Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

***, ima nas koji smo i duže bili na Windowsu, pa smo se navikli :)
Doduše, i na Win sam pravio svoj raspored, sa QWERTY slogom, a zaista se pogubim kad pređem negde na Win srpsku tastaturu :)

A ima i nas koji smo poceli da kucamo mnogo godina pre Windowsa pa ni ne koristimo domacu tastaturu jer tada nije ni postojala, a kada se pojavila, ergonomski totalno besmisleni raspored tastera je krivac sto i danas ne koristimo domaca slova :)

Btw, fala za objasnjenje Voyagere, vreme je za upgrade :)

A ima i nas koji smo poceli da kucamo mnogo godina pre Windowsa pa ni ne koristimo domacu tastaturu jer tada nije ni postojala, a kada se pojavila, ergonomski totalno besmisleni raspored tastera je krivac sto i danas ne koristimo domaca slova :)

Izgovori. :p

Aj jedno hardversko pitanje :) Koliko bi se dobilo sa 4 jezgra umesto 2 u SL ili Leopardu ? Najvishe mi treba za video, i ochigledno FCP to podrzava, ali kako je sa ostalim aplikacijama i sistemom uopshte ?

Zavisi šta i koliko radiš i za šta ćeš da koristiš mašinu. Meni je mašina na poslu upaljena 24/7 i u njoj sve alatke isto tako rade non-stop. Sistem, Activity monitor, System preferences, Mail, Adium, CoRD, Fusion2, Cog, Word, Excel, PowerPoint, Photoshop i Illustrator po potrebi. Q8200 i 6GB RAM-a je u pitanju i to sve radi nakon 45 dana isto kao i poslije 12 sati od paljenja. U međuvremenu je Windows u Fusion-u restartovan jedno 50 puta, jer ga koristim za čišćenje diskova od virusa.

Da, sistem će za multi-core optimizovane operacije/aplikacije (sistem jeste, a aplikacije kako koja) da koristi ono što mu je na raspolaganju. Primjer ti je npr. Full scan u Kaspersky Antivirus 6 za Win WKS na lokalnom i svim mrežnim i eksternim diskovima, totalno detaljno skeniranje na jednom desktopu, a ja dalje koristim sve ove gore aplikacije bez ikakvog usporenja mašine. Hvala, meni dosta.

Aj jedno hardversko pitanje :) Koliko bi se dobilo sa 4 jezgra umesto 2 u SL ili Leopardu ? Najvishe mi treba za video, i ochigledno FCP to podrzava, ali kako je sa ostalim aplikacijama i sistemom uopshte ?

Dok Aperture krcka fotke, u sredini, četvrto jezgro, može se videti da je neki proces angažovao samo to jedno jezgro :)

aperturecpuusage.png

Misli na Windows koji je instaliran ili u virtualnoj mašini ili na virtualnu mašinu koja je podignuta sa boot camp particije...u svakom slučaju poenta je u Windowsu :d

znam sta je vmware fusion, koristio sam ga... znam i da to nije ekvivalent windowsu instaliranom recimo na boot campu. dve SASVIM drugacije stvari.
znam i da ja svoj win ne gasim po mesec dana... i radi ko prvog dana... :)
mislim da ideja o nestabilnosti windowsa proizilazi iz cinjenice da ga je stvarno lako uciniti nestabilnim. stim da win sam po sebi nije nestabilan, ako se koristi kako treba....(naravno ovo jeste jedan vid nestabilnosti) tu dolazimo i do glavne razlike izmedju mac i win platformi, kao i overall filozofije. za win treba da znas, mek samo koristis.

Poslednja izmena:
Možeš ti i Win pokrenuti kao VM i sa BC particije. U koju ga kategoriju onda to svrstava?

hm... dobro pitanje. kad sam rekao da nije ista stvar - mislio sam na drajvere koji nisu windows native, vec vmwareovi..... a tu se jako mnogo gubi u prevodu... ja licno nisam uopste bio zadovoljan windows iskustvom na meku... mnogo sporije, i bagovitije nego in real life...

pitanje je koje drajvere kosristi kad pokrece iz boot campa... mada mi se cini da i dalje ne moze da koristi native?

Poslednja izmena:
jeste, nego ako bootcamp pokrenes u vmwareu, onda vise nije? ili propustam nesto?

Pa propuštaš, jer drajveri već postoje u Windowsu. VMWare onda koristi sve što je već instalirano.
A ne znam za situaciju kad se VM stavlja direktno u Fusion, koji se onda drajveri koriste. Možda opet neki generički, kao i u Windowsu. Možda.

Za ono za šta ga korisim u VMWare-u, tako kako radi mi super odgovara. Ne mogu da se požalim, jer radi. Koristim generičke drajvere od WMVare-a i sve fercera kako treba. Igrice ne igram, uglavnom je to, kao što rekoh - Kaspersky za čišćenje radnih stanica od virusa (još malo, dok ne pređem na domen), eBanking i MS Visio... Za sve ostalo imam Mac. Hvala.

Ah, da. Postoji i razlika na čemu to sve radi. Sigurno je da neće da radi isto na DC i na QC procesoru... Ja taj Win u VM-u ni ne osjetim da radim, kao što napisah gore drajveru, čak ni kada Kaspersky radi full scan. To na DC ne može tako, a VM je namješten na 1 logical CPU i 512MB RAM-a. Čisto da se zna.

Jel ima neko ideju zashto mi bilo koji program za emulaciju ne radi :) Probao sam boot camp, vmware, parallels i onaj josh jedan koji beshe najpopularniji i svuda ima nekih problema, sad se vishe i ne secam, znam da ni jedan nisam mogao da nateram da radi.

Jedina stvar za koju mi treba je online banking u Rajfajzenu i Intesi. Uspeo sam da instaliram IE7 preko Crossovera, ali nece da radi online banking isto kao i u svim ostalim browserima. Da nema neko bilo kakvo reshenje za to, ne treba mi emulacija sistema, samo IE7 ili mozda ako ima josh neki browser tako bushan ko sito :)

Poslednja izmena:
Nema razloga da ne radi nijedan. Ja imam instaliran VMWare Fusion 2.x na mom hackintoshu na poslu i sve radi bez problema sa Pexim-om i Volksbank-om... Nisi ti tu nešto dobro uradio, tj. podesio... Mada i nema za to baš ništa da se podešava.

Poslednja izmena:
I kod mene npr parallels radi savrseno. Ne znam sta to driver-a moze da zeza.

Pa bash je problem to shto nema shta specijalno da se podehava. Recimo u vmware odaberem XP, ubacim disk i on kao neshto krene, ceo komp se uspori 100x i tako do sutra on kao radi neshto...

Za parallels se ne secam shta je bilo, aj probacu ponovo, smorio sam se vishe da stalno butujem u win da bi pogledao racune...

Cisto da znas za Parallels 4.0 verziju ti treba virtuelizacija. 3.0 vec moze i bez.

Kava ga onih 32MB RDRAM-a iz potpisa... :d:d:d

Poslednja izmena:
Evo skinuo sam poslednju verziju vmware-a, stavio xp da se instalira i otisao napolje. Kad sam se vratio zatekao sam win desktop ali nesto ubrljan kao da nesto nije u redu sa grafickom i neku poruku koju prvi put vidim. Kad sam ugasio prozor, sve izgleda normalno, ali ne postoji IE. Nema ga ni u start meniju ni u njegovom folderu:) sta se tu sad desilo, pojma nemam, jedino ako se nesto zabrljalo jer je CD ono star 10 godina pa drajv mozda nije uspeo pola da iskopira:)

Kod tebe nešto definitino ne valja. A gdje je kvaka (Win ili Mac) to je pošteno pitanje. Jesi probao da skineš i Parallels Desktop 5, pa da probaš sa njime? Kako si instalirao sistem - možda tu nešto fali? Da li ti grafika podržava CI/QE?

A da ti skines lepo i srezes neki taze XP, i sam kazes da je los dis :)

Ma odakle mi prazan CD, to nisam video 5 godina :)

Fora je u tome shto nisam navikao da on to prodje pa da ne radi, ispostavilo se da u XPu fali gomila fajlova, ne samo IE :) Windowsu bi takav disk zablokirao ceo sistem, a i frizider u kuhinji ;)

pravo cudo da si uspeo da snimis

btw... mozes da snimas iz imagea. dakle samo skini sa neta win, i to je to. ne treba ti prazan cd

Ma odakle mi prazan CD, to nisam video 5 godina :)

Fora je u tome shto nisam navikao da on to prodje pa da ne radi, ispostavilo se da u XPu fali gomila fajlova, ne samo IE :) Windowsu bi takav disk zablokirao ceo sistem, a i frizider u kuhinji ;)

Ti onda ako ti nije zao srezi ga na DVD. :D

Zato sto jednostavno mora da radi, pogotovo parallels 5.0 u kojem rade i sve igrice.

I to sto kazes i ja ne razmisljam, pa i ja sam ga tako instalirao. :)

Evo instalirao sam ga iz imidza, sve proshlo kao da je PC :d

Nego, poshto od sutra imam potpuno novi hardver, na kome radi SL, kako najlakshe da prebacim podatke sa Leoparda? Ranije sam probao sa onim migration assistant, ali obavezno mi za neki fajl kaze da ne moze da ga iskopira i tu stane. Jel to moze da se uradi da nabodem USB hard pa preko Time Machine ? Ili neki drugi nachin ?

Moralo bi da može da preko Migration Assistenta, tj. ne bi trebalo da ti prijavljuje da ne može tvoje fajlove da prekopira, ali svejedno, bolje je da zaobiđeš njega ako možeš (posle se javi problem sa permisijama, pa često ručno moraš da prepravljaš), nego zabodi taj HDD preko USB-a, pa kad instaliraš SL, sam on će te na kraju pitati da li želiš da migriraš podatne sa nekog diska, pa ga uperi na taj koji ti je nakačen sa starim sistemom.

Nazad
Vrh Dno