Vreme za priču iz rata! *deka Simpson*
Ah dobri stari 3dfx. U mom drugom kompjuteru (Athlon 1.6 ghz, 1 GB RAM), još uvek visi Voodoo5 5500 zajedno sa WinXP i WinME. Windows XP mi u principu ne služi ničemu osim za razno razno debagovanje ukoliko nešto krene naopako u ovom drugom.
U stvari ceo drugi kompjuter sam sastavio zbog vudua pre pet i više godina. Taj komp mi je prilično aktivan i realno mi koristi tako da se ne radi samo o nostalgiji. Baš sam pre mesec dana odlučio da se bacim na Resident Evil sagu koju sam totalno ispreskakao od samog početka. Već sam završio treći deo i vidim da se četvrti pojavio 2004. godine te to znači da se selim na glavni kompjuter. Malo mi je falilo da ne uspem da poteram keca iz 1997, no vudu me po ko zna koji put ponovo nije izdao na kraju. U principu malo malo pa odigram ili nešto staro što sam već odigrao ili nešto što sam davno bio preskočio
Kad god vidim onaj glajd logo, milina. Kao što kažete, nekako glajde bio baš... glajd.
Što se mene tiče "Voodoo" je legendarna franšiza grafičkih kartica koju je dve hiljadite godine između ostalog sahranlia razno razna benčmarkerska bagra širom interneta. 3D Mark 2000, Quake3 timedemo, 3D Mark 2000, Quake3 timedemo, 3D Mark 2000, Quake3 timedemo, bla, bla, bla, la-di-da... najpoznatija pesmica u to vreme (i izvor najcrnje manipulacije).
Do dan danas mi nije baš najjasnije kako je tako nekako glat moglo da se pređe preko vuduovog unapređenog 16-bitnog moda (poznatijeg po imenu 22-bitni mod), a razlika je bila mislim nebo i zemlja. Baš sam odigrao po prvi put Shogo: Mobile Armor Division početkom ove godine (još jedna igara koju sam načisto bio zaobišao) i imao sam priliku da još jednom poredim 16-bitni mod na vudu petici i Radeonu 3870. Sve što mogu da kažem - nebo i zemlja u korist vudua, bez trunke preterivanja. S druge strane, 32-bitni mod je bio poprilično mučenje za sve grafičke karte sve do 2002-2003 godine, pa se i dalje 32-bitni mod žrtvovao zarad nekih drugih efekata. No ko je hteo i pored svega toga 32 bitni mod, vudu 5 je mogao i to, al u tom slučaju ništa od 4xFSAA, odnosno FSAA više od x2 i 32 su bili previše za kartu da podnese. Moja omiljena kombinacija je bila 800x600x16, LOD Bias -2.00 (ekvivalent 16xAF), x4FSAA, (auu ovo je odvaljivalo po kvalitetu slike). Druga kombinacija na mojoj listi željenih je bila 1024x768x16(ili x32 kada vidim da ne gubim ama baš ništa na performansama), x2 FSAA i LOD Bias -2.00

LOD Bias u saradnji sa FSAA je činio Anisotropic Filtering (i to -1.25 2xAF, -1.50 4xAF, -1.75 8xAF i -2.00 16xAF). Benčmarkeri su udarali po vuduu između ostalog i zbog toga što karta navodno nije imala AF, a istina je da se AF palio preko "LOD Bias" u stvari AF nije ništa drugo do antialiasovani lod bias. U ovu svoju teoriju sam imao prilike da se uverim kada sam nabavio prvog Radeona polovinom 2002. godine (vudu u pomenutoj kombinaciji je za dlaku odneo pobedu nad Radeonovim AFx16 u kvalitetu slike).
Nijedan T-Buffer efekat po meni nije bio za bacanje, ni Depth of Field ni Motion Blur ni Soft Reflections, i bili su vrlo lukavo probrani. A to koliko utiču na atmosferu se tek danas vidi, al koga je to tada bilo briga, bitno je šta ti 3D Mark, jeli, izbaci

FSAA je bio glavni T-Buffer efekat. Totalno hardverski antialijasing odnosno FSAA je u suštini bilo mnogo veće čudo za mene nego što sam očekivao u trenutku kada mi je stigla vudu petica. "Profesionalni" benčmarkeri gotovo da su me ubedili da AA nije bitan, no ipak sam verovao 3dfx-u i nisam se pokajao. Gotovo da nema igre gde mi FSAA nije bio bitan. Od tada pa do danas nisam odigrao više ni jednu jedinu igru bez AA. Ja sliku bez AA više ne mogu ni da gledam, odnosno kad god posumljam da je ovaj Radeon nešto lenj po pitanju AA, odmah kreće istraga s moje strane dok ga ne udenem da radi kako valja

) Heh, sećam se kada sam se hvatao za glavu videvši da je vuduov x4 FSAA u 800x600 odvalio rezoluciju 1600x1200 (beše to Giants: Citizen Kabuto). Tad sam u stvari shvatio da ma kolika da je rezolucija ne može se nadomestiti nedostatak AA. Zato meni visoka rezolucija danas nije mnogo ni bitna, odnosno teram sve u 1280x1024 jer je to osnovna rezloucija za 19-inčni monitor koji imam, i zaista ne osećam potrebu da idem naviše. Ali mi je zato najmanje x4 AA od ključne važnosti. Ono što sam takođe naučio jeste da je AA najbitniji u pokretu, a najmanje bitan na statičnoj slici tako da je poređenje AA na statičnim slikama i dan danas poprilično glupavo (a vidim da se to još uvek radi).
Drajverski tim 3dfx su činili apsolutni genijalci. U poslednjih par meseci 3dfx-ovog života, to je bio šou sa drajverima. Tako recimo, dođe Envidija i "ohrabri" neki tim (verovatno za pozamašnu lovu) da napravi dar mar na ne-envidjskom hardveru, a u ovom konkretnom slučaju sve se vrtelo oko HW T&L-a. I tako "dobri" stari benčmarkeri, npr. u MDK2 počnu da prijavljuju kako bez HW T&L ne samo da se gubi na brzini nego se gubi i na nekim svetlosnim efektim. Dakle, stiglo naređenje od Envidije nekom satrapu - ko nema HW T&L, da mu se ojadi i grafika, a ne samo FPS! U sledećoj verziji drajvera za vudu, stiže takozvani "Geometry Assist". Hm, šta bi to bilo? Zvančno u upustvu kaže ovako (parafraziram): "Pristup nekakvim naprednim funkcijama Intel-ovih i AMD-ovih procesora najnovije generacije. Ova opcija uključena omogućava da se u nekim aplikacijama (čitaj: igrama) dobiju dodatni svetlosni efekti. Isključiti ovu opciju ukoliko dođe do nestabilnsti aplikacije." Doooobro. U praksi međutim... bukvalno svaka igra koja je imala podrušku za HW T&L je prijavljivala da detektuje HW T&L na vuduu i automatski je palila sve što bi ugasila ako slučajno ne bi detektovala HW T&L (i FPS naravno nije bio loš zbog toga, a mogu reći da nisam iskusio ni bilo kakvu nestabilnost ikada). Plus između 5 i 10% više poena u 3D Marku 2000. Pošto sam ubeđen da vudu ništa nije dobio na brzini sa GA, a ipak je dobio više poena "na lepe oči"... mislim da je ovo govorilo što šta o "objektivnosti" tog programa

)) Dakle pokvariše Envidijnu svinjariju do daske... al' tada već bilo kasno.
Drajverski tim međutim je imao još veće ambicije u narednim verzijama drajvera. Npr. u poslednjim beta dravjerim što je i poslednje što su izbacili, oni likovi što mnogo vole da kopaju po drajverima i iskopavaju razne tajne, pronađoše neki hak u registriju vindouza po instalaciji drajvera, koji omogućava da se u drajverima upali takozvani HSR (Hidden Surface Removal). Da ne dužim, priču, za one koji ne znaju, u to vreme, hardverski HSR je bio prijatno iznenađenje simpatičnog novajle na tržištu grafičkih karti po imenu "Kyro", koji je na jedan veoma lukav način drastično ubrzavao rendering. Upaljena u vuduovim beta drajverima, ova opcija je zaista drastično poboljšavala performanse kartice ali je grafika u igrama bila totalno uništena do tačke ne igrivosti, tako da je očito da se radilo o nečemu u veoma ranoj eksperimentalnoj fazi (zato i nije bilo na meniju u standardnoj ponudi u drajverima). Šta bi 3dfx sa ovim uradio, a i mnogim drugim stvarima... ko zna.
To koliko je 3dfx pravio dobre drajvere možda najbolje govori činjenica da od trenutka krajnje brutalnog gašenja kompanije krajem 2000. godine pa sve do sredine 2002. godine, ja sam mogao komotno da koristim vudua bez ikakvih problem. Znači skoro 2 godine bez IKAKVE drajverske podrške, već samo sa poslednjom verzijom oficijelnih drajver u kojoj još nisu bili stigli da implementiraju ni DX8.0. Ono što znam zasigurno jeste da ovakve majstorije mogu samo da sanjam kada je indiferentni AMD/ATI u pitanju, nažalost
Jedine dve zamerke koje imam na V5 5500 jeste to što ga nisu napravili u najsavremenijoj tehnologiji izrade za to vreme, mislim da tada beše 55 nanometarska, ili grešim, nema veze. To bi verovatno omogućilo veći radni takt i karta ne bi bila gorostas po izgledu za to vreme. I druga stvar se tiče Enviromental Bumpmapping-a. To su trebali da implementiraju jer su neke igre još u vreme vudu trojke već taj efekat, doduše stidljivo, koristile (npr. Expendable ili Drakan: Order of the Flame). Najveći korisnik tog efekta je međutim bio Giants.
voodoo je bilo retko parche pc hardvera napravljeno da radi kako treba, zato je i umrlo kao i sve dobro na ovom svetu sto umire.
Sličnog sam mišljenja
Mene su i vudu 2 i vudu 5 dosta podsećali na Amigu u malom, po nekom "prijateljskom" ophođenju. A "Rampage" je trebalo da ode još jedan krupan korak u tom smeru sa svojom plejadom čipova luckastog naziva, svakog zaduženog za po nešto. Metaforično, ono što su na Amigi bili šta znam, Denise, Paula, Angus, itd. to su na rempidžu trebali da budu Sage, Fear, Mojo, itd. Kružile su glasine da bi se rempidž prodavao odvojeno od čipova, odnosno, kad kupuješ kartu s njom kupuješ i čipove koje posle montiraš, pa u zavisnosti od toga koliko čipova kupiš i montiraš, toliko ti jaka karta i pritom bi mogao da praviš razne kombinacije u smislu koliko kojih čipova ugradiš na kartu. S druge strane 3dfx me je u nekim stvarima podsećao na kompaniju Komodor i to im i nije baš neki kompliment u ovom kontekstu
Šta reći, beskrupuloznost/senazacije/magla/pravljenje slona od komarca, se mnogo više isplati u korporacijskom biznisu od bilo kakve časti.