@bozzap
Pa kao sto sam i pretpostavljao 85 ste imali minimum 20 godina i smatram da ste morali zrelo da razmisljate kao odrasla osoba.Kupovali ste tog atarija kao alat za posao ,a ne kao racunar za zabavu ili nesto drugo.Nemate potrebe biti kivni na nas klince koji smo kupovali amige 89 i kasnije,jednostavno sacekali smo da izadje bolji racunar .Ne morate sada krenuti kao moj ded pa reci "ja kada sam imao 10 godina nisu mi davali da gledam televizor nego sam isao na njivu da radim po ceo dan".To sto u desetoj godini nije imao ni struju u kuci necemo da pominjemo manje je bitno......
"Valjda je red da se deca obracaju sa postovanje prema odraslima" Pa jeste ali kako ja naprimer da znam dali ste mladji ili stariji od mene.Sada iz prethodno recenog znam da ste stariji od mene barem 5 godina.S druge strane prednost komunikacije na forumima je sto nismo optereceni sa mi vi ili oni jednostavno u vecini komunikacije se koristi ti.
Btw sto se tice spekija njije on morao da ima ni boje ni zvuk da bi radio ali zavisi i sta treba da radi.Jednostavno sam hteo samo da naglasim prednosti custom cipova koje je c64 imao uprkos slabijem procesoru. S druge strane nije samo commodore pokusavao sa svojim c128 da produzi zivot osmobitnicima.Imao je atari model sa 128kb ram ,CPC 6128 ,spekica 128 takodje a taj je imao i zvucni cip koji mu nije trebao da bi radio.A bilo je i bisera poput sam coupea spektrumovog klona koji je mogao da se prosiri na celih 512kb ali cemu.
Secam se da je commodore valjda 90 ili 91 pokusavao jos da produzi zivot c64 preko modela c65.Ovo je bas bila ideja teranja mrtvog konja u trku ili pokusaj cedjenja i poslednjeg centa zarade na nekom proizvodu koji je imao zapazenu prodju na trzistu.
Ocigledno da je razlika u godinama veca jer nisi ukapirao salu
kao sto sam vec napisao kad uporedjujes sa 20 godina vremenske distance sve izgleda drugacije
U vreme kad ti treba racunar ti kupujes ono sto postoji na trzistu a ne ono sto ce se tek pojaviti za par godina
Kad sam imao 1982 ZX Spectrum sa 80kb rama i sotverskim preklapanjem banki (sot je kasnije iskorisceno u zx128) C64 se tek pojavio u USA (duplo skuplji sa carinom nego speki)
Kada sam imao 1985 Atari 520 Amiga 500 nije postojala ni u najavi a Amiga 1000 je bila duplo skuplja sa duplo manje memorije
Zamisli kad bi sad rekao kako danasnji PC nemaju pojma i da su losi jer ce se za par godina pojaviti savrseniji i bolji...
Pa naravno da hoce jer svi gledaju iskustva prethodnika i trude se da ne ponove njihove greske
I sad ti hoces meni da objasnis kako si ti u pravu jer si ti kupio Amigu 500
1989 i imao sve sto si zeleo od igara i programa i da je to bolje od
Atarija iz 1984
u avgustu 1989 (secam se jer sam isao da gledam formulu na hungaroringu) poneo sam poslednjeg Atarija 520 (imao sam ih vise komada za data entry) i prodao nekom decku iz Novog Sada usput
Atari nije vise zadovoljavao moje potrebe, a Intel platforme sa Novell mreznim okruzenjem su bile prava stvar...
SGI je pravio graficke stanice sa 68xxx ali su bile preslabe za ono sto sam ja planirao da radim i radio sredinom 90tih