Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Не слаби уопште, понаша се исто као да је само један систем прикључен.

Мислим да нема бољи вуфер за те паре, иначе фц330 ради сасвим ок, мени ДС са овим последњим опампом који сам убо у њега оп270гп прави прелеп бас на овом вуферу, нема ни д од дисторзије чак и кад се преко еквилјазера осетно појача.

Dvoumim se izmedju 6c i 7c... Baal ima 6c i hvali ga na sva usta, dok kudtinaex ima 7c :)

Sta mislite, soba 12m2, nakacio bih ih na Xonar DS...

6c za 12 kvadrata definitivno

Ajd jedno pitanje taj FC330, da li se kod njega oseca bas?

Kad kazem oseca mislim na onaj bas koji mozete da osetite ne samo da cujete. Ne ocekujem da pomera zeludac, ali da trese malo staklo, da se oseca na grudima. Verovatno mnogo ocekujem ali da ipak pitam...

Oseca se, uopste nije slab. Mada uvek mozes da ga poslusas pre kupovine.

Веровао или не чује се солидно јако, али треба му добар извор мени је тек засвирао без мутног звука са сонаром али је заблистао са оп270гп опампом са којим свира без икаквих дисторзија. На одиџију кецу и Xfiју је мутио бас.

Dvoumim se izmedju 6c i 7c... Baal ima 6c i hvali ga na sva usta, dok kudtinaex ima 7c :)

Sta mislite, soba 12m2, nakacio bih ih na Xonar DS...

I moja soba ima 12 m^2 i 7C radi posao odlicno :) Tacnije, uspevam da ozvucim svih 60 kvadrata koliko ima moj stan :)

I moja soba ima 12 m^2 i 7C radi posao odlicno :) Tacnije, uspevam da ozvucim svih 60 kvadrata koliko ima moj stan :)

Jesi li ih damperisao ili ne? Ne znam koje da uzmem stvarno, nije mi frka za razliku u ceni ali ne znam sta da radim...

Update utisaka o 6C posle par dana... ili se zvučnici usiviravaju ili se moje uši navikavaju na njih, kako god, zvuče sve bolje i bolje. Danas sam odslušao oba albuma od Amy Winehouse i album Beyond The Missouri Sky od Charlie Haden & Pat Metheny. I jedno i drugo zvuči odlično, naručito oduševljava kako zvuči bas u pojedinim Amy-nim pesmama.

Kao da i manje bruje, ali i dalje bruje, doduše sviraju sa stola jer stalke još nisam stigao da napravim.

zato moji PT 6021 bruje kada su iskljuceni toliko da bi i gluv cuo. ogroman propust Alteca.

a) Umrtvljavanje (važno za 7-icu).
Znači: otežajte i ukrutite stranice nečim a da ne izgubite zapreminu vazduha iznutra. Čime i kako samo odlučite u zavisnosti od znanja i kinte.
Ja bih to rastavio do detalja, nalio neki lepak za drvo unutra, baš nalio lepkom jedno 1-1,5 litar po kutiji. Ukrućenje bi izveo jakim letvicama od 1cmx1,5cm, do 1x2cm po ivicama i ćoškovima, sa par prečki asimetrično, bez šrafova i eksera, (recimo letvice iz nekog hrastovog parketa, rama rasturenog stola, ormana ...). Pre nego se lepak osuši ubacio bih neki vlaknasti materijal 5-6cm i iskoristio da se to zalepi onim lepkom za stranice iznutra.

Šta misliš o ideji da se u drvofiks ubaci veoma sitna piljevina od drveta, pa da se ta smesa nalije po zidovima kutija? Mislim da bi za obe 6C kutije bilo dovoljno 3 pakovanja drvofiksa po 1 litar i da se te 3 litre drvofiksa pomešaju sa 2-3 piksle (zapremine 1 litar) sitne piljevine? Na to sve bih, kada se osuši, zalepio običan filc debljine recimo 5-7mm.

Takođe da li možeš malo da preciziraš šta si mislio pod:
sa par prečki asimetrično

Poslednja izmena:
Jesi li ih damperisao ili ne? Ne znam koje da uzmem stvarno, nije mi frka za razliku u ceni ali ne znam sta da radim...

Nisam, dao sam im sansu da se malo "usviraju" :) Ali cu to svakako uraditi.

Update utisaka o 6C posle par dana... ili se zvučnici usiviravaju ili se moje uši navikavaju na njih, kako god, zvuče sve bolje i bolje. Danas sam odslušao oba albuma od Amy Winehouse i album Beyond The Missouri Sky od Charlie Haden & Pat Metheny. I jedno i drugo zvuči odlično, naručito oduševljava kako zvuči bas u pojedinim Amy-nim pesmama.

Kao da i manje bruje, ali i dalje bruje, doduše sviraju sa stola jer stalke još nisam stigao da napravim.

Vidis i ja sam primetio apsolutno istu stvar - manje bruje i zvuce malo bolje. Moje usi se nisu mogle preterano navici posto u zadnje vreme sam jako malo kuci (ali ih pustim da sviraju iako ja nisam tu).

@marko_n ne vredi ti da ga mazes na zidove zato sto ce da se slije dole.

Pa položim kutiju na stranu koju nalivam, nalijem, ostavim da se osuši, pa sledeću. Proces bi verovatno potrajao minimum nedelju dana.

Tako moze. Ne bi trajalo nedelju dana, drvofiks brzo steze.

@markoni_slo :p

Koja je uopste poenta ove *******cije sa drvofiksom? Taj lepak nije otporan na vlagu, na temperaturu iznad 60 stepeni, podlozan je hladnom tecenje (vremenom bi se slijo iako je se osusio) itd.

Poslednja izmena:
Poenta je da se stranice kutije umrtve i ukrute. Za ovu snagu i površinu stranica 6C i 7C kutija je verovatno potreban nešto deblji materijal, ali se štedelo na materijalu da bi se dobila povoljna cena. Računam da će se zadebljanjem stranica dobiti bolji bas, tj. da će se potpuno eliminisati brujanje. Prsto slušajući zvučnike, stekao sam utisak da su malo "šuplji", tj. da bočne stranice kutije neprijatno zabruje na nekim frekvencijama basa, a osećaj mi govori da će se to eliminisati ako stranice budu masivnije i ukrućenije.

Za hladno tečenje drvofiksa nešto i nisam uveren da je tako jer kad uhvati ne skida se tako lako sa drveta. No ako ga i ima, mislim da će se drastično smanjiti ili potpuno neutralisati ako se u drvofiks doda sitna piljevina i tako dobije neka drvenasta masa.

Ako premažeš cele stranice iverica će izgubiti sposobnost upijanja vibracija, pa će da zvoni još više. Bolje namaži samo uglove debelim slojem lepka.

Na osnovu vasih komentara ovde i jos dosta drugih sa neta i ja sam se odlucio da uzmem Solo 7.
Hteo sam pre svega zamenu za Z-5500, hteo sam nesto sto ce zvucati osetno bolje i nadao sam se da cu to mozda naci u Solo 7 kao neku jeftiniju varijantu.

I eto od prvih problema i prvog prikljucivanja zvucnika debelo sam se razocarao u ovo.
Digli ste toliki hajp oko 6C i 7C i jos sam negde citao i da maltene zvuce kao Hi-Fi od 500e ..
Ovi zvucnici nemaju B od basa. Stavim bass na max i to je opet smesno. Slusao sam ih na ~20-25 od max 60 volume i to je otprilike ona jacina zvuka koju imam sa Z-5500 na 1.5 crtici na panelu od max 20. Bass je na max kao kod Z-5500 na ~25% (gledano kada je konfiguracija za bass stavljena na max kod oba 5500 i 7C). S tim naravno sto se dubina bass vufera ne moze porediti sa drajverima u kutijama sedmice.

7C mi na max nije uopste nesto glasan i cak malcice i osetim distorziju na 60. Na ~50-55 ne.
Cuje se solidno ali daleko od onoga sto sam ja smatram za bas glasno.

I dobro, ajde sto se tice jacine zvuka nisam nesto odusevljen ali uglavnom ni ne slusam muziku nesto glasno pa da kazemo OK nije toliko vazno.
Ono sto je vazno je to da kada se muzika slusa umerno bass se maltene ni ne cuje, nema nikakvu dubinu. Treba da pojacam mnogo vise da bi bass dosao do izrazaja a tada vec i nije prikladno za ostale ukucane sto se tice glasnoce (ne bass-a).
Sto se tice kvalitet zvuka, nisam dugo slusao ali provrteo sam par pesama koje stalno slusam i znam kako zvuce na Z-5500.

Od toga sam pustao Dire Straits, Eazy E (Boyz n tha hood - ima jako dubok i jak bass), Pink Floyd, Madonna, ABBA, AC/DC, neka Country kolekcija i jos po neke pesme gde dobro poznajem zvuk.

Cistoca i utegnutost mi dodju maltene isto kao i na Z-5500. Nekako uopste nisam osetio onaj smek stereo kutija u odnosu na melene satelite od Z-5500 kako sam ocekivao da bude.
Malcice mi se cini da visi tonovi bolje dolaze do izrazaja na 7C i to bi otprilike bilo to. Bukvalno mi je jako tesko da uopste i osetim neke razlike pored toga.

Nazalost ovo nije ono sto sam trazio i idu pravo u oglase. Mozda cu da skupljam pare za neki Hi-Fi ako zelim nesto bolje od Z-5500 i to je to ..

Poslednja izmena:
Pa niko nije ni rekao da imaju jak bas, ja sam prvi naveo da je bas jako slab. Doduse stvari su se popravile otkako sam zamenio zvucnu i od malo duzeg korisenja, stvari su se popravile ali, da, i dalje nemaju jak bas.

Verujem da bi trebalo malo vremena da se navikne uvo ali ja to vreme uopste ne zelim da im pruzim. Necu da se navikavam sa konja na magarca. Ajde sto je bass slab ali ni kvalitet zvuka ovih 7C uopste nije nesto bolji od Logitech-a. A Logitech je od mnogih proglasen najgorim plastikanerom.

Jedina ocigledna stvar je ta sto je bass kod 7C koliko god slab, mnogo utegnutiji od 5500 vufera koji ume dosta da bruji i previse nadjaca satelite u takvim situacijama sto mi se uopste ne svidja.

Sve zavisi na kakav zvuk si ti navikao. Ja sam na 7C presao sa HIFI-a i sem nedostatka basa zaista nemam sta da im zamerim. I svi koji su dosli kod mene da cuju 7C a imaju HIFI su bili poprilicno iznenadjeni kako sviraju.

@OCz:
probaj u control panelu zvucne da pojacas bass na 7c. mozda urodi plodom.

Ja mislim da se tebi izobličio osjećaj za zvuk poslije duge upotrebe z-5500. Možeš malo na ekvilajzeru pojačati niske tonove, biće makar malo bolje.

Probao sam da pojacam bass sa 50% na ~65% na samoj kartici ali opet to nije to. Nema dubine i pojacavanje na taj nacin ga samo izoblici u blagoj meri.
Slusao sam ih jos malo zajedno sa Z-5500 i otprilike mu dodje kao da osetno smanjim bass na Z-5500 i malo povecam treble. I evo posle tog slusanja rekao bih da zvuce mozda malo lepse od Logitech-a, sve zavisi da li pesma dozvoljava da se to oseti. Ali i to je stvarno razlika koja se oseti tek kada se na istom mestu slusa jedan pa odma drugi sistem. Meni po ukusu verujem da ne bi bila losa kombinacija 7C + neki vufer.

Nego da spomenem jos par stvari sto se tice samih zvucnika;

-Kutija u kojoj dolaze nemam nikakve "rucke" sa kojima bi se mogla uhvatiti dok se nosi. Poprilicno je nezgodno za transport tako da ako ih neku bude kupovao to da ima na umu.
-Kablovi su poprilicno kratki i u zavisnosti od toga gde stoje i gde bi sve trebalo provuci kablove to moze biti problem. Zavrsna obrada je po meni dosta dobra i na oko izgledaju sasvim fino.
-I za kraj to bi bila zamerka na daljinac. Mrzim one baterijice i onu plastikicu sto se gura ispod nje da bi se ista "cuvala". Takodje na daljincu nema off dugme sto stvarno ne kapiram zasto.

Ja mislim da se tebi izobličio osjećaj za zvuk poslije duge upotrebe z-5500. Možeš malo na ekvilajzeru pojačati niske tonove, biće makar malo bolje.

Pa bice da je tako. Mada verujem da bi svakome ko navikne na malo dublji i jaci bass to i nedostaljalo.

Poslednja izmena:
Covece gde si nasao da trazis bolji bas od Z5500?? Naravno da si se smorio... Ti posle Z5500 nemas sta da trazis sa kompjuterskim sistemima sem da odmah ides na HiFi!! Slusao sam njegov SUB (imao sam Z2300), daje odlicne niske tonove. Samo je mana (kao sto si i sam rekao) sto sateliti ne mogu da isprate woofer. Bolje ti je bilo bolje da si uzeo par Micrlolab A6201 zvucnika ~35e i njih prikacio umesto par satelita Z5500. Dobio bi dosta finiji zvuk, a opet zadrzao bass ;) Ovako si puko ~120e i sad se cimas sa prodajom...

P.S trebao si da pazaris Altec PT6021 ~130e, sigurno ne bi ostao ravnodusan, jer sateliti PT6021 daaalekoo nadmasuju satelite Z5500...a bass-a imam sasvim dovoljno! :wave:

Nisam trazio niti ocekivao bolji bass, ocekivao sam da je bass osetno slabiji ali sam se razocarao koliko 7C uopste nema dubinu bass-a. Pa kao slag na torti je i cinjenica da sam ipak ocekivao da je ceo sistem jaci.

Sledeca stanica i zelim da mi bude neki Hi-Fi, problem je sto ja nisam pri kesu za ono sto bi ja zeleo da sklopim.

Slicno sam i ja prosao. Prodao z5500 i kupio solo 6c kad nema basa ni od korova posle z5500 se tesko navici. Srecom muziku slusam na Hi-Fi pa i nije bilo toliko strasno na kraju su otisli posle mesec dana. Zamenio sam ih sa AVR-om i dokupio resto zvucnika za njega. OCZ zreo si za Hi-Fi nema muzike na tim plastikanerima. Cuje se to bas gruva galame sateliti ali kad pustim nesto na Hi-Fi druga pesma. Hvataj se oglasa trazi pojacalo kutije i ostalo

Sto ne prikljucis 7c umesto satelita Z5500? Probaj malo tako da slusas kad si ih vec pazario... Ako bi imao malo volje i vremena, pa da 7c malo prepravis..verovatno si citao prethodne postove bilo je dosta reci o tome. Dobije se puniji zvuk. Ili ih prodaj, pa pazari A6201 i ubaci ih umesto prednjih satelita. To su ti neke kombinacije koje bi mogao da izvedes dok ne skupis kes za HiFi.. Ja takodje hocu da uzmem dobar HiFi, znam sta hocu..samo da skupim hiljadarku:-devil-: uvek mi se nekako izvuku pare:smoke:

Kako mislis da poveze desni aktivni zvucnik kao satelit na logitech-u?
Problem svih ljudi naviknutih na neartikulisano brundanje woofera, jeste taj sto im posle sve zvuci plitko i tanko. Skroz pogresan pristup.
Zapitajte se prvo da li u toj muzici koju slusate, treba bass da strci ispred svega ostalog. I to A/B poredjenje logitech/microlab nema nikakvog smisla, posto je skroz druga topologija zvucnika. Ako si navikao na gruvanje, nisi ni trebao da uzimas 2.0
Ni sa hi-fijem neces imati gruvanje kao sa logitech-om. Poenta hi-fija je da verno isprati snimak onakav kakav je zapravo snimljen, a ne da budzi i sminka bass. To sami sa sobom rascistite posle logitech-a, jer ce te se tek na hi-fiju smoriti (dok ne provalite kako se muzika slusa i sta treba da se cuje, a sta je visak ili manjak).
Moj savet je da skroz iskljucis logitech-a i da par dana slusas samo 7c. Videces sta je realnije...

Poslednja izmena:
Vrh Dno