Šta je novo?

Oficijelni Core i7 thread

Pa na osnovu tog razvoja ce i da naprave i5, a onda ce lepo da razdvoje na skupe i7 i jeftine i5. Prosta logika...

Po svemu sudeci, onaj ko je kupio i7 miran je sve do Sandy Bridge-a/Orochi-a. :)

sto bi rekli onako narodski receno:
Jeebe lud zbunjenog

i definitivno Intel i dalje ima najvece talente

Uzeo dva i7 920 procesora kod nas ovde (preko distributera) i oba su D0
Ukupno 7 napona sam stelovao dok nisam dobio "stabilnu" masinu
Kazem "stabilnu" zato sto sam izvrteo po sat vremena Prime95
small FFT's i custom sa min size FFT-om od 1024KB pa navise i to je prosao

Memorija - ukupno 2 x 6GB kit DDR3 1600 CL7 OCZ Platinum 1.65v, CL 7-7-7-24
Da bi sistem uopste butovao sa 8x memory multiplier-om, posto su svih 6 slotova
popunjeni bilo je potrebno povecati tRFC sa 60 po defaultu na nekih 70
A za stabilnost svih 12GB u windows-u (testirano LinX-om) bilo je potrebno
podesiti voltazu memorije na 1.72 u biosu

Prime95 je prolazio i smal FFT's i custom test 1024+ na manjim voltazama
a za LinX sam morao da pomerim cpu vcore za jos 2 koraka na gore.
LinX sam koristio da bi proverio stabilnost memorije pa sam mu zadao
da radi sa svom raspolozivom memorijom (oko 10GB)

Ovaj procesor se (sa ukljucenim HT-om) mnogo greje i tek sa vodenim hladjenjem
je prava stvar... TRUE 120 sa dve Chieftec dvanestice (debele po 38mm)u sendvicu
je pri LinX-u "hladio" do 93 stepena sto je previse ali ni tada nije pokazivao znake nestabilnosti

Cooler je pritegnut je muski a pasta je ThremalRigth sto dolazi uz TRUE.
Moguce je da je kuler neravan, nisam ga lapovao ... to je sledece sto se radi
i naravno neka dobra pasta poput OCZ freeze-a
Koliki su padovi napona na ploci ne znam ... samo znam da me je Gigabyte
prijatno iznenadio sto saradjuje uopste pri ovoj torturi.
Ostaje jos jedan primerak procesora da se proba

Edit: Real temp se malo zbagovao pa mu vreme tece usporeno dok radi LinX ...

Bitne postavke u bios-u
COU clock ratio 20x
QPI Link speed 36X
Uncore frequency 16x
System memory multiplier 8
Loadline calibration enabled
CPU Multithreading enabled
Turbo & Virtualization disabled

CPU Vcore 1.29375v
QPI / VTT 1.275v
CPU PLL 1.840v
QPI PLL 1.140v
IOH Core 1.200v
ICH Core 1.140v

CAS latency 7
tRCD 7
tRP 7
tRAS 24
Command Rate 1
tRFC 70

Poslednja izmena:
uh,pa taj cpu se bas greje,a ja sam mislio da ce mi biti dosta thermalright 120 extreme...kakve su temperature na defaultu ili na 3ghz?

dosta vazdusno hladjenje za 3.9GHz... malko si se prevario :) sve preko 3.6 na i7 treba pod vodu
a i ovo je LinX tesko da ga nesto tako u relanom radu mozes opteretiti

Na 3.9GHz u leru ili dok ovako nesto ne-zahtevno kuckam procesor radi od 42-43
pa navise do nekih 54-55 stepena skoci temperatura na blic.
Imajte u vidu da je ovde gurano 12GB DDR3 memorije koja radi na skoro 1600MHz i da je ukljucen HyperThreading.
Sa 6GB bi trebalo manje da se greje, isto tako i bez HT-a bi temperature trebale biti manje, verovatno i klok veci (bclk zavisi od ploce ili procesora)

Evo malo prime95ice
Prvo malo nize voltaze, ram na 1170 umesto na 1560
Posle toga RAM na 1560, 2T command rate ... sve ovo je bilo pre torture sa LinX-om

Definitivno voda mora za i7 preko 3.6 GHz
Eventualno cu probati da smanjim neke od napona malo nize i da probam tada LinX.
Znam da CPU Vcore i QPI/VTT sigurno ostaju na ovim vrednostima

Jako bitna stvar, ne samo za i7 vec za manje vise sve sisteme kojima su popunjeni svi DDR2/DDR3 memorisjki slotovi je ovaj tRFC parametar...
Kazu po stranim forumima da se malo ubijaju performanse ali opusteniji parametar garantuje stabilnost.

Poslednja izmena:
Koliko vidim za overklokovanje I7 procesora, mora se imati najmanje zavrsen fakultet.
Oc nikada vise nece biti jednostavan.
Mnogo je novca za ulaganje u I7 ( u odnosu na moju konfu sigurno bi morao da se ispruzim jos oko 400€ --cpu+mb+mem) zarad 11minuta dobitka u video obradi.

U pravu si, ovo je postala nauka, a ni i5 verovatno nece biti nista bolji po tom pitanju.

^ne znam odakle vam ta ideja?
Sve je daleko jednostavnije nego sto ste stekli utisak na osnovu pisanja @Tarmi Ricmi
Ploca sa kojom je on radio je slicna mojoj UD5. Sve sto treba uraditi je jednom predefinisati podesavanja do samih napona i to nije nikakva filozofija, lako se da zakljuciti sta treba cak i neko ko je laik moze se snaci.
Kad se dodje do napona u zavisnosti od BCLK-a podize se QPI do nekih 1.455v i CPU napon sve ostalo moze se ostaviti na autu ili predefinisati u odnosu na napone koji su upisani kraj svake stavke zasebno. IOH napon treba setovati na 1.000v da bi se sto manje grajao. Napon na memoriskim modulima isto tako treba u zavisnosti od modula menjati ali 1.74v je sasvim bezbedno bez obzira na module.
Kolokovanje intel procesora nikada nije bilo jednostavnije:)
Evo kako to sve fino radi kod mene, Titan Fenrir hladnjak pri sobnoj temperaturi 26c.
LinX 4200mhz cores 4.jpg
Trebalo mi je nekih 1h dok sam nasao CPU i QPI najnizi napon za ovaj klok i jos 1h LinX-a, sve ukupno sa restartovanjem racunara nekoliko puta 3-4h da bi se doslo do stabilnog kloka za 24/7;)

Poslednja izmena:
Sintetika je cool, ali dajte im jedno sat vremena UT3 MP i/ili Lost Planet-a pa da onda proglašavamo stabilnost. Linx će bez sumnje zagrejati CPU više nego neki multicore aware game engine, ali će sistem u celini strujno/naponski (u smislu dinamike) manje patiti nego kad ga izgazite kako sam predložio.

Poslednja izmena:
^ne znam odakle vam ta ideja?
Sve je daleko jednostavnije nego sto ste stekli utisak na osnovu pisanja @Tarmi Ricmi
Ploca sa kojom je on radio je slicna mojoj UD5. Sve sto treba uraditi je jednom predefinisati podesavanja do samih napona i to nije nikakva filozofija, lako se da zakljuciti sta treba cak i neko ko je laik moze se snaci.
Kad se dodje do napona u zavisnosti od BCLK-a podize se QPI do nekih 1.455v i CPU napon sve ostalo moze se ostaviti na autu ili predefinisati u odnosu na napone koji su upisani kraj svake stavke zasebno. IOH napon treba setovati na 1.000v da bi se sto manje grajao. Napon na memoriskim modulima isto tako treba u zavisnosti od modula menjati ali 1.74v je sasvim bezbedno bez obzira na module.
Kolokovanje intel procesora nikada nije bilo jednostavnije:)
Evo kako to sve fino radi kod mene, Titan Fenrir hladnjak pri sobnoj temperaturi 26c.

Trebalo mi je nekih 1h dok sam nasao CPU i QPI najnizi napon za ovaj klok i jos 1h LinX-a, sve ukupno sa restartovanjem racunara nekoliko puta 3-4h da bi se doslo do stabilnog kloka za 24/7;)

Jeste jednostavnije kod tebe zato sto nije ukljucen HT i zato sto imas 3x1GB.
Inace me zanima da li si probao ovu DS4 plocu sto je sad kod mene dokle je isla
sa BCLK-om ?
Inace ne treba fax :) samo se gledaju plavi ekrani.
Cim izadje sa nekom porukom na osnovu same poruke se zna sta fali ... tj. koji napon nedostaje ili je prevelik

Poslednja izmena:
^Zato i kazem da je jednostavno i da su izvukli los zakljucak na osnovu tvog iskustva da je i7 komplikovan za klokovanje. Realno koliko njih ce terati i7 sa 12gb memorije? mada licno mislim da kupovina i7 knfiguracije dobija pun smisao tek ako se u radu optereti multi tasking aplikacijama. Ukljucen HT ne komplikuje situaciju sa ostalim podesavanjima jedini sto ne treba ocekivati sa vazdusnim hladjenjem vise od 3.6-3.9ghz. Ja sam prezentovao ono sto prosecan korisnik treba da zna.
Nisam probao plocu koja je kod tebe. Moja nece preko 202, niti hoce sa QPI naponom preko 1.455v.
@Paradigma
Sve sto si pomenuo vec je probano, LinX + Furmark + 2x4890 CF, samo sto to nisam slikao. Znaci maksimalno opterecenje;)

Poslednja izmena:
Ma opusteno, ja sam od Core2 ere poceo da punim sve raspolozive slotove memorijom ...
A sto se tice HT-a, on prvenstveno utice na temperaturu ... to sam mislio

Sintetika je cool, ali dajte im jedno sat vremena UT3 MP i/ili Lost Planet-a pa da onda proglašavamo stabilnost. Linx će bez sumnje zagrejati CPU više nego neki multicore aware game engine, ali će sistem u celini strujno/naponski (u smislu dinamike) manje patiti nego kad ga izgazite kako sam predložio.

Za UT3 ili Lost planet mi je malo grafika "slaba" :D

Poslednja izmena:
imam jedno pitanje...kako se ukljucuje taj HT na i7 procesorima? hvala

U zavisnosti od ploce do ploce opcija u biosu se zove slicno
Kod mene na Gigabyte-u se zove CPU multithreading
Postavis to na enabled i HT je ukljucen
Opcija se nalazi u delu bios-a gde se podesava EIST i ostali slicni parametri

hvala...ja sam mislio da se to moze ukljucivati i iskljucivati iz windowsa u zavisnosti da li ti treba ta opcija ili ne

Asus New Motherboard Supports Seven PCI-E x16 Cards

Let's get this out of the way right off the bat - Asus launched its P6T7 WS SuperComputer motherboard in mid-March, so technically it's not 'new.' But there's no splitting hairs about this workstation board being one of the baddest mobos around thanks to a whopping seven PCI-E x16 slots. Yes, we said SEVEN!

While there's nothing to stop a power user from building a truly brag worthy rig with the P6T7 WS as its foundation, this motherboard was really designed for parallel computing. It's been certified for Nvidia Tesla GPU computing with support for up to three Nvidia Tesla cards and one Nvidia Quadro card. Such a configuration adds up to 960 parallel processing cores pumping out 4 freakin' teraflops of processing power, enough to qualify for a basement level supercomputer.

Other specs include RAID 0/1/5/10 support, up to 12 USB 2.0 ports (6 native and 3 USB connectors supporting an additional 6 ports), 2 eSATA 3Gb/s ports, two nForce 200 chips, three-way ATI CrossFireX and Nvidia SLI support, dual LAN ports, and more.

Asus_P6T7_WS.png

The board is available now for around $450 street.

source

onaj za koga je ova ploca cena nije nikakav problem :)

This is obviously a refresh of the current GA-EX58 models, and although the changes may be hard to spot by the untrained eye, they are in fact quite numerous. The entire EX58A series now features improved power delivery systems, support for SATA 6Gb/s, more efficient Dynamic Energy Saver 2 technology, and the new Smart 6 utilities package. Perhaps most importantly, all the models have received design tweaks to ensure that they have even greater base clock (BCLK) and memory overclocking capabilities. Regrettably, these models are at least one month away from hitting the marketplace.

Replacing the EX58-UD4, the EX58A-UD4 now features a 12-phase power design system (up from 8) and an additional mechanical PCI-E 2.0 x16 slot, which means that the UD4 model is now triple CrossFire and SLI compatible. The southbridge cooler has been upgraded slightly and now benefits from a heatpipe. This model also features two Marvell SATA 6Gb/s ports, six standard SATA 2 ports, two gigabit Smart LAN ports, Dynamic Energy Saver 2, and the new Smart 6 utilities package.

The EX58A-UD4P is effectively identical to the UD4, but it is the only model in the EX58A lineup to feature the new Smart TPM (Trusted Platform Module) chip, which provides 2048-bit hardware encryption and the ability to remotely secure protected data remotely via a Bluetooth-enabled mobile device.

The higher-end EX58A-UD5 will replace the wildly successful EX58-UD5, and it brings forth a few advancements. For starters, the CPU power design has been totally revamped and increased from 12 to 24-phases, an industry first. With the Core i7 processors clocking higher and higher, and the imminent arrival of six and even eight-core models, having a more robust CPU PWM is definitely going to be useful. Even now, engineers claim that there are benefits when it comes to overclocked stability and even BCLK scaling. On the storage front, the EX58A-UD5 features an impressive four SATA 6Gb/s ports, which is two more than all the lower-end models. To cap it off, there is also the inclusion the new Dynamic Energy Saver 2 technology and the Smart 6 system management utilities package.

The enthusiast-oriented EX58A-EXTREME represents the Top of the Line of the EX58A series. Along with a more option-rich BIOS, the EXTREME features the more elaborate Hybrid Silent Pipe 2 cooling system. Otherwise, it is identical to the EX58A-UD5 and utilizes the impressive new 24-phase power design.

The EX58A-EXTREME was actually one of 25 products shown off at Computex Taipei 2009 that was selected for the Best Choice Award 2009.

source

Poslednja izmena:
kad se vrnem sa letovanja verovatno (20sep) ce padne i7 makina

jel su najavili nesto novo do kraja godine da se ne zalecem previse posto bih puko 1,2k e?

cini mi se da se ud5 najvise isplati sto se tice i7 920 modela?

EVGA P55 + i7 860 + 8GB 1600C9 + X25-M G2. :)

Poslednja izmena:
^
i koja bi trebala da bude cena u poredjenju sa:

GA X58 UD(3 ili 5) + i7 920 + 8GB + X25-M :)

mislim GA-UD5 + i7 920 je sad nesto ispod 500e. !
koliko vidim cena i7 860 ce biti ista kao i i7 920 (i brzina ista!) tako da je jedina usteda moguca na maticnoj ploci i to racunam 100e sto i nije nesto...

Poslednja izmena:
Sto se tice memorije ... nikako CL9 ... bolje i CL7 1333 nego CL9 1600 ...
Najbolje 1600 CL6 :D
Sto se tice procesora dok ima i7 920, kupujte ga ... sad su svi novi koji se kupe D0
revizija.
Sto se tice ploce ima jeftinih MSI X58 Pro-E po meni naj-zanimljivija ploca po ceni
Dr. MOS, SLI podrska i sve ostalo za pristojne pare.

LGA1156 je u startu socket srednje klase, kad se pojave i9 procesori sa 6 jezgara
razlika ce se jos malo povecati + ako Vam dune da idete na 6core sa 1156-icom
opet pada promena ploce

Vrh Dno