Šta je novo?

Crytek: Current gen "to last until 2012"

A sta ako necu/ne mogu da kupim jacu graficku?

Onda se zadovoljis sa medium 'konzolaskim' podesavanjima, sta nije jasno? Znaci na konzolama se zadovoljavas sa tim setovanjima kakva jesu ali na PC-u mora sve na maksimum!?

Meni je odavno sve oko toga jasno, zato sam i kupio konzolu :D

Good for you. :)

Pa ni krizu nisi mogao da teras na ultra high kad je izasla, u cemu je razlika? :)

Nisi me razumeo, ja sam rekao da kad bi nabuzdili druge igre kao sto si naveo samo bi povecali zahtevnost, a igra ne bi znacajno dobila na izgledu.

Svaki engine mozes, tj. MORAS da skaliras po mogucnosti HW-a. Ono sto se na PC-u forsira je to da se uvek ostavi prostor za to nesto novo sto ce biti 10% brze. Ja samo smatram da su se previse uneli u tu pricu i da preteruju.

O kojih 10% pricas? Svaka sledeca generacija GPU-ova je skoro duplo jaca od prethodne.Steta je samo sto se to ne iskoristi do kraja.

Slazem se. Jos sam srecniji sto ce sledeca izaci za konzole i izgledati ekstra tako da ne moram da kupim novu graficku :D

Good for you. :D

Poslednja izmena:
Koliko je ova generacija luda, ko zna sta sve moze da se desi.

Iskreno, ako bi samo 5% igara izgledale kao Uncharted 2, rado bih odlozio izbacivanje nove konzole na trziste do 2013-2014. Videcemo i koliko ce Killzone napredovati, a ni Santa Monica jos nije izbacila God of War, koji je bio reper za kvalitet grafike na Playstationu 2 (mada, ok, on je dosta kasno izasao i tada su vec SDK-ovi za PS2 bili mnogo bolji od onoga sa pocetka zivotnog ciklusa).

A otkad su ovi iz Bungiea poceli Reach da hypuju, izgleda da ce malo vise pripaziti na grafiku, pa je realno za ocekivati da izvuku mnogo vise iz Xboxa nego sto su uradili sa Halo 3.

Videcemo i sta ce ispasti od RAGE-a i nadolazeceg multiplatform Crysisa i koliko ce oni imati dobar kvalitet grafike. Posto ni ne sumnjam da ce se multplatform razvoj vrteti oko oka 2 enginea (+UE3) bice zanimljivo videti da li ce se kvalitet grafike multiplatform igara koje se zasnivaju na 3rd party engineima iole povecati, jer ono sto smo dosad videli od UE-a 3 i nije bilo nesto spektakularno. Po grafici, novi Renderware (ili kako su ga vec nazvali) i Framework su ostali najbolji za multiplatform razvoj....

Evo bas sam sada pogledao neki preview tog novog Haloa po imenu Reach i odmah posle njega jos jednom onaj walktrough video gde Yerli prica i gde prikazuje Cry Engine 3 u tri razlicita okruzenja (onaj future city, crysis i onaj oblivion like nivo) i mogu ti reci da uopste nije za poredjenje. Najbolje (cak nestvarno) izgleda sam kraj clipa gde prikazuje taj medieval nivo mada mislim da se taj nivo vrteo na PCju a ne na konzolama. Pre toga nisam verovao ali sad sam poprilicno siguran da niko nece uspeti da pridje Cryteku kad je kvalitet grafike u pitanju (pricam o cistoj grafici a ne postizanju lepog izgleda pomocu raznih filtera, bloomova itd).

Poslednja izmena:
Nigde nisam spomenuo da je to najbitnije, a upravo je kvalitet najboljih igara na konzolama na strani toga sto je esencija igre - GAMEPLAY. I upravo je (po mom misljenju) PC trziste i ta suuda trka za snagom dovela do toga da vecina user-a postane eye candy junky i prihvata sve samo da lepo izgleda (sta je Kriza donela novo/bolje osim vizuelnog dozivljaja? Ili doom3? Ili quake4? posto pricamo o J.C-u. Za Rage cemo tek videti al' on mi za sad izgleda jako slicno Fallout-u). Odosmo sad i u trecu krajnost... :)
Doduse gameplay se moze pospesiti dobrom implementacijom fizickih modela gde na scenu stupa Pysix i Havok.

Sto se ogranicavas na klasicne FPS-ove?

Ovo je Crytek tema, JC je odma dole ispod :D

Onda se zadovoljis sa medium 'konzolaskim' podesavanjima, sta nije jasno? Znaci na konzolama se zadovoljavas sa tim setovanjima kakva jesu ali na PC-u mora sve na maksimum!?

Zato sto su u 80% slucajeva (i vise) ta setovanja ekvivalentu tog istog naslova na PC-u.
GTA IV ne izgleda toliko bolje na high setovanjima koliko kosta razlika izmedju karata koje ga teraju na mid i high.

Nisi me razumeo, ja sam rekao da kad bi nabuzdili druge igre kao sto si naveo samo bi povecali zahtevnost, a igra ne bi znacajno dobila na izgledu.

Pa nisi ni ti mene razumeo. Nacin na koji je Crysis "optimizovan" (seci ovde, ugasi ovo i ono, manja rezolucija tekstura, iskljuci paralx) primenjuju svi developeri na trzistu. Tako da svaki engine moze da se napuca tako da ne moze da bude igriv na aktuelnom hardweru (ili jedva igriv) i onda kad za 2 god izadje nesto jace e onda je dobijes kao skroz novo iskustvo! Nije nego ...

O kojih 10% pricas? Svaka sledeca generacija GPU-ova je skoro duplo jaca od prethodne.Steta je samo sto se to ne iskoristi do kraja.

:D :D :D Pa, da. Samo to :D

Pa jeste kupio sam bolji TV, iPhone... sve za kusur :D

Evo bas sam sada pogledao neki preview tog novog Haloa po imenu Reach i odmah posle njega jos jednom onaj walktrough video gde Yerli prica i gde prikazuje Cry Engine 3 u tri razlicita okruzenja (onaj future city, crysis i onaj oblivion like nivo) i mogu ti reci da uopste nije za poredjenje. Najbolje (cak nestvarno) izgleda sam kraj clipa gde prikazuje taj medieval nivo mada mislim da se taj nivo vrteo na PCju a ne na konzolama. Pre toga nisam verovao ali sad sam poprilicno siguran da niko nece uspeti da pridje Cryteku kad je kvalitet grafike u pitanju (pricam o cistoj grafici a ne postizanju lepog izgleda pomocu raznih filtera, bloomova itd).

Halo Reach trailer je bio CGI. Mada, znajuci Bungie, verovatno ce biti split screena u igri, a to automatski znaci ogranicvanje grafike. Da nisi ti mozda gledao Halo 3: ODST? Posto se on vrti na istom engineu kao i Halo 3...

Drugi deo je klasicna PC-ijaska prica. Nije bitno sta najbolje izgleda, vec koji engine vrti najvise efekata sa cistom implementacijom. Svejedno je na kraju, Crysis nece biti najlepsa igra na konzolama, to mesto je rezervisano za igre Naugty Doga (jeste da bas i nije za poredjenje, ali videcete na sta mislim kada se obe igre budu pojavile ;)).

Poslednja izmena:
Halo Reach trailer je bio CGI. Mada, znajuci Bungie, verovatno ce biti split screena u igri, a to automatski znaci ogranicvanje grafike. Da nisi ti mozda gledao Halo 3: ODST? Posto se on vrti na istom engineu kao i Halo 3...

Drugi deo je klasicna PC-ijaska prica. Nije bitno sta najbolje izgleda, vec koji engine vrti najvise efekata sa cistom implementacijom. Svejedno je na kraju, Crysis nece biti najlepsa igra na konzolama, to mesto je rezervisano za igre Naugty Doga (jeste da bas i nije za poredjenje, ali videcete na sta mislim kada se obe igre budu pojavile ;)).

U pravu si ipak je ODST. Naslov clipa me je zbunio. Mislio sam da je to ODST neki radni naziv igre ili sta vec. Ovaj video sam gledao.

Da li ce Crysis izgledati najbolje od svih igara na konzolama ili ne to ne znam da ti kazem. Videcemo. Mene je smorio taj Crysis fazon sa rajskim ostrvom. Ono sto tvrdim jeste da onaj treci game demo izgleda bolje od svega sto je najavljeno i za PC i za konzole. Ako je to sa PS3 onda ce biti igra koja izgleda najbolje na konzolama ako nije bice igra koja izgleda najbolje na svim sistemima (pod uslovom da naprave igru sa onakvom grafikom). Cak i se sam Yerli (donekle izvestaceno ali ne potpuno) odusevlja tim demo-om iako ga je video nebrojen broj puta.

Moja prica mozda jeste PC-ijaska prica medjutim ja nisam spreman da prognoziram ko ce imati najbolju grafiku i sa strascu zealota da eliminisem svaku sansu da bi to mogao uraditi Crytek a ne jedan od Sonyjevih studija :).

Ono sto je bitno naglasiti jeste da je to sto Crytek ponuditi svoj novi engine za eksploataciju na tako sirokom trzistu kao sto je konzolno u svakom slucaju plus. Ono sto oni dobro rade jeste grafika, gameplay im nije jaca strana. Gameri ce sigurno profitirati cinjenice da ce neki drugi ljudi koji znaju da naprave kvalitetnu igru imati jedan tako napredan engine na raspolaganju.

Poslednja izmena:
A o cemu mi pricamo svo vreme? :D :D

O ovome:

"Games 'til 2012 will not look very different than [they do today], since engines are bound to console cycles"

;)

Mene je Cevat odusevio sa ovom izjavom, sad konacno imamo potvrdu da konzole koce razvoj grafike (pored drugih stvari koje koce :)), i to od coveka koji je proizveo najlepsi engine na trzistu do sada.

Case closed. Ode u potpis. :)

Poslednja izmena:
lol :D Dakle Crysis grafika (u raznim varijacijama, ne samo u dzungli) bi ti smetala jos 3 godine, ono, bas bi ti bolo ochi, ne bi mogao da gledas koliko je gadno a? :) ***.. konzole koce, KO MU BRANI da se ne obazire na konzole i pravi novi Crysis samo za PC, kakve veze tu konzole imaju? Ko BILO KOME brani da radi igru za PC i iskoristi do maksimuma Quad Core/GTX 295-milijardu..?? O cemu bre pricate ljudi..

Iskreno da kazem, PC ce mi uvek biti primarna platforma zato shto je istovremeno i radna stanica. Ko zaradjuje kompjuterom, njemu nece biti problem kupiti dobar hardver.

Shto se tiche konzola, to je sve fino i obavezno cu kupiti jednu ili dve kada mi klinci malo porastu (dodushe moj trogodishnji sin je vec toliko navikao na tastaturu da ga chak i volan ne interesuje).

O ovome:

"Games 'til 2012 will not look very different than [they do today], since engines are bound to console cycles"

;)

Mene je Cevat odusevio sa ovom izjavom, sad konacno imamo potvrdu da konzole koce razvoj grafike (pored drugih stvari koje koce :)), i to od coveka koji je proizveo najlepsi engine na trzistu do sada.

Case closed. Ode u potpis. :)

Joj pa to i moja baba zna :D

Shto se tiche konzola, to je sve fino i obavezno cu kupiti jednu ili dve kada mi klinci malo porastu (dodushe moj trogodishnji sin je vec toliko navikao na tastaturu da ga chak i volan ne interesuje).

Ja to svojoj djeci ne bih nikada kupio. Igranjem na PC-u ce nesto nauciti.

Joj pa to i moja baba zna :D

Aj ti lepo i ostali meni da objasnite to? Lupate neverovatne gluposti. Uredjaji namenjeni za igranje, koji postoje pre nego sto se pomislilo da PC postane i igracka masina, koce progres NE-igracke masine.. sjajno :D
Jos samo dakle da mi odgovorite na moj prethodni post, pa da batalim ovu diskusiju..

Aj ti lepo i ostali meni da objasnite to? Lupate neverovatne gluposti. Uredjaji namenjeni za igranje, koji postoje pre nego sto se pomislilo da PC postane i igracka masina, koce progres NE-igracke masine.. sjajno :D
Jos samo dakle da mi odgovorite na moj prethodni post, pa da batalim ovu diskusiju..

Da objasnim :) Ne da mi se!

Ne nego nemas razumno objasnjenje.. Kao da kazes da Ferrari koci progres Porsche-a, ne znam odakle si izvukao tu ideju i san da bi PC trebao da bude jedina igracka masina na trzistu..

Da li ce Crysis izgledati najbolje od svih igara na konzolama ili ne to ne znam da ti kazem. Videcemo. Mene je smorio taj Crysis fazon sa rajskim ostrvom. Ono sto tvrdim jeste da onaj treci game demo izgleda bolje od svega sto je najavljeno i za PC i za konzole. Ako je to sa PS3 onda ce biti igra koja izgleda najbolje na konzolama ako nije bice igra koja izgleda najbolje na svim sistemima (pod uslovom da naprave igru sa onakvom grafikom). Cak i se sam Yerli (donekle izvestaceno ali ne potpuno) odusevlja tim demo-om iako ga je video nebrojen broj puta.

Moja prica mozda jeste PC-ijaska prica medjutim ja nisam spreman da prognoziram ko ce imati najbolju grafiku i sa strascu zealota da eliminisem svaku sansu da bi to mogao uraditi Crytek a ne jedan od Sonyjevih studija :).

Ono sto je bitno naglasiti jeste da je to sto Crytek ponuditi svoj novi engine za eksploataciju na tako sirokom trzistu kao sto je konzolno u svakom slucaju plus. Ono sto oni dobro rade jeste grafika, gameplay im nije jaca strana. Gameri ce sigurno profitirati cinjenice da ce neki drugi ljudi koji znaju da naprave kvalitetnu igru imati jedan tako napredan engine na raspolaganju.

Pazi, ja za Crytek imam samo reci hvale i izuzetno cenim njihov rad u oblastima grafike i zaista imam visoka iscekivanja od njihovog enginea. Namerno nisam rekao "Neka od Sonyevih igara ce imati najlepsu grafiku", vec sam akcenat bacio na Naughty Dog, jer je to verovatno jedini tim koji radi iskljucivo na konzolama, a da su na njegov racun stigle pohvale od hardcore PC devova (J.C, Gabe Newell npr.). Ljudi, jednostavno, briljiraju na svakom parcetu hardwarea, sto je donekle cudno, sa obzirom koliko im se tim drasticno promenio u odnosu na neke ranije godine (kao suprotan primer imate npr. Sonic Team, koji se jednostavno dezintegrisao i otisao u propast kada su neki od kljucnih ljudi otisli, ili nesrecni Rare). Uncharted 2 izgleda drasticno bolje od svega ostalog sto postoji za konzole (sa izuzetkom u vidu Killzonea 2 i jos 2 trkacke igre, koje, ipak, i nije bas fer porediti sa shooterima). Videcemo na sta ce liciti Crysis 2 kada se kod zavrti na konzolama i, iako ne sumnjam da ce to biti ubitacno dobro za multiplatform igre, da ipak nece biti TOLIKO dobro da bi prevazisao ono sto ND sprema za oktobar.

Pazi, ja za Crytek imam samo reci hvale i izuzetno cenim njihov rad u oblastima grafike i zaista imam visoka iscekivanja od njihovog enginea.
Uncharted 2 izgleda drasticno bolje od svega ostalog sto postoji za konzole (sa izuzetkom u vidu Killzonea 2 i jos 2 trkacke igre, koje, ipak, i nije bas fer porediti sa shooterima).
Videcemo na sta ce liciti Crysis 2 kada se kod zavrti na konzolama i, iako ne sumnjam da ce to biti ubitacno dobro za multiplatform igre, da ipak nece biti TOLIKO dobro da bi prevazisao ono sto ND sprema za oktobar.

Nisam znao da delujem kao totalni *****. Lepo si ovo iskonstruisao i sad ja treba kao mlad majmun da se popalim i da kazem ono sto mislim, pa onda ti kazes kako to nema veze sa zivotom i kako je ona prica o tome sta koji engine podrzava a ne koji bolje izgleda (iako je to u svetu grafike u video igrama jedno te isto), pa onda dodje nex i podrzi moje misljenje i doda ulje na vatru, pa se onda zaleti Lozac pa kaze kako lupamo i napravimo ovde gungulu kakva se svaki put desi kada se u jednom postu pomenu Killzone 2, Crysis i kvalitet grafike. I naravno ja popijem ban jer sam pokrenuo celu pricu. Neka hvala, necu se baviti tom temom (gde se o tome prica pada lock u roku od par sati), neka se bavi nex ako je zaludan, njega bar ne mogu banovati :).

Ni ja nisam znao da odajem utisak internet ratnika, tipa Lozac. :)

Kapiram to sto pricas i sad stvarno ispada da ja namestam flame, ali ja sve sto pisem - pisem impulsno i bez nekog ekstremno dubokoumnog razmisljanja na temu (osim u specificnim okolnostima), a kamoli sa namerom da pravim flaim baitove. Ja sam igrao sve te cetiri igre koje sam spomenuo (Uncharted 2 - Killzone 2 - Gran Turismo 5: Prologue - Wipeout HD) i jako, jako dobro znam koje su im prednosti i mane grafickog prikaza, a samim tim i, donekle, grafickog pokretaca. Ocigledno ovde neki ljudi preozbiljno shvataju vaznost tudjeg misljenja, pa ti sad ako mislis da ja haluciniram i vidim nesto sto ustvari nije tako - cool, tvoje misljenje. Ne znam samo zasto si toliko paranoican i mislis da je recenica koju si prvu citirao laz, jer da to jeste - da li mislis da bih Far Cry prelazio 2 puta? ;)

Poslednja izmena:
Ne nego nemas razumno objasnjenje.. Kao da kazes da Ferrari koci progres Porsche-a, ne znam odakle si izvukao tu ideju i san da bi PC trebao da bude jedina igracka masina na trzistu..

Nemam razumno objasnjenje :) Ja mislim da nema smisla vise razglabati o toj temi.

lol :D Dakle Crysis grafika (u raznim varijacijama, ne samo u dzungli) bi ti smetala jos 3 godine, ono, bas bi ti bolo ochi, ne bi mogao da gledas koliko je gadno a? :) ***.. konzole koce, KO MU BRANI da se ne obazire na konzole i pravi novi Crysis samo za PC, kakve veze tu konzole imaju? Ko BILO KOME brani da radi igru za PC i iskoristi do maksimuma Quad Core/GTX 295-milijardu..?? O cemu bre pricate ljudi..

Pa koce ga konzole, ne razumem kako ne shvatas :D

Ja to svojoj djeci ne bih nikada kupio. Igranjem na PC-u ce nesto nauciti.

Najiskrenije se nadam da si ovo ironicno rekao :D

Sta se nauci? :D Copy/paste crack.exe-a u game folder? :D Ili dvoklik na forceware.exe? :D

Ovo je Crytek tema, JC je odma dole ispod :D

Sori, pogubio sam se :D

Ne ogranicavam se samo na FPS ali oni su realno jedini zanr u kome su se pojavile radikalne promene kako u vizuelnom delu tako i gameplay-u. (na pamet mi jos samo pada Black and White I i II)

Poslednja izmena od urednika:
Ajde MAD_MUzzY ne glupiraj se, kakvo ti je to pitanje? Sta ce nauciti na racunaru u odnosu na konzolu?? Dal ti je toliko ta konzola udarila u glavu?!

Ajde MAD_MUzzY ne glupiraj se, kakvo ti je to pitanje? Sta ce nauciti na racunaru u odnosu na konzolu?? Dal ti je toliko ta konzola udarila u glavu?!

Znaci bez igrica na PC-u nece nikad zeleti da nauci ista na racunaru? hm...

@BenRektum: Tebi je vidim, PC pomoga u (ne)kulturi?

Znaci bez igrica na PC-u nece nikad zeleti da nauci ista na racunaru? hm...

Ako hocemo tako, dva najbolja programera koja ja znam su se zainteresovali za programiranje upravo tako sto su se razbijali od igrica na pc-u. Sada su obojca u inostranstvu i mlate pare. Mozda je slucajnost ali sumnjam;)

Ps: A jel imas ti pametnija posla sem da flejmujes zadnja dva dana a da pri tome i ne znas u kojoj si sobi i o cemu se prica u istoj?

Ako hocemo tako, dva najbolja programera koja ja znam su se zainteresovali za programiranje upravo tako sto su se razbijali od igrica na pc-u. Sada su obojca u inostranstvu i mlate pare. Mozda je slucajnost ali sumnjam;)

Ps: A jel imas ti pametnija posla sem da flejmujes zadnja dva dana a da pri tome i ne znas u kojoj si sobi i o cemu se prica u istoj?

Prosto je fascinantno da svaka diskusija (ja bar ovo smatram jednom prostom diskusijom) dobije etiketu flame-a...
Aj' da ti odgovorim pitanjem: jel' imas ti pametnija posla nego da 2 dana pratis sta ja pisem i razmisljas o mom slobodnom vremenu? :)
(a imam, zavrsavam muziku za jednu igru u produkciji)

Nije slucajnost. Ja sam zavoleo el. gitaru dok sam slusao J.Satriani-a recimo. Pitanje je da li je to jedina stvar na PC-u.
Sto se sobe tice, da znam koja je. Pricamo o da li pije vodu ta izjava da se stvari nece menjati do 2012 zato sto ih konzole koce (a kao i u svakoj slicnoj temi, i ovde smo se uhvatili par usputnih pitanja)

Ne vidim nikakav razlog da vas par dize tenziju posto ja to ne radim, nit' mi je namera. (a vredjanja su vec pocela...)

Vrh Dno