Šta je novo?

Lenovo IdeaPad S10 - diskusija

Mogu li se na ovom cudu igrati neke igre? Mislim najvise na avanture....

Nikako win. Pojede ga. Ja sam kupio s10e za "djecu" i povremeno za sebe da ne bi teglio 17''. Sad djeca tegle 17'' :D:D
Probajte Linux na s10e. Uzivancija.
Kakva su Vasa iskustva sa linuxom na s10e ???
Ko voli moze ovako da dotera deskt. Naravno sve ovo dole je animirano. Skakuce :banana:

Tri sistema su prošla kroz moj S10e, WinXP Home, Windows 7 Pro, Ubuntu Netbook Edition.

Ubedljivo najgore je radio Ubuntu Netbook, vukao se bukvalno, dok najbolje radi Windows7.

Juče sam ubio ubogi WinXP i instalirao Win7 na veliki hard, a SSD "gurnuo sa strane". Za sada sve funkcioniše besprekorno, brzo, bez ikakvih zastoja, Win7 je pronašao apsolutno sve drajvere, jedino još uvek nisam probao wireless i LAN sa kućnim kompom...

outlaw, stavi pagefile na SSD, fino radi tako. :)

Problem resen, preinstaliran win 7 (samo sam hteo da vidim kako izgleda suse 10).
Novo pitanje, kako da utvrdim da li na s10e imam slot za expres card 34 ili PCI expres karticu? U uputstvu pise PCI expres kartica a na sajtu, konkretno za moj model RYG da ima slot za expres card 34. Da nije mozda to jedno te isto?

Samo jos nesto, zaintrigriralo me je u prethodnim postovima, model koji sam uzeo je 4068-RYG, 19999 din u tehnomediji na akciji, garancija je kod pina, ima ugradjen blutut i memorija je 1 GB ali iscelo (nema zalemljeno na ploci kao sto neki imaju) i sto je najbitnije pusta bez problema mkv 720p, 1080p ide usporeno bez seckanja.

Tri sistema su prošla kroz moj S10e, WinXP Home, Windows 7 Pro, Ubuntu Netbook Edition.

Ubedljivo najgore je radio Ubuntu Netbook, vukao se bukvalno, dok najbolje radi Windows7.
Kod mene je Ubuntu 9.04 Desktop nije Ubuntu 9.04 Netbook Remix. Odlican.
Windows7 nisam probao i nemam nameru (kad samo pomislim na antivirussss..) jer ovo radi fenomenalnooo.
Kako najgore? Ideapad S10e 4068-2VG
Nije dovoljno da se OS instalira i da se testira. Treba dodati aplikacije. Pa testirati.
Kao sto vec rekoh prosao je i WinXP Pro u raznim verzijama i mestima instalacije. Kada je samo win i nekako al kad dodas aplikacije i antivirus onda Caooo

Imam ja i sada win xp na s10e al na virutalnoj mashini.

A neko je spomnuo igrice ima ih za ubuntu dosta

Ja teram slackware 12.2 (ovu regularnu verziju), linkovao sam /var i /tmp na hard (da mi ne trose ssd), sistem je na ssd-u, a /home takodje na hardu.
Radi jako lepo, za sad nisam imao nikakvih problema. Windows mi je bio malko spor, a nista nije na njega bilo instalirano (XP, onaj sto je dosao fabricki preinstaliran), pa sam ga odmah obrisao.

I meni se fabrički XP "vukao", razmišljao sam o Ubuntuu, ali sam na kraju instalirao Win7 i za sada sve šljaka perfektno ;)

Može li neko da mi kaže nešto o BIOS-ima. Kupio sam sestri ovaj netbook, i rekla mi je da joj se povremeno dešavalo da se ugasi displej. Nemam ga sad kod sebe da vidim koja je verzija BIOS-a na njemu, ali verovatno je ista kao kod svih vas koji ste ga nedavno kupili. Model je beli sa Bluetooth-om, 160GB i 6-ćelijskom baterijom. Koliko je BIOS upgradeova uopšte izašlo za taj model, u odnosu na fabrički instalirani?

Još me zanima, kako iskoristiti one recovery DVD-ove? Mislim ja nemam eksterni DVD drajv. Kako da vratim netbook u fabričko stanje?

Nakačiš eksterni USB DVD...

Jel ovaj laptop ima ili nema 4GB SSD u sebi???? Prijatelj je uzeo ovaj Lenovo S10e preko telekoma (onaj paket sa gms modemom) i po paljenju, instalaciji i setovanju sam primetio da SSD od 4GB nije prisutan (nema ga u device manageru). Pomislio sam da je mozda "hiden" drajv pa sam otisao u bios i tamo lepo pise:

HDD: 160GB bla bla bla...
SSD: none

Jel je moguce da ovi uvaljuju ovaj netbook sa "navodnim" SSD-om u sebi ili doticni postoji ali se nigde ne ocitava pa cak ni u bios-u ??? :trust:

Ima nekoliko podvarijanti S10E. Neke imaju SSD neke nemaju. Neke imaju bluetooth a neke nemaju. Neke imaju WinXP Home, neke FreeDOS a neke Linux. Čak se i hardovi kreću u rasponu 80-160-250GB. Na IT svetu imaš info za sve varijacije na našem tržištu sa sve cenom.Telekom nudi verziju koja ima HDF 160GB, nema SSD, ima bluetooth i instaliran WInXP Home. Znači nisu ga zeznuli jer daju verziju bez SSD-a.

Jel ovaj laptop ima ili nema 4GB SSD u sebi???? Prijatelj je uzeo ovaj Lenovo S10e preko telekoma (onaj paket sa gms modemom) i po paljenju, instalaciji i setovanju sam primetio da SSD od 4GB nije prisutan (nema ga u device manageru). Pomislio sam da je mozda "hiden" drajv pa sam otisao u bios i tamo lepo pise:

HDD: 160GB bla bla bla...
SSD: none

Jel je moguce da ovi uvaljuju ovaj netbook sa "navodnim" SSD-om u sebi ili doticni postoji ali se nigde ne ocitava pa cak ni u bios-u ??? :trust:

Lepo je ako ima ssd ali za win 4GB je ipak malo (da je barem 32:) (onda mi nebi bio ni potreban HDD)). To sto nema ssd nije za tugovanje.
Interesuje me kako radi sa modemom i kakva je pokrivenost HSDP. Ako mozes malo da opises.
USB modem + win + antivirus = ?

Ne znam drugar odakle si ali sto se tice HSDP-a pokrivenost (3G) je u Nisu veoma oskudna. Siri centar i tek po neki "kraci" od njega imaju tu privilegiju da hvataju 3G ostali delovi su pokriveni GPRS komnunikacijom (po negde radi i EDGE). U pojedinim delovima grada (konkretno kod mene na Bulevaru kod Zone 2) cak ni sam signal telekoma nije za pohvalu jer ponekad ni sa mobilnog ne mogu da se prikacim na net a signal varira izmedju 2-4 crtice. Sto se tice komunikacije netbook<->USB modem. Lepo je sve odradjeno. Instalacioni program i drajveri se nalaze u samoj memoriji modema tako da pri prvom ukljucenju se sve svodi na automatsku istalaciju i tvoje obaveze da pritiskas "next" :) Sto se tice prenosa u tom delu gde sam bio i gde smo probali (OTC kod MIN-a) modem je uhvatio samo EDGE i trasfer podataka je bio nekih 20Kbit/sec +/-2K. Antivirus koji "daju" je Norton Internet Security koji (valjda) radi svoj posao ali obzirom, po obavesenju koje je izaslo, da istice za 90-tak dana znaci i tu dali demo-trial varijantu tako da je najbolje da to uklonis i sam instaliras neki bolji. Ostalo klasika. Ekran izuzetno dobar, kamerica 1,3Mpix integrisana u okviru (prepoznaje je u device manager-u kao USB device), 2 USB porta, card-reader SD/MMC..., Express slot (valjda za SSD), VGA out, HDD WD od 160GB na 5400, yu tastatura, 1GB RAM, LAN, WIFI, Bluetooth (ima)... Sve u svemu solidna masinica "za pod mishku" :d

Poslednja izmena:
POzdrav ljudi :wave:

I meni je doslo vreme da nabavim laptop pa mogu da uzmem ovaj Lenovo s10e sa nekim popustom :)P) sto me zainteresiralo za ovog malisana , ali nemam puno vremena da razmisljam jer moram da brzo se odlucim a ne zelim da se zeznem :crash:, pa ako mozete da mi odgovorite na koje pitanje:

1. Mozeli se na njemu gledati DVD film da normalno radi (s obzorom na rezolucije jednog i drugog) ?

2. Jeste malo mozda sramota , ali mi nije jasna razlika u memoriji pise da ima 160GB Sata i jos nekakva 4 GB SSD , Sata je valjda disk u njemu , ali za sto sluze ova 4 SSD.

3. Kako je najlakse reinstalirati sistem s obzirom da nema DVD-a na njemu , mislim mozeli preko USB-a.

1. DivX možeš da gledaš bez problema, a za DVD će biti problem jer nema optički drajv ;)
2. SSD je takođe hard-disk, na njemu je preinstaliran WinXP
3. Može preko USB-a, ja sam tako instalirao Win7

Ako imaš još pitanja, kaži :wave:

Mislio sam cisto na to kako barata sa vecim rezolucijama od svoje (1024 x 576) dakle mogu li se pokretati neke aplikacije koje imaju minimalnu rezoluciju vecu od 1024 x 576 , i isto tako video (znam da nema smisla ali samo kao primer) HD recimo.

Hmm, iskreno nisam ni probao... Imam kod sebe na kompu neke HD snimke, pa ću probati sutra - javljam utiske, ako ne eksplodira ili slično :D

Могла би се опуштено направити таква превара, ал' ништа није мање могуће урадити такав мод. Само је потребно имати прозирни touch screen display тј. таблу ил' како већ да то назовем, расклопити лаптоп, монтирати на неки интерни USB или тако нешто. Гледао сам снимак таквог мода за eeePC 701 4G.

Uzeo sam ovu *******ciju...

Ovako, u disk manageru postoji particija sa 2.5 gb, 2.3 giga ppopounjena... Installirao Partiotion Magic da napravim jednu od 40 i jednu od 120. Ta mala se uopšte ne vidi u my computer, jedino u disk management. Partition magic ne mogu da upalim, kaže mi "cant inicialize drive letter, tako neko ******. Pa sam izbrisao tu malu, formatirao, napravio od nje extended particiju, opet ne mogu da upalim Partition magic, ista greška.

Odakle ta mala particija, šta je bilo na njoj? Mislio sam, maybe Lenovo quick start, ali nije... Neke ideje? I kako da u najkraćim ioracima napravim podelu particija...

Uzeo sam ovu *******ciju...

Ovako, u disk manageru postoji particija sa 2.5 gb, 2.3 giga ppopounjena... Installirao Partiotion Magic da napravim jednu od 40 i jednu od 120. Ta mala se uopšte ne vidi u my computer, jedino u disk management. Partition magic ne mogu da upalim, kaže mi "cant inicialize drive letter, tako neko ******. Pa sam izbrisao tu malu, formatirao, napravio od nje extended particiju, opet ne mogu da upalim Partition magic, ista greška.

Odakle ta mala particija, šta je bilo na njoj? Mislio sam, maybe Lenovo quick start, ali nije... Neke ideje? I kako da u najkraćim ioracima napravim podelu particija...

Resio?

Nisam brate...

Magarac sam ispao, jer sam izgleda izbrisao sysprep, tj matični windows.

Ok, ne mora niko da mi kaže da sam bilde, znam i sam... :)

Ali bi mi koristila informacija da li mogu od nekoga ko ima isti model da iskopiram installaciju oridjinalnog wina npr?...

Unknown device

Drugar pazario verziju sa Linux-om, pretabao ga XP-om, a drajvere pokupio sa Lenovo
sajta. Kaze da je skinuo sve sto je bilo ponudjeno od drajvera, cak i nekakv Veriface(ako sam dobro zapamtio), ali da u device manageru i dalje ima jedan nepoznati uredjaj. Nisam jos bio kod njega, moze li neko da mi baci spisak drajvera sa dvd-a koji dolazi uz XP verziju. Da uporedim. Bio na support strani Lenovo sajta i ovo je ono sto sam nasao:

Lenovo Quick Start for Windows XP
BIOS update utility
BIOS update utility
Lenovo VeriFace for Microsoft Windows XP Home Edition, Professional
Broadcom Wi-Fi Adapter Driver for Windows XP
Realtek High Definition Audio Driver for Windows XP
Flash memory card reader Driver for Windows XP
Broadcom Bluetooth Driver for Windows XP
Social Network shortcut
Synaptics TouchPad Driver for Windows XP
Intel Display Driver for Windows XP
Lenovo Energy Management Software
Intel(R) Chipset Device Software XP
Broadcom Ethernet LAN Driver for Windows XP

Jel' ima jos nesto? Pitam zato sto hoce da udene Telenor-ov Express card modem za net. On se nesto mnogo ne razume, instalaciju os-a smo odradili telefonom, ali sa ovim nepoznatim uredjajem ne moze da se snadje. Model koji je on pazario je 4068-RYG, ako je bitno.

Hvala unapred!

Nazad
Vrh Dno