Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Zvucace daleko bolje. Kada sam imao solo 6c uz njega sam koristio jedan elac sub i onda je basa bilo taman kako treba. Sve u svemu to su super zvucnici za te pare, mislim da ne moze bolje.

Pa zvucna slika na svakom zvucniku najvise zavisi od izvora i pravilne postavke kutija. Najbolje rezultate daju naravno stereo kartice i posebne komponente. One izvlace maximum iz njih. Zvuce oni ok i na slabijim visekanalnim karticama, ali tu je od stereo slike slaba vajda. Ja kada sam uzimao solo2 (a to je bilo ono vreme kad je maltene malo ljudi i znalo za ovu seriju zvucnika, tek su se kasnije zahvaljujuci hvalospevima na forumu rasirili u masi), modeli solo5,6 i 7 su bili bliza buducnost, a na raspolaganju su bili samo solo1 i 2. Uzeo sam solo2 za smesnih 3900din, a posle nekog vremena kada su stigli i veci modeli, poslusao sam i njih i dosao do zakljucka da bih se i sada sa tim prosirenim izborom, uhvatio za solo2. Stereo slika na njima je vise nego dobra za jednu krajnje jeftinu izradu. Posle je krenula navala na vece modele, a naravno, kao i kod svake igracke, kad proizvodjac uvidi da to ide kao alva, moze da se igra sa potrosacima kako god mu se cefne. I u pogledu cene i u pogledu upotrebljenih komponenti. Uvek su prve serije nekog proizvoda najkvalitetniju u odnosu na kasnije. Slicna stvar se desila i Genius 5.1 sistemu. Ovi danasnji (model sa 150W i satro isti model koji na sebi ima nalepljenu nalepnicu "XWave") ne mogu onom prvom (120W RMS-3600W P.M.P.O) vodu da donesu. Tako je to uvek...

Pa tako nekako, zato baš i kažem Duletu da ne mora da znači da svaki komplet isto zvuči iako je isti model. Nije Microlab neka renomirana HiFi marka čije uređaje analiziraju HiFi magazini, pa da mora da drži neki const kvalitet, nego sam pre sklon da verujem da trpaju šta stiginu tj. šta im je u trenutku zgodnije da nabave ili ono što ima povoljniju cenu. (naravno isto mislim i za sve ostale marke komp zvučnika)

Nego evo, malo sam testirao, priključio pojačalo iz A-6201 kompleta na pasivnu 6C kutiju. Tačnije, jedan kanal iz audio kartice sam priključio na aktivnu 6C kutiju, drugi kanal sam priključio na A-6201 pojačalo, pa iz pojačala izlaz u pasivnu 6C kutiju. Kako bih uskladio volume, pojačao sam A-6201 pojačalo na 50%, pustio Vocal (mono) sa Sound Check diska i pojačavao 6C aktivnu kutiju za po 1 sve dok nisam dobio vokal tačno ispred mene. Vrednost do koje sam došao tako pojačavajući 6C kutiju je 52/60. Inače, kada se oba pojačala napanje do kraja, tu su negde, možda je čak A-6201 za nijansu glasnije.

Odmah se čuje da A-6201 pojačalo daje bolji bas, u pesmama u kojima ima udarca basa, kada u momentu utišam A-6201, udarac se dosta ublaži, dok obratno, kad aktiviram mute na 6C, udarac iz pasivne kutije priključene na A-6201 pojačalo je i dalje tu. Pri tome je bas na aktivnoj 6C kutiji podešen na 8 (skala ide od -8 do 8), a na A-6201 pojačalu na 75%. Razlika u basu postoji ali nije drastična, mada se čuje na prvu loptu.

Što se tiče kvaliteta zvuka, po mom mišljenju, tu su negde, neke bitnije razlike ne čujem, zvuče gotovo isto, jedino je eto bas nešto jači preko A-6201 pojačala, mada je to i dalje slabo za recimo filmove ili igre, fali mu vufer i tako.

Poslednja izmena:
Šta? :p

Ako premažeš cele stranice iverica će izgubiti sposobnost upijanja vibracija, pa će da zvoni još više. Bolje namaži samo uglove debelim slojem lepka.

Ovaj komentar mi je promakao. Zašto misliš da filc neće odraditi taj posao i mnogo bolje?

Poslednja izmena:
Filc hoće, ali ja sam razumeo da planiraš da učvrstiš kutije samo premazivanjem lepkom kompletnih stranica iznutra.

@marko_n

Лепо, очекивано је да има разлике, само држи на уму да 6201 итекако може да искористи релативно квалитетан интерконекциони кабл, исто као и звучничке каблове. Ја сам код мене ставио 1.5 мм2 за звучнике. Они фабрички су тотални крш ( и интерк. и звучнички).

После доста испипавања како подесити бас на 6201 дошао сам до оптималне конфигурације еквилазера. Покушај да их подесиш као у атт. и да на њима сетујеш и бас и високе на 60% па види како ти пасује.

Prilozi

• ekv.jpg
    ekv.jpg
    119.2 KB · Pregleda: 133
Solo-2 sigurno imaju bolji bass nego Solo-6C, ali meni je kod solo 2 smor što su iza potenciometri i nema upravljač. Ne znam da li postoji Solo-2C verzija?

A kakvi su M200, M210, M800, M930 isl? FC vidim ima slabo u ponudi ali ovih ima i to vec od 23e po IT svetu...

M-800 sam slusao dosta puta i nisu tako losi. Za te pare (`30e) i vise nego dobri. Prijatni za tiho slusanje, mada imaju i oni mane kao i ostali 2.1 kompleti.

Taj Solo2C iako ima isti mid/bass driver kao i klasicni solo2, na papiru ima nesto plici bass. Da li je greska, ili druga skretnica i ostatak unutra, pitanje je...Ipak, ne vidim razlog zasto svi jurite zvucnike sa daljincem? Jeste da ste navikli sve na dugme, ali em sto je daljinac i IR risiver najgori moguci, em sto lepo mozete zvucnike da postavite iza na vrednost koja vam je dovoljna (kod mene je to sve na 12 sati, osim volume pota, koji je i na 10-11 sati cesto), a ostatak podesavate na kompu (pretpostavljam da vecina kaci na PC). U slusaju da ih kacite na nesto drugo, i cd playeri imaju varijabilni izlaz i daljince, kao i dvd playeri, tako da ne vidim potrebu jos jedne plasticne igracke kojom cete da vitlate.

Praktičnije je malo. :) A i Solo-6C sam uzeo jer tada nisam ni imao eksternu karticu na kojoj sada podešavam jačinu, a i nije bilo Solo-2 tad u ponudi. :/

@marko_n

Лепо, очекивано је да има разлике, само држи на уму да 6201 итекако може да искористи релативно квалитетан интерконекциони кабл, исто као и звучничке каблове. Ја сам код мене ставио 1.5 мм2 за звучнике. Они фабрички су тотални крш ( и интерк. и звучнички).

После доста испипавања како подесити бас на 6201 дошао сам до оптималне конфигурације еквилазера. Покушај да их подесиш као у атт. и да на њима сетујеш и бас и високе на 60% па види како ти пасује.

Probaću, ali kasnije, sad sam sve već razmontirao :d (najveći cim mi je lemljenje činč utikača na zvučnički kabl, priključivanje zvučnika je jako loše rešeno na A6201 pojačalu :S:). Inače koristim ovaj interkonekt kabl, a kao zvučnički neki Tasker-ov 2,5mm kupljen u BG Elektronik-u. Nije nešto, ali nije ni loše, kontam da nisu usko grlo.

Taj Solo2C iako ima isti mid/bass driver kao i klasicni solo2, na papiru ima nesto plici bass. Da li je greska, ili druga skretnica i ostatak unutra, pitanje je...

Dule je izneo pretpostavku da je za manjak basa kod 6C i 7C krivo pojačalo, a moje mišljenje je da je problem sa ovim "C" u oznaci. Da li je neko imao prilike da čuje Solo 6 i Solo 7, dakle model bez daljinca? Mislim da su tu zeznuli nešto, da to štelovanje basa preko daljinca, odnosno preko nekog IC kola koje je zaduženo za to kvari bas. To bih lako i utvrdio, samo neću još da otvaram zvučnike zbog garancije.

Edit:
Inače, Asus Xonar DX ide na doboš! Kupio sam još jedan interkonekt kabl (isti po debljini kao sa onog linka gore) da bih povezao side satelite. Na kartici je priključak za side satelite odmah to priključka za front zvučnike, i nema teoretske šanse da se priključe dva ovakva kabla jedan pored drugog. :mad: Toliko su zbili konektore da je moguće koristiti samo tanke interkonekte (sa pijace), inače nema šanse da se priključe dva susedna konektora! Nije da mi je 5.1 nešto neophodan, ali ono, stvarno su invalidi kad su ovo ovako napravili. :mad:

Evo i kako to izgleda:
1zggvt0.jpg

Dakle, dva iole deblja kabla jedan do drugog na Xonar DX kartici ne idu! :S:

Tanji kabl, pored ovog debljeg, na sreću, ulazi, ali jedva.
1ywexh.jpg

Tako da ko planira 5.1, 4.1 i tome slično na Xonar DX kartici i koristi iole kvalitetnije kablove, neka ima ovo na umu pre kupovine! :S:

Poslednja izmena:
Visekanalne kartice i kvalitetni kablovi ne idu zajedno u istoj recenici.

Ок су каблови, само вреди променити и каблирање унутар кутија и заменити кондензаторе за боље :) има ту посла али вреди.

Visekanalne kartice i kvalitetni kablovi ne idu zajedno u istoj recenici.

Kao što se sa slike vidi - idu! :p Doduše, nije ovo neki naručit kvalitet kablova, ali opet, kao što se sa slika na prethodnoj strani vidi u Xonar ne mogu da uđu čak ni ova dva kabla osrednjeg kvaliteta, dok u integrušu ulaze. Nema to toliko veze sa kvalitetom i brojem kanala, koliko sa proizvođačem tj. sa tim koliko proizvođač vodi računa o nekim stvarima. Kad god sam kupio nešto od MSI ili Asusa, to je bio FAIL. :d

2rqm0bd.jpg

Stigli 7-c, jos ih nisam cuo, tek sutra uvece... Stigli i masivni stalci sa siljcima pa ce ugodjaj biti potpun :)

Da se "pohvalim"... :S:

Od večeras mi ne radi daljinac, i to ne bi bio toliki problem jer je power dugme na zvučniku, kao i volume, ali ne postoji dugme za selektovanje inpute source-a na PC! :wall:

Danas poslepodne je radio, večeras mrtav. Prvo sam pomislio da je kontakt, pa sam lagano cimao onaj držač baterije pri tom držeći dugme Input jer sam očekivao da ako na kratko dobije kontakt da će reagovati. Potom sam isključio zvučnike na par minuta misleći da se elektronika nešto blokirala, međutim nije ni to. :(

Naravno, sve ovo sam pokušao više puta, power on/off, drmaj bateriju, vadi - vraćaj bateriju, razne kombinacije i ne daje znake života.

Proverio sam unimerom bateriju, napon je 2,8V... :(

fak...

Poslednja izmena:
Mozes da ga proveris pomocu kamere na telefonu, uperis kameru ka senzoru i stisces dugmice... ako emituje trebalo bi da se vidi.

Jel mozes da prebacis cinceve na aux? Jel na aux po defaultu kad ukljucis?

Jeste, mogu, ali piše u uputstvu da je aux za linijske izlaze iz DVD playera, dok sve ostalo (PC, mp3 player i sl.) ide na PC ulaz. Bojim se da ne spalim taj aux ulaz ako je namenjen za daleko slabije signale...?

Mozes da ga proveris pomocu kamere na telefonu, uperis kameru ka senzoru i stisces dugmice... ako emituje trebalo bi da se vidi.

Probao, ne emituje signal, dok se recimo vidi da daljinac od TV emituje... (hvala za ideju) Dakle, problem je definitivno u daljincu.

I šta sad? Da ih pakujem i šaljem na reklamaciju? Koji smor... :(

Poslednja izmena:
Nema to nikakve logike, po meni. Pa ako je sve ostalo na PC ulaz, zasto nisu napravili poseban za mp3 playere, koji daju mnogo slabiji signal od PC, vec su zbudzili na jedan sve to...

Ja bih to vozio na aux :) I gledaj da nabavis neki Logitech Harmony, ako ti je garancija istekla...

Pa bio bi jako veliki problem da garancija na daljinac ne postoji jer:
- Bez njega nije moguće podešavati input source
- Bez njega nije moguće podešavati treble i bass

Zvučnici su stari 2 nedelje, daljinac sam upotrebio max 30-40 puta do sada, znači skoro je pa nov.

Nije mi jasno zašto nisu dodali pozadi još dva potenciometra i jedno dugme pa da se zvučnici mogu koristiti u potpunosti i bez daljinca. :trust:

Ja bih to vozio na aux :) I gledaj da nabavis neki Logitech Harmony, ako ti je garancija istekla...

Aux shvatam kao linijski ulaz. Znači kad na nekom uređaju kao što je CD player, DVD player, postoji nešto što se zove "line out", dakle izlaz koji ima konstantnu jačinu i ne utiče volume podešavanje na njega. To su slabiji signali nego što ih daje PC zvučna ili izlaz za slušalice mp3 playera. Nisam siguran da to može tako da se poveže... :S:

Misliš da taj Logi može da se programira da kontroliše ove zvučnike? :p

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Au, ako dobro gledam, Logi je preko 50e, još malo pa ko novi zvučnici! :D

Jel postoji neki jeftiniji univerzalni daljinac??

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno