Šta je novo?

i5 750 vs Q9550

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Shta mislite o ovome?
Jel testirao/probao neko da direktno uporedi ova dva procesora na istom taktu recimo na 4ghz, pod pretpostavkom da isto koshtaju platforme (mb,cpu i mem)?
Shta mislite da je brze/bolje (u svim aplikavijama), ali ne gledajuci to da je s1156 future platforma, a s775 u izumiranju?

u principu i5 jeste bolji od tog modela ali ne toliko da je to isplativo u ovom trenutku.... Moje misljenje za prelazak na i5/7 platformu sa HiEnd c2d, c2q ce biti kada intel krene sa 32nm proizvodnim procesom (manje trosi, manje se greje, bolje se kloka).... sada su razlike neprimetne u realnom radu.....

Core i5 750 je svakako brzi od bilo kog 775 procesora, evo pogledaj i5 750 odnosi pobedu bez obzira na nizi radni takt, u gotovo svim testovima u odnosu na Core 2 Quad 9650.
Preuzeto sa AnandTech-a:

Prilozi

• 19893.png
    19893.png
    44 KB · Pregleda: 420
  • 19894.png
    19894.png
    44.8 KB · Pregleda: 310
  • 19895.png
    19895.png
    45.7 KB · Pregleda: 313
  • 19898.png
    19898.png
    43.7 KB · Pregleda: 304
  • 19910.png
    19910.png
    44.4 KB · Pregleda: 346
Brži je i u renderu (nekih 10-15%) i u igrama (u igrama ne toliko drastično, tj. može se reći da je razlika zanemarljiva)...

Poslednja izmena:
znachi, onaj ko vec ima q9550, nema potrebe da prelazi na i5?

sve zavisi od igre do igre u nekim naslovima kao GTA4, arma 2, resident evil 5, itd razlike su drasticne u korist i5

Razlike u performansama su zanemarljive u odnosu na Q9650 a Bogme, i Phenom II 965 se odlicno drzi. Ha...

shto bih ga razapeli? :) nego nisam njega uvrstio u poredjenje jer sam imao u vidu neki OC za svaki dan 4+ghz, a fenomi neshto teshko idu preko 3.8ghz na vazduhu. a na 3.9 im je kao q9550 na 4250 :) i onda tu tek gubi bitku.

iskreno, meni nije jasna ta kuknjava i dileme??
pa i ja sam kupio q9550 u decembru 2008. godine i ne pada mi na pamet da ga menjam posle 9 meseci, samo zato sto se pojavilo nesto novo a brze je pisljivih 10%...

kladim se da i to sto imate ne koristite ni 50% vremena punom snagom, ali je fora imati najbolji komp na forumu/komsiluku, ili to kupujete kao statusni simbol, da se vidi ko ima love....

nije mi jasno, odakle uopste ta dilema?

shto bih ga razapeli? :) nego nisam njega uvrstio u poredjenje jer sam imao u vidu neki OC za svaki dan 4+ghz, a fenomi neshto teshko idu preko 3.8ghz na vazduhu. a na 3.9 im je kao q9550 na 4250 :) i onda tu tek gubi bitku.

Ma mislio sam u nekom drugom kontekstu... ;)

Ovi i5 750 su bas, bas dobri i ko sad planira NOVU masinicu, slobodno neka zaboravi Q9550.
U Germany je vec solidno jeftiniji u odnosu na Q9550 tako da dileme uopste nema.
Kosta kao X4 955BE i 20Eura jeftiniji od X4 965BE i Q9550 koji kostaju isto.

off: Zasto ja od prije dan-dva ne dobijam na mail obavestenje o novim porukama u nekoj temi? :trust:

Poslednja izmena:
iskreno, meni nije jasna ta kuknjava i dileme??
pa i ja sam kupio q9550 u decembru 2008. godine i ne pada mi na pamet da ga menjam posle 9 meseci, samo zato sto se pojavilo nesto novo a brze je pisljivih 10%...

kladim se da i to sto imate ne koristite ni 50% vremena punom snagom, ali je fora imati najbolji komp na forumu/komsiluku, ili to kupujete kao statusni simbol, da se vidi ko ima love....

nije mi jasno, odakle uopste ta dilema?

ko po tebi ovde kuka i u dilemi je? ja sam samo pitao shta je brze trenutno na istom kloku i to je sve, ne planiram da kupim ni jedan ni drugi, vec vozim i7 :p

a za ovo drugo nemam komentar...

Ali oni koji planiraju kupovinu novog kompa a u igri je cpu 150-200e nema bolje kupovine od i5 u ovom trenutku, niti neki od starijih serija intela mogu da mu pariraju niti ovi PII, ni sa cenom cele platfome ni sa performansama i povrh svega OC potencijal sabija, tako da AMD moze polako da pakuje tezgu i do godine da ceka priliku ak im Intel bude dozvoli da ugrabe 1-2meseca na galamu da prodaju nesto, kao recimo u zadnjuh par meseci ;)

A kakav je odnos potrosnje i zagrevanja izmedju ova dva procesora?

Ili jos bolje... i5 750 vs Q9550 vs PII X4 965BE

OC potencijal nije nista posebno. U proseku je losiji nego sa q9550 e0. Takodje, u zavisnosti od aplikacije, ubrzanje je 'mizerno' odnosno nista vredno zamaranja. Druga je stvar to sto je nova platforma pa kupovina 775 nema smisla osim ako se moze naci dosta jeftinije.

Upravo to. Ja sam pre mesec dana krenuo da razmisljam o novoj konfi, trebao je i prilicno manji budzet da bude i na kraju kontam, necu da kupujem stvari na zalasku i tacka. Sacekao sam, prvi dan kupio i5 kad se pojavio i cao. A i7 sam mogao ranije da uzmem ali to mi vec nije potrebno. S ovom masinom cu biti miran duze vreme, to je bila poenta.
A sto se ove teme tice, sve ste rekli... Ko ima 9550 nema smisla da prelazi na i5 osim ako ga bas ne zuljaju pare.
Savet: Uvek kupiti nesto dobro i preskociti minimum jednu sledecu generaciju. Sve ostalo je lozenje i bacanje para.

OC potencijal nije nista posebno. U proseku je losiji nego sa q9550 e0. Takodje, u zavisnosti od aplikacije, ubrzanje je 'mizerno' odnosno nista vredno zamaranja. Druga je stvar to sto je nova platforma pa kupovina 775 nema smisla osim ako se moze naci dosta jeftinije.

slazem se sa ovim. primetio sam da teshko i5 prelazi 4ghz, dok q9550 mnogo lakshe podnosi tj oc potencijal je oko 150-200mhz+ na strani q9550, na dobroj plochi naravno.

^
Razlika jeste mala u performansam ali je ipak na strani i5, sto je sasvim dovoljno ako imamo u vidu cenu koja je manja ili bi trebalo da bude manja. OC potencijal je nesto sto ce se tek izjednaciti sa Q9550 a naravno bolji od PII.
Prva stvar je sto je ovo nova platforma posto je to AMD taboru bio jedini argument kada se govorilo o Q9xxx vs PII, kao navodno 775 soket kupis i shranio si samogo sebe, koja smejurija, kao da ces nesto u PII ploce moci da ubodes nesto drugo a PII je kao revolucija na polju arhitekture, ali sutra malo :p Sada vise nam sta da kazu, tako da se tezga pakuje i nazad u laboratoriju da smile nesto novo ;) ovo zadnje im nije bilo lose (PII) ali morace bolje, ako misle da traje duze od 5mun slave:D

Poslednja izmena:
[digresija]
koliko ja kapiram ovo je 3 intel socket (za sad) protiv 1(2 ako se racuna i am3) amd-ova... ;)
[/digresija]

Što se soketa tiče, ostaće samo 1, a to je 1156, jer će 775 nestati (kao da nema još uvek da se kupi AM2?).

A što se tiče AMD kuhinje, neka naprave jedan socket, na kojem neću čupati procesor iz zaključanog socketa ukoliko je loša pasta zapekla.

@StevaMan
Nama kupcima ova njihova politika sa soketima ne odgovara, ali pojavom i5 procesora to je postalo nebitno.
Mislim da su hteli jasno da odvoje high end segment od srednje i nize kategorije a moja ocena je da su u tome uspeli. Onaj ko kupi i5 platformu ima full performanse i7 platforme u svim segmetima koriscenja racunara osim u aplikacijam gde je HT upotrebljiv a slozices se da je ta mogucnost ipak potrebana jako malom broju naprednih korisnika, cak i oni imaju mogucnost da sa i7 920 zavrse posao kako valja, ako su vicni klokovanju nista im vise od i7 920 i netreba, mada je u slucaju i7 daleko bitnije sto ce upravo oni kojima znaci multi tasking kasnije lagano preci na sestojezgarne procesore. Tu je i poloviceno resenje za LGA 1156 soket sa mogucnoscu ukljucivanja HT kod pojedinih modela i7 860-870 kojem fali triple channels. Za sad sasvim dovoljno kvalitetnih varijacija na temu Nehalem arhitekture koja nam je donela sve sto je Conroe jezgro cinilo tako superiornim u odnosu na konkurenciju uz uspesnu implementaciju memoriskog kontrolera i povrtak na Hyper-threading ali ovaj put u punom sjaju.

Sve u svemu 775 je jako dugo prisutan na trzistu i svi cipsetovi su radili savrseno, AMD time ne moze da se pohvali. Nova arhitektura je donela dva nova soketa, naveo sam svoje misljenje iz kog razloga, dok AMD nema sta da menja, PII nije nista novo vec po ko zna koji put prepakovana arhitektura koja vec jako dugo postoji na trzistu, do duse ovo zadnje prepakivanje im je bilo jako uspesno. Mislim da vise namaju gde sa tim i da konacno treba da izbace nesto sveze i dugacije a cisto sumnjam da ce kada se to bude desili trenutni soketi koji postoje biti podrzani.

Sve u zivotu ima cenu iz mnogo razloga Intel je manje ili vise skuplji i iz isto toliko mnogo razloga AMD je jeftiniji i cenovnom politikom pre svega pokusava da parira Intelu, tako je za sada. Jedina stvar koje se nikako ne menja je udeo na trzistu, koliko god da je odredjena generacija Intel procesora bila losa uvek su bolje poslovali nego AMD, neko je rekao "Intel je Intel" ocigledno sa razlogom.

Jedina stvar koje se nikako ne menja je udeo na trzistu, koliko god da je odredjena generacija Intel procesora bila losa uvek su bolje poslovali nego AMD, neko je rekao "Intel je Intel" ocigledno sa razlogom.

:)
kapiram da i dalje svesno remetim temu u kojoj odgovaram po drugi put i necu se ljutiti ako me neko od moderatora za to opomene :p

repliku na tvoje tvrdnje vec je dao milanbb :)

a sto se trzisnog udela tice, pre nekih mesec dana sam video podatak da je amd u jednom momentu drzao 45% trzista procesora (naravno pre pojave c2d) !!!
ti sad slobodno mene mozes da smatras za :bottle:ali kad budem nasao vremena postovacu taj podatak na forumu, ili tebi na pm...nadam se da imam pravo na to ;)

^znam ja to, zato sam i rekao uvek je bolje poslovao od AMD-a, koliko bolje nisam naveo bas iz tog razloga, nekad dosta bolje a nekad kao neposredno pre pojavljivanja conroe jezga malo bolje, to su cinjenice i nemaju nikave veze sa nekom pristrsnoscu. Ja sam samo realan koliko go to mogu da budem i ako deluje da sam naklonjen Intelu, da sam rekao nesto nerealno ti ili neko drugi bi ste me demantovali ili izneli svoje misljenje ja svoje i tako u krug:p

Moderatori nemaju razloga da se bune, vodi se zdrava diskusija na temu i malo oko tem;)

I5 750 je trebo da bude jeftiniji od Q9550 ali kod nas je ista cena sto nije slucaj u svetu.
Prelazak sa Q9550 na i5 750 nikako ne isplati niti ce pogotovu ako jos memoriju treba menjati.

Kad se I5 pojavio, bio je jeftiniji (~150E vs ~180E), ali je taj prvi kontingent brzo rasprodat

Videli da mogu da naplate vise pa digli cenu.

Mene interesuje, zbog nemogucnosti prelaska na Ixxx platformu, da li bi realno dobio nesto da moj [email protected] zamenim za Q9550@xxGhz ?

Nazad
Vrh Dno