Šta je novo?

HD Tune i Reallocated sector count

cilset

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
319
Znam sta je reallocated sector count, ali sta znaci ono Current, Worst, Treshold i Data?
Da li je donji hard u losem stanju, ili ne?

2009-11-03232333.png

Verovatno bas i nije u redu, iako pise ok!

Da ne otvaram novu temu, imam i ja pitanje...

Meni smart prijavljuje da reallocated sector count ima vrednost 4. To sam slučajno video u Everestu gledajući bezveze po opcijama... Da li je to strašno, i da li je dovoljno za reklamaciju? Imam garanciju 3 godine, a prošlo je nešto više od godinu dana...

Hvala

Nov Samsung F3 i vec ima 252 reallocated sektora!? :zgran:

Da li je ovo normalno?
Sve sto sam uradio je quick format i klonirao particije sa starog hdd-a preko Gpart editora :(

Prilozi

• Reallocated sector count.jpg
    Reallocated sector count.jpg
    164.1 KB · Pregleda: 199

Meni smart prijavljuje da reallocated sector count ima vrednost 4. To sam slučajno video u Everestu gledajući bezveze po opcijama... Da li je to strašno, i da li je dovoljno za reklamaciju? Imam garanciju 3 godine, a prošlo je nešto više od godinu dana...

Hvala

Dok chkdsk ne kaže da disk ima bad sectora, ne verujem da će ti primiti reklamaciju. Što se tiče realociranih sektora, 4 komada nije strašno, proizvođač je i predvideo da se poneki sektor realocira, zato i postoje rezervni sektori.

Nov Samsung F3 i vec ima 252 reallocated sektora!? :zgran:

Da li je ovo normalno?
Sve sto sam uradio je quick format i klonirao particije sa starog hdd-a preko Gpart editora :(

Pogrešno tumačiš. U koloni Data je broj realociranih sektora.

Current (252) znači da toliko ima rezervnih sektora i taj broj se smanjuje ako dođe do realokacije sektora. Kolona Worst (252) pokazuje najgoru vrednost do sada. Thershold (10) je kritična granica ispod koje ne bi smela da padne vrednost Current.

Dakle, kod tebe je stanje diska idealno, nijedan sektor nije realociran još.

Poslednja izmena:
Dok chkdsk ne kaže da disk ima bad sectora, ne verujem da će ti primiti reklamaciju. Što se tiče realociranih sektora, 4 komada nije strašno, proizvođač je i predvideo da se poneki sektor realocira, zato i postoje rezervni sektori.

Pogrešno tumačiš. U koloni Data je broj realociranih sektora.

Current (252) znači da toliko ima rezervnih sektora i taj broj se smanjuje ako dođe do realokacije sektora. Kolona Worst (252) pokazuje najgoru vrednost do sada. Thershold (10) je kritična granica ispod koje ne bi smela da padne vrednost Current.

Dakle, kod tebe je stanje diska idealno, nijedan sektor nije realociran još.

Hvala na objasnjenju. Dosta je konfuzno to na prvi pogled. Izgleda da sve ide na dole kod SMART-a sem temperature (smanjuje se od max do threasholda kada je failed valjda). Valjda sam dobro ukapirao :)

Poslednja izmena:

Hvala

Ja ih menjam i za 1 BB i bez pogovora dobijam novi, odmah reklamiraj (crkla mi 4 u 2 god), cak moze i za neke druge parametre zamena: 01, 07, C3, BB, pogotovo C5 i C6 a mozda i za BC (ali uglavnom nije samo jedan od njih promenio vrednost). Osim 01, 07 i C3 kod Seagate diskova, tu pokazuje kisu, a C7 je uglavnom do kabla ili kontroler-driveri. Napamet sam se setio samo za njih..

Imam bas ovaj problem, kupim laptop (testirao vec pokrenut), sve OK, dodjem kuci, pokrenem ga opet i upozori me da su SMART parametri bla, bla... failure imminent ali sa Enter moze da se pokrene Windows, onda pomocu, mislim, ovog programa u DOS verziji (ili bar lici) proverim podatke i kaze za Reallocated sectors "Curent", "Worst", "Threshold" i "Data" te crvenim slovima kaze da postoji neki Error i da treba da sacuvam podatke i promenim disk, da je SMART zakjucao nesto... ne znam kako da uhvatim screensaver iz DOS-a!
E sad drugi program kaze da je disk radio do sad ~900 sati a da se greska javila pre ~900 sati (znaci dosao nov sa greskom???), inace stalno zaboravljam da napomenem da je u pitanju WD 320GB Scorpio Blue, a posto je u pitanju polovan laptop od preko bare nemam garanciju da isti zamenim ovde, laptop ne planiram da vracam jer je i pored ovog dobra kupovina, decko kaze da je prodao za druga i nije znao za ovo, znaci to otpada!
Sto se tice ostalih testova pustao sam iz Windows-a HD check ili kako se vec zove i prvi put se laptop po mom misljenju zaglupeo pa sam nakon restarta probao opet i ovaj put se cinilo isto ali sam bio uporan i nakon skoro par sati kilavljenja testa od recimo 11,45% - oko 12% test se nastavlja dalje i zavrsi se normalno, znaci ti sektori koje treba relocirati su u tom delu, ali ne lezi vraze jer HD Regenerator odradi test i ne nadje NIJEDAN los sektor, sta sad da mu radim dodjavola, vec sam narucio novi ali posto u lapu ima mesta za 2 komada ako ne moram ne bih da ga prodajem za delove/bacam, moze da se koristi za neke manje bitne stvari, torrente koji cekaju da se narezu i slicno... hoce li stvarno crci zbog veceg broja bad sektora koje nijedan program ne vidi? :trust:
Pozdrav ,)

Bad sektor MORA da se vidi ili je Reallocated. Ne mesaj ova dva pojma..
Konkretno moze da se dese sledeci slucajevi:
- Bad sektor pri upisu:
- tad nije ni bitno sta je vec bilo na sektoru pa ce disk da realocira taj sektor. Neki disk ce prijaviti status SUCCESS_REALLOCATED (sto znaci da su podaci uspesno upisani ali da je sektor realociran), vecina ce samo javiti success.
- Ako nema rezervnih sektora onda se vraca greska i file sistem taj sektor oznacava kao bad, vishe na njega ne upisuje vec na drugi.

- Bad sektor pri citanju. E ovo je bitno vec kako disk vrati gresku
- Ima rezervnih, sektor se realocira (zvuci glupo, ali ovako ide - duksa88 sigurno zna malo vise detalja, i mene bi zanimalo ako gleda ovu temu da objasni ovo - mislim kako se onda uradi data restore). Vraca se greska ERROR_REALLOCATED, file sistem vrati gresku za citanje - od FS-a do FS-a se razlikuje sta ce se desiti dalje. NTFS (barem mislim) ce nastaviti da vraca gresku za citanje sve dok se taj sektor ponovo ne upise (jer su inace podaci netacni), dok ce FAT posle samo vratiti zero-filled sektor.
- Nema sektora za realokaciju, disk vraca BAD_SECTOR gresku. Sektor se markira kao bad u FS-u, i to je to. Za podatke se vracamo na gornju situaciju.

Moguce da nisam u pravu za sve diskove, malo sam sveo sa rada na fault tolerant okruzenjima. Nisam bio siguran sta se desava sa read greskom, ali po:
http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.#ATA_S.M.A.R.T._attributes
izgleda da je tako bash.
Znaci uopste nije cudno da disk ima bad sektore ali da ih nijedan softver ne nalazi.

Sta ti kazu konkretno SMART atributi za taj disk? (vrednosti za reallocated sector)

Ne secam se tacno a sad palim na faks pa ne mogu ponovo da pokrecem testove (mislim da je Data cifra veca od Threshold cifre i tu pise Error), uglavnom greska koju dobijem kad ga prebacim u ovaj stari nx9420 kaze:"1720-SMART hard drive detects imminent failure (Failing Attr: 05)", sto na netu vecina kaze da je do loseg firmware-a koji se ne snalazi valjda sa Windows 7 Ultimate ili tako nesto (meni je izbacivao Error i dok je na njemu bila Vista Home) a neki kazu da je to ipak upozorenje da bad sektori unistavaju HD i da ce u nekoj buducnosti da rikne (znaci moze za mesec dana a moze za godinu dana ili...), da li da pokusam upgrade firmware-a ako istog ima na netu ili da ga sibnem za delove ili u kantu?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Stavi ga u obican komp vidi sta ti kaze na XP-u ;)

Nemam obican komp niti imam blizu druga koji ima, a moj prethodni laptop u koji sam ga, kao sto rekoh, isto stavljao, ima XP Home!
Pozdrav ,)

***, onda je stvarno na izdisaju...

Cudi me da je na izdisaju vec mesec i po danonocnog rada... dacu ga onda nekom za delove, stize mi drugi od 320GB ali Hitachi, sa njima nikad nijedan problem.
Pozdrav ,)

A kod tebe je "mnoooogo" diskove proslo pa ti reci "nikad nijedan problem" mnogo vrede :D

Ne kapiram sta hoces da kazes, imao sam gomilu, nekada desktop a zadnjih 6 godina laptop verzije, buraz na laptopovima imao problem sa Toshibinim i FS-ovim, ja do sad Hitachi, pa Hitachi pa Hitachi i sad WD... nije mnoooogo ali dovoljno, sarkazam ti je skroz nepotreban, iskljucujem se iz teme jer necu da se spustam na ovaj nivo!! :trust:
Pozdrav ,)

Nisam hteo nikakvu prepirku, jedino mislim da si ti imao srece, ali je daleko od pokazatelja koliko su neki diskovi/proizvodjac dobri. NHF.

Najgoru vrednost - cega?

Konkretnog parametra, u ovom slučaju Reallocated Sector Count.

Zasto su prva i druga kolona iste kada je to najgora vrednost?

Najgora vrednost do sada. Pošto u slučaju ovog parametra Current isključivo opada, logično da će biti jednake vrednosti Current i Worst.

Pozdrav svima!

Imam problem sa hard diskom, cesto se kompjuter ukoci ili restartuje. Kada se to desi hard nije detektovan u BIOS-u, i saceka me sledeca poruka "Disk boot failure insert system disk and press enter". Nakon toga ugasim kompjuter na dugme pa ga upalim i sve radi normalno neko vreme pa opet ispocetka.

Program HD Tune mi ukazuje na kriticnu gresku Reallocated Sector Count. Okacio sam sliku pa ako neko moze da protumaci rezultate bio bih mu zahvalan :)

Capture.JPG

Gotov ti je hard, odlazi u nepovrat.
Potrošio je rezervne sektore koje ima u pričuvi i stvaraju se novi i novi loši sektori.
Uvećava li se njihov broj?
Rekao bih da je gubljenje vremena chdsk i hdd regenerator i druge stvari ali možeš pokušati ako želiš.

Jedino ako su svi bad sektori grupisani na jednom području harda (i ne pojavljuju se novi na drugima područijima) možeš zakrpiti stvar tako što ćeš napraviti nove particije a deo sa lošim sektorima ostaviti neparticionisan.

Ako još nisi vreme je da uradiš bekap tebi bitnih podataka to ti je prvo za učiniti.
Može hdd tako gurati još relativno dugo a može i otići sutra u večna lovišta.

Tako sam i ja pretpostavio. A gde da vidim da li se broj bad sectora uvecava? U polje "Data" ? I kako da proverim da li su grupisani na jednom podrucju harda? I da li da pokusam sa nekim programom da obrisem hard disk , tj da ga resetujem na zero count, pa ponovo da instaliram windows i napravim particije? Uspeo sam da bekapujem sve bitne podatke na eksterni hard disk. Pozdrav!

Vrh Dno