Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala. Model DVD plejera cu reci kasnije, trenutno nisam u mogucnosti. Posto planiram da uzmem laptop, potrudicu se da bude sa HDMI prikljuckom. Ne znam. Videcu jos. Izgleda da cemo morati malo da prosirimo budzet. Za koliko para moze da se kupi pristojan FullHD od 32" ili 37" a da nije LG? ^^

32" Samsung B530 za 55k ili 32 B550 za 60k. 37" kod samsunga nikako, nemaju s-pva panele vec auo ili cmo panele. Za samsung 32 ili 40 pa navise. Sta znam, za te pare mozes da uzmes 42 inca SAMSUNG PS-42B430 ili SAMSUNG PS-42B450 plasmu ako si razmisljao. Po meni barem dva puta bolje resenje ako tv neces koristiti kao zamenu za monitor kao sto je kod mene slucaj.

@ki111er

Isto i za tebe. Samsung B530 kao zamena za monitor, go for it, neces se pokajati. Plasmu nemas za 45k, minimum ti je 58k ali neces moci da je koristis kao zamenu za monitor.

Hmmmm. 42". Deluje primamljivo. Cuo sam da plasma TVi sad vise nemaju toliko izrazen taj burn in efekat, da su bolji za gledanje SD televizije nego LCD, i da je u HD odlicna slika. Ali koliko realno treba da brinem za taj burn in? I koliko bi televizor izdrzao ako bi radio cca. 10-12 sati dnevno?

Hmmmm. 42". Deluje primamljivo. Cuo sam da plasma TVi sad vise nemaju toliko izrazen taj burn in efekat, da su bolji za gledanje SD televizije nego LCD, i da je u HD odlicna slika. Ali koliko realno treba da brinem za taj burn in? I koliko bi televizor izdrzao ako bi radio cca. 10-12 sati dnevno?

Ne bi trebalo da brines uopste za burn in, to je prilicno reseno. Procitaj utiske ovde za B430 http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=211081. Imas i gomilu njegovih utisaka na plasma vs lcd temi, procesljaj to malo pa odluci, ali da sam na tvom mestu ja bih uzimao plasmu, ne samo zbog vece dijagonale vec i svega ostalog.

Moze opusteno 10-12 sati na dan, nece joj nista biti, radni vek plasma panela je od 60000-10000 radnih sati tako da nemoj da te to brine.

Poslednja izmena:
Planiram da kupim lcd sa cenom oko 450-500 eura. Sluzio bi mi iskljucivo za gledanje tv-a, kablovske. Interesuje me koji se od modela pokazao najbolje (kvalitet slike, panela) u gore pomenutom cenovnom rangu i koja je optimalna velicina dijagonale potrebna ako je najbliza tacka za gledanje oko 2,5m, a najdalja 6m? Pozdrav

Poslednja izmena:
Moze pomoc - Samsung LE 40B651 ili Sony Bravia KDL 40 W5500?
Da li Sony vredi vise 15.000,00 dinara

Kako kome. Po meni nikako, B651 je prilicno dobar tv.

Very topical question ...! Leaving the W4500 aside (last year's model) and based on hdtvtest.co.uk which recently reviewed both the B650 and the W5500, it would indeed seem that Samsung has the edge:
- looks likely that the B650 will suffer less from clouding than the W5500
- the B650 has slightly deeper blacks
- the B650 has a much, much better set of accepted video formats streamable over UPNP (especially the new standard for HD quality movies - .MKV - which is not supported by the W5500). Streaming is a really cool feature of these new generation TVs (much more exciting than all this internet stuff imo), and the Samsung seems miles ahead of the Sony
- input lag in game mode is now the same for both the Samsung and the Sony

The only items which in my mind still weight in favour of the Sony are the design of the TV (I hate this "touch of red" thing on the Samsung but that's a matter of personal taste I guess) and the fact that Sony screens tend to be more matte than the Samsungs (not clear if this is still the case with the 2009 versions...??).

Would be interested to hear other people's opinion on this, especially the difference in HD picture quality between the two sets.

White balance requires colour-sensitive instruments to set correctly, and will be different for every set. You also get better picture from both by calibration, although the Sony is a bit more accurate out of the box in the HDTV Test reviews (this may vary slightly sample to sample).

I think HDTV Test sum up the pros and cons quite well in the article you get following the link to the W5500 review from the home page. Here's my take:

1) If you want to play lots of files over a network or from USB, or use widgets, definitely go for the Samsung
2) If you are going to be watching a lot of video based material (i.e. normal TV) then the Samsung is also a better choice
3) If you want to make use of 100Hz then, despite the Samsung's customizability, the Sony is less likely to cause undesirable artefacting (I'll wait until seeing the B650 running BD with HDTV test's recommended 100Hz custom settings before making a judgement on that)
4) Both have slight colour issues; Samsung is undersaturated with good primaries, Sony is well saturated with slightly skewed green and red push. Side by side in a normal living room environment these differences may not be noticeable, or may notice differently with different content. If you want to use it, you do have a basic CMS on Samsung, which you don't on Sony.
5) Sony is said to have more shadow detail, this is a big plus for me if true
6) Sony is better at SD film content and upscaling of progressive input.

I'll report back again when I've had a chance to play with the two sets. I'll make sure we get them next to each other at work.

Cela tema http://www.avforums.com/forums/lcd-tv-should-i-buy/963853-sony-w4500-w5500-samsung-b650.html

http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40W5500/
http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40B650/

Moze pomoc - Samsung LE 40B651 ili Sony Bravia KDL 40 W5500?
Da li Sony vredi vise 15.000,00 dinara
Tamo gde to moze (Nemacka) lik je jednostavno narucio oba modela kod sebe kuci i postavio ih jedan pored drugog. Kaze da Samsung ima nesto ostriju sliku, ali da upravo zato ima izrazeni "soap-effect", kao da gledas materijal snimljen video kamerom.

Za Sony kaze da ima vidno bolju sliku sa SD izvora, ali i da njegov primerak ima vidljiv clouding koi nemu licno ne smeta, ali kaze da je vidljiv u tamnijim scenama filmova ili na meniju PS3 konzole.

Kod Samsunga mogu nezavisno da se podese judder i blur, kod Sonija ne. Samsung navodno ima nesto visi input lag, dok ga ovaj Sony nema, kazu pre svega zato sto koristi "stari" Bravia 2 engine.

Takodje uglavnom svi isticu da Sony ima izvanredan SD tjuner i naravno znatno bolji daljinac, kao i da je brzi kod saltovanja programa i uopste u menijima.

Eto, to su ti neke osnovne informacije, a kao i uvek sve se svodi na to da li se tebi vise svidja ovaj ili onaj model, odnosno koliko ti znaci razlika u ceni. Najbolje da i sam pogledas oba modela uzivo pa vidis koji ti vise odgovara.

Uzeo sam B651 u TM(dobio free BR player) i stvarno je lep, ima golimu konektora slika je za obične ljude extra a što se laga tiče nisam ništa primeti pri igranju L4D a za 100k ne verujem da ima bolji 40" LCD TV.

Tamo gde to moze (Nemacka) lik je jednostavno narucio oba modela kod sebe kuci i postavio ih jedan pored drugog. Kaze da Samsung ima nesto ostriju sliku, ali da upravo zato ima izrazeni "soap-effect", kao da gledas materijal snimljen video kamerom

Ovo apsolutno nije tačno, imam ovaj TV već dva meseca i nikada nisam primetio ovako nešto.

Preporuka za Samsung.

Da li je neko kod nas imao iskustva sa Philips 47PFL8404? Iskreno, imam Philips CRT serije 8 pa sam u pripremi za prelazak na LCD/Plazmu krenuo da gledam i LCDove Philipsa serije 8. Iznenadio sam se jer bar na papiru ima solidne karakteristike, a po stranim forumima ljudi su uglavnom zadovoljni.

Ne znam samo kakvo je stanje sa Philipsima kod nas, cini mi se da je izbor veoma mali. Pitanje je samo ko je ovlasceni uvoznik i da li bi sa njima mogla da se dogovori nabavka ovog modela? Da li neko zna ko uvozi Philips?

Na samungu ga nema, na soniju ga ima još manje :)

Nebitno, u suštini.

Samsung ima nesto ostriju sliku, ali da upravo zato ima izrazeni "soap-effect", kao da gledas materijal snimljen video kamerom.

Ljudi dajte ne pricajte napamet, proverite ono sto pisete, ovako bezveze sirite dezinformacije. Toliko vec pricamo o B651 da ima opciju da precizno namestite 100hz motion plus, da skroz moze da se eliminise video look kod filmova.

W5500 ovo nema i to je jedan velik minus, zbog cega bi se ja odlucio za kupovinu B651. Dakle da ponovimo:

Sony KDL-40W5500 vs. Samsung B650
Advantages of the Sony KDL-40W5500

* Cleaner 100Hz motion (less interpolation artefacts)
* Colours more well-saturated
* Shadow detail marginally more revealing
* Slightly sharper SD upscaling
* More competent 2:2 cadence detection for real-life material
* Slightly wider viewing angles

Advantages of the Samsung B650

* Less chance of clouding
* 100Hz motion can be applied to movies without making them look like video
* Superior SD video mode deinterlacing/ jaggies smoothening
* More accurate colour hues
* No red push
* USB video file playback supports more format (including MKV)
* “Internet@TV” is prettier and more practical than Sony’s Applicast

For all intensive purposes, black-level performance and input lag (with [Game Mode] engaged) are similar on both TV sets.
Conclusion

The Sony KDL-40W5500 and the Samsung B650 are the top two non-LED-backlit LCD TVs available on the market at the moment… you can’t go wrong with either, because both of them are capable of delivering top-notch picture quality. Your final choice should boil down to the importance you place on their respective pros and cons, brand preference, and of course your own budget.

Na samungu ga nema, na soniju ga ima još manje :)

Nebitno, u suštini.

O ne, veoma je bitno :)
Tacnije je obrnuto, slika na sonyju ce imati soap effect iliti video look kod gledanja filmova sa ukljucenom 100hz opcijom, a samsung nece imati uopste zbog gore pomenutog.

Dolazimo na prednost W5500 gde ce biti bolji u prikazivanju ostalog materijala sa 100hz, kao sto pise "Cleaner 100Hz motion (less interpolation artefacts)" , mada evo da pitamo renne-a da li je primetio uopste artifakte na B651 primer gledajuci sportski materijal?

Nisam uopšte. Ni na SD ni na HD sportskim kanalima nisam uočio ništa što je mom oku primetno. Možda i ima nešto ali da ja to ne vidim. Obično sedim na metar od ekrana, šta ću navika.
ko hoće može i da svrati da se uveri.

Samsung 40B530 ima na akciji za 68.999,00 din. Mislio sam da uzmem 40B651 ali 30.000 din razlike ne da nije malo vec je ogromno. Oba su Full HD, koristicu ga kao monitor i za HD filmove. Sta mislite da li vredi tih 30000 razlike?

Poslednja izmena:
Samsung B530 ima na akciji za 68.999,00 din. Mislio sam da uzmem B650 ali 30.000 din razlike ne da nije malo vec je ogromno. Oba su Full HD, koristicu ga za monitor i HD filmove. Sta mislite da li vredi tih 30000 razlike?

Ne volim da odgovaram na ovakva pitanja jer zavisi od osobe do osobe. Kazes ogromna je razlika onda vec vidim da naginjes ka samsungu B530. Neko ce se javiti i reci ce ne vredi, a ja licno mislim da vredi. Ako si u mogucnosti da priustis sebi B651 , to bi bila moja preporuka.

Da li ce ti B530 vrsiti posao kao monitor i za HD filmove - naravno da hoce. Na tebi je da odlucis da li hoces dobar lcd za 69k ili vrhunski lcd za 105k ili koliko je sad vec B651.

Poslednja izmena:
Pa razlika stvarno jeste ogromna skoro 50%. Gledacu sa 1,5m-2m TV. Mene najvise interesuje da li B530 ima neku skrivenu ili primetnu razliku u odnosu na B650. Da mogu da kazem sebi dao sam 50% vise zbog toga i toga. Inace pare nisu neki preterani problem, samo ne volim da dajem 50% vise za 10% bolje.

Poslednja izmena:
Da li postoje HD ready televizori koji imaju 100hz onaj refresh, jel 50Hz dovoljno?

TOSHIBA 32R3500PG

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09035993

Ovaj sam ja pazario pre ~ 15 dana. Imam utisak da je slika ista, i sa 100Hz i 50Hz, posto ima opciju da se ugasi (ACTIVE VISION M100).

EDIT: u TM kod nas je 434eur, dok je U TM CG ~735eur

EDIT no.2: auuuuuuuuuu sad je 900 eur u CG http://www.technomarket.me/product_detail.php?product_id=09035993

A ja ga platio 39.990,00 din u TM u Pancevu

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno