Stvar je u tome da kad god se potegne prica o grafici u ovoj igri, neki MORAJU da uvale i Crysis, pa makar ponavljali 100 puta, da je "losa igra".
Ko god zahteva od Stalker CoP bolju grafiku, ne mora da znaci da zahteva da isti bude nabrijan kao Crysis. Ali neke stvari su za danasnje pojmove osnovna stvar, pogotovo za igru koja "podrzava" DX10/10.1/11 a verovatno ce i DX12 u ovo vreme sledece godine.
Dzaba sve to kad botovi i dalje vide kroz travu, materijali oruzja deluju kao zamucena plastika, nivo u sustini prilicno prazan, vegetacija siromasna i lose uradjena, nebo low-res tekstura, ruka glavnog lika i dalje izgleda kao miki mausova i ima iscasen palac, caure koje iskacu iz oruzja bolje da nisu ni ubacivali, (tj. bolje da su oruzja okrenuli kako treba) jer ta bitmapa iz 2 frejma koja iskace iz oruzja izgleda - cudno. Ambijentalni zvuk koji ima isprekidan "loop", znaci samo CAP i krene nesto drugo da se cuje (zrikavci, vetar i sl)...
AI i dalje cudnovat, NPCovi se glave o predmete i o druge npc-ove, rade cudne stvari...juce videh 7 stalkera kako stoje zaglavljeni jedan za drugim koji umrese od blowout-a, zombiji pogadjaju u hodu, bez nisanjenja...
Fizickog modela naravno, i dalje nigde nema, sve je staticno osim kutija i slicnih gluposti.
Sve isto kao i u prvom stalkeru sto se toga tice...ali su zato nakalemili DX11. A igra skenjava FPS na jednocifren broj cim zora grane (to je bio uzrocnik pada fps-a kod mene, a ne mem leak). Znaci odusevim se, kako fino radi u 1080p, DX10, jes nivo prazan i da se DX10 nigde ni ne vidi, ali onda, sledeg jutra...fps jedva dodje do 10. TOLIKE oscilacije u frejmazi...
I na kraju sam vratio DX9, i goodbye. Vratio SSAO na ON, i pici. Nemam onako bogato jutro sa suncevim zracima, mokre povrsine i holy smoke i nesto mi nije zao.
Opet da kazem, kad neko (objektivno) kritikuje grafiku, ne mora znaciti da se trazi i Crysis grafika. Samo da se neke stvari vec jednom dovedu u red...koga zabole za ubacen DX10 i 11.
Igra jos vise tehnicki zaostaje u mnogim stvarima za danasnje standarde, ali je eto, sjajna stvar sto su ispravili gluposti u scenariju i misijama iz klir skaja. Bar su taj deo doveli na nivo SoC-a (a u nekim stvarima ga i prevazisli), da je dovoljan razlog da se odigra. Pogotovo za ljubitelje SoC-a.