Šta je novo?

Crytek: Current gen "to last until 2012"

Ako hoces tako da posmatras - da. Napredak je kriv i za ratove, za ekoloske uslove...
Ali ne vidim razlog zasto bi neko tako razmisljao kada svi znaju da iza napretka stoji novac ili moc (a jedno ide s drugim :D). Niti sada ima smisla da se ulazi u raspravu o sociologiji i psihologiji.

Poslednja izmena:
Nekada su se koristile 256x256 texture, a danas 2048x2048 i to u 3-4 verzije... diffuse, normalmap, height map, specular, itd.
Nekada se koristio 300-500 poligona po 3d modelu, a danas nekoliko miliona. Alati koji treba da naprave sadrzaj nisu naperdovali koliko je napredovao hardware. To znaci da moras angazovati vise ljudi da bi igru izbacio za npr. godinu dana. Vise ljudi znaci vise problema u upravljanju projektom.

Studiji se orijentisu vise na konzole jer im je tamo sigurnija prodaja i alati za razoj se nisu puno promenili od poslednjeg naslova. Praviti PC only naslove je ravno bacanju para.

(kad se samo setim polemike o arhitekturi PS3 i koliko je premocno sve i prenabudzeno, da bi onda svi skapirali da su promotivni trejleri svih udarnih ps3 naslova zapravo chist CGI)...

Naravno. Ono što izostavljaš (ne kažem da to činiš namerno, već pre zato što te verovatno to polje ne interesuje ozbiljnije) jeste da su finalni proizvodi primetno bolji od tih CGI trejlera (na primer, Killzone 2 :) ) A to je ipak veoma bitno da bi se stvari sagledale u pravom kontekstu. I kakve veze onda ima što su trejleri bili CGI, i zar trejleri za PC igre uglavnom isto tako nisu CGI?

Poslednja izmena:
Primetno bolji? Mozda u nekim aspektima, dok su u nekim primetno losiji.

Primetno bolji? Mozda u nekim aspektima, dok su u nekim primetno losiji.

U dosta aspekata, ali ona fluidnost pokreta i animacija nece biti vidjena u igrama jos minimum 5, 6, 7 godina.. i valjda je svako normalan odma skapirao da je to bio CGI.. Sto se tice PS3 grafike, naravno da je bila hajpovana jer se pricalo o konzoli, i naravno da je dobro imati lepu grafiku, ali za razliku od hardware freak-ova, ja sam zadovoljan da do kraja generacije ostane takva grafika, koja je vise nego dobra, a ko je pratio PS2, zna da ce ustvari biti jos i bolja.. i da samo razmisljam o dobrim igrama i dobrim idejama koje im padnu na pamet, a ne da li cu moci to da pokrenem..

Onda prekinite razvoj igara za PC i nemojte vise bacati pare. Simple as that.

Da li si primetio da su danasnje igre sve krace. Pre si mogao danima da igras dok ne zavrsis, a danas mozes da odvojis 4-5 sati i zavrsis igru.

Zbog popularnosti konzola, fps shooteri su se pojavili i na konzolama.. ali zbog kontrolera morao je biti modifikovan upravljacki interface i dodata neka funkcija auto-aim ili je radnja igre bila sredjena za upravljanje kontrolerom ili pak steta koji nanosi protivnik je umanjena da bi igrac mogao da nanisani. Mnoge takve igre su postale u pocetku eksluziva na konzoli da bi se kasnije pojavile na PC.

Obzirom da PC igraci vise koriste misa i tastaturu za fps shootere, sada imamo gomilu fps shootera sa retardiranim upravljackim interfejsom, gde vise nemozes razviti vestinu igranja kao npr rocket jump u quake-u ili brzo trcanje u counter strike-u, jer jednostavno takve stvari su nemoguce na konzolama.

Sa tacke gledista developera uvek je zanimljivo raditi na super novom hw-u.

Sa tacke gledista investitora bolje je raditi na platformi od koje ces imati vecu dobit. Takodje, vreme za zavrsetak igre se nije produzilo, vec je ostalo isto. Povecao se broj ljudi koji rade na igri. Povecala se i cena razvoja igre.

Znaci kako hw napreduje troskovi razvoja igara su sve veci i veci.

Stabilna hw platforma daje sansu da neki tim izbaci vise naslova jer nemora iznova da uci proces pravljenja pojedinih delova igre (rendering i 3d modeling).

Nisam ni ja neki ljubitelj konzola, ali nazalost, stvari ovaku funkcionisu.

Odlican post :). Lepo si objasnio situaciju na trzistu video igara.

Opa pa to je sada current-gen, gde sam ja bio kada se to pretocilo iz next gen-a, a trajace do cuvene 2012 godine. Zalepili se za nju ko muva na *****.
Mada cu ja pisati kao next-gen.

Za pirateriju:

Nije kriva piraterija, jer koliko sam procitao da ima oko milijardu personalnih digitrona na planeti. Kriva je guzica generalnog i odgovornog urednika EA, i slicnih njemu.
Pa da je upola tih makina sposobno da nosi Vistu/W7 i da se iole igraju last gen igre, ne racunajuci Crysis, sve zahvaljujuci 8800GT-u ili jeftinijem bratu ATi, sto bi njima bio problem da prodaju gejm za 10$ i Win za 30$? Verujem da bi svi kupili originale, a i time firme bi se vise obogatile. Prodali pola miliona primeraka, i opet krive pirateriju, da su spustili cenu za 5 puta, mozda bi prodali 20 puta vise. Ali ne, tu je gramzivost, i sve sami strucnjaci u odeljku "EKONOMISTI".
Mozda se i Ebay/Amazon preprodaja igara time uklonila sa scene.

I na kraju ne bi imali Securom i slicne budalastine koje se predstavljaju kao rootkit-ovi. Da, da, zbog istog ja nisam mogao da narezem ISO (double click, pa nero sam od sebe), jer je ispadao na kraju corrupted i nije hteo da se instalira. A zamislite da neko radi backup baze ili bilo cega u ISO ili nekom drugom image formatu, pa ga ceo backup po DVD-ovima drnda zbog toga. A onda izdavacke kuce i game developer kuce, cute li cute, na postavljena pitanja oko istog. Nije ni cudo sto tuze te kompanije.
Cak bi se uklonile i online aktivacije. Da saznam cija je ovo genijalna ideja bila, ja bi ga malo :smackbum: Jer internet ipak nije sastavni deo hardvera i softvera koji pokrece isti.

A sto se tice next-gen-a i ostalih tricarija vezanih za to:

Dobro je yooyo objasnio da su konzole dedicated hardware, gde se zna tacno sta je sta. Osim za PS1/2/3, jer je pak "tesko" programerima da skapiraju ceo dev kit. Zato sto je ipak malo drugaciji i nije bas Windows/DX based. A time dolazimo do toga, kao sto je navedeno, da ce igre izgledati bolje i bolje kao sto je bilo i sa PS1 i PS2. :D I ko zna kako ce iskoristiti Cell na kraju.

Dok sa druge strane PC igraliste mora da ima instrukcije za ovu karticu, onu karticu, da se prepravljaju drajveri, pa skini najnovije, pa silni patchevi.
Mislim, kad Win prsne od drajvera, BSOD, do yaya. A i kad su noviji drajveri losiji od starih :wall: Ali kako kome, meni radi, a nekome ne radi, pa se zali na forumu i krpi nanovo sa opet decimalnim verzijama, pa onda meni ne radi, a njemu radi. I tako u krug. Ati i nVidija forumi su prepuni toga, kao i forumi proizvodjaca igara, gde ti kazu, e sad spusti audio HW acceleration na min, pa ces moci da igras. :crash:

PC trziste, u poslednje vreme pati od silnih patcheva od po 100 MB, minimum, u verzijama od 1 do 5, po mogucstvu sa decimalnim vrednostima, pa na dalje. Toliko toga nije bilo u proslosti. Pa cak i konzole pate od istog sindroma - patchevi, jer se izdavackoj kuci zuri da sto pre izadje na trziste, kao i sa PC-jem. Pa krpi i lepi.

Svaka cast Capcom-u na tome, jedan ili nijedan patch. Kod Ubi-Softa, sto ga ne ubi, barem 3 komada.

Inace snizenom cenom i time povecanom prodajom za XXXXX puta, bi isplatili sve koje su ucestvovali u kreaciji igre, pa i na trzisu HW-a, inzinjere koji su zasluzni za kreciji hardvera i makina koje prave isti. I ostalo bi im para da se ysery. Jer batica oce novog Porkea jer mu je tupavi sin slupao istog dana, ili nezadovoljstvo, pa mora da ima u garazi 30 automobila. :sceptic:

@yooyo, svaka cast na zapazanju da igre traju oko 4-5 sati. Mada se moze reci max 8 do 9 sati. Sa najglupljom grafikom na GejBoju, Maria i WarioLand i Zeldu sam prelazio po nekoliko dana 36 sati dnevno. Tu je i dobar stari C64 i ostale old school PC igre. A sada kic i smekeraj.
'*** zid koj mi prsti na sve strane sve sa Ajnstajnovom fizikom, a ja zavrsavam gejm za 2 cuke. A za to pukao 50-60 dolara. Retko koja igra ima dugacak gameplay i da je dobra, a onda je svi popljuju jer nije FPS i Crysis. I naravno koliko M$ plati nekom casopisu ili sajtu da oceni igru sa 9.5, kad ono nista inovativno.

Next-gen igre su samo sminka, sve je ostalo isto, cast izuzecima.

Poslednja izmena:
Da jos dodam, a vidim da i drugi forumasi imaju misljenje da ce MS pre izbaciti novu konzolu sto izgleda veoma logicno jer je on protivnik bilo kakve optimizacije kao sto smo naucili na windowsu nego gura samo novi i jaci hardwer, isto tako i gomila PC developera koja radi za XBOX igre su veoma lenji sto se tice optimizacije tako da ce sigurno pre preci na novi jaci hardwer nego optimizujuci na starom sto odmah povlaci da se sony zapita da li ce moci parirati XBOX-u sa svojim starim PS3 ili ce morati da izbacuje PS4. Isto se desilo i sa PS3 koji je izbacen samo zato sto je XBOX izasao ranije nego sto je trebalo, nazalost tako ce biti i sa novom generacijom konzola.
E sad jedino je pitanje ko ce imati para da izdrzi do kraja, a MS ih ima u izobilju.

Poslednja izmena od urednika:
Ah.. da.. jos jedan novitet je popularan medju konzolama a u cilju eliminisanja piraterije... uz originalnu igru dobijes i "specifican kontroler". Pa sad i ako skines pirata neces moci da igras jer nemas "specifican kontroler".
Specifican kontroler = reketi, skejt, gitarice, mrdalice, nekakva puca, mac i stit, itd...
Evo uskoro treba da izadje DJ Hero, a uz njega nekakav turntable.

Nije to samo protiv piraterije, Guitar Hero/Rockband/DJ Hero, po meni, gube smisao ako se igraju na gamepadu...

Ah.. da.. jos jedan novitet je popularan medju konzolama a u cilju eliminisanja piraterije... uz originalnu igru dobijes i "specifican kontroler". Pa sad i ako skines pirata neces moci da igras jer nemas "specifican kontroler".
Specifican kontroler = reketi, skejt, gitarice, mrdalice, nekakva puca, mac i stit, itd...
Evo uskoro treba da izadje DJ Hero, a uz njega nekakav turntable.

Sad si vec poceo da lupas, a bili su ti normalni postovi :) Guitar Hero/Rock Band jedino i imaju smisla sa tim instrumentima. Igru kupujes zasebno i naravno da ne stize sa instrumentima, imas pakovanja sa igrom i instrumentima, kao sto mozes PC da uzmes sa monitorom ili zasebno, samo sto ovde moze da se igra (koliko toliko) i samo preko dzojpeda..

Da li si primetio da su danasnje igre sve krace. Pre si mogao danima da igras dok ne zavrsis, a danas mozes da odvojis 4-5 sati i zavrsis igru.

Zbog popularnosti konzola, fps shooteri su se pojavili i na konzolama.. ali zbog kontrolera morao je biti modifikovan upravljacki interface i dodata neka funkcija auto-aim ili je radnja igre bila sredjena za upravljanje kontrolerom ili pak steta koji nanosi protivnik je umanjena da bi igrac mogao da nanisani. Mnoge takve igre su postale u pocetku eksluziva na konzoli da bi se kasnije pojavile na PC.

Ovo mi sada ispada smesno i kontradiktorno, konzole se prave tako generacije traju oko pola decenije sto je u svetu PC-a maltene 35 godina razvoja i sad ti ladno dodjes i kazes da su proizvodjaci vise orijentisani na konzole jer je to stabilniji (dugovecniji hw) a sve ove novotarije oko grafickih procesora u PC svetu su los izvor zarade, iskreno...da nema tih novotarija u GPU/VPU svetu PC bi bio izuzetno dosadna platforma, sto znaci da ce mo uskoro svi na konzole...

:D Jel tebi nesto falilo u detinjstvu bez WoW-a i bez internet foruma? (ne znam koliko imas godina). Cela ta prica o klincima nema veze sa vezom..

Opet :) "pa kako ne koce", "koce, ali me mrzi da objasnim", "koce nego sta" :) Samo mi reci ko sprecava stvaranje PC ekskluziva? Pre ce biti da Nvidia i ATI konkretno koce razvoj dobrih PC igara, sa izbacivanjem novih kartica svakih mesec dana, a da pre toga nijedna igra i nijedan programer ne iskoriste ni 50% mogucnosti prethodne.. Ko je sprecio Cevata da radi PC ekskluzivu? Razmisljate ko deca ***.. za najiscekivanije naslove na PC-u i one za koje kazete da su najbitniji (SC2, Diablo 3.. ) vam ne smeta slabija grafika.. a nekako za druge igre vam smeta? :)

koche izdavachi (koji opet forsiraju developere), jer pc moze da pogura mnogo vishe nego trenutne konzole, ali im se ne isplati da prave dve varijante jedne igre, vec osakate igru za konzolu i onda je izbace i takvu za pc (ajde sto je osakate grafichki vec je osiromashe i po gejmpleju), eventualno je malo dorade po pitanju kontrola... ako ti ovo treba objashnjavati ti zivish u nekom lalalendu

grafiku ko je uzeo u septembru 4870 recimo, i sada sve u fullu igra sa njom... ako si pametan i ako si prodao prethodnu grafulju za 100 eur doplatio 120 mogao si cele godine da se igrash u full-u u ultra visokim rezolucijama...

predvidjam da ce ovako biti josh jedno kratko vreme, kada se tehnoloshki raskorak izmedju konzola i pc josh poveca, PC ce opet biti primarna stvar, a u tom ce opet nova serija konzola... i tako u krug ... igranka bez prestanka

koche izdavachi (koji opet forsiraju developere), jer pc moze da pogura mnogo vishe nego trenutne konzole, ali im se ne isplati da prave dve varijante jedne igre, vec osakate igru za konzolu i onda je izbace i takvu za pc (ajde sto je osakate grafichki vec je osiromashe i po gejmpleju), eventualno je malo dorade po pitanju kontrola... ako ti ovo treba objashnjavati ti zivish u nekom lalalendu

U prethodnim postovima su ljudi to lepo objasnili, napredak "koci" isto koliko i "napreduje". Igre su postale nikad skuplje za razvoj, vecina premasuje budzete holivudskih filmova, i kao takve, zaista mislis da bi im bilo pametno da je naprave samo za PC, plus da je napucaju grafikom da samo 5 % trzista moze da je pokrene? Pa to je samoubilacki potez. Upravo ta glad za sto boljom grafikom i sto brzim izbacivanjem hardvera je i dovela do toga da igre traju 5 sati i da kostaju milione.
Pomirite se s tim, na neki nacin ste i "vi" doprineli tome.. mnogo ste gladni za napretkom.
Sada izlazi GOW 1/2 (PS2 igre) na Bluray-u krajem godine, u HD rezoluciji i napucanim AA, i ja srecan ko malo dete, grafika zbog odlicnog dizajna i umeca dizajnera veoma dobra, dok je gameplay taj koji je najbitniji, i trebao bi da bude najbitniji... ali ne, izgleda da su postali bitniji shaderi i poligoni, samo daj da nahranimo nase preskupe kartice :)
Sta hocu da kazem, da nema konzola igrali bi ste Crysis, WoW i SC jos uvek.. I igrate, igracete i SC2, Diablo 3, ostale strategije.. i to nestrpljivo cekate, i to su PC igre koje definisu PC i koje nema smisla igrati ni na cemu drugom osim mis/tastatura.. ali ne razumem da se bunite za sve ostale igre koje bukvalno miloscu izdavaca stizu i na PC.. valjda treba da se radujete sto ih uopste i izbace za PC, kao sto rekoh, ne kosta razvoj igara vise 10K dolara.. sagledajte stvari malo iz realnijeg ugla.

Poslednja izmena:
Nije to samo protiv piraterije, Guitar Hero/Rockband/DJ Hero, po meni, gube smisao ako se igraju na gamepadu...

Ako mi se igra tenis, uzmem reket i idem da ga igram, ako hocu da se borim onda odem na trening i popijem batina ko covek...
Jeste off, ali zar ne mislis da je sve to malo besmisleno, mislim svi ti kontroleri itd, kao igramo se sporta i slicno?

PS:Batalite Crysis vise, ako izuzmemo grafiku igra je krs! I posle se pitate zasto se misli da Pc igraci samo grafiku gledaju!

Edit:mad: Boris Lozac
Ako verujes, ja trenutno igram Homeworld II, upravo zato sto mi je gameplay mnogo vazniji od grafike. Kao sto rekoh moze Crysis da ima neznam sta sto se tice izgleda, sve pada u vodu kada mi se protivnicki brod stvori najednom na manje od pedeset metara od mene! Trebalo bi developeri malo da igraju D&D (uzivo) sto se mene tice, cisto da vide kako igra treba da se vodi;)

Poslednja izmena:
Ako mi se igra tenis, uzmem reket i idem da ga igram, ako hocu da se borim onda odem na trening i popijem batina ko covek...
Jeste off, ali zar ne mislis da je sve to malo besmisleno, mislim svi ti kontroleri itd, kao igramo se sporta i slicno?

Ne, to je ok sto ti kazes i ja se slazem sa tobom, ali ako vec pricamo iskljucivo o interaktivnoj zabavi, po meni, igre koje su dizajnirane da se igraju sa odredjenim dodacima, vrlo cesto iskazuju sve svoje vrline iskljucivo sa njima.

Igranje Guitar Heroa/Rock Banda na gitari i preko gamepada su nebo i zemlja po pitanju iskustva.

Ne, to je ok sto ti kazes i ja se slazem sa tobom, ali ako vec pricamo iskljucivo o interaktivnoj zabavi, po meni, igre koje su dizajnirane da se igraju sa odredjenim dodacima, vrlo cesto iskazuju sve svoje vrline iskljucivo sa njima.

Procitaj "Vrli novi svet", ako hoces mogu da ti ga bacim na mail ;)

. . ..opa, dodjosmo preko Turko-Crysisa do Huxleya.. shta je sledece? :p

. . ..opa, dodjosmo preko Turko-Crysisa do Huxleya.. shta je sledece? :p

Pa dobro, ko je citao razume na sta ciljam, al ajde za one sa jeftinijim ulaznicama pojasnicu vrlo banalno:
Fora je u tome da ako neko hoce da patentira sport/igru (u vreme kad je pisana knjiga igrice nisu bile ni u najavi:p ) ta igra mora da ima rekvizite koji kostaju vise nego rekviziti kod do tada najskuplje igre.

E sad u svetlu ovog trenda ja samo cekam kad ce npr da izbace igru kuvanja, pa da kupujemo kontrolere u vidu sporeta, frizidera, lonaca i ostalog da bi mogli da se ko ljudi igramo krckanja kupusa npr:p
Evo, vec vidim specijalno izdanje za Srbiju, kolekcija raznjeva! Sve za pecenje, od praseta pa do bika:d

U prethodnim postovima su ljudi to lepo objasnili, napredak "koci" isto koliko i "napreduje". Igre su postale nikad skuplje za razvoj, vecina premasuje budzete holivudskih filmova, i kao takve, zaista mislis da bi im bilo pametno da je naprave samo za PC, plus da je napucaju grafikom da samo 5 % trzista moze da je pokrene? Pa to je samoubilacki potez. Upravo ta glad za sto boljom grafikom i sto brzim izbacivanjem hardvera je i dovela do toga da igre traju 5 sati i da kostaju milione.
Pomirite se s tim, na neki nacin ste i "vi" doprineli tome.. mnogo ste gladni za napretkom.
Sada izlazi GOW 1/2 (PS2 igre) na Bluray-u krajem godine, u HD rezoluciji i napucanim AA, i ja srecan ko malo dete, grafika zbog odlicnog dizajna i umeca dizajnera veoma dobra, dok je gameplay taj koji je najbitniji, i trebao bi da bude najbitniji... ali ne, izgleda da su postali bitniji shaderi i poligoni, samo daj da nahranimo nase preskupe kartice :)
Sta hocu da kazem, da nema konzola igrali bi ste Crysis, WoW i SC jos uvek.. I igrate, igracete i SC2, Diablo 3, ostale strategije.. i to nestrpljivo cekate, i to su PC igre koje definisu PC i koje nema smisla igrati ni na cemu drugom osim mis/tastatura.. ali ne razumem da se bunite za sve ostale igre koje bukvalno miloscu izdavaca stizu i na PC.. valjda treba da se radujete sto ih uopste i izbace za PC, kao sto rekoh, ne kosta razvoj igara vise 10K dolara.. sagledajte stvari malo iz realnijeg ugla.

Napredak koce ljudi, casual igraci, a vecina ih ima konzole. I naprednu grafiku imaju samo dvije igre koje su PC ekskluzive. Samo dvije igre!

Tacno je da izrada igara kosta sve vise, ali igre se svake godine sve vise prodaju. To trziste se siri. I najskuplja igra je upravo igra sa konzola, GTA 4.

Postoje puno bolje igre od Crysisa, Starcrafta, WoW-a i Diabla. Te igre ne definisu PC.

Poslednja izmena:
Napredak koce ljudi, casual igraci, a vecina ih ima konzole. I naprednu grafiku imaju samo dvije igre koje su PC ekskluzive. Samo dvije igre!

A sta ti predlazes - da se tim ljudima oduzmu konzole, da se ljudi "edukuju", da se bace u zatvor?
Covece, igre su postale velika industrija poput muzike i filma, i ma koliko mi se to ne svidjalo vecina odlucuje, a mi ostali mozemo samo da se pridruzimo zabavi, kukamo po forumima, ili odustanemo od igara.

Taco je da izrada igara kosta sve vise, ali igre se svake godine sve vise prodaju. To trziste se siri. I najskuplja igra je upravo igra sa konzola, GTA 4.

Postoje puno bolje igre od Crysisa, Starcrafta, WoW-a i Diabla. Te igre ne definisu PC.

A to je samo za igracku industriju vezano? Nema debilnih filmova i debilne casual muzike, samo igre? :trust: Get real je*ote.. Jel te neko tera da gledas Transformerse? 95 % filmova su djubre, ali izadje i par vrhunskih s vremena na vreme.. tako i za igre, jel moras da igras te "uproscene"? Bas si to lepo vezao samo za igre i okrivio konzole.

Poslednja izmena:
A sta ti predlazes - da se tim ljudima oduzmu konzole, da se ljudi "edukuju", da se bace u zatvor?
Covece, igre su postale velika industrija poput muzike i filma, i ma koliko mi se to ne svidjalo vecina odlucuje, a mi ostali mozemo samo da se pridruzimo zabavi, kukamo po forumima, ili odustanemo od igara.

Zasto bih ja trebao uopste nesto predlagati?

yooyo je sve lepo objasnio, ne znam sto drvite dalje? Sto se tice PC-a, evo ja ne mogu da se setim 3 krstene igre koje su izasle u ovoj godini za PC.

Nazad
Vrh Dno