Šta je novo?

John Carmack not a big fan of PhysX

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
510
Mishljenje Joce je OK, ali to ne znachi da je PhysX losha stvar. Jedino shto je po meni loshe je to shto je mala verovatnoca da ce drugi igrachi na polju grafike/procesora da prihvate PhysX kao standard... Cela stvar dosta podseca na vreme kada smo imali Glide i D3D/OpenGL.

Mishljenje Joce je OK, ali to ne znachi da je PhysX losha stvar. Jedino shto je po meni loshe je to shto je mala verovatnoca da ce drugi igrachi na polju grafike/procesora da prihvate PhysX kao standard... Cela stvar dosta podseca na vreme kada smo imali Glide i D3D/OpenGL.

Tacno tako. I ovog puta (kao i svakog drugog) standard ce doci iz Microsoftove kuhinje :).

Stara prica!
A Carmack je fan samo onoga sto on napravi.

Stara prica!
A Carmack je fan samo onoga sto on napravi.
pa normalno, kada covek programira najjace engine! ;)

JC je "tata" i sto je najbitnije lik je od integriteta, njega apsolutno ne zanima kako se bilo koja kompanija koju pomene oseca u vezi sa onim sto on izjavljuje!

pa normalno, kada covek programira najjace engine! ;)

JC je "tata" i sto je najbitnije lik je od integriteta, njega apsolutno ne zanima kako se bilo koja kompanija koju pomene oseca u vezi sa onim sto on izjavljuje!

Ti uvijek znas covjeka dobro nasmijati :) I mozda neke kompanije ne zanima to sto on izjavljuje ;) Mene recimo puno vise zanima sta Levat ima za reci, ili braca Rusi.

Nek se JC okrene pravljenju igara, već 5 godina ništa od njega, što je puno, puno je...

On je programer, a ne umjetnik. U tome i jeste problem. I puno se on pita u svemu tome sto tim radi, sto je jos veci problem.

Oni nista inovativno nisu napravili od Q2.

On je programer, a ne umjetnik. U tome i jeste problem. I puno se on pita u svemu tome sto tim radi, sto je jos veci problem.

Oni nista inovativno nisu napravili od Q2.

Ma 'ajde molim te!! Sve njihove igre su uvek bile zabavne za igranje i uvek su fantasticno izgledale!

Da, ali se gameplay i mehanika igranja skoro uopste nisu promenili. Mislim da je to starac hteo da kaze.

Poslednja izmena:
PhysX je jako dobra stvar, glavni problem je sto se jos nije pojavila neka AAA igra da ga iskoristi do maximuma.

Ma 'ajde molim te!! Sve njihove igre su uvek bile zabavne za igranje i uvek su fantasticno izgledale!

Ti na igre vjerovatno gledas kao na zabavni softwer. Za mene su igre umjetnost.

Carmack je jednostavno iznio svoje misljenje o Physx-u, i ja to postujem. Ali se definitivno ne slazem s tim. Physx je odlican "feature," i sto je najvaznije jeftin je, a postat ce jos jeftiniji.

To k'o kad bi Nolan Bushnell (tvorac Ponga) sada neshto prichao o igrama :) Mozda je on napravio prvu igru u istoriji, ali kakve to veze ima sa onim shto se deshava 30 godina kasnije ;)

Poslednja izmena:
Čeka vas upgrade od 500e :D

Poslednja izmena:
A vas od 300e :D

ovaj thread je poceo da mirise na jos jedan okrsaj Sonyjevaca sa ostatkom sveta!

Sonyjevci mrze JC-a jerbo je u vise navrata rekao koliko je XB 360 bolja platfomra za razvoj igara (sto je i logicnio - brzi GPU, vise memorije, lakse programiranje CPU-a i nenadmasni M$-ovi razvojni alati)...

Elem, evo vec dva dana hipnotisano pikam novi Wolf i igra je fantasticna i kako se napreduje nivoi su sve lepsi!

Eh, da igrica fercera na HD 4770 @ 1680x1050 sve u High... tako da ce investicija od 100 evrica u grafulju biti sasvim dovoljna! ;)

A sto se tice umetnosti i tehnologije, taj JC je sa svojom idtech 5 masinom dao dizajnerima najjaci framework za pravljenje umetnickih dela od igara

Znači onaj ko je vlasnik, sasvim slučajno, PS3 i koji kaže da JC ne služi ni za šta osim da vam s vremena na vreme izuče 500e vanredno iz džepa je došao samo da pravi okršaj? Normalno da će JC da kaže da je XB bolja platforma za razvoj igara kada je to original PC hardver, a njegovo znanje prosto ne doseže u domen Cella i situacije gde grafička uglavnom služi tek da prikaže sliku uz par efekata, a procesor radi većinu posla. To je isto kao vozač helikoptera koji ne zan da vozi avion da kaže da je helikopter bolje prvozno sredstvo od aviona zato što lakše uzleti i sleti (to što mu je domet mali, vožnja neudobna, rentabilnost nikakva, to ništa). A njegova reč meni nema apsolutno nikakvu vrednost, jer njegovo delovanje vezujem za smrt 3dfxa i glidea, što se poklopilo sa zahuhtavanjem q3 endžina i GF grafičkih kartica, a od tada je kvalitet igranja i iskorišćavanja hardvera na PCu strmoglavo krenuo da ide dole. Srećom tada se pojavio i PS2. Nažalost, ja sam od onih koji je prvi u Srbiji kupio GF256 za 550 dema (što je u današnjim parama jednako 2000e) još 1999. i imam pravo i snage da pričam do prekosutra protiv tog lovatora, kome je do jahti i vila stalo mnogo više od dobrog igranja.

Poslednja izmena:
Id-ove igre nikada nisu bile preterano zahtevne, isto kao i od Valve-a i Blizzarda. Tako da priča o 500e upgradea ne stoji. Time se bave neki drugi..

Eh sad nikada nisu bile preterano zahtevne (id). Naravno da neće svaka biti zahtevna svaki put, ali očigledno je da u određenim periodima ide sprega između JC i proizvođača hardvera u vezi sa hajpovanjem nove igre/endžina. Mislim, to je biznis, da je ovo neki poslovni forum, ja bi o njemu pričao sve najbolje, ali ovo je potrošački forum i moramo da shvatimo da on nije tolko silan, da bi nama svima bilo bolje.

Što se blizarda tiče, nisu ludi da preteraju sa zahtevima igre, jer oni su opšte poznati da pucaju na široko tržište, a Valve je tako tako.

Da ponovim JC je strava biznismen, ali ovo je forum drugačijeg tipa i stoga imam pravo da ga gledam sa nipodaštavanjem i da bacam hejt, jer mislim da mi je ubio jednu od platformi za igranje - PC. Ne možete da mi zabranite :)...

Znači onaj ko je vlasnik, sasvim slučajno, PS3 i koji kaže da JC ne služi ni za šta osim da vam s vremena na vreme izuče 500e vanredno iz džepa je došao samo da pravi okršaj?

tacno tako! ti si dos'o s Driverom ovde da trazis fajta :p

Opusti se bre BaneRu ;)
Normalno da će JC da kaže da je XB bolja platforma za razvoj igara kada je to original PC hardver, a njegovo znanje prosto ne doseže u domen Cella i situacije gde grafička uglavnom služi tek da prikaže sliku uz par efekata, a procesor radi većinu posla.

Say what!? Njegovo znanje? 'ajde sad lepo na google, pa pogledaj jedan klip sa QuakeCon-a 2008 na kome JC licno demonstrira idtech 5 na PC-u, XB-oxu i PS3 i na svima izgleda identicno, i lepo covek kaze da su dobrano zasukali rukave i pozabavili se cell-om

A sto se tice PC hardvera... PS3 je "PiColik" istokoliko i XB-ox! U obe konzole je DX9 SM 3.0 GPU, obe konzole imaju RISC procesore izvedene iz Power arhitekture... ali XB ima DUPLO vise frame buffer memorije.

To je isto kao vozač helikoptera koji ne zan da vozi avion da kaže da je helikopter bolje prvozno sredstvo od aviona zato što lakše uzleti i sleti (to što mu je domet mali, vožnja neudobna, rentabilnost nikakva, to ništa).
Jel ti i Driver i u realnosti ovako razgovarate u metaforama :d
A njegova reč meni nema apsolutno nikakvu vrednost, jer njegovo delovanje vezujem za smrt 3dfxa i glidea, što se poklopilo sa zahuhtavanjem q3 endžina i GF grafičkih kartica, a od tada je kvalitet igranja i iskorišćavanja hardvera na PCu strmoglavo krenuo da ide dole.
"njegovo delovanje"!! pfff care, pa Q2 je bio udarni sales point 3dfx-a... doduse na miniGL-u, ali i miniGL je zajedno napravljen sa 3dfx-om... ali sve to na stranu kad se tebi covek ocigledno debelo zamerio :D
Srećom tada se pojavio i PS2.
<orgulje> ALELUJA</orgulje>
Nažalost, ja sam od onih koji je prvi u Srbiji kupio GF256 za 550 dema (što je u današnjim parama jednako 2000e) još 1999.
na stranu to sto se zbog ovog poteza nikada neces iskupiti pred Sonyjem koji ipak koristi sedmu evoluciju tog GF-a, pod imenom RSX, 'ajd molim te kako si od ondasnjih 550 MARAK dosao do danasnjih 2000 evra!!!? :trust:
i imam pravo i snage da pričam do prekosutra protiv tog lovatora, kome je do jahti i vila stalo mnogo više od dobrog igranja.

U snagu nesumnjam, a sto se prava tie, pa niko ti nista ne moze osporiti, a da nemas pojma kako JC zivi i cime se sve bavi u zivotu, pa eto nemas... sto je dokaz da su prava sasvim sporedna stvar ;)

Pa tad je plata bila 50 dema... Znači jedna karta je bila 11 plata. Danas je ok plata 300e... Znači promašio sam, ekv je oko 3300e. Izvini, al ponekad mi se stvarno čini da imaš pamćenje ko zlatna ribica.

Što se ostalog tiče, kada budeš upgradeovao fore sa nivoa 11godišnjaka i kada budeš prestao da se ponašaš kao da imaš pravo da vodiš glavnu reč u temama sa koje se bave budućim događajima (a ne vidim zašto si se istripovao da imaš tu titulu, pošto je forum arhiva tvojih loših procena), ima da te udostojim i da ti odgovorim.

Ti si prvi počeo da me kvotuješ i ti traži kavgu, a ja sam samo ovu temu iskoristio da se podsetim ljudi (nije JC jedini, ali je no1) koji su mi ubili jednu od platformi za igranje - PC.

Ako mislite da ja svojim postovima i delovanjem želim dobro soniju i sebi, a nesreću PCu, Krmku i vama, onda braćo kod oftamologa.

Ne bih Neđo da vodim ličnu diskusiju sa tobom, jer si ti meni rekao tvoja, ja tebi moje, pa bi bilo dobro da se vratimo temi.

Poslednja izmena:
Pa tad je plata bila 50 dema... Znači jedna karta je bila 11 plata. Danas je ok plata 300e... Znači promašio sam, ekv je oko 3300e. Izvini, al ponekad mi se stvarno čini da imaš pamćenje ko zlatna ribica.
pfff... tvoja mera je visina plate! Vrhunski :d
Što se ostalog tiče, kada budeš upgradeovao fore sa nivoa 11godišnjaka i kada budeš prestao da se ponašaš kao da imaš pravo da vodiš glavnu reč u temama sa koje se bave budućim događajima (a ne vidim zašto si se istripovao da imaš tu titulu, pošto je forum arhiva tvojih loših procena), ima da te udostojim i da ti odgovorim.
Da mi odgovoris na sta? Ono za metaforicno izrazavanje ;)
Ti si prvi počeo da me kvotuješ i ti traži kavgu, a ja sam samo ovu temu iskoristio da se podsetim ljudi (nije JC jedini, ali je no1) koji su mi ubili jednu od platformi za igranje - PC.
Cenim da si preskocio onaj deo s pocetka gde te pozivam da se opustis...
Ako mislite da ja svojim postovima i delovanjem želim dobro soniju i sebi, a nesreću PCu, Krmku i vama, onda braćo kod oftamologa.
Kao i kutija u onom thredu o OpenGL-u, tako i ti moras prestati da mislis sta neko drugi misli... bavi se samo onim sto je napisano, a to je mnogo opustenije i zabavnije nego sto si ti tako ozbiljan i naprzen shvatio... pa reci, realno jel izistinski mislis da neko misli da ti "hejtujes" (kako ono vec napisa u prethodnom postu) nekog ovde onako na ozbiljnom nivou i to zbog Sonyja?? Nema bas mnogo smisla, zar ne?
Ne bih Neđo da vodim ličnu diskusiju sa tobom, jer si ti meni rekao tvoja, ja tebi moje, pa bi bilo dobro da se vratimo temi.

Slazem se, uz napomenu da am se ja malo shalio s tobom na konto entuzijazma koji ti iskazujes u temama koje su u bilo kakvoj korelaciji sa Sonyjem... a ti si to potpuno u tvom duhu preozbiljno shvatio pa si mi eto "rekao tvoje"... al dobro... znam da si OK momak pa se ne jedim to much ;)

Elem, Joca rece da mu se ne djasvi PhysX i lepo je objasnio zasto, a posto on za razliku od svih nas ovde (izuzev yooyo-a) ima nesto malo znanja o programiranju kojekakvog hardware-a, cenim da je njegova najjaca i da je besmisleno se dalje raspravljati oko toga jel' PhysX cemu ili ne

Moje licno misljenje je da ce, PhysX zavrsiti tamo gde je zavrsio jedan drugi API jedne kompanije koju je NVIDIA kupila pre mnogo godina!

Ne verujem da se vas dvojica prepucavate bezveze... Pogotovo ti Bane, toliko si nahajpovao taj PS3 da ljudi očekuju mnogo od te konzole, a u stvari već godinama - kita, ništa tu nije izašlo što bi učinilo da se vlasnici kutije smore što nemaju PS3. Štaviše, PC je počeo da liči na konzole, jer sve igre već rade na kartama od pre dve godine i kompovima od 400 evra - poenta je samo da li se igraš u 720p ili hoćeš više, a sve radi svuda (osim na Atomu i na integrisanoj grafici). PC nije ono što je bio ranije i to ljudi kapiraju, a Joca, NVIDIA i Intel moraju da hajpuju i prže ljude kako im treba PhysX da se Betmenu plašt lepo savija što normalno radi i na PS3 i na Xboxu... I ne znam čemu više deljenje na klanove kad je to sve isto, a i da nije, u pitanju su je.bene stvari koje ti poseduješ, a ne one tebe. Razumeo bih da se otvorio neki novi forum na koji dolaze trinaestogodišnjaci, ali ovde dva starosedeoca da tako pričaju...?

Bez obzira, respect za obojicu! Ja vas svejedno gotivim do jaja!

Ja se iskreno i nadam da ce tamo da zavrsi iz prostog razloga sto je Agea i njen "akcelerator" fizike samo jos jedan u nizu retardiranog budzenja PC-a da radi sve i svasta. Proslo je tooooooliko godina od celog koncepta sa raznoraznim "modulima" za ovo i ono na PC-u (od amige na ovamo) a i dalje se sve svodi na beskrajnu "customizaciju" PCa i beskrajno muzenje love od korisnika.
PC-u je odavno potreban jedan deeeeeebeo "reboot" koncepta. Sto zatvorenije to bolje, po mom misljenju.
Ovo pricam iskljucivo vadeci neke cinjenice iz licnog iskustva od kad sam batalio desktop i windows i mobilne telefone, zamenivsi ih sa mac-om i konzolom (xbox360, a dace Bog u decembru ce mu se pridruziti i ps3slim) i iPhone-om. Zasto? Zato sto su to platforme koje prosto - rade! Rade bez ikakvih smaranja preteranih bottleneckova i sto je najvaznije rade isto kao i onog dana kad sam ih otpakovao iz kutije! Podlozne su naravno ljudskoj gluposti sto sam iskusio naravno ali i to su samo debilni repovi puste i bespotrebne zelje da "nesto podesis" i "optimizujes". Sistemi koje koristimo za posao i igranje treba da budu ***** frendly ali da se ispod njih nalazi sistem koji je vec OPTIMIZOVAN i koji zna da iskoristi svaki tranzistor i koji se u svakom sledecem retkom updejtu ponasa samo bolje i brze a ne obratno.
Sreca pa takvi sistemi postoje i idu unapred!

Zato, umri PhysX i SLI i napajanje od 700W (!!!) koje treba da ga hrani i ziveo Havok, mobile low-voltage procesori i dedicated game sistemi ili ti konzole!

P.S
Nedjo, da oni pricaju i uzivo kroz takve metafore :) Vrlo je interesantno ucestvovati u tome :)

Štaviše, PC je počeo da liči na konzole, jer sve igre već rade na kartama od pre dve godine i kompovima od 400 evra - poenta je samo da li se igraš u 720p ili hoćeš više, a sve radi svuda

Totalno netacno. Sad vec matori Crysis Warhead umire na [email protected] sa 4 gige rama i 9600 grafikom u 720p, gaming settings... Treba li da spomenem da ce cry engine 2 raditi to (a kako smo videli iz trailera, radice sa jos vise detalja) na jako matorom HW-u? :)

Id-ove igre nikada nisu bile preterano zahtevne, isto kao i od Valve-a i Blizzarda. Tako da priča o 500e upgradea ne stoji. Time se bave neki drugi..

Da, doom3 je bas bio maciji kasalj kad se pojavio ...

Poslednja izmena od urednika:
Izvni sto upadam ovako u raspravu, al' moram samo 2 stvari:

A sto se tice PC hardvera... PS3 je "PiColik" istokoliko i XB-ox! U obe konzole je DX9 SM 3.0 GPU, obe konzole imaju RISC procesore izvedene iz Power arhitekture... ali XB ima DUPLO vise frame buffer memorije.

Zaboravi na DX kad pricas o konzolama. XNA nije isto sto i DX, a i sam znas (valjda) da ps3 radi pod OGLom?
Drugo to sto ima duplo vise memorije prestace da bude bitno ako developeri budu imali bolju motivaciju da se pomuce oko optimizacije na PS3ci.
Mislim, pogledaj sta je ps2 izvlacio pred kraj zivota (MGS3 recimo). Tu "motivaciju" ubija MS i nedo' nam Bog da oni ojacaju i na tom trzistu... oko te price se apsolutno slazem sa Driverom, Banetom i sl.

"njegovo delovanje"!! pfff care, pa Q2 je bio udarni sales point 3dfx-a... doduse na miniGL-u, ali i miniGL je zajedno napravljen sa 3dfx-om... ali sve to na stranu kad se tebi covek ocigledno debelo zamerio :D

Udarni sales point? :D Pa oni su MORALI da napave miniGL drajver (ili ti OGL to GLIDE wraper najobicniji) da bi mogli da teraju taj naslov jel iD-u nije padalo na pamet da pisu za glide.

Nesto ti definitivno ne radi kako treba ili si odvrnuo AA...
http://www.youtube.com/watch?v=_piSKT-pIvs&feature=related

Ili ti je 30ak fps-a na konzoli ok, a na PC-u nije? :)

Navika je cudo :D Sva sreca te igre koje najvise igram na box-u rade iznad 30fps.

A ne znam u cemu je fora. Cak sam i aniso iskljucio.

Vidis, o tome ja pricam. Bre, moram da cackam po drajverima i da cackam i rovarim po OS-u zato sto nesto sto bi trebalo da radi ne radi iz ko zna kog razloga... (a nemam PC od juce, win drzim jako uredno, defragmentovano, instalirano samo potrebno itd.)

Nazad
Vrh Dno