Šta je novo?

Lenovo IdeaPad S10 - diskusija

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Listajući cenovnike naleteh na ovog mališu. Po karakteristikama, a naručito ceni, uopšte ne zaostaje za konkurencijom, čak naprotiv.

Ima li neko iskustvo iz prve ruke i malo vremena da ga podeli sa ostalima? 🙂

Lenovo Ideapad S10 Netbook Unboxing and Overview

Poslednja izmena:
Cao, evo malo da pomognem.Trenutno se kod nas na trzistu nalaze 2 modela - crni i beli. Koliko znam cena im je ista, oko 30.000RSD, a razlikuju se u tome sto beli ima 6 cell bateriju ( crni 3 cell ) , i beli ima bluetooth a crni ga nema. Radi se o klasicnim netbook-ovim zasnovanim na Intel Atom procesoru. Od modela ostalih proizvodjaca ih razlikuje to sto je sistem - Win XP Home, instaliran na SSD disku od 4Gb, a unutra se nalazi i klasicni 160Gb hdd. Ovi modeli, takodje imaju i express card slot, gde bi mogao da bocnes neki TV tuner, 3G modem ili nesto slicno. Na poklon se dobija i mala futrola. Sve u svemu, zanimljiva masinica, kome treba, a mislim i da je cena trenutno najbolja na trzistu.

Nadjoh ovo na drugom forumu. Da li je moguce da se toliko razlikuju crni i beli?

btw.

http://www.itsvet.com/tekst/lenovo-ideapad-s10e/2373/

Poslednja izmena:
PiN ima tri modela (mada ne znam gde se sakrio crni 160GB)...

NS82HCD/250GB+45K1609 IP S10e Black Atom N270 1.6GHz/512KB 1GB 4GB SSD+250GB 10.1" WSVGA LED Glossy (1024x576) Cam1.3M iGMA950 Lan Wlan 3Cell 4-1 XPH+Sleeve
NS82HCD/80GB+45K1609 IP S10e Black Atom N270 1.6GHz/512KB 1GB 4GB SSD+80GB 10.1" WSVGA LED Glossy (1024x576) Cam1.3M iGMA950 Lan Wlan 3Cell 4-1 XPH+Sleeve
NS82VCD+45K1609 IP S10e White Atom N270 1.6GHz/512KB 1GB 4GB SSD+160GB 10.1" WSVGA LED Glossy (1024x576) Cam1.3M iGMA950 Lan Wlan BT 6Cell 4-1 XPH+Sleeve

Sad sam ga video slucajno, nameracio sam se da kupim asusa, ali pobogu, 10.1", 4 gb ssd, 160 gb hdd, izgleda onako konzervativno i elegantno bas kako ja volim.

I jos je lenovo tj ibm deriste 🙂

Milsim da je ovo trenutno daleko najbolja kupovina

razmisljam da kupim sestri ideapad. neko kupio? iskustva?

Za mali laptop koji svojom velicinom nagovestava da je u pitanju racunar koji mozete nositi uvek sa sobom i koristiti ga bilo gde, meni je totalni apsurd staviti na takvu masinu glossy ekran na kojem se ne vidi nista na dnevnom svetlu i time ga ograniciti da ga recimo u tom slucaju ne mozete koristiti kako treba ...

Video sam uzivo malishu - po specifikaciji je to sasvim OK masina (manje vise svaki je netbook slican) - ali zbog ekrana (bar kod mene) ne bi nikad usao u uzi izbor za kupovinu.

Ovo je naravno samo moje misljenje - verovatno se dosta ljudi nece sloziti sa njim ...

Evo dopao mi shaka ovaj treci model (Beli sa 6cell baterijom) pa ako neko ima neka pitanja na brzinu 😀

Pa glavna fora mu je taj ssd, daj neke rezove, za kolko dize win, jel pali hard ako se ne vuce nista s njega, baterija kolko traje, zamerke na kvalitet izrade. tj. ocemo review!

Bateriju sam samo zakacio i evo posle sat vremena sa wirelessom kaze jos 4 sata ostalo. Trenutno formatiram HDD pa cu krenuti sa instalacijama. Ne znam koliko cu vremena imati da ga detaljnije probam...

Sto se tice izrade, prijatno me iznenadila tastatura, mislim da je primetno bolja nego kod eeepc-a. Smeta mi sto je tab uzasno mali, u stvari cela leva strana tastature je nekako 'pomerena' jer nema citave jedne kolone tastera (pocinje sa 1 ne sa`).

Wireless sasvim lepo radi. Glossy ekran je glossy, na suncu se nista ne vidi, kada je prozor iza vas - moze da posluzi kao ogledalo 🙂

Što se glossy displeja tiče, da li je upotrebljiv na dnevnom svetlu (znači ne baš na direktnom suncu)?
Da li se greje, da li je bučan...?

Radio sam neko vreme na mestu gde je prozor iza ledja i smeta mi u odnosu na mat ekran (ovo je doduse prvi gloss koji sam duze koristio), lepo se vidi sta je na ekranu, ali smara refleksija previse.

Nisam primetio da je bucan, ali nisam ga probao u uslovima 'nocne tisine' 🙂. Grejanje je primetno po celom donjem delu, (CPU+945 sa leve i HDD sa desne?) nista alarmantno, pre je neobicno sto se bukvalno greje cela donja ploca, a ne samo dve tacke kao kod vecih laptopa. Onako otprilike temperatura je ~40C.

Baterijom sam vrlo zadovoljan, posle 1 sata rada sa wirelessom, zatim formatiranje (full) hard diska, instalacije/updejti i par restarta (~2.5h) ostalo je vise od sat.

Nisam se preterano nesto zanimao sa lenovom tako da i ne mogu da dam neki sud da li je dobar ili ne u odnosu na konkurenciju, ali prvo sto mi je zapalo za oko je manji ekran od Asusa EEE 1000HD po visini (asus-1024 x 600 vs. lenovo-1024 x 576). Drzao jedan pored drugog i neko moje subjektivno misljenje da nema neke pretarane brzine u podizanju sistema izmedju eee i ideapad-a. Gabaritno je lenovo manji od asusa i mozda zbog toba primamljiviji, asus je nekako fensi u odn. na konkurenta. Sutra imam vise vremena pa cu ga i malo bolje procesljati, da vidim sta sve moze malisa. Inace lenovo dolazi sa preinstaliranim xp-om, provericu sutra koja je procedura za recovery, posto nema nigde tastera kao kod ostalih lenovo laptopova.
Pozzz

Sta si instalirao i kako radi nakon instalacije? Ima li kakve koristi od ovog SSDa? Radi li HDD svo vreme? Koliko ukupno traje bata? Wind vs IdeaPad vs Aspire One? Mislis?

Uglavnom su dolazili oko 12h i do 17h odlazili tako da nisam imao nesto preterano vremems da se zanimam sa njima. Bio mi je na stolu i wind ali sa njim sam se najmanje igrao, nesto hitno morao da se isporuci korisnici za birthday 🙂.

Uzeo danas verziju sa 80gb hardom i 3cell baterijom.

Kvalitet izrade je sasvim dobar, meni deluje dosta robusnije nego msi wind, nista se ne uvija i sl.
Tastatura je isto ok, bez problema kucam na slepo. Lose je sto je tab mali i ctrl je desno u odnosu na fn.
Kamera i nije nesto posebno ali moze da posluzi, zvucnici i mikrofon sasvim ok za netbook.
Touchpad je odlican, dosta precizan. Tasteri malo tvrdji ali to meni licno odgovara.
Koristio sam ga samo za surf i sl. tako da ne mogu da pricam o tome koliko se greje. Mozda malo iznad proseka.
Svidja mi se sto se moze lako pristupiti hardu i memoriji.
Wifi je odlican, hvatam u kancelariji bez problema neke mreze koje vecinom nisam video sa nekim slicnim masinama.
Baterija mi je trajala nekih 2.5-3h sa fabrickim punjenjem sto je jako dobro. Na wind-u sam izvlacio oko 2-2.5h.
SSD onako po osecaju nije nista brzi od harda, steta sto je samo 4gb, bilo bi idealno da je 8gb.
Takodje i torbica koja se dobija u Pin-u uz lenovo je jako dobra.
Punjac je mogao da bude i malko manji ali nije strasno.

Jedini problem koji imam je sto su sarke koje drze ekran montirane tako da imam malo veci razmak na desnoj strani. Tako da cu ga zameniti sutra.
Nije nista ozbiljno, vecina ljudi ne primecuje ali meni malo bocka oci.

Poslednja izmena:
Sve u svemu, nemaš nikakvih ozbiljnih primedbi? I pošto kažeš da si koristio Wind, može li mišljenje IdeaPad vs Wind?

btw. Ili ja ne vidim, ili PIN još uvek nije dodao ove netbookove u cenovnik...

Poslednja izmena:
Sta si instalirao i kako radi nakon instalacije? Ima li kakve koristi od ovog SSDa? Radi li HDD svo vreme? Koliko ukupno traje bata? Wind vs IdeaPad vs Aspire One? Mislis?

Od ssd-a i nema neke koristi u xp-u. Ali recimo u visti moze da se podesi iskljucivanje harda posle nekog vremena neaktivnosti. Tako da bi time dobio jos malo na trajanju baterije. Verujem oko 20%. Verovatno moze nekako to da se sredi i za xp, nisam se bas zanimao oko toga.

Wind U100 ima vecu tastaturu, duzu garanciju, usb port vise, mat ekran i bt.

Lenovo S10e je dosta jeftiniji, ima robusnije kuciste, ssd 4gb ako nekome znaci, bolji touchpad, express card slot, baterija malo duze traje, torba je po meni bolja, nesto je kompaktniji i ima srpsku tastaturu (meni licno mana).

I naravno Lenovo u crnoj varijanti izgleda jako dobro, robusno i kvalitetno. Wind mi je nekako po dizajnu malo vise za dosta mladju populaciju.

Acer nisam koristio duze od par minuta tako da ne mogu da komentarisem.

Mogu da uporedim jos samo sa hp 2133 koji sam koristio ali mislim da to i nije toliko bitno.

Poslednja izmena:
Sve u svemu, nemaš nikakvih ozbiljnih primedbi?

Pa nemam nikakvu primedbu koja bi prevagnula da kupim nesto drugo za tu svotu novca. Trenutno mislim da je odlicna kupovina za nekih 270e u mp. Naravno voleo bi ima malo vecu tastaturu sa boljim rasporedom par tastera, ssd od 8gb, bt i mogucnost da se produzi garancija.

Umalo da propustim...
@marko_n
Pin ih ima u VP vec neko vreme, moguce da ih nisu ubacili u MP.

Poslednja izmena:
Ok, stigao svez primerak danas. I ista prica, malo je veci razmak kod desne sarke. Nije strasno kao na prvom, prezivecu. 🙂

Mislim da je taj problem kod svih, ako je to problem, i an mom primerku je ista prica....mozda su kinezi greskom odlili za celu seriju kracu bateriju...hehehe
Sala naravno 🙂

Danas sam malo probao "belkana" sa batom 6 celija. Bata mu malo strci nazad. Inace deluje sasvim brzo i lepo. Tasta je sasavim pristojna, jeste sitna al nekako deluje pouzdano. Bag neoprenski je ok. Nisam primetio problem sa copavom baterijom kod sarke🙂)).

Uzeo sam na kraju i za sebe s10e. 🙂

Dodatni utisci:
Ventilator smara jer se ukljucuje na svaki minut i vrti max brzinom. Uradio flash na najnovji bios i sada je malo bolje. Vidim da mnogi imaju problema sa time. Nije toliko strasno ali ako radite u sred noci ume malo da iritira.
Posto sam vadio hard da bi prebacio neke filmove i sl. jer nisam imao vremena da cekam kopiranje preko mreze primetio sam da je Hitachi hard koji je unutra solidno brz. Islo je negde oko 60mb/s sto uopste nije lose.

Nedostatak Bluetooth-a me bas nervira posto sam morao da koristim usb bt koji i nije bas mali da bi se nakacio na gprs preko telefona dok sam na putu. Moracu da nabavim neki micro bt adapter. 🙂

Kako nema BT ???

Sta mislite Lenovo IdeaPad S10e / NS82VCD ili MSI Wind U100-049EU Black ????
Razlika u ceni je oko 12kdin.

Lenovo IdeaPad S10e / NS82VCD
* Čipset: Mobile Intel 945GSE Express Chipset
* Procesor: Intel AtomN270 Single-core, Hyper-Threading technology, (1.6GHz, FSB 533MHz, 512KB L2)
* RAM 1GB DDR2 667MHz, hard disk 160GB 5400rpm SATA, 4GB SSD
* Ekran: 10.1" TFT WSVGA 1024 x 576 (osvetljenje 200 cd/m2, kontrast 300:1, 16:9 aspect ratio)
* Grafika: Intel Graphics Media Accelerator 950
* Mreža: 10/100 Mbps Fast Ethernet LAN, 802.11b/g WLAN, Bluetooth
* Audio: High Defi nition (HD) Audio, RealTek ALC269 codec, stereo zvučnici (2 x 1.5W), mikrofon, microphone input jack (3.5 mm), stereo headphone jack (3.5 mm)
* 4-u-1 čitač kartica (MMC, Memory Stick, Memory Stick PRO, Secure Digital Card)
* Integrisana VGA web kamera sa auto-fokusom, 1.3 MPix
* 6-ćelijska litijum-jonska baterija
* Dimenzije: 250 x 196 x 22-36 mm
* Težina: 1.4 kg
* Operativni sistem: Windows XP home

MSI Wind U100-049EU
* Operativni sistem: Windows XP home
* Procesor: Intel AtomN270 Single-core (1.6GHz, FSB 533MHz, 512KB L2)
* RAM 2GB DDR2 667MHz, hard disk 160GB 5400rpm SATA
* Ekran: 10" WSVGA LCD 1024 x 600
* Grafika: Intel Graphics Media Accelerator 950
* Mreža: 10/100 Mbps Fast Ethernet LAN, 802.11b/g WLAN, Bluetooth
* 4-u-1 čitač kartica (SD, Memory Stick, Memory Stick Pro i MMC)
* Integrisana VGA web kamera sa auto-fokusom, 1.3 MPix
* 6-ćelijska litijum-jonska baterija
* Dimenzije: 260 x 180 x 31 mm
* Težina: 1.17 kg

Kupio. s10e, 260gb+4gb, 1mb, 6celija,BT beli. Prvi utisak odlica.

Planirao sam da kupim ovo cudo pa sam malo kopao po netu. Uglavnom, video sam da postoje dve varijante: s10 i s10e. Razlika je u ekranu, tacnije s10 ima matirani 1024x600, a s10e ima glossy 1024x576. Naravno postoje i varijacije sa bluetooth, velicinom hdd, 6cell ili 3cell baterijom, ali meni je najbitniji ekran. 🙂 E sad, odgovarala bi mi ta s10 varijanta, kod nas sam po cenovnicima na netu video u dve radnje da ih ima (ako je verovati opisima na sajtu). U svakom slucaju otici cu do radnji licno pa cu videti.
Da li neko od vas ima ili zna gde ima kod nas s10 (sa mat 1024x600 ekranom)?

Poslednja izmena:
Izgleda da cu odustati od kupovine, jer koliko vidim kod nas nisu uvezli s10 neko samo s10e 🙁 (iako u dobrom delu cenovnika pise s10 rezolucije 1024x600, na kraju se ipak ispostavi da je s10e). Nije da mi znaci nesto mnogo tih 24 pixela, ali mi znaci da imam svih 600 po vertikali (jer neki programi traze minimalnu rezoluciju 800x600), a i kao sto je neko vec pomenuo, glossy ekrani su mi malo bez veze zbog odsjaja.
U glavnom, ako neko slucajno zna gde ima s10 kod nas nek me prosvetli na PP ili ovde, sve jedno.. 🙂

U novom SK ima mali uporedni test IdeaPad S10e (verzije sa 4GB SSD i 160GB HDD-om) i HP mini 2140 i kao jedna od mana S10e navodi se nedostatak bluetooth-a. Da li je moguce da nema BT ili u SK sire detinformacije??

Nema BT makar prva serija nije imala. Sve ostalo je OK ako izuzmemo zamenjen fn i ctrl taster 🙂

Nema BT makar prva serija nije imala. Sve ostalo je OK ako izuzmemo zamenjen fn i ctrl taster 🙂

Pa ta dva zamenjena tastera su pravilo kod gotovo svih Lenovo prenosnih racunara.

Sto se BT-a tice, nadjoh u nekim specifikacijama kod nas da ga ipak ima na S10e. Pored nedostatka BT-a, mana bi bila i svega 2 USB-a, ali i sjajan (glare) displej, sto je na netbukovima najcesci slucaj.

kao sto napisah kupio sam S10e. Ima BT i 6 celija. Displej je sjajan i ovako i onako. Nije mi jasno sto vam smeta glossy prikaz je odlican. Tastatura odlicna. Malisa je munja. WiFi pronalazi sve zivo i nezivo. Na kutiji pise Manufactured for Lenovo Date:2009-03-27 🙂)) Ako ima pitanja tu sam.
Ako neko ima ideju kako organizovati podatke neka javi. Na C SSD je win, od HDD sam napravio dve parte 12GB + ostalo. Na tih 12GB sam stavio Program files (promenio u registriju) i My documents a na osatlih drzim fajlove. Stanje na SSDu je sledece: 3GB zauzeteo i slobodno oko 700MB

Nazad
Vrh Dno