas mnogo da isprobam F70, ali mislim da nekih drasticnih ralika nema. Glavna prednost po meni je siri objektiv i veci zum, Pro Focus mod, DR... Ono sto se meni za sad ne svidja kod F70 je krace trajanje baterije, los video mod, a vidim da se zale i na zvuk koji je na nivou F11, u trenutku zumiranja dok snimas slika je mutna, dok se puni blic aparat ne prima ni jednu komandu sto moze da potraje i 2-3 sekunde. Mislim da je u ovoj klasi aparata jako bitno kako rade u AUTO modu.

Ovde mozes da nadjes dosta korisnih informacija o F70 http://kimletkeman.blogspot.com/2009_07_01_archive.html ima i zanimljivih poredjenja...

Kolega sa drugog foruma zeli da kupi ovaj aparat, ali treba par odgovora na konkretno pitanje, pa ako bi neko mogao da mu pomogne pri odlucivanju:

Kod:
Kupio bih Fuji F70EXR zbog njegovog EXR senzora zbog fotografija u slabo osvetljenim prostorijama bez blica,
znate već kako fotografije mogu da budu previše tamne kada se slika u sobi koja tog trenutka nije osunčana,
pa slika izgleda kao da je iz podruma a ne iz sasvim normalno osvetljene sobe sa prozorom.

ovaj aparat, to jest njegov exr senzor su izreklamirali kao stvoren za prevazilaženje takvih stvari,
pročitao sam mnoge testove na sajtovima posvećenim fotoaparatima, i video slike napravljene ovim aparatom.
(ne ulazim u to koliko su u pitanju reklamerski opisi, a koliko kritični i objektivni)

i pored traganja , nigde nisam naišao na video snimke napravljene ovim aparatom, a voleo bih da vidim da li
taj efekat boljeg snimka u neosvetljenim uslovima važi i za video.

ima li ovde nekoga ko je već imao prilike da koristi ovaj aparat.

video sam da ima ovde na podforumu uporedni test ovog aparata sa Ixus200 , ali se ne razlikuje mnogo od drugih
koje sam pročitao.

Ja bih voleo da znam da li je glavni adut ovog aparata njegov oštri zum sa stabilizacijom slike (koji se najčešće
hvali u testovima) ili je to pomenuta EXR komponenta koja daje jasnije slike u zatamnjenim i kontrastnim uslovima.

Meni je za moje potrebe važnije ovo drugo, zumiranje mi je nevažno, jer mi treba za fotografisanje u zatorenim prostorima
bez blica.

U P i M modovima u M velicini fotke aparat koristi hardverski DR i citav senzor, tako da mozes i te nedostatke u EXR modovima zaobici. Ipak su se vodili time da ce vecina kupaca samo malo cackati po aparatu i da ce se zadovoljiti ogranicenim podesavanjima u EXR menijima.

Naisao sam i na zanimljiv eksperiment, do izrazaja dolazi DR kod fuji-a, procitajte i objasnjenja u kontarima nakon prvog post-a

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1012&message=34141667&refresh=1117

Pazi ja cesto drndam izmedju av i 10mp hr varijante i izmedju 5mp dr exr. U svakom slucaju cesto imam osecaj da pritiskam vise dugmica nego sto bi trebalo :)

DR mod inace udara guze. Steta sto taj sccd ne prodaju drugima.

@delboy

uputi kolegu na ovaj thread, ima dosta linkova i primjera, a i dosta komentara tako da bi mu bilo korisno da procita. Mislim da je na sva pitanja uglavnom odgovoreno... i da, ako mu je video bas bitan neka trazi nesto drugo, ako ce se zadovoljiti nekim prosjecnim 640x480 videom onda moze proci.

.... Mislim da je u ovoj klasi aparata jako bitno kako rade u AUTO modu......

Tako je. Upravo ovo i ja pokusavam da objasnim ljudima, ali su ovde sve bajni profesionalci. 99% ljudi koji ce kuputi aparat u ovoj klasi (bilo koji), uglavnom ce koristiti samo automatiku. Eventualno ce se "napredni" korisnici posluziti raznim scene modovima (opet automatika).

@delboy

uputi kolegu na ovaj thread, ima dosta linkova i primjera, a i dosta komentara tako da bi mu bilo korisno da procita. Mislim da je na sva pitanja uglavnom odgovoreno... i da, ako mu je video bas bitan neka trazi nesto drugo, ako ce se zadovoljiti nekim prosjecnim 640x480 videom onda moze proci.

Uputio sam ga i verovatno je procitao. Trazio je konkretan odgovor. E sad, da li je procitao prethodne postove, to vec ne znam ...

Tako je. Upravo ovo i ja pokusavam da objasnim ljudima, ali su ovde sve bajni profesionalci. 99% ljudi koji ce kuputi aparat u ovoj klasi (bilo koji), uglavnom ce koristiti samo automatiku. Eventualno ce se "napredni" korisnici posluziti raznim scene modovima (opet automatika).

Upravo je obnuto. Onaj ko stvarno ne zna nishta osim da stisne shutter nece ni provaliti razliku medju fotografijama najboljeg i najgoreg auto moda, ali zato ce sa fujijem imati mnogo bolje fotografije po slabijem svetlu.

Video naravno, kace ljudi po stranim forumima, i svi se slazu oko toga. Slazem se da ne postoji dobra fotka u auto modu, osim u idealnim uslovima. Postoje losije i manje lose. Fuji-jeve su losije.

Video naravno, kace ljudi po stranim forumima, i svi se slazu oko toga. Slazem se da ne postoji dobra fotka u auto modu, osim u idealnim uslovima. Postoje losije i manje lose. Fuji-jeve su losije.
...pa dobro Ixus ima manje lose ali ima nedostatak dodatnog podesavanja (modeli od 28mm i slicnog cenovnog ranga) ...stvar je licnog izbora, vise volim uredjaj iz koga mogu da od losije napravim odlicnu fotku (makar to i ne uspeo ;)) nego da manje losa fotografija ostane manje losa jer nema mogucnost dodatnih podesavanja ...
...evo jos primera F70exr http://www.flickr.com/groups/f70exr/pool/

Niko ne spori da je F70 jako sposoban za dobru fotku. Samo napominjemo da ima losu automatiku, za one kojima to znaci.

Ja ne znam stvarno sta da mislim. Taman ste me ubedili da iso na f70, ako nista, bar nije losiji od f31fd, medjutim nasao sam vec par primera poput ovog

http://farm5.static.flickr.com/4040/4250159669_565c457351_b.jpg

, a ja zaista ne znam kako ovo da nazlovem osim los iso. U pitanju je iso800. Pogledajte klinki celo. Pogledajte nos, koji je skroz deformisan zbog gubitka detalja. Moj stari dobri f10 je pucao iso800 skoro bez suma, a iso 1600 je bio bolji od ovog na ovoj slici.

Da li imate ideju zasto ovde nema F70EXR? Ujedno pogledajte slike sa F200EXR. Vecina deluje odlicno.

I gledam sada na oficijenom sajtu, redstavljanje jednog i drugog aparata. I zanimljivo je da u sample images za f70EXR, nema ni jednog primera visokog iso-a, dok u sample images za f200EXR ima dosta njih i deluju skorz solidno.

Inace, posto sam nalazio razne podatke o dimenzijama f70, odnosno f200, evo podataka za zvanicnog sajta, valjda oni znaju koliko je koji veliki.

f200EXR - 97.7(W) x 58.9(H) x 23.4(D)mm
f70EXR - 99.3 (W) x 58.9 (H) x 22.7 (D) mm

Poslednja izmena:
Habbit, mnogo se tripujesh :)

Na Pbase nema aparata je je on nov i nije dovoljno popularan da bi ljudi nagrnuli da okache fotke. A na oficijelnim semplovima necesh naci visoki iso ni za DSLRove.

Kako nema? Za f200 prve cetiri fotke su iso 800/1600, dok je za f70 najvisi iso 400 i to samo na jednoj, poslednjoj slici.

I citam sada neke komentare na dpreview - [link] i kazu izmedju ostalog da f70 ima meksi objektiv, zbog zuma i da je zato(objektiv) bolji na f200. Sta ti mislis o tome?

Kako nema? Za f200 prve cetiri fotke su iso 800/1600, dok je za f70 najvisi iso 400 i to samo na jednoj, poslednjoj slici.

I citam sada neke komentare na dpreview - [link] i kazu izmedju ostalog da f70 ima meksi objektiv, zbog zuma i da je zato(objektiv) bolji na f200. Sta ti mislis o tome?

Nema sta misli, to je prezvakano bas u ovoj temi,f70 ima meksi objektiv i to posebno u coskovima, ali to je cijena 10x zoom-a u malom kucistu. Zbog toga ima i vise CA, ali nije strasno kako sam mislio na pocetku. Bas sam neko vece za Bozic slikao po gradu i jako sam zadovoljan. Ako ti treba 10x zoom, malo veci DR i jos pokoja sitnica kupi f70. Ako si zadovoljan 5x zoomom koji pocinje sa 28mm, kupi f200, neces pogrijesiti ni sa jednim.

eto, nadam se da dozvoljavate ovaj moj "upad" :)

p.s. ako ti treba iso 800 i 1600 primjera, idi na ovaj post

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1012&thread=34186636

slike su popriiiilicno slicne.

poz

Pa shta hocesh sad da kazesh ? :) Aparat se pojavio odavno, i mozesh svuda po netu da vidish primere, chak i u ovom threadu, kako mislish da ce Fuji nesto da sakrije ako ne okachi :)

Zashto imam neki utisak da cesh 6 meseci da kupujesh i ovaj aparat kao shto je bilo sa F31fd :d

Ok, hvala obojici.

Nisam kupovao f31fd, nego f10. ;) Inace ovoga puta nije do mene. Cekam odgovor iz Svajcarske, a problem je u praznicima i jos po nekim stvarima, pa jos ne znam da li to tamo uopste moze da se kupi ili ne(na nacin na koji ja to hocu). Do tada, jos razmisljam i otprilike do sada sam promenio odluku bar pet, sest puta, u korist jednog ili drugog.

Cini mi se definitivno da f200 pravi bolje fotke, ne toliko na osnovu ovih poslednjih primera, koliko je to moj sveobuhvatni utisak. Ipak f70 ima taj veliki zoom, koji bih veoma voleo da imam, plus je malo lepsi. E sada, kada bih mogao da odlucim da li mi je bitniji zoom ili nesto bolje fotke, bilo bi dosta lakse i da odlucim sta da uzmem. ;)

Post sa jednog drugog foruma.

For 1/2" F70EXR SuperCCD vs. 1/1.6" F200EXR SuperCCD,

the effective area

Type - Area(mm2)
1/6" - 4.32
1/4" - 9.72
1/3.6" - 12.0
1/3.2" - 15.5
1/3" - 17.3
1/2.7" - 21.7
1/2.5" - 24.7
1/2" - 30.7
1/1.8" - 38.2
1/1.7" - 43.3
1/1.6" - 48.56
2/3" - 58.1
1" - 123
APS-C - 329
35mm - 864

F200EXR, Pixel Density = 12/48.56 = 0.247 megapixel / mm2 (lower number is better)
F70EXR, Pixel Density = 10 / 30.7 = 0.326 megapixel / mm2 (loser!)

F70EXR is a DOWNGRADE, they are cramming far too much megapixel, even worst than F200EXR when you calculate it!!!!!

I will wait for F300EXR with 1/1.6" SuperCCD, with 10x optical zoom, HD Video and all the features to be fully settled down..

Sta ce on da prokomentarise, vidis da je zapeo za F70 uzduz i popreko po forumu. Naravno da f200 pravi bolje fotke, to smo vec utvrdili na vise mesta. Sam si rekao, zrtvuj kvalitet za veci zum objektiv ili obrnuto, na tebi je da odlucis.

Samo ti zezaj. :D

Bolje prokomentarisi ovo sto sam okacio. :D

A tebe primeri ne interesuju uopshte, lozish se na ovakve tabele ? :)

U ovom threadu imash vishe linkova sa poredjenjima dva aparata, imash gomilu fotografija na dpreview i odavno si mogao da izvucesh zakljuchak koja je razlika medju njima.

Shto se mene tiche razlika je toliko mala u kvalitetu slike da je uopshte glupo prichati o tome. Zato F70 ima duplo veci raspon zuma, mnogo blize moze da fokusira i koshta manje...

Zadovoljan sam ja sa fuji-jem. ;) Ja sam stari fuji-evac (tnx to driver), jos od starog dobrog f10, pa preko 6500 i tako dalje. I dalje imam 6500 koji je i dalje fenomenalan i mejanjao bih ga samo za DSRL i to kada bih imao pare za DSLR i jos bar tri objektiva, inace ne. Probao sam i neke druge (doduse panasonic nisam) i jednostavno nije to to (za mene). Sa f10 sam pucao iso800 gde god stignem i tek tada sam ukapirao koliko je to bitna i mocna stvar. Zato se sada ovoliko i raspitujem, jer mi deluje da je iso na f70 losiji od istog na f10, a i s'obizrom da je senzor od cak 10 mpx, naspram 6 mpx na f10, a velicina senzora je ako sam dobro razumeo ista, to samo ide u prilog te teze. Opet na f200 mi deluje da je iso negde u rangu f10, sto je skroz dobro za mene. Zato se najvise i dvoumim izmedju f200 i f70, jer je iso na prvom mestu, pa onda sve ostalo.

Inace da vam ispricam svoju pricu i da vidite sta je ljudska pohlepa :D, pa da se malo smejete. Ja dakle imam 6500 koji je skroz dobar za mene. E sada imao sam telefon nokia n82, koji ima mozda i najoblju kameru medju mobilnim telefonima. Nju sam koristio za svakodnevne potrebe kada je nesto potrebno zabeleziti i bio skroz zadovoljan. Sada sam promenio telefon i uzeo iphone koji ima daleko losiju kameru. Tu se javila potreba za nekom dzepnom kamerom sto manjom koja bi zamenila n82. Realno n82 iako najbolji medju mobilnim kamerama, nije pretesko zameniti nekim digitalcem. E onda je krenulo samo da je mali i jeftin aparat. Pa onda posto sam stari fuji-jevac, rekoh da vidim sta fuji nudi. Pa onda mic po mic i sada sam dosao do nivoa gde nisam siguran da li f70 pravi dovoljno dobre fotke iako je sigurno po bilo kom parametru nekoliko klasa iznad n82. :D ***, pohlepa...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno