Šta je novo?

PES 2010

Ne znam ja evo gledao Chelsea - Tottenham nijedno *tup* nisam čuo :)

E sad, na stadionima klubova poput Catanie moguće je da se čuje *tup* ali i tu sumnjam da se čuje prilikom svakog kontakta lopte i noge kao što se čuje u PESu.

Nego, kažeš, počinje da te nervira? Ma nemoguće, zvuk je savršen :d

Poslednja izmena:
ma dobri su zvukci, samo u nekim trenutcima deluje smesno. aj sutnem neku loptu sa 10ak, ili 20 metara i spicim stativu/precku pa se cuje kako zveci, i stvarno to super deluje.

medjutim, nalazim se na gol liniji, par mojih, par njihovih i sad tu guzva ne vidi se nista sta se desava, samo klikcem kocku i tu lopta nekoliko puta pogodi stativu.. medjutim to nisu jaki udarci nego oni bangavi (inzagijevi:)) ali stativa se cuje isto kao one bombe kad je pogode. jos kad se to zaredja nekoliko puta u par sekundi, stvarno deluje smesno :)

Ne znam ja evo gledao Chelsea - Tottenham nijedno *tup* nisam čuo :)

E sad, na stadionima klubova poput Catanie moguće je da se čuje *tup* ali i tu sumnjam da se čuje prilikom svakog kontakta lopte i noge kao što se čuje u PESu.

Nego, kažeš, počinje da te nervira? Ma nemoguće, zvuk je savršen :d

Ma ne cuje se to, gluposti. Oni samo malo dotaknu loptu kad je vode, ne opucavaju je svasta. A pogotovo svaki kontakt kao ovde :wall:

mislim da je fifa fanaticima i placenicima ponestalo ideja da pljuju po pes-u nego se sad vataju za *TUP* pri sutu lopte. o boze..

bozeee5.gif

inace posmatrao sam kretanje u 360 stepeni i stvarno imaju dosta vise pravaca kretanja u odnosu na prethodnih 4 (tj 8 smerova).

i jedna stvar koja me zapanjila i iznervirala: jbni prijem lopte. igram sa barsom i loptu primaju kao da igram sa mojim partizanom. najlaganiji pas se odbija ko od drveta. a moglo je lepo da se vidi pre nekoliko dana protiv intera kako stvarno primaju loptu, svaka se lepi za nogu :trust: ***, onaj zapali loptu iz sve snage, pogodi mesija slucajno, i umesto mesi onakav mali da padne od udarca, on je primiri i nastavi akciju (jos je komentator rekao: eto, kakvu god loptu mesiju da posaljete on ce da je prihvati). a u igri..

Pa krivo im što je PES odvalio FIFU :d

Nije mi krivo nimalo, naprotiv željan sam dobro PESa odavno i ovaj ima sve potrebne elemente da u finalnoj verziji bude takav. Ako me KONAMI ne razočara i odradi sve u ovom smeru u kom su krenuli verovatno će ovo biti prva godina da igram paralelno dve igre ;)

Samo mi je simpatično kako se i najsitniji detalj opravdava umesto da se kaže, jeste, to je loše :)

Poslednja izmena:
e da, sto se tice cuvenog *TUP*.. :)

naravno da zvuk ne snima ona kamera na vrhu koja snima samu utakmicu. zvuk sa stadiona se prenosi drugacije. kad ima puno navijaca, kad je jako navijanje, tad se navijaci prenose. ali ako je neka glupa utakmica gde ili nema navijaca ili nisu onaj tip koji se dernja, onda da ne bi bila tisina, prenose se zvuci sa samog terena pa samim tim i *TUP* :) jer se on zaista cuje.

edit:
Samo mi je simpatično kako se i najsitniji detalj opravdava umesto da se kaže, jeste, to je loše :)

upravo ne, ja kad pljujem ja pljujem krupne stvari, zabole me za sitnice :) .. problem je sto fifa poklonici te najmanje sitnice koriste da se jave i pricaju kako je fifa 3 klase bolja :)

Poslednja izmena:
Meni jeste, a to za primanje lopte prvi put cujem. Igram ovaj demo 2 dana bez prekida raspao sam se, osecam se kao da gledam utakmicu koliko realnih pokreta i reakcija. Jedino me nervira onoliki blur kada se naglasavaju igraci, to je mana po meni u 2010, devetka je imala bolje animacije.

Sto se sitnica tice ja ih najvise cenim ovde, samo zbog njih cu i 2009 da zamenim za 2010, toliko su sitne, a toliko korisne i primamljive.

Sto se pljuvanja tice to ja malo zbog Borisa posto me uvek ''obraduje'' odgovorima, bas se slatko nasmejem. Inace stoji to da je fifa jaca za 3 klase :D I dalje...

Vladimire zabrinjavas me, nije mi jasno kako ono mozes da sazvaces pored fife ;)

Z1000: Sve što sam rekao jeste da je PES ove godine pogodio dosta stvari i da mi je stoga prihvatljiv. Neću da poredim ove dve igre jer je ovo tema o PESu a ne FIFA vs PES.

@kimi: nisam rekao da ti lično braniš sitnice ali veruj mi da ja ne želim da pljujem PES ma šta mislio.

Slažem se, na manjim stadionima sa malo publike, to se čuje, ali, na stadionu gde publika iz sveg grla peva LIVERPOOL LIVERPOOL LIVERPOOL + beskonačno taj tup se nikada ne bi čuo. O povlačenju dresa u duelu i da ne govorim. Da se čuje samo kod kaznenog gde se mikrofoni zaista i nalaze bilo bi ok. I sam si primetio da postoji samo jedan jedini sempl za zvuk stative i da bez obzira da li lopta dodirne stativu ili raspališ sa 30m isto se čuje.

E vidiš, to je meni loše odradjen zvuk a nikako kako je Boris napisao "savršen" i zato mi je bilo čudno kako neko takav zvuk može braniti.

Što se tiče FIFA poklonika, pa nemam ja ovde neki klan pa da mogu ljudima da naredjujem šta da pišu a šta ne. Ja PESu to sa zvukom ne zameram nešto posebno, pogotovu zato što se u sound settings ti zvukovi mogu utišati i rešen problem.

Pre bi im zamerio za ovu skriptu za penale i za duele odnosno kako je kolizija odradjena jer se famozni ping-pong ponavlja iz godine u godinu pa i za to što nemamo manual za golmane. Čak ni ona kamera za penale - dajem glavu da je to zbog toga što su ubacili novi sistem za izvodjenje penala pa je ovaj kakav mi sada imamo stajao tu kao backup i pošto u demou nisu ubacili to novo izvodjenje penala nisu ni razmišljali o tome koju ćemo kameru mi imati.

Ali ni sve to nije dovoljno da mi poljulja pozitivnu ocenu o PES2010. Za sad. Za konačan sud čekam finalnu verziju.

Poslednja izmena:
E vidiš, to je meni loše odradjen zvuk a nikako kako je Boris napisao "savršen" i zato mi je bilo čudno kako neko takav zvuk može braniti.

Kad sam rekao da je savrsen? :) Rekao sam da mi se svidjaju neki zvukovi, ne svi.. svidja mi se aplauz publike posle nekog dobrog poteza, zvuk suteva, precke/stative, jer to doprinosi atmosferi jako, ok ne svidja mi se sto se stativa svaki put isto cuje, ali je dosta bolje nego da se bukvalno NISTA ne cuje sem publike :) Isto tako sam rekao da me izludjuje Liverpool-liverpool-liverpool, ali to se da zameniti, dakle iskren sam na prave mane, a ne kao doskorasnji PES-ovci kojima je FIFA 2009 "skoro ista, samo usavrsena verzija PES-a 6" :D a veze sa vezom nemaju.. :D

Igrao sam jos malo PES sa burazerom(on ne igra Fifu) i njemu se kao i meni cini da se dosta toga ovde dogadja slucajno - na primer kada predriblam nekoga ili dam gol sa 30 metara.
Sem toga, izgleda da je lag dosta veci kada se igra preko analognog, nego preko strelica.
U svakom slucaju, za sada mi se svidja sto je ovaj PES dosta drugaciji od prethodnih, ali i dalje ne mogu da ga rangiram u odnosu na stare delove(i dalje mi se cini da je PES 5 bio vrhunac serijala).

Igrao sam jos malo PES sa burazerom(on ne igra Fifu) i njemu se kao i meni cini da se dosta toga ovde dogadja slucajno - na primer kada predriblam nekoga ili dam gol sa 30 metara

Kako mislis za gol sa 30 metara? Nikad to nije bila neka sigurica da cim sutnes znas da ulazi, samo se dobro namestis, otegnes taman, nanisanis i nadas se da ce uci, kao u stvarnosti :)

Sto se tog osecaja slucajnosti tice, mislim da je zbog toga sto se animacije i pokreti ne uklapaju lepo jedni sa drugim, plus ovo kasnjenje na komande.. Jako mi se svidja sto vise ne mozes da zalamas onako pod uglovima od 90 stepni brzinom svetlosti, vec postoji inercija, sporije se okrecu.. ali "malo" su preterali u nekim situacijama.. ok, ovaj odziv razumem kada mu lopta nije na nozi, naravno da ce da sutne/dobaci tek kada ima loptu pod kontrolom, ali nekad i kada ima, opet ceka sekund pre nego sto izvrsi komandu..

Sto se tog osecaja slucajnosti tice, mislim da je zbog toga sto se animacije i pokreti ne uklapaju lepo jedni sa drugim, plus ovo kasnjenje na komande.. Jako mi se svidja sto vise ne mozes da zalamas onako pod uglovima od 90 stepni brzinom svetlosti, vec postoji inercija, sporije se okrecu.. ali "malo" su preterali u nekim situacijama.. ok, ovaj odziv razumem kada mu lopta nije na nozi, naravno da ce da sutne/dobaci tek kada ima loptu pod kontrolom, ali nekad i kada ima, opet ceka sekund pre nego sto izvrsi komandu..

To za animacije je tacno, primanje lopte na primer lose izgleda.
Dobro je sto vise nema onog glupog okretanja, to me je bas nerviralo.

Ovaj DEMO i jeste najslicniji petici, samo sto postoji taj lag kako vi zovete tj. odziv na komande nije trenutan. Samo gradjenje akcija je jako slicno petici kao i brzina igre. Ja igram preko analoga ali sam se totalno navikao i taj lag mi stvarno ne smeta cak sta vise super mi je.

Nego neke od mana:

- korneri, iako i dalje tvrdim da je do fudbalera sa kojima igramo (Torres, Ibrahimovic i slicni) opet je previse lako dati gol iz kornera ili bilo kog kvalitetno izvedenog prekida centrarsuta. Kad provalite kako da nabacite 80% posla je gotovo.

-dueli u skoku u vecini slucajeva previse deluju mlitavo, usporeno, neprirodno. Kao da gledam slow motion. To moraju da poprave da bude ostro, na noz.

-karambol, standardna boljka, ovog puta bar nema prolaska kroz igrace ali je karambol prisutan, doduse retko se desava

-neko rece neprecizna pas igra, ja smatram da je kompromis u pitanju. Moje vidjenje onoga sto KONAMI pokusava da postigne jeste da njihov fudbal po svemu lici na fudbal sa TV prenosa samim tim ne zele da pljusti puno bezveznih golova. Tako da su namerno napravili pasove nepreciznim da ne bi svaka sugava ekipa (Zvezda i Partizan for instance) vezla kroz sredinu. Mozda deluje malo neprirodno da Xavi, Iniesta i Messi imaju problema pri vodjenju, prijemu, dodavanju ali pogledajte kako to izgleda sa drugim timovima (koji nisu Spanija) i bice vam jasno da je s Barsom mnogo lakse. U mojim ocima otezan (neprecizan) pas je plus.

Neko je izneo zamerku na to sto nema pas barova. Verujem da je to namerno (tako je vec godinama) jer ja mislim kad bi KONAMI nasao neki nacin da sakrije radar (bez koga se ne moze) i ostatak HUDa da bi to uradio. Oni zele cist ekran, da to lici na prenos. S druge strane skale za sve (pa i pas) suvise olaksavaju igru jer uvek vidis sta radis i tesko gresis. Mali je broj fudbalera na ovom svetu koji uvek daju tacan pas, a i ti u igri nemaju problema ako bas nisi retard pa hoces da lopta prodje kroz plastiku.

Ako se setim jos nekih mana napomenucu. Ono sto mi je najjaci utisak za sve ovo vreme je Game Plan koji izgleda i funkcionise savrseno kao i igra u obrani mojih saigraca (na semi-assisted). Sve one nicije lopte u koje bi AI u PES6 blenuo pa posle ja primio gol zbog toga ovaj AI ispuca. Takodje ne ostavljaju visak u odbrani kao ranije (ako vam se to desava znaci da previse silujete kocku u odbrani, nije to IWIN button kao sto neki od vas misle). Inace kompletna odbrana mnogo bolje deluje na semi-assisted neko na assisted. Takodje preporuka, igrajte se sa onim auto opcijama (izmene, formacija, stil igre). Pomaze :)

Poslednja izmena:
Slazem se za pas skalu, kakva skala.. zasto bi protivnik znao koliko sam ja napunio? Zadrzis duze, dobacice dalje, uvek tako bilo.. Odziv kada bi utegli za nekih 30% bilo bi skoro savrseno, ovako mi stvarno smeta.. ne toliko za paseve i suteve, vec za kretanje.

Slazem se za pas skalu, kakva skala.. zasto bi protivnik znao koliko sam ja napunio? Zadrzis duze, dobacice dalje, uvek tako bilo.. Odziv kada bi utegli za nekih 30% bilo bi skoro savrseno, ovako mi stvarno smeta.. ne toliko za paseve i suteve, vec za kretanje.

Problem je sto u PESu postoje samo 2 situacije :
- pritisak pas dugmeta = dodaje najblizem igracu
- drzanje dugmeta = dodaje udaljenom igracu

Problem je sto sa ovakvim kontrolama nije moguce kontrolisati koliko jako ce pas da ide, vec se to ostavlja AI-u i sto ako imas 3 igraca nije moguce odrediti kome ce lopta da ide.

Meni od ovoga vise smeta auto centarsut - los igrac ce prepucati prilikom centriranja, dobar ce centrirati na glavu.
Problem je sto se sve radi automatski i od igraca se ne trazi vestina, vec samo da protrci dovoljno daleko i cepne dugme, ili ako je daleko da odradi L1 + O.

Poslednja izmena:
Pa rekli su da je sredjeno u kasnijim buildovima nego ja se bojim da igra ne izgubi nesto na zanimljivosti (ako budu previse cackali, menjali) pa da opet dobijemo zombija ko prethodne dve godine. Mnogo sam se naprzio na fudbal ove godine, stvarno bi se smorio kad bi se ispostavilo da je corak u pitanju :S:

Problem je sto sa ovakvim kontrolama nije moguce kontrolisati koliko jako ce pas da ide, vec se to ostavlja AI-u i sto ako imas 3 igraca nije moguce odrediti kome ce lopta da ide.

Netacno. Mozes dodati i nesto jaci pas najblizem igracu. Lopta ide onome kome po formaciji treba da ide. Shvatam ja tebe, ti hoces full kontrolu nad igrom. Ali full kontrola u fudbalu se ne obavlja na terenu vec kroz podesavanja taktike.

Poslednja izmena:
Netacno. Mozes dodati i nesto jaci pas najblizem igracu. Lopta ide onome kome po formaciji treba da ide. Shvatam ja tebe, ti hoces full kontrolu nad igrom. Ali full kontrola u fudbalu se ne obavlja na terenu vec kroz podesavanja taktike.

Pa ja igram sportsku simulaciju, a ne menadzera :).
Nedostatak kontrole je ocigledan i kod kontrole golmana - niti biras gde ce da baci loptu, niti biras gde ce da ispuca.
Zaista mi nije jasno zasto ovo nece da izmene - da li misle da ce neko da ih optuzi za kopiranje, ili zato sto misle da je ovako idealno.
Cini mi se da je kontrola suta bolje odradjena u ovoj igri, lopta zaista ide tamo gde drzim.

Pa nije bas, a pravac u kom dodajes? :) Mislim ako imas samo jednog igraca ispred tebe, naravno da ce njemu da doda, ne znam koja ti jos varijanta treba pored pravac+jacina..

Pa nije bas, a pravac u kom dodajes? :) Mislim ako imas samo jednog igraca ispred tebe, naravno da ce njemu da doda, ne znam koja ti jos varijanta treba pored pravac+jacina..

Recimo kada dodajes dijagonalno, nemoj samo da mi kazes da ti se nikada nije desilo da doda pogresnom igracu :).

Jeste naravno.. :)

Pa ja igram sportsku simulaciju, a ne menadzera :).
Nedostatak kontrole je ocigledan i kod kontrole golmana - niti biras gde ce da baci loptu, niti biras gde ce da ispuca.
Zaista mi nije jasno zasto ovo nece da izmene - da li misle da ce neko da ih optuzi za kopiranje, ili zato sto misle da je ovako idealno.
Cini mi se da je kontrola suta bolje odradjena u ovoj igri, lopta zaista ide tamo gde drzim.

PES je simulacija modernog fudbala. Znaci ne simulacija tamo nekog zamisljenog fudbala koji ne postoji (tj. kako igranje fudbala zamislja mali Perica - ™bydriver) vec simulacija fudbala koji igra Liverpool i Barca u sezoni 2009/10. Ako ti se to ne dopada uvek mozes da se igras fudbala koji tebi odgovara gde nema veze jel igras sa Barsom, Poolom, Arsenalom ili Interom tj. gde svima mozes da naturas svoj stil igre (kroz sredinu niko osim Barse i Arsenala ne igra vise) nezavisno od tima koji vodis i bez cackanja taktike. Mozes i ovde tako da igras ali moras da zasuces rukave da namestis takvu taktiku, uvedes igrace koji to mogu i naucis da stvaras visak u igri (ne moze se igrati kroz sredinu ako nemas visak igraca tj. ako ne trcih puno).

Default navijaci za divno cudo nisu toliko losi, odlicne reakcije kada domaci tim da gol, prava atmosfera.. Aplauzi su vrh, posle uspesnog pasa ili slicno... zvuk suteva, lopte, precke/stative, duela, odlicni kao i uvek.

Moja greška, nisi rekao savršeni nego odlični :) I zašto se trudiš da pričaš o igri koju nisi ni igrao?

kimi: Imaš i opciju da dodaš pa stisneš R2 da aktiviraš utrčavanje nešto kasnije.

G@W: ne treba nikakva nova skala, samo tamo gde se puni inače šut, ubaciš da se puni i dodavanje a evo i zašto. Treba da postoji mogućnost da dodaš preslabo loptu, pogotovu kod through dodavanja jer to doprinosi osećaju simulacije. U PESu samo pipneš i on pošalje through pass na 30m perfektno. Meni to smeta. Tačnije, nije mi toliko smetalo dok nisam video da postoji bolje rešenje.

Isto važi i za centaršut i to je jedan od razloga zašto ga ljudi u PESu uglavnom izbegavaju. Nemaju kontrolu za jačinu. Na svu sreću postoji u opcijama type 4/5 za cross pa se to nekako može korigovati da sam odrediš koliko ćeš daleko ubaciti ali onda je problem pogoditi smer, pogotovu ako igraš na d-pad (nisam te opcije našao u demou, ali će ih sigurno biti u full verziji). Evo nekih golova koje sam u PES6 dao na type 4/5 za centaršut (izvinjavam se za malo slabiji kvalitet):

[YOUTUBE]YFuDFrftxC0[/YOUTUBE]

I to samo zato što sam imao skalu da odmerim koliko duboko hoću da pošaljem centaršut.

Usput, nikada u životu mi radar nije zasmetao a ako i zasmeta, opet ima i za to jednostavno rešenje. Kada lopta predje na donji deo terena radar se automatski prebaci u transparent i to je to. Nikakva filozofija i da im je to zaista problem, rešili bi ga za jedan dan.

Poslednja izmena:
PES je simulacija modernog fudbala. Znaci ne simulacija tamo nekog zamisljenog fudbala koji ne postoji (tj. kako igranje fudbala zamislja mali Perica - ™bydriver) vec simulacija fudbala koji igra Liverpool i Barca u sezoni 2009/10. Ako ti se to ne dopada uvek mozes da se igras fudbala koji tebi odgovara gde nema veze jel igras sa Barsom, Poolom, Arsenalom ili Interom tj. gde svima mozes da naturas svoj stil igre (kroz sredinu niko osim Barse i Arsenala ne igra vise) nezavisno od tima koji vodis i bez cackanja taktike. Mozes i ovde tako da igras ali moras da zasuces rukave da namestis takvu taktiku, uvedes igrace koji to mogu i naucis da stvaras visak u igri (ne moze se igrati kroz sredinu ako nemas visak igraca tj. ako ne trcih puno).

Izvini ali ti govoris da meni taktika odredjuje kome smem da dodam a kome ne.
Zamisli kako bi to izgledalo u pravom fudbalu da trener igracu kaze - ti Iniesta smes da dodajes Mesiju i Ibrahimovicu, ali Caviju nikako ne smes :).
Meni smetaju ogranicenja koja PES vuce jos sa PSXa. Manual pass dosta tih ogranicenja prevazilazi, ali ta dodavanja jednostavno nisu dovoljno precizna.

Nazad
Vrh Dno