Šta je novo?

Iphone, E-bay, carina

ja sam cuo da kada se napise No value items (bezvredno) da se onda ne carini

Dakle rezime molim Vas...
Imamo li onda neko uopsteno pravilo kako da izgleda paket u kom se nalazi neki fon/iPhone?
Slati sve bez ambalaze,pretpostavljam sto manje tezine (dakle i bez uputstva,cd-a,pratecih gluposti...)?Kakve su preporuke za dodatke tipa futrola i sl?Izbegavati UPS,DHL,ici redovnom postom uz osiguranje (USPS,RoyalMail..)?Napisati "prazna kutija" na kutiji :p :d :D xexe...

P.S.
a ako je ocigledno polovna roba...isto sledi carinjenje na osnovu racuna?

Poslednja izmena:
Samo standardna posta, a svi ti dodatci dolaze bez carine, osim kada je u smeni Radic Evica koja mije sve zivo carinila, a sve sto porucujem vredi par dolara... Znaci zena je legenda, upoznao sam je pre par dana kada sam isao da se zalim jer su mi za jedan kabl koji kosta 2,66$ naplatili carinu od 700 dinara... :D

^ I sta ti je doticna rekla???
Znaci treba je zadaviti, da na kabal od 2,5$ naplati carinu 700din pa to je skoro 4 puta vise, pa dal je ona normalna, ko je stavi na tu funkciju bre (al sam se iznervirao).

Jel zna ko dal se sve carini u BG-u pa salje dalje po gradovima ili se carini u gradu iz kojeg je narucilac (jer recimo u ZR-u ima carina)

Poslednja izmena:
Samo standardna posta, a svi ti dodatci dolaze bez carine, osim kada je u smeni Radic Evica koja mije sve zivo carinila, a sve sto porucujem vredi par dolara... Znaci zena je legenda, upoznao sam je pre par dana kada sam isao da se zalim jer su mi za jedan kabl koji kosta 2,66$ naplatili carinu od 700 dinara... :D

Meni je prijatelj poslao svoju koriscenu veb kamericu pred Novu Godinu,vidi se iz aviona da je koriscena da se gledamo prilikom chatovanja,kostala ga oko 15evra.Mislio sam ma ko ce ovo da carini.Kad stize pozivno pismo od doticne ime joj pamtim i dan danas Legendarna Radic Evica.Naravno nisam imao kud odem pokusam da joj objasnim da je to poklon,korisceno odakle mi racun i da to nije skupo,a meni ce doticna ne ne to je kamera pa pise na kutiju iako je koriscena bice jedno 100evra carina :zgran: Ja nisam mogao da verujem ko sve radi na toj carini.Kad sam uvideo da sa doticnom ne vredi raspravljati samo sam se okrenuo i rekao vracaj to posiljaocu.Tako da znate sa Evicom nema razgovora.Prijatelj poslao ponovo nista nije dodavao ovaj put pregledao neki normalan carinik i stiglo posle mesec dana na kucnu adresu,nikakva carina.

Pa prijatelju sa njom nema razgovora, jer kad dodjes na razgovor, samo ona prica, i ponavlja 3 hiljade puta "to je poslalo pravno lice to mora da se carini bez obzira na vrednost..."

Ja sam joj objasnio da je to internet kompanija koja ne placa porez, nema nikakve obaveze prema drzavi iz koje posluje ali *** ne moz' dokazati to pa da se jeb**...

Ona je toliko sigurna u to sto radi da to nije realno, znaci bar 1000 paketa mi je proslo normalno bez carine, a onda dodje ona u smenu i lupi mi carinu 900 dinara i takse i sta sve ne lupi na 2 CF to IDE adaptera koji po njihovoj proceni vrede celih 54 dinara... I tako se to desava u nekom random vremenskom periodu :D

^ bice tebi smesno kad nam sad paketic od 1mx30cm ode kod Evice:d

Dobro je sve dok ne kolabira na carini :d
Misliš "Kalira", tipa kalo/rastur. Kad roba izgubi na težini pa se to pripiše posledicama transporta???

Nego da li je neko nabavljao telefone na ugovor od AT&T, imali su neke ponude tipa refurbished Blackberry-e za neku blesavu sumu novca bez ugovora samo što je kodiran na njihovu mrežu? A viđao sam i HTC-ove po dosta povoljnim cenama nove isto od AT&T sa bezugovornom obavezom i šalju svugde (čak i Albanija, Bosna, Hrvatska), ali srbije nema nigde na listi?

Poslednja izmena:
Jel zna ko dal se sve carini u BG-u pa salje dalje po gradovima ili se carini u gradu iz kojeg je narucilac (jer recimo u ZR-u ima carina)

Bogu 'fala sto sam Lala :banana: , nesto se carini i u Novom Sadu.
Za razliku od vas iz prestonice, ja sam sa NS carinicima imao samo korektna i vise nego popustljiva iskustva. Mora nekada da se plati, ali cesto prodje paket od 40$ + 30$ postarine bez ikakvih dazbina. Paket od 200$ a carinili su na osnovicu od 100$, a proslo je i nekoliko od 100$ samo sa 260 din.

A Evicu udajte ili neka se neko zrtvuje :d

Poslednja izmena:
E a sto je najgore, taj USB kabl koji sam porucio za 2.66 USD su mi zamenili na carini za neki cudni coaxialni koji ne pase na ove nase uredjaje tako da sam em platio robu, em platio carinu, em gubio zivce sa Evicom em nisam dobio ono sto sam preplatio...

Cisto sumnjam da bi mi kinez poslao taj neki cudni kabl od 5m umesto obicnog usb kabla za telefon...

Bilo je vec price o "prihvacenoj inicijativi Privredne komore Beograda" za podizanje granice do koje se roba izuzima od carinjenja sa 20e na 100e.
http://www.kombeg.org.yu/vesti/arhiva/2008/maj.htm

Od ovoga je proslo vec vise od godinu dana. Pokusao sam da nadjem bilo kakav propis na sajtu uprave carina u kom bi se pomenula ova izmjena ali bez uspjeha. Moze li neko da pojasni u cemu je ovde uopste stvar? Krajnje nelogicno mi djeluje da Privredna komora Beograda objavljuje ovako nesto ako to nema veze sa realnoscu ili je u pitanju nesto drugo?

Bilo je vec price o "prihvacenoj inicijativi Privredne komore Beograda" za podizanje granice do koje se roba izuzima od carinjenja sa 20e na 100e.
http://www.kombeg.org.yu/vesti/arhiva/2008/maj.htm

Od ovoga je proslo vec vise od godinu dana. Pokusao sam da nadjem bilo kakav propis na sajtu uprave carina u kom bi se pomenula ova izmjena ali bez uspjeha. Moze li neko da pojasni u cemu je ovde uopste stvar? Krajnje nelogicno mi djeluje da Privredna komora Beograda objavljuje ovako nesto ako to nema veze sa realnoscu ili je u pitanju nesto drugo?

Mene je, silom prilika, pre neki dan, prosvetlio carinik.
U postanskom saobracaju je granica 20e, a u putnickom 100e.
Mada je jedan od njegovih kolega mislio da 100e vazi i za postanski.

Juče mi je stigla neka elektornika iz USA poslata USPS-om. Firmu od koje sam naručio, sam zamolio da pošiljku isporuči sa fakturom na kojoj će biti umanjena cena. Međutim oni su poslali fakturu sa pravom cenom 90 usd elektronika + 30usd poštarina i to u ti kopije, ali je na paketu stajala cena 54 usd + 25 usd poštarina.

U pošti su mi naplatili carinu od 1999 din tj. carinu, porez i takse na iznos sa paketa. Iako je carinik video fakture prilikom kontrole paketa.
Mogući razlog za takvo carinjenje je to što je prilikom kontrole carinik video elektronski sklop od 12gr veličine 7x3 cm pa se verovatno pitao kakva je to budala dala tolke pare za tako nešto. Ajd da ga ne deremo.

Tako da je sve lutrija tj. dobra volja carinika.

@djsasha

Ja sam stekao utisak da to tumaci kako ko hoce, to sta je tebi carinik rekao bi imalo smisla da u ovoj izmeni koju je inicirala Privredna komora Beograda ne stoji sledece:

Ministarstvo trgovine i usluga prihvatilo je inicijativu Privredne komore Beograda za donošenje mera za unapređenje razvoja e-trgovine u sadašnjim uslovima, do donošenja odgovarajućih zakona (dopis Ministarstva od 22.aprila 2008.god).
Izmene se odnose na:

* Izmenu visina vrednosti robe koja je oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina , a koju domaći i strani državljani prime iz inostranstva u pošiljkama, po osnovu člana 192. tačka 4.Carinskog zakona , tako da se vrednost robe poveća sa sadašnjih 20 evra na 100 evra.

U tekstu carinskog zakona koji se moze naci na sajtu uprave carina, u clanu 192. tacka 4. Stoji sledece:

Clan 192.

Oslobodeni su od placanja uvoznih dažbina:

1) putnici koji dolaze iz inostranstva - na predmete koji služe njihovim licnim
potrebama za vreme putovanja (licni prtljag), nezavisno od toga da li ih nose sa
sobom ili su ih dali na prevoz vozaru;

2) domaci putnici, pored predmeta licnog prtljaga - na predmete koje unose iz
inostranstva, ako nisu namenjeni preprodaji;

3) strani državljani koji su dobili državljanstvo i strani državljani koji su dobili azil,
odnosno odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji - na predmete za svoje
domacinstvo, osim na putnicka motorna vozila;

3a) domaci državljani-clanovi posada domacih brodova i domaci državljani, koji su po
ma kom osnovu bili na radu u inostranstvu neprekidno najmanje dve godine - na
predmete domacinstva, osim na motorna vozila;

4) domaci i strani državljani - na predmete koje prime iz inostranstva u pošiljkama;

Pa naravno, kod nas je svuda haos..
U poslednje vreme (cca 6 meseci) sam imao 3 posiljke iz UK, od kojih su 2 stigle bez problema (neke sitnice, zastitne folije za pda, rezervni stylus i sl.) a treca nikada nije ni stigla (proslo 2 meseca od slanja). Kada sam se pozalio firmi od koje sam narucio, poslali su ponovo paket (bez ikakvih dodatnih troskova sa moje strane!:)) i ovaj put je stigao u roku od 6 dana. Vrednosti paketa su bile izmedju 20 i 60E, i nikada mi nije naplacen ni dinar carine/poreza, uvek stiglo na kucnu adresu :D.. Sa unutra uredno spakovanim racunom i garancijom.. Dakle - ocigleno ne postoje pravila..

Vec nekoliko puta sam napisao da je sve lutrija i da pravila NEMA.

Meni su prosle nedelje pretili robijom od 2.5 god zato sto sam prenosio delove za luk.
Kaze on meni, to je kao da si shverao delove za pistolj :smoke:
A to sto smo mi jedna od 5 zemalja na svetu gde treba 16 dozvola za luk i vazdusnu pusku, nema veze :smash:
Luda drzava, ali je nasa :d
U drugacijoj se ni bi snasli ;)

@djsasha
Kod nas je veoma teško dobiti dozvolu za oružje sa tetivom, pre će ti dati dozvolu za automatsko oružje. Mada je moguće proći carinu kada je sve rasklopljeno.

Poslednja izmena:
Kad sam rekao da ce biti skuplje mislio sam da ce ici na carinu... ako ti neko donosi to je druga stvar.

A ako bi neko doneo taj paket npr. prijatelj se vraca iz Amerike i kupi mi tamo iPhone ali ga nosi sa sobom ko da je njegov a ostalo stavi u torbu naravno bez kutije samo ostalu opremu, da li ce se to nesto naplacivati na carini ?

slicno pitanje
imam nekoga ko bi mogao da mi donese monitor iz amerike, pa da li postoji neki nacin da ga ne carine u srbiji?da ga on unese kao svoj za koriscenje za tokom boravka u srbiji ili tako neki nacin?

slicno pitanje
imam nekoga ko bi mogao da mi donese monitor iz amerike, pa da li postoji neki nacin da ga ne carine u srbiji?da ga on unese kao svoj za koriscenje za tokom boravka u srbiji ili tako neki nacin?

moze da ga unese za koriscenje, da ga prijavi, ali kad bude izlazio iz zemlje, trazice mu verovatno da prilozi na uvid.,)

moze da ga unese za koriscenje, da ga prijavi, ali kad bude izlazio iz zemlje, trazice mu verovatno da prilozi na uvid.,)

Ne mora da znaci. Npr ja sam iz grcke donosi rodjaku kameru (oko 600€). Carenik je samo pogledao i nasmejao se i rekao roba koja je skuplja od 10k € se carini a ostalo ne.

Ne mora da znaci. Npr ja sam iz grcke donosi rodjaku kameru (oko 600€). Carenik je samo pogledao i nasmejao se i rekao roba koja je skuplja od 10k € se carini a ostalo ne.

Hahha ovo je bas smesno. Po toj logici odem u Svabiju, kupim kola za 9.000 eur i prodjem bez carine u Srbiji.

Ili jos eklatantniji primer, odem u Svabiju, kupim najnoviju Panasonic plazmu od 3 metra i 250 kila i na Horgosu mi carinik kaze "sreca pa ti je jeftinija od 10.000 eur tako da ne moras da platis carinu, u zdravlju i veselju je gledao".

Aha.... ali ne u Srbiji...

Ajde priznaj koliko si € dao cariniku da ti se nasmeje :D Taj ocigledno nije bas normalan, ili ga ti nisi bas najbolje razumeo...

Cekaj, da razjasnimo, ti zivis u Grckoj i odatle donosis svoju kameru u Srbiju za rodjaka, i tada ti carinik kaze to sto je vec rekao...?

Cekaj, da razjasnimo, ti zivis u Grckoj i odatle donosis svoju kameru u Srbiju za rodjaka, i tada ti carinik kaze to sto je vec rekao...?

Ne ja zivim u Srbiji. Imam brata tamo i otisao sam kod njega na par meseci. I kupio sam kameru rodjaku i kada sam dosao na carinu pitao me sta ima da se carini ja rekao samo kamera (naravno odpakovao sam je i nosio kao licni prtljag).

Ne ja zivim u Srbiji. Imam brata tamo i otisao sam kod njega na par meseci. I kupio sam kameru rodjaku i kada sam dosao na carinu pitao me sta ima da se carini ja rekao samo kamera (naravno odpakovao sam je i nosio kao licni prtljag).

...dobro progledao ti je kroz prste, sto se tice carinjenja robe, nego ovde je postavljeno pitanje kad neki stranac dodje kod nas i ponese svoju licnu npr. tehnicku robu u Srbiju prilikom ulaska u zemlju duzan je da istu prijavi, ali ako je prijavi pri izlasku trazice je na uvid..., a ako uspe da je prosvercuje, nece ga ni pitati pri izlasku iz zemlje, jer nije vidjena. Eto to je bila necija dilema u prethodnim postovima:wave:

Nazad
Vrh Dno