Šta je novo?

Samsung Spinpoint F2 EcoGreen 1.5 TB [HD154UI]

. ...to se tako razgrabilo, kao da nije ni bilo..

Moram ga uzeti,posto sam procitao par tema,i komentara u vezi istog...Samo neke parice da legnu...:)

Uzeo sam juce jedan, sasvim sam zadovoljan, s obzirom na cenu odlicno resenje za storage. Otprilike mi se cini da je za nekih 20% sporiji pri kopiranju od 7200rpm diskova...

Kupio sam pre nekoliko nedelja Samsung HD154UI 1.5TB 32Mb - cena 8500 din.
A pre njega: 3 komada F1 1TB i 1 od 640GB, sve Samsung, ekstra su.
Jedini problem koji ne mogu da resim je kada stavim 640gb u CEB35S preko usb2.0 nece da se raskaci softverski.

Da ne otvaram novu temu pa cu ovde....

Samsung iz naslova, kupljen nema 20 tak dana.

Koristim ga kao storage i danas nesto hocu sa njega da kopiram kad... ne moze. I prijavljuje sledece:

slika

Nasao je kao "weak" sektore. Sta da mu radim. Da ga pustim na HDD regenerator da sredi te sektore ili...

ps.. evo i smart

Poslednja izmena:
Uh, ne pise mu se bas dobro, ima 32 sektora kandidata za realociranje, ako ovaj broj nastavi da "divlja" i pocne da dobija bad sektore, nece jos dugo biti u zivotu...
Backup-uj podatke, a uz to ja bih ga pokusao i reklamirati (ne znam da li garancija podlijeze bad sektorima i kako to ide, ali svakako je rijec o neispravnosti diska - doduse, ti jos uvijek nemas nijednog bad sektora, ali bojim se da ces ih uskoro dobiti :( )!

Naravno da garancija podleze na bad sektore :D.

Pustio sam ga kroz HDD regenerator, nasao je neke sektrore , uradio recover i evo radi bez problema. Zapamtio sam sta nisam mogao da kopiram i to sad hoce. Nije nasao ni jedan bad sektor.

Sad kad se sjetim , bilo je nekih nestanaka struje u poslednja dva dana Mozda je i to bio uzrok.

Nastavit cu da ga posmatram, pa ako nastavi da zeza ici ce na garanciju.

Samsung HD154UI - Unformatted HDD

HD Tune Pro

Prilozi

• HD Tune Pro.png
    HD Tune Pro.png
    57.4 KB · Pregleda: 155
i ja se slazem da je samsung trenutno dosta dobar sa cenom za kvalitet koji daje

Ja sam juce uzeo jedan i iako nisam testirao brzine, jer mi stoji u eksternom kucistu, mogu reci samo to da je izuzetno tih i da sam, ako nista drugo, zbog toga prezadovoljan. Oba WD5000AAKS su bucnija i emituju daleko vise vibracija. Sve u svemu hladan i tih HDD, sto je meni dovoljno da budem zadvoljan. Uz to, za cenu u Bench House-u koja je do isteka akcije smesnih 7800din stvarno je izuzetno primamljiv proizvod.

Poslednja izmena:
I ja uzeh jedan komad juce. Stvarno tih i hladan disk, izuzetno lepih performansi za HDD koji se vrti na samo 5400rpm. Samo par MB/s sporiji od WD640 Blue.

Prilozi

• HDD.gif
    HDD.gif
    27.1 KB · Pregleda: 118
Poslednja izmena:
. . . .nema shta, vec mnogo puta ponovljeno, idealan storage HDD... kraj priche..

I ja sam ga pazario u BH.
Potpuno zadovoljan i tisinom i brzinom za jedan 5400 disk.

Kupih i ja danas u Atomu 1 kom.

Prvo sto sam primetio je da je jako brz HD , kopiranje velikih fajlova sa WD-a od 750GB na ovaj HD ide brzinom i do 120MB u total commander-u. Jako je tih i ima temperaturu tacno 12C nizu od WD-ova svih koje imam a imam sve WD-ove koji su se pojavljivali od 80GB pa na ovamo ( svi rade u rezimu od 32-40C uz 92 mm ventilatore) , ovaj HD radi na oko 26-30C.

Eto toliko od mene ,preporuka za ovaj samsung model.

Uzet jedan za storage, za sada zadovoljan, pored WD i Hitachi 640 i 750 gb radi lepo, tih, relativno brz za svojih 5400rpm, temp manja od 30c, i tako sve pohvale, za cenu/dobijeno
Preporuka
a da cena neshto manje od 90e

Malo mi je zasmetalo ovo ponavljanje kako je Samsung tih, nije da ima nešto protiv Samsunga, ali ljudima kojima je tišina imperativ, neće se naručito usrećiti sa ovim diskom. Imao sam prilike da probam model od 1TB, koji ima dva plattera, dakle jedan manje nego 1.5TB model, pa je zbog toga još malo tiši i mirniji, ali je to osetno lošije nego bilo koji noviji WD disk sa uključenim AAM.

15EADS je skup, pa je kupovina EcoGreen diska od 1.5TB sa te strane opravdana, kome više odgovara manja cena, a ne smeta malo više buke. Ipak, ako tih 0.5TB nisu preko potrebni, WD Green 1TB je ubedljivo najbolji storage disk, 2 plattera, malo se zagreva, najmanje vibrira, praktično nečujan kad seek-uje sa uključenim AAM. I sam pokretač topica je u postu #17 konstatovao slično.

Na osnovu preporuka sa foruma, tj. ponavljanja kako je tih, sam kupio EcoGreen disk i nisam bio zadovoljan njegovom akustikom jer mu je seek glasan kao i kod bilo kog novijeg 7200RPM diska (a AAM praktično ne radi), pa eto skrećem pažnju ostalim sitničarima kao što sam ja da se ne zaleću sa kupovinom.

Ostale pohvale su na mestu, disk može da se koristi bez aktivnog hlađenja (temp ~28C), i nudi odlične performanse i kapacitet za svoju cenu.

Poslednja izmena:
mooozda malo glupo pitanje.. da li je neko probao ovaj hdd na plocama sa sata 1 kontrolerom.. konkretno intel865? radi? ne radi?

Svi SATA2 diskovi rade i u SATA1 modu i na plocama koje su sata1.

To znam.. nego na slikama na netu nigde nisam video da postoji dzamper za prebacivanje u sata 1.. svi slikaju hdd od gore :)

Jumper postoji samo zbog par VIA chipsetova (mislim da je Intel OK) koji nisu pravilno implementirali SATA standard pa im se desava da SATA2 disk ne prepoznaju (a trebalo bi sa diskom da se "dogovore" da rade po SATA1 standardu). Jumper je tu da eksplicitno prebaci disk u SATA1 (pre prepoznavanja).

Pitao sam vec na drugom mestu, al niko nista.
Ja imam sata 150 kontroler integrisan u stari VIA 8378 southbridge i samo jednom sam probao sata 2 disk, bio je neki wd, i bilo je ok, ali morao sam da koristim dzamper. E sad, na netu sam nasao jedan komentar, da bas moja ploca nije htela da prepozna spinpoint f3, a bas sam se na njega nameracio. Kaze lik da je probao i dzamper i onim njihovim programom i da nije htelo. Zna li neko postoji li mogucnost da ne proradi, i imam li onda prava da zamenim disk?
Bas sam se pokolebao, sad kad jos zadnjih dana citam kako disk vibrira i ni aam ne radi kako treba... c c c.

Na osnovu preporuka sa foruma, tj. ponavljanja kako je tih, sam kupio EcoGreen disk i nisam bio zadovoljan njegovom akustikom jer mu je seek glasan kao i kod bilo kog novijeg 7200RPM diska (a AAM praktično ne radi), pa eto skrećem pažnju ostalim sitničarima kao što sam ja da se ne zaleću sa kupovinom.

Ostale pohvale su na mestu, disk može da se koristi bez aktivnog hlađenja (temp ~28C), i nudi odlične performanse i kapacitet za svoju cenu.

Kako li ti je uspelo da ga cujes pored cincilatora od graficke, procesora i ostalih pretpostavljenih hladnjaka u kucistu?

Inace nisam primetio nikakve vibracije i ostalo, grejanje diskova skoro da ne postoji stepen dva iznad sobne temperature u letnjim danima (kad sam to video nisam ni gledao koliko je sad kad zima kuca na vrata).

Grafička je sa pasivnim hladnjakom, na procesoru GeminII fanless. :) Trenutno mi je najčujnija komponenta u računaru napajanje Corsair 520HX, a s obzirom da je ono vrlo tiho, možeš da zamisliš koja tišina vlada u mom kućištu! :p

.. ...pa, sad, ako hocesh tih seek, tu je Green.. koji je koliko beshe skuplji od Zamza?

Nazad
Vrh Dno