Šta je novo?

Crytek: Current gen "to last until 2012"

Prosto je fascinantno da svaka diskusija (ja bar ovo smatram jednom prostom diskusijom) dobije etiketu flame-a...
Aj' da ti odgovorim pitanjem: jel' imas ti pametnija posla nego da 2 dana pratis sta ja pisem i razmisljas o mom slobodnom vremenu? :)

U pravu si, necu vise ni da citam tvoje postove, tako je najjednostavnije.
Ako sam te necim uvredio izvini, nije mi bila to namera.

Ni ja nisam znao da odajem utisak internet ratnika, tipa Lozac. :)

Kapiram to sto pricas i sad stvarno ispada da ja namestam flame, ali ja sve sto pisem - pisem impulsno i bez nekog ekstremno dubokoumnog razmisljanja na temu (osim u specificnim okolnostima), a kamoli sa namerom da pravim flaim baitove. Ja sam igrao sve te cetiri igre koje sam spomenuo (Uncharted 2 - Killzone 2 - Gran Turismo 5: Prologue - Wipeout HD) i jako, jako dobro znam koje su im prednosti i mane grafickog prikaza, a samim tim i, donekle, grafickog pokretaca. Ocigledno ovde neki ljudi preozbiljno shvataju vaznost tudjeg misljenja, pa ti sad ako mislis da ja haluciniram i vidim nesto sto ustvari nije tako - cool, tvoje misljenje. Ne znam samo zasto si toliko paranoican i mislis da je recenica koju si prvu citirao laz, jer da to jeste - da li mislis da bih Far Cry prelazio 2 puta? ;)

Nisam je citirao jer mislim da je laz vec deluje neobicno da kazes prvo
Po grafici, novi Renderware (ili kako su ga vec nazvali) i Framework su ostali najbolji za multiplatform razvoj....
pa onda par postova kasnije kako cenis Crytek i ocekujes puno od njih. Meni je taj engine najpoznatiji po poslednjem Burnoutu i ako mene pitas, taj engine je daleko i od UE3 a kamoli od CryEngine 3. Zbog toga a i ostatka posta koji sam citirao sam stvarno imao utisak da mi namestas flejm (vi iz konzoskog podforuma ste opasna ekipa, covek nikad ne zna sta da ocekuje od vas :p). Od kako sam dobio prve warnove, trudim se da pazim sta i kako pisem pa sam postao malo paranoican (to si dobro primetio). Izvini zbog toga, trudicu se da se oslobodim te navike :).

Ni ja nisam znao da odajem utisak internet ratnika, tipa Lozac.

Haha, dobar je Lozac :D. On se ponekad bas onako ljudski zanese u svojim postovima, ko sto Vejn Runi igra fudbal :d.

A sto se tice ove price oko toga da li se nesto moze nauciti igrajuci PC ili konzolne igre. Misljenja sam da se moze nauciti nesto (jezik, malo istorije, geografije, logicko razmisljanje itd.) igrajuci oba tipa igara ali to sto se nauci sigurno nije programiranje ;).

Offtopica i flejma je bilo dovoljno, ako možete suzdržite u daljem toku, nema potrebe da se zaključava tema.

@ G@W

Cekaj, kako ja mogu da kazem da je Cry Engine 3 bolji od Frameworka i novog Renderwarea kada ne postoji jedna jedina igra zasnovana na tom engineu? :)
Na Frameworku je zasad kreirano nekoliko igara, od kojih svaka radi odlicno na obe konzole, kao i na PC-u.

Takodje, gresis za Renderware. Ono sto je taj engine postigao na konzolama je, u vreme svog izlaska, bilo apsolutno fenomenalno. Mozda se na PC-u nije nesto pokazao, ali je rane 2008. objasnio svima kako se pravi multiplatform igra. Istina, taj engine se ne moze pohvaliti nekim stvarima koje CE3/Idtech 5 npr. imaju, ali Burnout i dan danas objasnjava kako se pravi open world igra koja radi u cvrstih 60 frejmova, bez tearinga i sa odlicnim IQ-om. Na konzolama, ovo je pravi podvig i igra je i dan danas medju lepsim konzolnim naslovima....

Poslednja izmena:
Ok, sta ce nauciti? :)

Ajd ovako:

moj klinac se već godinama igra na svom PC-u i ima najboljeg druga koji se igra na plejstejšnu. Ono šta me fascinira već neko vreme je sposobnost mog deteta da napravi natpis (radno vreme) u Word-u i ištampa komšiji da nalepi na svoju prodavnicu u komšiluku. Pa npr. samostalno instalira / deinstalira igre i programe. Pa da odradi sebi i drugarima pripremu za školski pano u Corel Draw-u (ništa komplikovano, par natpisa i kvadratića). Da ono što ga interesuje i što mu treba u nižim razredima osnovne progugla na internetu...
I da, da na kraju kada mu bacim igru za drugara na share, istu tu igru nareže na kod sebe za istog tog drugara što fura plejstejšn.
E sad, to što taj drugar, koji fura PS2 daleko duže od mog klinje ne zna razliku između CD-a i DVD-a i više voli da "igra svoj PS2 nego da igra kompjuter" meni dovoljno govori o prednosti računara nad konzolama...

O ovome:

"Games 'til 2012 will not look very different than [they do today], since engines are bound to console cycles"

;)

Mene je Cevat odusevio sa ovom izjavom, sad konacno imamo potvrdu da konzole koce razvoj grafike (pored drugih stvari koje koce :)), i to od coveka koji je proizveo najlepsi engine na trzistu do sada.

Case closed. Ode u potpis. :)

Ljudi zar neshvatate da je za sve to kriv Microsoft , dosada su bili glavni kocnicari PC industrije i kontrolisali razvoj iste jedino im se 3D industrija provlacila koja se nekontrolisano razvijala, sada se MS sa svojim XBOX-om konacno dokopao kontrole i nad 3D razvojem tako da ovaj komentar ni ne cudi.

Setite se da za vreme PS2 PC je taj koji je jurio njegove hardversko softverske mogucnosti, sada kada je MS sa svojim XBOX-om u igri sve softverske kuce cekaju da MS izbaci svoje novo cedo kako bi izbacili novi engine. Nije ni cudo sto se vecina novih igara sada moze igrati sa matorim karticama.

Poslednja izmena od urednika:
Ajd ovako:

moj klinac se već godinama igra na svom PC-u i ima najboljeg druga koji se igra na plejstejšnu. Ono šta me fascinira već neko vreme je sposobnost mog deteta da napravi natpis (radno vreme) u Word-u i ištampa komšiji da nalepi na svoju prodavnicu u komšiluku. Pa npr. samostalno instalira / deinstalira igre i programe. Pa da odradi sebi i drugarima pripremu za školski pano u Corel Draw-u (ništa komplikovano, par natpisa i kvadratića). Da ono što ga interesuje i što mu treba u nižim razredima osnovne progugla na internetu...
I da, da na kraju kada mu bacim igru za drugara na share, istu tu igru nareže na kod sebe za istog tog drugara što fura plejstejšn.
E sad, to što taj drugar, koji fura PS2 daleko duže od mog klinje ne zna razliku između CD-a i DVD-a i više voli da "igra svoj PS2 nego da igra kompjuter" meni dovoljno govori o prednosti računara nad konzolama...

To je sjajno! Na slican nacin sam i ja naucio razne stvari na PC-u. Iz tog ugla gledano, apsolutno ste u pravu! Sad ga samo treba odvuci polako na konzolu da vam (a i sebi kad poraste) ne udara po novcaniku :)
Pozdrav za klinca, jako je kreativan!

Dobar ti je izgovor za zenu, KAO za klinca :)

:d:d:d "Treba klincu quad core i crossfire za školu draga..."

Kao shto reche pixell, PC ima svoje prednosti - da mi cale nije kupio PC nikada se ne bih zanimao poslom koji radim danas, a koji donosi jako dobre pare (od jedne plate mogu da kupim 3 high end PC-ja). Tachno je da sam jedno vreme kupovao svake 2-3 godine novi PC i troshio roditeljima pare i da sam se u pochetku vishe igrao nego koristio isti za rad. Ali sve te pare su se sada vratile, josh uvek se igram na PC-ju i moj trogodishnji klinac vec zna da koristi mish i tastaturu i igra igrice na PC-ju. Konzole su fina stvar, ali su ipak daleko od nechega shto moze da se koristi za druge stvari osim za igranje i gledanje filmova.

Kako ste "iskusno" preusmerili pricu na to sta je bolje za vase klince :D Mene plasi to sto novi klinci igraju WoW, spamuju po forumima, idu na ko zna koje sajtove i kvare vid :) S konzolama zadrzavaju koliko toliko normalno detinjstvo plus igraju sa vece udaljenosti :) Razmisljate primitivno neverovatno.. Onda ne treba uzimati ni MP3 plejere (sta ce mi, slusacu muziku na PC-u, a u prevozu cu se strpiti) i ostale stvari.. Ali dobro, finansijska situacija u nasoj zemlji je specificna, samo nemojte traziti neke neverovatno pateticne izgovore :)

Te fore koje se prodaju roditeljima oko kompjutera su najvece lazi ikada :), a roditelji u 99% slucajeva nemaju sanse ni da razumeju sta im klinci pricaju, a kamoli da nesto kao procene.

Sad je drugo vreme, pricati o tome da li nam treba komp je kao da pricamo o televizoru ili telefonu, ali kad se samo setim prica koje sam slusao: treba mi za skolu, treba mi za fax, hocu da ucim da pravim 3d animacije - to je jako dobro placeno :) itd. Deca BRUTALNO lazu, a roditelji misle da imaju novog Teslu u kuci i salju ga da babi namesta programe na televizoru jer je on strucno lice :D.

Sto je najgore, vecina zavrsi kao klasican "od svega po malo, a nista ozbiljno" kompjuteras za kog skoro da i nema posla + sve sto uz takav zivot besplatno dolazi :), a tek par procenata ode u hard-core i bavi se programiranjem, 3d-om ili necim trecim od cega stvarno moze da se zivi. A ni njima nije lako...

KOMPJUTERI SU BUDUCNOST, sorry za offtopic :)

Poslednja izmena:
Ja sam na primer prvi komp kupio na drugoj godini faxa, a na konzolama se igram celog zivota, pa sam opet otisao u programere ;).

Kako ste "iskusno" preusmerili pricu na to sta je bolje za vase klince :D Mene plasi to sto novi klinci igraju WoW, spamuju po forumima, idu na ko zna koje sajtove i kvare vid :) S konzolama zadrzavaju koliko toliko normalno detinjstvo plus igraju sa vece udaljenosti :) Razmisljate primitivno neverovatno.. Onda ne treba uzimati ni MP3 plejere (sta ce mi, slusacu muziku na PC-u, a u prevozu cu se strpiti) i ostale stvari.. Ali dobro, finansijska situacija u nasoj zemlji je specificna, samo nemojte traziti neke neverovatno pateticne izgovore :)

Ja sam se povkao. Predlazem i tebi :)

Covece, kako mozes da poredis WoW i PC igre sa konzolaskim zaglupljivanjem. Ne podrzavam WoW, ali ti novi klinci barem znaju da spamuju po forumima. Sta znaju konzolasi? Da prate sterlice da bi dosli do cilja?

S konzolama zadrzavaju koliko toliko normalno detinjstvo plus igraju sa vece udaljenosti

Da li si ti normalan?! Pa ti se zalazes za zaglupljivanje dece! Ne mogu da verujem!

KOMPJUTERI SU BUDUCNOST, sorry za offtopic :)[/QUOTE]

Nisu vise ni za Jocu Carmaka ni Bill Gatesa, a kamoli za ovu sacicu jade iz zemlje Srbije
:smackbum:

pa kako ne koche konzole dalji grafichki razvoj? jeste li slepi kod ochiju ili sta? ili se pravite naivni...

postujem vash izbor da vam je konzola primarna igracka platforma, ali nemojte ignorisati ocigledne cinjenice, koje se btw spominju u tekstu povodom kojeg je i pokrenut ovaj topik

zanimljiva chinjenica, kada se tek pojavishe konzole sa svojom superioronom grafikom, konzolashi su tu prichu potencirali :) kada su konzole pochele da zaostaju onda kao potenciraju prichu kako je gejmplej najbitniji i kako PC igrachi su HW freakovi i samo om je to bitno (kad se samo setim polemike o arhitekturi PS3 i koliko je premocno sve i prenabudzeno, da bi onda svi skapirali da su promotivni trejleri svih udarnih ps3 naslova zapravo chist CGI)... predugo sam u celoj ovoj prichi, pa mi je sve to toliko presmeshno jer se sve ponavlja iz generacije u generaciju....

aj pozdrav, love&peace (fallout 3 je njesra :p)

Covece, kako mozes da poredis WoW i PC igre sa konzolaskim zaglupljivanjem. Ne podrzavam WoW, ali ti novi klinci barem znaju da spamuju po forumima. Sta znaju konzolasi? Da prate sterlice da bi dosli do cilja?

Da li si ti normalan?! Pa ti se zalazes za zaglupljivanje dece! Ne mogu da verujem!

:D Jel tebi nesto falilo u detinjstvu bez WoW-a i bez internet foruma? (ne znam koliko imas godina). Cela ta prica o klincima nema veze sa vezom..

pa kako ne koche konzole dalji grafichki razvoj? jeste li slepi kod ochiju ili sta? ili se pravite naivni...

Opet :) "pa kako ne koce", "koce, ali me mrzi da objasnim", "koce nego sta" :) Samo mi reci ko sprecava stvaranje PC ekskluziva? Pre ce biti da Nvidia i ATI konkretno koce razvoj dobrih PC igara, sa izbacivanjem novih kartica svakih mesec dana, a da pre toga nijedna igra i nijedan programer ne iskoriste ni 50% mogucnosti prethodne.. Ko je sprecio Cevata da radi PC ekskluzivu? Razmisljate ko deca ***.. za najiscekivanije naslove na PC-u i one za koje kazete da su najbitniji (SC2, Diablo 3.. ) vam ne smeta slabija grafika.. a nekako za druge igre vam smeta? :)

Objasnio sam ja u drugoj temi. Koce tako sto je developerima isplatnije izdati igru za konzolu. Pored toga sto je to dedicated trziste, piraterije ima mnogo manje. Tako da njima niko ne brani da izdaju pc ekskluziv ali isto tako, niko im ne placa. (nemoj bukvalno da shvatis niko)

Eto, normalan odgovor.. Ne kosta razvoj igara vise 10.000$.. I da naprave ultra zahtevnu i dobru grafiku, opet, koliko procenata ljudi na svetu moze to da izgura... i koliko kopija mogu da prodaju..
Pa God of War 1/2 grafiku bi mogao da trpim jos koju godinu a da igre budu tako dobre..

Poslednja izmena:
Objasnio sam ja u drugoj temi. Koce tako sto je developerima isplatnije izdati igru za konzolu. Pored toga sto je to dedicated trziste, piraterije ima mnogo manje. Tako da njima niko ne brani da izdaju pc ekskluziv ali isto tako, niko im ne placa. (nemoj bukvalno da shvatis niko)
Ti ni ne shvatas ironiju u tvom postu, nisu konzole krive, vec piraterija koja vlada na PC-u.
Sad su konzole krive sto developeri zapravo mogu i da zarade nesto na njima :smash:

Shvatam ja. Nije to ironija, nego cinjenica ;)
Nisu krivi developeri, 'krive' su pare. Posto imaju da biraju, biraju profitabilniju opciju. I koliko god to tebi bilo ironicno, to je kocenje :D Ne bi bilo kocenje da stavljaju napredniji hw u konzole nego u pc, ali posto je zivotni vek konzola 5-6 godina... to je malo problem. A da je zivotni vek manji, bila bi smrt imati konzolu.
Nikada do sada (na pc-u) nisi mogao za ovako 'malo para' da igras skoro sve igre na max. Tome su doprinjele konzole. To je pozitivno jer potrosaci trebaju da daju manje ali to ne menja cinjenicu da su oni koji najvise placaju uskraceni. (tipa ljudi koji zvekni 700$ na graficku)
Nisam ni ja kriv sto ima toliko piraterije pa me 'zapostavljaju' :d

Poslednja izmena:

:D :D :D :D :D
Ulepsa mi dan! :D HAhahahaahah!!!

Sjajno! :D

Evo jos jedna cinjenica vredna paznje. Spamovanje je vrlina! :D
Inace, stvarno, sve igre na konzolama su "idi od tacke A do tacke B" :D

@mcrasy: Pa onda definitivno treba "ubiti" PC gaming. Tad vas nece vise nikad zapostaviti :D

Poslednja izmena:
Trenutno im je mnogo veći problem tržište polovnih igara nego piraterija...

Pa da, uskoro ce da nprave igra sa aktivacijom. Instalacija moguca 2-3 puta :d

Ako tako gledamo, napredak je kriv za sve - da igre nisu postale tako grafichki napredne, ne bi se troshilo toliko para na razvojne timove i dizajn studije :d

Pre 10 godina, igra je mogla jako brzo da se napravi (u toku godinu dana sa malim studiom), dok danas za AAA naslove treba mnooogoo vishe.

Vrh Dno