Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ne vredi, neshto ipak nije u redu. Skoro nishta nisam ni startovao a vec sam provalio da Safari i Garage Band pucaju, verovatno puca josh gomila drugih stvari. Nashao sam 2009-01 update koji je potreban za Safari 4, ali mi ne dozvoljava da ga instaliram bez objashnjenja. Moracu ipak sve ponovo da instaliram.

ja imam problem sa grafickom - sem sto secka malo, ne prikazuje mi cover flow u itunesu, i recimo apperature nece da se upali... kaze da graficka nije dobra.....

hilfe?

btw... nesto na macu non stop imam neki utisak nedovrsenosti. ocekivao sam da osetim neku robusnost, a meni zapravo sve deluje nekako nedovrseno. bas se oseca unix_do_it_yourself mentalitet.... cudno je nekako, ali dolazim do toga da je windows mnogo bolje elaboriran sam u okviru sebe...

evo primera - uninstall aplikacija - kaze - samo ih premestite u kantu... al zapravo kad se premeste u kantu ne uninstaliraju se sasvim, vec neki podatci ostaju.. neki user data... itd...

uglavnom, zbog takvih stvari mi windows zapravo deluje mnogo robusnije i stabilnije... mozda gresim?

dalje mnogo programa su self_made, ili deluju tako. cak i word ms-ov deluje nekako neozbiljno na macu... uopste mi se ne svidja ova verzija za mac... nekako mi se cini da je stvarno doosta slabije softverski podrzan od wina

guglao sam i nasao neku stranicu sa 100 essential programa za mac - i poskidao... i otuda i taj feeling... cini mi se da nije mnogo tesko probiti se na mac trzistu samim tim sto je konkurencija dosta slaba... pa tako i ponuda...

sta vi mislite?

Ne vredi, neshto ipak nije u redu. Skoro nishta nisam ni startovao a vec sam provalio da Safari i Garage Band pucaju, verovatno puca josh gomila drugih stvari. Nashao sam 2009-01 update koji je potreban za Safari 4, ali mi ne dozvoljava da ga instaliram bez objashnjenja. Moracu ipak sve ponovo da instaliram.
Ja sam ga jedared instalirao na 10.5.6, tako sto sam editovao neki fajl da bi safari mislio da je to u stvari 10.5.7. I posle instalacije Safari 4, samo sam vratio opet na 10.5.6

E sad ne secam se koji fajl je tacno u pitanju, morao bi da potrazis.

btw... nesto na macu non stop imam neki utisak nedovrsenosti. ocekivao sam da osetim neku robusnost, a meni zapravo sve deluje nekako nedovrseno. bas se oseca unix_do_it_yourself mentalitet.... cudno je nekako, ali dolazim do toga da je windows mnogo bolje elaboriran sam u okviru sebe...

evo primera - uninstall aplikacija - kaze - samo ih premestite u kantu... al zapravo kad se premeste u kantu ne uninstaliraju se sasvim, vec neki podatci ostaju.. neki user data... itd...

uglavnom, zbog takvih stvari mi windows zapravo deluje mnogo robusnije i stabilnije... mozda gresim?

dalje mnogo programa su self_made, ili deluju tako. cak i word ms-ov deluje nekako neozbiljno na macu... uopste mi se ne svidja ova verzija za mac... nekako mi se cini da je stvarno doosta slabije softverski podrzan od wina

guglao sam i nasao neku stranicu sa 100 essential programa za mac - i poskidao... i otuda i taj feeling... cini mi se da nije mnogo tesko probiti se na mac trzistu samim tim sto je konkurencija dosta slaba... pa tako i ponuda...

sta vi mislite?

Fora je u tome sto ti jednostavno ne treba 100 essential programa... al' dobro to je navika sa win-a. I ja sam tako nekoliko meseci onda celan istall i stavio samo ono sto zaista koristim.

Sve "pro" aplikacije rade vrhunski i nemaju dostojnog protivnika na win platformi. (osim recimo Maya-e koja ima i za win naravno :D)

To sto MS namerno nece da pravi uporedivu verziju ofisa za mac je neka druga prica...

P.S
Sto se unistall-a tice, taj user data samo sluzi da ako vratis neku od tih aplikacija imas sva setovanja i sl. kao i pre. Nista to ne opterecuje sistem kao sto je slucaj sa win reg. sistemom. Ako si picajzla koristi AppZap i gotovo.

I ja samo da se nadovežem na Lucasovu i MAD_MUzzYjevu poruku.

Za Mac radi dosta indie developera koji rade odlične stvari uzimajući u obzir da to rade sami ili sa nekim manjim timom. Uvek se lako probiti kad imaš dobar softver. Kod Windowsa je to teže, jer već u startu imaš daleko veću konkurenciju i stvara se veći šum, pa ljudi od drveća ne vide šumu.

Prisutnije ja na Macu i filozofija "daj da napravim jedan program da radi dobro jednu stvar". To je nekad smor, ali samo kad pomisliš kako bi bilo dobro da jedan program radi dve stvari, koje su eto tebi ili meni logične kao sinteza u jednom programu :)

I na Windowsu ostaju iza korisnika i registry ključevi, a često i User data. UPravo je to ono što po defaultu ostaje (dobro, bez registry dela) na Macu, kako ti MAD_MUzzY reče, u slučaju da ponovo instaliraš program. Takođe, kad uradiš i update programa, zameni mu se samo .app fajl, a tvoja podešavanja ostaju stara. Ako želiš sve da ukloniš, posle igranja sa nekim programom kog više nećeš koristiti, tu su ti spomenuti AppZapper (kog i sam koristim) ili freeware AppDelete.

Sve "pro" aplikacije rade vrhunski i nemaju dostojnog protivnika na win platformi. (osim recimo Maya-e koja ima i za win naravno :D)

koje to pro aplikacije ne postoje na win-u?
ja samo znam za 2 aplikacije koje nema na winu i to su final cut i aperture. /od toga final cut nisam probao pa da vidim sta tu ima, a aperture je....nista/
a vice versa ih ima tusta i tma...da ih nema :D. pa makar win je tu tata mata - nema sta nema
mac mi je u principu OK, ali neka superi`ornost u odnosu na win mislim da je prenaglasena, makar sa korisnicke strane - kao sto na kanonovoj kameri imas onaj cinematic mode koji po forumima odmah od tebe pravi cinematografa, tako i mec odmah od tebe pravi smekera i profesinalca u svim oblastima :d

Poslednja izmena:
^iLife i iWork u poređenju sa svim Windowsolikim softverom su 2xPRO.
Svi koji spominju Final Cut, su samo čuli za to, na žalost. Pored njega postoje i Motion, kao i Soundtrack bez koji je Final Cut nepotpun.

Ako se ne razumeš u nešto, ne moraš to da ismevaš, tako da su ti zeleni smajliji, nepotrebni.

smajliji nisu stavljeni zbog ismejavanja, vec zbog dobre volje.
sto se tice ilife koji je to bas pro, idvd ili iweb ili sta vec. verovatno se salis.
u final cut se ne razumem, ali u premiere se odlicno razumem i ne vidim sta bi to jos mogao da mi ponudi final cut da od mene naparavi boljeg montazera, rezisera ili snimatelja...no ajde..

u foto programe se isto razumem i ne vidim ni jedan neki mac prozivod koji ce mi poboljsati uspestnost u poslu...

ali znam 100001 i jednog apple zaljubljenika koji sve to bolje rade na macu - i to tvrde bez ijednog argumenta
mislim da ni jedan operativni sistem ne treba mistifikovati i od njega praviti nesto sto nije - mac je fino okruzenje i ima svoje prednosti i mane, bas kao i win.

no OK, i give up - mac je zakon i svi programi su bolji. - a i sada gledam, ima cod2 za mac. jos ako i moj key radi na macu - ima odmah sve da ih prasim i bolje igram na serveru

peace - uostalom srecan sam sto sada imam i mac-a. pa mogu i to sve da proverim

i ps. izvinjavam se na ovom celom OTu - ipak ovaj tred treba da sluzi da ljudi instaliraju mac na svojim mashinama pa da sami procene

Poslednja izmena:
koje to pro aplikacije ne postoje na win-u?
ja samo znam za 2 aplikacije koje nema na winu i to su final cut i aperture. /od toga final cut nisam probao pa da vidim sta tu ima, a aperture je....nista/
a vice versa ih ima tusta i tma...da ih nema :D. pa makar win je tu tata mata - nema sta nema
mac mi je u principu OK, ali neka superi`ornost u odnosu na win mislim da je prenaglasena, makar sa korisnicke strane - kao sto na kanonovoj kameri imas onaj cinematic mode koji po forumima odmah od tebe pravi cinematografa, tako i mec odmah od tebe pravi smekera i profesinalca u svim oblastima :d

Uporedi samo Logic i Cubase i bice ti sve jasno ... (pogotovo uporedi cene tih proizvoda)

Ne pada mi napamet da se raspravljam na ovu temu vise ikad. Radim na oba sistema (ponavljam radim), na win-u sam bukvalno odrastao i vec 2 godine ga nisam ni jednom pokrenuo. Jedino MS sto koristim su xbox i messiger. I to veze nema sa "elitizmom" "duvanjem" "merenjem cune" itd.
Da li treba da napomenem da sve to radim na 2 godine starom mac book white plastikaneru (prvi intel, znaci CoreDuo (Da, BEZ 2)) sa 2 giga rama. Kraj diskusije...

Ti pretpostavljam koristiš onda Light Room? Ja koristim Aperture i već nekoliko godina sam savršeno zadovoljan njime. Za njega sam se odlučio jer ga razvija Apple i razvija ga samo za Mac, što mi je jači adut kad se radi o kvalitetu softvera. Adobe se sa multiprocessoringom kilavi evo već treća godina, a Aperture melje na svih 8 jezgara kod mene. Ne koristim ga zato što će neko misliti da sam profi :rolleyes:

Naravno da oba sistema imaju mana i nelogičnosti, ali su isto tako savršeni dugogodišnjim korisnicima koji znaju da ih prilagode. E tu dolazimo do onog momenta kad sam ja na Win pukao, jer po svakoj reinstalaciji izgubim još pola dana da instaliram potrebne drajvere, istweakujem sistem, a on reinstalaciji programa da ni ne govorim. OS X ne tweakujem toliko jer mi uglavnom odgovara to kakav je. Na sve to ne moram da kloniram particije za brzi restore kad pukne sistem, već samo uradim Archive and Install, cca 20 min, dok mi za sličnu operaciju na Win treba ceo dan i nezamislivo mnogo živaca.
Pre neku veče sam klijentu koji je kupovao iMac instalirao i Win XP SP3 na iMac i svež sistem mi je zabo samo tako.

Evo, odgovorno tvdim, kao korisnik i jednog i drugog sistema da se Windows ponaša kao retardirano dete (uz dužno izvinjenje onima koji zaista imaju takvo dete), koje non-stop traži pažnju. OS X je znatno samostalniji po tom pitanju. Eto, neka to bude jedina razlika, meni vredi :)

Ima i CoD4 za Maca ;) A i sve druge igre kao Cider portovi.

poredim foto programe - i nov sam na meku, no ne vidim ni jednu prednost, samo mane. ni viewer za brz i lak pregled slike ne postoji. i sta sad - ne valja mek po filozofiji ljudi koji su navikli na rad sa mekom, u njemu se sve i zavrsava.
drago mi je da ne spadam u tu kategoriju i zelim da uzimam najbolje od svakog OSa. ranije nisam mogao, sada da. prem da za ono sto meni treba a to je video i photo, mek mi sluzi samo da predahnem. prednost - ni jedna. to je naravno moj workflow, eto nekima prija final cut pro i iview i zadovoljni su.

@ voyager - lol, cod4 moze. ne znam, sve se svodi na licna iskustva. ja sam prezadovoljan sa winom i programima koje koristim. ova prica nema kraja, svakako da je neko zadovoljan sa ovim ili onim sistemom. programi koji ti rade posao su dobri na oba sistema na kraju krajeva i sve je samo na kreativnosti osobe koja ih koristi. meni je win xp ultra stabilan i imam klone koji vratim za 10min sa sve desktopom i mailovima i sveim ostalim setovanjima, kao da nije ni proso, a prsne posto ima 200000000 programa i kod neke narodske verzije malo i zagalavi.

Poslednja izmena:
ne salim se :D
i ovo je dokaz koliko je sve stvar navike, ja sam navikao na acdsee i meni treba brz skok na 100% velicinu fotografije, sakom pomerim na mesto na kom proverim ostrinu, klik, iz thumbsa u PS i dalje opet isto. to na meku nisam nasao (sto ne znaci da nema). a kada imam po najmanje 30 fotki pa do 13330, to mi dosta znaci.
nema ni veze, opet kazem drago mi je da sada imam i mek. i svakako da posle 10 godina rada na winu, meni makar je tesko da sada sve prebacim na mek i imam istu brzinu rada.
10 godina, lazem...auu al sam mator ima i 15ak. a i tada sam radio na hackintoshu i to pravom, mek je licencirao neku firmu koja je uzimala samo operativni sistem koji je u to vreme stvarno bio eonima od 486, ako se ne vrama...secam se dekatlona igrice, a na tom meku sam picio photoshop sa nekim krs filmskim skenerom kom je trebalo 45min za jedan kvadrat :D

Poslednja izmena:
A čekaj, koliko dugo ti radiš ima-li-koga-tu na Macu? :)
Zašto imam osećaj da nema ni 2 nedelje :D

Tehničko pitanje. Koliko često praviš klon particije? Ja sam to na Windowsu radio ne češće od jednom u 6 meseci, ako i toliko, jer da radim češće mi je bio smor, a da na toliki vremenski period je to potpuno besmisleno iz ugla ažuriranosti sistema. Eto sam kažeš, sabotira ti program OS. Gde to sme da se desi.

Ne možeš očekivati da u potpunosti promeniš sistem i da ne vidiš mane, koje realno nisu mane, nego najčešće stvar navike koja projektuje tvoja očekivanja u nekom drugačijem pravcu.

vara te osecaj, ima nedelju dana :D

klon particije sam napravio pre jedno godinicu dana sa svim programima koji mi trebaju i jos jedno 30 koji mi ne trebaju (ima oko 20gb). pa, ne znam koliko cesto vracam (ne cesce od pola godine i ne bi da nista ne diram), ali znam da nije win kriv vec samo ja i moje muljanje po njemu kao i besomoucne instalcije sumnjivih programa/igrica sa sumnjivih sajtova

radio sam na g4, ne bas frekfentno kao tada na win98, ali cesto i cim smo poceli ja i drugar da instaliramo narodne programe i u kolicini koja je za xp i nebitna, masina je pucala. e sada, naravno ni to nista ne znaci...jer to davno bejase. no ipak treba imati u vidu da ko ima win xP ima hrpe programa, dok je na meku to manje vise isposnicki, obzirom na win. garantujem da na svez XP ubacis samo programe koji su ti potrebni, kao i poneku igricu bez cudnih lekova, vec `orig` - da ce i win da ti traje. i ima da se na njemu izuzivas. pa ustalom na poslu imamo XP i sve u full originalu i taj win nije menjan od kada sam ja u firmi a tome je jedno 4 godine, a radio je i pre mene.

Poslednja izmena:
Pa dobro, nisam promašio, ima nedelja dana, ali nema dve :p

Normalno je, proći će vremenom. Ono na šta sam aludirao je da ja pravljenjem klona particije, 6 meseci kasnije nemam ništa novo što se desilo za to vreme. Uključuje muziku, bookmarke, mailove, fotke.. Šta već ljudi drže na na sistemskoj. Kod Maca imam Time Machine, a imam i sposobnost sistema da se reinstalira, a da ne dira korisnički nalog.

Varaš se, nije broj programa za Mac tako oskudan. Naravno, manje ih je nego za Win, normalno, ali verujem da je broj programa po broju korisnika veći na Macu, nego na Win (ovo je nebitna statistika doduše). Takođe, znam, koristio sam sva tri sistema, za Mac i Linux imam osećaj da postoji znatno manje bespotrebnih programa koji rade istu stvar, samo imaju različite ikonice. I da ima znatno više dobrih freeware rešenja :) Na Win je sve to previše iskomercijalizovano. A i kvantitet ne znači kvalitet. Jedno od svetlih tačaka na Winu je recimo FastStone Viewer :) A savršen primer usranog koncepta je Winamp, koji samo što još nema text editor u sebi.

Eto rekoh ti da mi se zabola čista instalacija XP-a SP3 :D U firmi sam imao 3 XP SP2 mašine, korišćene za office poslove, i naravno da će one da rade dobro. Ali dobro radi i moj mobilni digitron, ako radim samo sabiranje. Većini ljudi je dovoljno to. Ali ja prvi ne želim sistem koji će biti stabilan samo ako se ponašam kao 60-godišnji korisnik koji se boji računara :)

Daj vremena sistemu, jer za tih nedelju-dve dana ne možeš doneti objektivan sud o prednostima novog sistema.

Xee koji sam ti spomenuo na drugoj temi, sa / vodi na 100% zoom na onom delu fotke gde je bila šaka pokazivača :)
Cmd+Q (ili 2x Esc) gase FS preview i eto te opet u Finderu odakle prevlači fotke gde hoćeš.
A u donjem desnoom uglu Finerovog prozora imaš mali slajder kojim možeš kontrolisati veličinu thumbova, bez potrebe da otvaraš View Options (Cmd+J) i da tamo podešavaš veličinu thumbova. Naravno, na Cmd+J moraš imati uključeno Show Icon Preview, što verujem da ti već jeste uključeno, jer spominješ thumbove :)

instalirao sam xee i u principu to je to, no da zanovetam :) samo mi jos fali dupli klik vracanje na thumbs, gde mi je ta slika koju sam izabrao u highlightu da znam da nju prevucem u PS, da ne moram da je citam naziv. no nema to ni veze.
u principu sam zadovoljan da smo svi u mogucnosti da imamo mek i vidimo koje nam okruzenje vise prija. ja nigde nisam `vredjao` meka, vec samo branio starog druga win-a.:D
verovatno da je tu mek dosta napredniji od wina u smisli lakog cuvanja user naloga i preferenci, ako se ne varam. ako nekom treba desktop da bude na d partici evo jednog malog reg - kija,. stavlja ga po d/user/desktop
sistem mi se dopada i drago mi je da ga imam pored win-a.

nego, da predjemo na praktiku; koji je najlaksi nacin da napravim clone ovog sistema i vratim ga nazad, ali da mi particija bude butabilna.
da li preko carbon copy-ja sto rece driver, jel on koliko vidim ne klonira preko image fazona vec `bukvalno`, ali kako onda da vratim to nazad u slucaju da ne mogu da potignem OS ili preko image-a iz disk utility pa pregazim preko ******og os i onda je valjda butabilan ili bese nije?

edit: a fajl cu okaciti kad pronadjem program za zip :) i veceram

Poslednja izmena:
Fora je u tome sto ti jednostavno ne treba 100 essential programa... al' dobro to je navika sa win-a. I ja sam tako nekoliko meseci onda celan istall i stavio samo ono sto zaista koristim.

ma ja nisam uopste u fazonu da koristim 100 gluposti... iako to jeste manija na winu, to nikad nisam radio.... smara me jako. odnosno meni nikad nisu bili essential. imam ukupno ... 10tak u sta spada i PS, IL, ACDSEE

^iLife i iWork u poređenju sa svim Windowsolikim softverom su 2xPRO.
Svi koji spominju Final Cut, su samo čuli za to, na žalost. Pored njega postoje i Motion, kao i Soundtrack bez koji je Final Cut nepotpun.

Ako se ne razumeš u nešto, ne moraš to da ismevaš, tako da su ti zeleni smajliji, nepotrebni.

zezas me? ms office? daj bre onaj mek iwork je bash los paket. a ilife ima stvarno dobre programe, super mi je iphoto i fora sa klasifikacijom slika itd... MADA acdsee je i dalje eonima ispred po mogucnostima. ne znam kakav je apperature (ne radi mi :(), ja se inace bavim pro fotografijom, pa me je bas zanimalo da vidim kako izgleda.
nemoj pogresno da me razumes, nemam nista protiv da je mac bolji, zapravo bas bih voleo da jeste, jer mi lezi njegov dizajn, a i BASH mi se svidja sto je tako elitisticki :) takav sam sta cu :)
.... al budi objektivan. STO NISI.

inace bash mi je smor takodje sto google ne pravi hrom za mac. posto je bash superioran browser...:)

OS X je znatno samostalniji po tom pitanju. Eto, neka to bude jedina razlika, meni vredi

slazem se oko ovoga sasvim.

inace, mac mi deluje fluentnije, i definitivno je super fora sa exposeom i spacesima. to mi bash lezi. toolbar macov, je u principu isti u win7 (ako ste probali) tako da vise i nije neka prednost. cak je u win7 (Za sada mi se cini) bolje resen. no mozda se naviknem, pa mi se vise dopadne mekov...
\

UF E BITNO U VEZI OVOGA STO SAM POCEO DA KUCAM.... u principu nemam misljenje, i vidim da sam poceo da tonem u neko hejtovanje sto mi nije cilj bio. u principu me zanimaju vasa misljenja... dakle iskljucujem se sa komentarima, posto ima stvarno mnogo stvari koje su mi super na meku, a drugo tu sam par dana vec, dakle glupo je da pricam bilo sta!

pozd, i ne morate stajati sa komentarima (jeste off, a mozda i nije?) zanima me bas sta imate da kazete

(i nhf, nemojte previse licno uzimati ovu pricu, samo je to os na jednom uredjaju koj se zove pc (i mek je pc :p ))

A savršen primer usranog koncepta je Winamp, koji samo što još nema text editor u sebi.

khm cini mi se nesto da itunes ima daleko vise opcija :p tipa formatira uredjaje, instalira programe, managuje muziku filmove.... :) salim se itunes je razlog zasto sam ovde :)

Brzi viewer za mac? :D Salis se, jel' da? :)
CoverFlow i finderu? Ili selektujes sliku i kliknes space na tastaturi?

uf sto je ovo dobar feature!! odusevljava me :D
e al jel ima fora da sam ide redom po folderu. posto ako menjam sa strelicama udari mi u poslednju ikonicu u prozoru i stane tu... kako da ide do kraja foldera sam?? :wave:

i da, u fulskrinu nece da mi ide dalje, tj otvara samo jednu fotku (ok provalio sam da mogu da selektujem sve slike pa da tako ide... a jel moze fluentnije?)

Poslednja izmena:
@ voyager - ja nemam taj klizac, ajd reci kako da ga metnem. i josh nesto - nisam te razumeo sta je xee? onaj preview na space? jel moze on 100% zoom (fino bi bilo :))

Poslednja izmena:
odlucio sam da postujem ovo kao zaseban post - mislim da je citljivije, koga nervira nek glasa da se spoje.

@evo_ja_sam_tu imas compress u file meniju. mac ima native zip podrsku...

odlucio sam da postujem ovo kao zaseban post - mislim da je citljivije, koga nervira nek glasa da se spoje.

@evo_ja_sam_tu imas compress u file meniju. mac ima native zip podrsku...

:D

lepo, evo ga preko yemuzipa

Prilozi

• Path for DeskTop and Favorites - Local.zip
    579 bajta · Pregleda: 31
inace josh jedno pitanje... (ovo postaje mac tips and tricks tema, ali trenutno takva ne postoji, a ja ne bi da budem partibrejker i otvaram novu... ok mi se uklapa ovde)

daklem - kako da napravim da mi odredjena kombinacija tastera otvara neki prog. kao u winu shortcuts.... nemojte mi reci da nema??? *guglao_i_guglao

EDIT - QUICKSILVER

Poslednja izmena:
Ti imaš nekog Leoparda. Na Snow Leopardu su ispravljene mnoge stvari, imeđu ostalog je stavljen i taj klizač, a i fajl sa kojim si nešto radio ostaje selektovan. I full screen je u Snow Leopardu na Alt + Space :) Leo ga nema.

Ne mora Quicksilver, možeš već u samom Prefereces > Keyboard > Keyboard Shortcuts da definišeš šta ti treba za koji program. Čak i detaljnije od samog QS-a. QS sam dugo koristio, ponajviše za app lauch, ali onda vidim da mi je to overkill. Umesto njega sam uzeo da koristim sistemski Spotlight (Cmd+Space), a kao clipboard history imam iClip, kupljen u nekom paketu softvera.

Za kloniranje diska koristi Time Machine i posveti jedan externi disk tome (ili particiju) i to ti je to. Nemaš potrebe da budžiš ništa, jer se radi o tvojoj kućnoj mašini. Image bi pravio samo ako bi planirao da ga seješ po drugim mašinama, za šta nemaš potrebe (jer i da promeniš mašinu, moći ćeš povući sve iz TM bekapa).

Chrome za Mac http://www.google.com/chrome/intl/en/eula_dev.html?dl=mac

iWork je odličan paket. Ceo diplomski sam na njemu odradio i za ono što je potrebno ogromnoj većini ljudi koja po inerciji pali MS Office i iWork i NeoOffice i OpenOffice i AquaOffice i šta sve ne, će odlično poslužiti :) MS Office je overkill.

ACDSee je postao ono što nije trebao i na Macu im ta filozofija nikad neće proći...pogotovo sa onim price tagom :D iPhoto nije isto što i ACDSee. Kao kada bi laik rekao da je Il dobar, ali da je PS bolji :)

Lucas, dobro si primetio to za iTunes, s bitnom razlikom, iTunes je od starta bio program koji je bio zadužen za upravljanje muzičkom bibliotekom i sadržajem na iPodu :) Kako je iPod rastao, tako je rastao i iTunes. Winam je bio samo program za puštanje muzike. Evoluirao je u nešto što većina ne koristi u potpunosti. Ma ni delom. On je većini i dalje samo program kojim se pušta (netagovana) muzika.

Isti scenario je bio i sa ACDSeejem. Viewer, pa kataloger (tad sam ga prestao koristiti), pa editor, pa kuća sa bazenom i baštom...

Xee je viewer za Mac. Googlaj.

e al jel ima fora da sam ide redom po folderu. posto ako menjam sa strelicama udari mi u poslednju ikonicu u prozoru i stane tu... kako da ide do kraja foldera sam?? :wave:

i da, u fulskrinu nece da mi ide dalje, tj otvara samo jednu fotku (ok provalio sam da mogu da selektujem sve slike pa da tako ide... a jel moze fluentnije?)

Promeni prikaz fajlova u Finderu sa thumbs na row/list, pa onda opali od prve na dole :)
A fullscreen QuickLook je samo u Snow Leopardu.

za app lunch mi i treba... volim da radim to preko keyboarda.... (steta sto nisu integrisali)

hehe super za hrom! :)

u vezi acdseeja - 2.5 pro verzija je odlicna. zapravo super im radi library, i vrlo je koristan za raznorazne manipulacije slikama. on za razliku obicnog acdseeja nema sve one iritirajuce gluposti tipa lansiranje raketa u iraku,i sah :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno