Šta je novo?

IQ covek sa 3 Zubi... Behind the Scene

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije ni to logično, nego je logično da se test radi kod psihologa koji je kompetentan za tako nešto. Testovi po netu su više za zezanje. Radio sam pre par godine besplatan test inteligencije kod psihologa i ovi testovi po netu blage veze nemaju sa tim. Druga opcija je recimo test u Mensi, samo se to plaća, ali bar znaš da plaćaš za test koji je sastavljen od strane kompetentne osobe.
Logicno je te slati kod psihijatra odma posle . Jedino kao neko bas ne zna sta ce u zivotu pa da ide kod psihologa da meri....

Vidim da nisi ni video Mensin test kako izgleda ..... a ovde lupetas ko da si strucnjak u tom pogledu.
Mensin test meri "prirodnu" (ne znam kako ovo da vam objasnim) inteligenciju, i moze da ga radi i dete sa sela ..... i pastir sa planine i profesor sa fakulteta i svima ce biti isti test dat.
Kao sto rekoh moze i nepismen covek da ga radi.

NE POSTOJI test koji je univerzalan, to je kljucna greska tvoje pretpostavke koja dokazuje pravilo, eventualno baterija testova moze da pokaze u kojim granicama se krecu pojedinacne sposobnosti i ukupna inteligencija testirane osobe. O tome su još šezdesetih godina polemisali naši vodeći psiholozi jer je testiranjem utvrđeno da npr. deca iz različitih sredina razlicito tumace pitanja, imaju razlicita iskustva u zivotu i uopste na razlicit nacin komuniciraju sa svetom - a zbog toga postizu razlicite rezultate.

Svakome ko ne zali 150din i voli da gradi svoj ego na ovaj nacin toplo preporucujem da se testira. Nama sirotinji ostaje da se merimo po pljuvanju u dalj sa sve strucnjacima iz Slinse koji su verifikovali rezultat.

p.s. Evo i jedan ocigledan primer - dzaba tebi sto si video Mensin test - kada ti je kultura komunikacije daleko u minusu.

Poslednja izmena:
Logicno je te slati kod psihijatra odma posle . Jedino kao neko bas ne zna sta ce u zivotu pa da ide kod psihologa da meri....

Konkretno, test sam radio pre dosta godina, kod psihologa koji je bio zadužen za profesionalnu orijentaciju u sklopu republičkog zavoda za zapošljavanje. Nakon završene srednje škole nisam bio siguran šta da upišem (opeseg je bio od ETFa do književnosti :D), pa sam otišao da se posavetujem (kao još par ljudi iz škole). Na moje iznenađenje, psiholog koji je radio tamo je svakome posvetio bar sat vremena. Pored testa inteligencije radili smo i test opšte kulture, test ličnosti i još nešto (ne sećam se), sve u svemu 4-5 testova i razgovor sa njom. Bilo je korisno.

Nekome je to možda smešno, ali u tim godinama čovek mnogo više misli da zna nego što realno zna, pa nije loše posavetovati se i prelomiti kojim putem dalje.

I da, mislim da je veoma nekorektno govoriti "ko je otišao da radi IQ test, posle ga treba poslati kod psihijatra". Ako već iznosiš takve stvari, obrazloži mišljenje ili nemoj učestvovati u diskusiji.

Poslednja izmena:
Nego, gde ste vi videli tog čiču sa 3 zubi? Ja to još nisam video, 'ajde neka neko okači sliku, da i ja vidim to čudo :D

^^ da nije vec okacena ta slika na topicu mozda bi ti i verovali ;)

btw: sad sam ukljucio IE zbog prenosa engleska-brazil i video ovu reklamu odma ...

Izgleda da je nisam vidjao jer je opera sama blokirala odma

Poslednja izmena:
Konkretno, test sam radio pre dosta godina, kod psihologa koji je bio zadužen za profesionalnu orijentaciju u sklopu republičkog zavoda za zapošljavanje. Nakon završene srednje škole nisam bio siguran šta da upišem (opeseg je bio od ETFa do književnosti :D), pa sam otišao da se posavetujem (kao još par ljudi iz škole). Na moje iznenađenje, psiholog koji je radio tamo je svakome posvetio bar sat vremena. Pored testa inteligencije radili smo i test opšte kulture, test ličnosti i još nešto (ne sećam se), sve u svemu 4-5 testova i razgovor sa njom. Bilo je korisno.

Nekome je to možda smešno, ali u tim godinama čovek mnogo više misli da zna nego što realno zna, pa nije loše posavetovati se i prelomiti kojim putem dalje.

I da, mislim da je veoma nekorektno govoriti "ko je otišao da radi IQ test, posle ga treba poslati kod psihijatra". Ako već iznosiš takve stvari, obrazloži mišljenje ili nemoj učestvovati u diskusiji.
Kakve veze ima to koliko znam sa testom ingeligencije?
MOze inteligenicja da mi bude minimalna a mnooooooogo da znam a moze i obrnuto.

Meni je to logicno. Ako mi treba psiholog da bi mi reko kolioo sam inteligentan ili inzenjer da bi mi izmerio p.... onda ***.

NE POSTOJI test koji je univerzalan, to je kljucna greska tvoje pretpostavke koja dokazuje pravilo, eventualno baterija testova moze da pokaze u kojim granicama se krecu pojedinacne sposobnosti i ukupna inteligencija testirane osobe. O tome su još šezdesetih godina polemisali naši vodeći psiholozi jer je testiranjem utvrđeno da npr. deca iz različitih sredina razlicito tumace pitanja, imaju razlicita iskustva u zivotu i uopste na razlicit nacin komuniciraju sa svetom - a zbog toga postizu razlicite rezultate.

Svakome ko ne zali 150din i voli da gradi svoj ego na ovaj nacin toplo preporucujem da se testira. Nama sirotinji ostaje da se merimo po pljuvanju u dalj sa sve strucnjacima iz Slinse koji su verifikovali rezultat.

p.s. Evo i jedan ocigledan primer - dzaba tebi sto si video Mensin test - kada ti je kultura komunikacije daleko u minusu.

Ti si vidim jos jedan pametan i obavesten ... koj nije video test ....
To sto polemisu od sezdesetih o nekim pitanjima .... ja ne znam nit me zanima ... ja ponavljam da test u mensi nema pitanja !!!! nego .... logicke zadatke ako tebi to jos nije jasno .... onda tesko da ce ti bilo ko objasniti.
Kulturu u komunikaciji ne praktikujem sa zadrtim osobama....

Mensin test se sastoji od 36 pitanja .... svako "pitanje" je sledeceg tipa:

Kocka 3x3 polja .... 8 polja je popunjeno jedno prazno ... sa strane 8 (ako se secam dobro) simbola kao ponudjeni odgovori.
simboli mogu da budu razni ... tipa .... krug sa 2 tacke .... ili trouglom unutra .... ili sta god znaci oblici.
Nema recenica .... nema brojeva .... nema nista, znaci da si nepismen i nikad video brojeve ... mozes da ga resis na foru zaokruzivanja :)
Maltene je kao napredna decija igracka ... ona fora imas rupe u obliku zvezde .... kruga i kocke i imas ta tela da provuces kroz rupe.

"Dizajn Testa:
Ukupno ima 36 zadataka. Svi problem-zadaci se sastoje od 3x3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno. Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od 8 ponuđenih odgovora (1-8).

Kod jednostavnijih problem-zadataka samo jedan parametar igra ulogu (npr.forma figure), kod složenijih dva (npr.forma i osenčenost) ili tri (npr.forma,osenčenost i broj). Test je konstruisan tako da je prisutna rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim.

Prema Mensinim kriterijumima, svaki zadatak nosi podjednak broj poena bez obzira na težinu. Tačan odgovor se iskazuje upisivanjem jednog od 8 ponuđenih odgovora. Nema negativnih poena. Ukupno vreme rešavanja je 40 minuta."

http://mensa.rs/sr/testiranje/

Hvala na pojasnjenju :)

Testu koji sam radio kao slican u osnovnoj skoli je bio na taj fazon samo sto se sastojao iz 45 pitanja.

Ovo je prvo sto mi je Google izbacio kao rezultat pretrage: IQ test. Izgleda slicno kao sto ste vi opisali. Resio sam prvih petneastak zadataka (mrzelo me da radim sve) i na kraju su mi ponudili da za oko 450 dinara dobijem rezultat preko SMS poruke.

Poslednja izmena:
Ja sam u centru divljane kod niša na jednom kampu radio IQ test, koji je pripremila mensa.

Čudniji test u životu nikad nisam radio... ali sam ipak uradio solidno. Dva meseca kasnije mi je na kućnu adresu stigla koverta sa rezultatom, koji nije u brojevima već podeljen na kategorije: nisko ispodprosečan, ispodprosečan, visoko ispodprosečan, nisko prosečan, prosečan , visoko prosečan, nadprosečan i visoko nadprosečan. Onaj koji je bio zaokružen vam neću reći :d .

Chupo, nema veze koji je bio zaokruzen, mama i tata ce te uvek voleti. :d
Samo cekam da se javi neko: zapeo sam na 3. pitanju, pomozite...

^^ da nije vec okacena ta slika na topicu mozda bi ti i verovali ;)

btw: sad sam ukljucio IE zbog prenosa engleska-brazil i video ovu reklamu odma ...

Izgleda da je nisam vidjao jer je opera sama blokirala odma

Tako ti je to kad otvoriš stranicu, odeš da radiš nešto deveto, vratiš se kasnije i postuješ, a u međuvremenu je bilo još 10 postova (uključujući i taj sa slikom) :D
Dobro, dobro, priznajem da sam gluplji od čoveka sa 3 zubi :d

Izgleda da moj IE ima visok IQ, čim jako lepo, sam od sebe, filtrira te gluposti ,)

Pa može. A hoće li neko konačno poentu tog testa da kaže :)?

pa da se vidi ko je inteligentniji! ako moze da se zna ko je najbrzi, ko je sa jos 10 ortaka najbolji u fudbalu, ko je na ispit dosao najspremniji i imao najvise srece, sto da ne i to? :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Epistemology#Distinguishing_knowing_that_from_knowing_how

ja cenim da je ovo jedan od vecih razloga za bacanje hejta ka iq testiranju. nekako je definitivan, rezultat je surovo numericki, a verovatnoca kaze da si prosecan. mnogo je lakse sesti i nabubati nesto nego steci kapacitet za razmisljanje. ako uopste moze da se stekne...

izgleda da stvarno radi ta penis analogija: tehnicar->bubalica, dokolenko->mensa. :d

Nastranu sve ove diskusije o testovima inteligencije, ali nervira me sto niko od vas ne vidi sustinu...

Nisu ciljna grupa ovog sajta ljudi koji zele da plate 300 dindzi da vide rezultate testa.
Ciljna grupa su oni koji uopste ne obrate paznju. Urade test, prostodusno daju svoj broj, unesu dobijeni PIN i dobiju dva SMS-a koja nisu trazili...

chupo92 je napisao(la):
Ne kontam u čemu je fora kad lepo piše da je 150DIN/SMS, ko voli nek izvoli....
Prvo, ne pise bas lepo. Pise sitnije, mutnije i vrlo je moguce da neko ne obrati paznju.

Drugo, ne dodju svi na taj sajt preko tog banera. Ja sam taj baner video milijardu puta, ali ga nikad nisam ni ozbiljno pogledao, a na pamet mi nije palo da ga kliknem. Ali sam video link na jednom forumu, pa sam otisao i uradio test. Dao sam nepostojeci broj telefona (jer sam vec znao za neke ljude koji su se nasukali), zatrazen mi je PIN i rekao sam "m.rs u p..ku materinu". Ali par ljudi pre mene je puklo po 300 dinara. Prevara je jer nisi upitan hoces li da primis SMS i da ga platis. A narocito je prevara sto dobijes DVA SMS-a. Neko bi mozda platio 150, ali nece 300?

Ja sam ubedjen da se katanac na taj sajt moze staviti. Da sam novinar, namerno bih pustio da me prevare, pa bih terao stvar dok ne isteram. Ovako nemam dovoljno jaku motivaciju...

Ti si vidim jos jedan pametan i obavesten ... koj nije video test ....
To sto polemisu od sezdesetih o nekim pitanjima .... ja ne znam nit me zanima ... ja ponavljam da test u mensi nema pitanja !!!! nego .... logicke zadatke ako tebi to jos nije jasno .... onda tesko da ce ti bilo ko objasniti.
Kulturu u komunikaciji ne praktikujem sa zadrtim osobama....

Covece jedan nedokazni,... DA ja sam jos jedan pametan i obavesten koji je video vise testova nego sto ti umes da brojis bez koriscenja prstiju. Nemas pojma o temi i osnovni kriterijum na osnovu koga vredjas druge je da si video (EEEJJJJ video, drzo u ruci) Mensa test.

Ti nikakvu kulturu ni ne mozes da praktikujes jer je nemas.

p.s. Pitanje ne mora biti "da li je Pera pojeo jabuku? Da/Ne", pitanje je svaki zadatak, upit, problem itd... pitanja u testovima se zovu "item" - sto je malo teze prevesti na Srpski. E sada sto si se ti zakacio za pojam "Pitanje" je druga prica...

Poslednja izmena:
Kakve veze ima to koliko znam sa testom ingeligencije?

Meni je to logicno. Ako mi treba psiholog da bi mi reko kolioo sam inteligentan ili inzenjer da bi mi izmerio p.... onda ***.

Konkretno taj test nije bio isti kao Mensin, nego je bio podeljen u nekoliko delova, logička inteligencija, razne kombinacije sa rečima, prepoznavanje oblika, itd...

Nije neko naručito znanje instalirati Windows i OCovati CPU i sl., to može svako da nauči. Uzmi npr. da neko želi da studira matematiku, npr. pod pritiskom roditelja ili ima neku suludu ideju da je to za njega. Na testu će se videti da li je logička inteligencija dovoljna da se čovek bavi ozbiljnim problemima na npr. matematičkom fakultetu, a da mu pri tom ne otpadne sva kosa. Ostali testovi, kao što su test ličnosti, razgovor sa psihologom mogu da utvrde da li će pojedinac, iako možda dovoljno inteligentan, imati strpljenja, motivacije, želje (ili čega sve već), da se nekim problemom bavi celu noć recimo, a da pri tom ne po*izdi i ne digne ruke ubrzo od svega.

@Matori
U pravu si, konkretno taj test jeste koncipiran tako da iskoristi naivnost i lakovernost ljudi, tako da krši zakon ako su u pitanju novine, radio i TV, nisam siguran da li je regulisano i za net.

Poslednja izmena:
Covece jedan nedokazni,... DA ja sam jos jedan pametan i obavesten koji je video vise testova nego sto ti umes da brojis bez koriscenja prstiju. Nemas pojma o temi i osnovni kriterijum na osnovu koga vredjas druge je da si video (EEEJJJJ video, drzo u ruci) Mensa test.

Ti nikakvu kulturu ni ne mozes da praktikujes jer je nemas.

p.s. Pitanje ne mora biti "da li je Pera pojeo jabuku? Da/Ne", pitanje je svaki zadatak, upit, problem itd... pitanja u testovima se zovu "item" - sto je malo teze prevesti na Srpski. E sada sto si se ti zakacio za pojam "Pitanje" je druga prica...

Da vidim da si strucnjak .... i verujem ti u sve sto kazes ..... obavesteni covece.

Kulturu ne praktikujem sa likovima koji ovde iznose neke teorije koje su odbacene posle drugog svetskog rata, i sa zadrtim ljudima poput tebe koji mislie da sve znaju, ili jos gore oni koji su u fazonu poput Baneta ..... "svi koji se testiraju treba kod psihijatra da idu" lol

Jedino mi nije jasno kako pored toga sto si video mensin test mozes da kazes da nije univerzalan, jel ti je trebalo neko predznanje za isti? Mozda si radio neki ..... posebni test u mensi.

Uopste nema potrebe da ti meni verujes bilo sta, ti kao sertifikovani clan Mense si sam sebi dovoljan - cak imas i papir da si pametan. Ali ono sto te molim je da ne siris dezinformacije i pricas gluposti jer bi neko mogao ozbiljno da te shvati.

@Matori: da li je moguce da platis SMS koji dobijes? Valjda moras da posaljes neki prvo? Pa onda dobijes taj PIN pa onda stigne rezultat?

Poslednja izmena:
nisam clan mense ..... a .... koje dezinformacije sam ja sirio ?

@Matori: da li je moguce da platis SMS koji dobijes? Valjda moras da posaljes neki prvo? Pa onda dobijes taj PIN pa onda stigne rezultat?
Ne mogu ti sve tacno reci, osim ako pustim da me prevare. Ljude koji su prevareni valjda je blam, pa sam morao kljestima da im izvlacim informacije. Nisam bas 210% tacno sklopio sve kockice. Ali evo kako sam zakljucio da stvar ide:

1. Uradis test
2. Ukucas svoj broj telefona
3. Dobijes SMS u kojem je nekakav PIN
4. Ukucas taj PIN

Dovde je 100% tacno. Ovo nadalje je iz price "zrtava":

5. Dobijes dva netrazena SMS-a, 150 dinara te kosta svaki, ukupno 300 dinara
6. Moras da posaljes SMS koji zaustavlja "uslugu", inace ce nastaviti da ti salju SMS-ove i da ti to naplacuju po istoj tarifi

Dakle, u momentu kad saljes SMS, vec si los 300 dinara koje su ti pre toga mimo tvoje volje uzeli.
Ti sad mozes da kazes - "pa ko im je kriv, sto su dali telefon", ali pravo ne funkcionise tako. To sto je neko glup, neobavesten, ili prosto nesmotren, ne lisava te odgovornosti ako ga prevaris. Tvrdim da bi oni na sudu bili osudjeni kao prevaranti. Samo ih niko ne prijavljuje...
A oni na to i racunaju. Racunaju da ce ljude biti blam i da se nece cimati zbog 300 dindzi.

Tačno. Ali to ako je neko dovoljno glup, to znači da se priroda+okruženje potrudila da on ostane bez "preko potrebnih para", što će ga kasnije izostaviti (nadamo se) iz reprodukcije i taj neko neće produžavati svoj tupavi gen. Čarls Darvin - Poreklo vrsta... ukratko. Zar ne?

Ne treba neka veštačka stvar kao pravo da bude iznad prirode koja funkcioniše tako još pre bio koje prevare, prava ili prvog čoveka ikada.

Ja nisam za prevarante, da se razumemo, ali sam protiv prevarenih. Neću da stajem na njihovu stranu. Ako su prevareni, oću da budu prevareni do poslednje pare :).

Poslednja izmena:
Pa pre svega, kao što napisah, super mi se sviđa ideja da priroda čini selekciju mnogo više nego prava, politika, ekonomija, države ili bilo koja veštačka tvorevina.

Oćeš primer iz stvarnosti?

Dafiment i Jugoskandik banke. 90ih godina nudile štednje po neprihvatljivim uslovima. Glupi ljudi išli i ostavljali pare. Naravno pare nestale. Desile su sve dve strašne stvari na mikro i makro planu. Na mikro su mnoga domaćinstva postala totalno nefunkcionalna, a na makroplanu ove dve banke su napravile jednu veliku prostrelnu ranu u ekonomiji koja se godinama nije oporavila (i to tek kasnije sa tuđim parama).

U 00im godinama neki ljudi rešiše da vrate te pare istim onim glupim ljudima, bez ikakvog temelja u logici i pravu. Kada su svi na te pare zaboravili. I sada kroz obveznice, ti glupi ljudi su svoje pare dobili ili ih polako dobijaju.

Na gubitku su svi, koji nas se tiču. Mnoga domaćinstva oštećena, ekonomija oštećena. Pa onda u 00im godinama opet većina na gubitku, jer je opet ekonomija oštećena inflatornim kretanjima izazvanim od prevelike potrošnje, kao i jako sličnim kretanjima uslovljenim teretom nad onima koji plaćaju porez (što je u osnovi jadna srednja klasa od 10% ljudi koja izdržava 90% trutova).

Zaključak? Sistem pomaže glupe zato njihov glas vredi koliko i pametnom, a ima ih mnogo više. Glup je dobio neku crkavicu da kupi raspali Fiat Punto ili neko ****** za kuću i on će biti doživotni gospodin glasač. Pametan nije nagrađen, samo je još uzjahan inflacijom nastalom od stvaranja lažnog novca i nakaradnog poreskog sistema.

Je l to dobro?

Poslednja izmena:
Nije dobro. Ali nije sve crno ili bijelo.

Znam šta je s Dafinom bilo, to su bile kamate 18% na mjesečnom nivou, iti tako nešto, i slažem se da su na to padali glupi ljudi.

Ali evo sledeći primjer: Dođem ja u random agenciju da kupim stan ili nađem preko oglasa, nije bitno. Sjednem s čovjekom, prihvatim uslove, potpišem ugovor, sve po PS-u, ali takav ugovor potpisalo još troje, za taj isti stan. Šta sad? Ja sam znači po tebi glup, i treba me *ebati maksimalno, ne smijem imati potomke, treba me baciti u vulkan i slično. Zato što sam kupio stan po svim mogućim pravilima i propisima?

Tačno. Ali to ako je neko dovoljno glup, to znači da se priroda+okruženje potrudila da on ostane bez "preko potrebnih para", što će ga kasnije izostaviti (nadamo se) iz reprodukcije i taj neko neće produžavati svoj tupavi gen. Čarls Darvin - Poreklo vrsta... ukratko. Zar ne?

Pogrešno, kad ostane bez prebijene pare, naštancovaće dece 10 komada, i pasti na teret ove države, tj. svih nas. Svako malo pa na televiziji tako neki, muž i žena skoro mentalno retardirani i gomila dece, uzrasta od bebe do dvadesetogodišnjaka. Pa dovoljno da od njih 10 budu dva-tri sina koji će se ugledati na ćaleta... Daklem, ništa od prirodne selekcije. :)

Odlutali ste od teme i to poprilicno.

@Matori: I dalje ne mogu da verujem da je moguce naplatiti SMS koji je neko primio, osim ako je taj PIN mozda 'autorizacija' ili nesto slicno dobijen od strane GSM provajdera (bilo bi dobro da neko upuceniji to malo pojasni). Ali onda je 'prevara' i sa strane provajdera? Siguran sam da negde na dnu strane ili u 'agreementu' pise da ce ti uzeti pare, ali da je posteno - nije. Tako namagarciti ljude koji su resavali IQ test :|

Nema ovo toliko veze sa 'nama' ili testom inteligencije koliko sa potencijalnom zloupotrebom. Ispada da je dovoljno upisati broj dobijen SMS-om i biti 'opljackan' jer postoji takva usluga od strane GSM operatera?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno