Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

Ja sam CnQ iskljucio u BIOS-u smatrajuci da mi ubija performanse u gaming-u ? ?? Mozda sam pogresio?

Pa neki Phenom I procesori su imali problema sa ukljucenim CnQ, kod Athlona su razlike bile vrlo male, tako bi trebalo da bude i sa ovim novim procesorima.

ja nisam video neku razliku u igrama,ali ima razlike u temperaturi procesora

Pa mogao bih da probam. Samo stavim C'n'Q enabled u BIOS-u i to je to. Nikakav driver-software za to pod XP-om?

ne znam kakvo je stanje pod xpom, u w7 staviš samo na minimal power menagment i to je to.

Za XP treba drajver ali ga AMD nije izdao. Probaj sa programom PhenomMsrTweaker.

Za XP treba drajver ali ga AMD nije izdao. Probaj sa programom PhenomMsrTweaker.

Јесте, имаш га на диску са драјверима од плоче (обично пише Cool&Quiet driver).
А ево има и на сајту:
http://support.amd.com/us/Pages/dyn...cd2c08-1432-4756-aafa-4d9dc646342f&ItemID=173

Нисам проверавао да ли ради и без драјвера, једино треба да се пребаци у "Power management" на "portable" или сл...

Ako visha sila dozvoli [tj. Chuck Norris], veceras i ja dobijam isti kombo kao i Kir Janja :D

:wall::wall::wall:
Stigao mi je procesor, ali ploca nije. Stice sa sledecom isporukom kod lokalnog prodavca u petak.
:wall::wall::wall:

BTW pogledao sam batch od CPU-a, its 0920

ne znam kakvo je stanje pod xpom, u w7 staviš samo na minimal power menagment i to je to.
Nice, nameravam da instaliram Win7

Poslednja izmena:
Da li za ovaj procesor (Phenom II X2 550) treba da se instalira AMD Dual Core Optimizer. Ja sam ga deinstalirao pre stavljanja procesora. Na AMD-ovog site-u u delu gde su driveri za phenome nema AMD Dual Core Optimizer-a, a cini mi se da sam negde na netu procitao da ovaj driver hoce da pravi problem sa Phenom-ima, ali nisam siguran da li to vazi samo za X4 i X3 Phenome ili vazi i za X2 Phenom.

a kakva je ta GA-720-US3 za klokovanje ovog Phenom X2 550BE?

Da li za ovaj procesor (Phenom II X2 550) treba da se instalira AMD Dual Core Optimizer. Ja sam ga deinstalirao pre stavljanja procesora. Na AMD-ovog site-u u delu gde su driveri za phenome nema AMD Dual Core Optimizer-a, a cini mi se da sam negde na netu procitao da ovaj driver hoce da pravi problem sa Phenom-ima, ali nisam siguran da li to vazi samo za X4 i X3 Phenome ili vazi i za X2 Phenom.
Koji OS koristiš? Ako je Vista ili W7 nema potrebe ništa da instaliraš. Za XP obavezno.

a kakva je ta GA-720-US3 za klokovanje ovog Phenom X2 550BE?
Svejedno ti je koja ploča pošto proci ima otključan množilac.

Мени се чини да dual core optimizer преправља неки параметар који утиче само на старе X2 процесоре, и чак шта више изазива проблеме са новим процесорима.

greota je koristiti ovaj proci na xpu koji nema pravu podrsku za procesore sa vise jezgara.

Pa nema to veze, nikakav optimizer nije trebao za Pentium D i C2D, samo za Athlone.

Bacio sam se na čitanje malo:

The AMD Dual-Core Optimizer can help improve some PC gaming video performance by compensating for those applications that bypass the Windows API for timing by directly using the RDTSC (Read Time Stamp Counter) instruction. Applications that rely on RDTSC do not benefit from the logic in the operating system to properly account for the affect of power management mechanisms on the rate at which a processor core's Time Stamp Counter (TSC) is incremented. The AMD Dual-Core Optimizer helps to correct the resulting video performance effects or other incorrect timing effects that these applications may experience on dual-core or multiple processor systems.

Supports:

AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor
AMD Athlon™ 64/FX Processor
AMD Turion™ 64 X2 Mobile Technology

ostavi taj X2 550 da radi na golo, pusti winrar da pakuje/raspakuje i gledaj u task menageru dali podjdnako upošljava oba jezgra.

OK, stigao mi je CPU i ploca, za divno cudo bez problema sam podigao stari winxp koji sam imao instaliran na staroj ploci. Situacija je sledeca:

10qayxf.jpg

Koliko vidim, bios je F2 tj. prvi bios koji je izasao sa ovom plocom. Zanimljivo je sto bios odbija da mi pokrene instalaciju winxp i win7 sa DVD-a, iako je DVD stavljen kao prvi boot device. Weird.

Odo da nadjem zadnji bios.

edit- preko "@BIOS" programa sam instaliro F4 bios iz windowsa, sad se procesor normalno prepoznaje, i ubacio sam AMD Dualcore optimiser [datum je iz 2006, ima li nesto novije od toga?]. Klokovanje i otkljucavanje cu sutra da isprobam. :)

Jedini remnanat stare winxp instalacije mi je ova stavka:
28mg5sx.jpg

HDD i DVDRW mi stoje na IDE grani, nema DMA moda. Mada u realnom radu ne primecujem neke nedostatke...

Poslednja izmena:
No luck, cim pokusam da upalim sva 4 core-a ni Bios nece da se bootuje. 0920 has striked again.

koja je bolja za Phenom II 550BE

Biostar TA790GX A3+ ili Gigabyte GA-MA790XT-UD4P? i zasto

pa sa obzirom da je i gigabyte ddr3 ploca onda je po meni bolja...ima odlicno phaze-no napajanje i ima bolju podrsku sto se tice izlazaka bios-a i do sada je svaka gigabyte ploca imala bios za "otkljucavanje" jezgara kod phenom2 x3 i x2 procesora...imao je i biostar ali ovom zadnjom verziom bios-a je ta mogucnost izbacena

ps ti jos nista nisi kupio,a savetujemo te sigurno vec mesec dana?

Evo posle malo igranja dokle sam ja stigao sa ovim 550 na 780G ploci, da je mem malo bolja (obican neki Geil 800, nema ni hladnjake) bilo bi to taman kako treba, ali ne zalim se ni ovako.

Prvo temp na default taktovima, poredjenje i sa solidno overklokovanim X2 4400 na malo vecem taktu nema smisla (iako je odradjen na W7 na brzinu, idem sad da dignem W7 pa cu uporediti razlike u rezultatima u odnosu na XP).

Bez dizanja napona je dobacio do oko 3.73, nisam slikao OCCT, sad upravo radi na 3.84 i 1.41V. Uspeo sam da uradim Spi na 3.96 i 1.44V, mozda bi mogao i preko 4, ali mi ne znaci sa ovim naponom jer se resetuje pri opterecenju. Ne znam koliko je verovati ovim temperaturama, BIOS pri postu daje iste idle vrednosti kao i OCCT. Napomena da mi je fan na Geminiju na 100% jer nece ploca da spusti, pa cu to kasnije da istrazhim, za sad se navikoh na buku. :d

E to mene interesuje, kave su mu temp u idle i load sa obicnim box-om i sa nekim heat-pipe cooler-om tipa ttc-nk35/ vanquisher (u passive modu).

Kako mu skacu i padaju temp, jel naglo ili i dalje postepeno???

Ako mozes slikaj temp sa hwmonitor-om, interesuje me sta prijavljuje sonda na ploci.

Hmpff, danas instalirao W7, ali nije stabilan sa onim setovanjima koja rade OK u XPu, tako da sam morao da instaliram na defaultu, sad radi OK, ali samo na 3.5GHz. S obzirom da je vikend gotov, do sledećeg je pitanje koliko ću imati vremena da se zezam sa istraživanjem šta je preforsirano, pa ćeš morati da se strpiš dok ne zasučem rukave ponovo.

Temperature mi deluju dosta nisko, idle je 29-30 na defaultu (cpuZ kaže 1.328) ali toliko kaže prilikom podizanja i u BIOSu pa pretpostavljam da je info tačan i kad piše da je load 37. Pošto me zezao pod W7 danas, malo sam dizao i spuštao napone, pa je išao i do 42, međutim, to ti je sve pod GeminiS coolerom sa ventom na 100% što će reći - bučno. Za max temp mu treba nekoliko minuta, nazad se vraća za manje od minuta. Neko ko ga vozi pod boxom neka napiše njegove temp, ja ni pod razno ne vadim ploču iz ove moje skalamerije dok ne stigne neka uATX AM3. :d

Ma ok je ne zurim ja nigde:d, ako mozes da stavis gemin-ija na 5v ili samo iskljuci vent na 15-20 min pa javi idle, load.Pozzz

EDIT:

Na stock setovanjima naravno.

Poslednja izmena:
Hmpff, danas instalirao W7, ali nije stabilan sa onim setovanjima koja rade OK u XPu, tako da sam morao da instaliram na defaultu, sad radi OK, ali samo na 3.5GHz. S obzirom da je vikend gotov, do sledećeg je pitanje koliko ću imati vremena da se zezam sa istraživanjem šta je preforsirano, pa ćeš morati da se strpiš dok ne zasučem rukave ponovo.

Temperature mi deluju dosta nisko, idle je 29-30 na defaultu (cpuZ kaže 1.328) ali toliko kaže prilikom podizanja i u BIOSu pa pretpostavljam da je info tačan i kad piše da je load 37. Pošto me zezao pod W7 danas, malo sam dizao i spuštao napone, pa je išao i do 42, međutim, to ti je sve pod GeminiS coolerom sa ventom na 100% što će reći - bučno. Za max temp mu treba nekoliko minuta, nazad se vraća za manje od minuta. Neko ko ga vozi pod boxom neka napiše njegove temp, ja ni pod razno ne vadim ploču iz ove moje skalamerije dok ne stigne neka uATX AM3. :d

A be, ma ne moguće da je to limit pogotov sa tim hlađenjem. Ne diraj ništa samo podigni množilac da ti bude 3.6ghz, voltaža na default. Mora da prolazi, kod mene je tako 100% stabilan na W7

Ja sam toliko zadovoljan sa default brzinom da jos nisam probao granicnu brzinu mog procesora :) . Ovih dana planiram, kada nadjem vreme.

Nazad
Vrh Dno