Šta je novo?

Oficijelni Core i7 thread

@animaN

he he, tvoj naj gori post;):p:-devil-:

Gta 4Pogledajte prilog 44546, siki ima istu grafiku i Q6600 tako da bi mogo da postavi rezultate sa njegovom masino. Pouzdano znam da igra GTA 4 posto je on u tom nekom gangsta tripu "brate oces da te iznabadam":D
Pa bolje da bude u tom fazonu nego kao ti u fazonu "nemam pojma ali imam stav " :p :smoke:
Znachi, chekamo Rossi-a i "njegovom masino" :D
P.S. Najgori se pishe zajedno :wave:

Cak je i to bolje nego da budem kao ti u fazonu "ja testiram hardver i rezultati kojie dobijem sigurno su validni, zar neko sme da sumnja u to?":D:D:p

tako sam i napisao:-devil-:
Hmmmm..ne :D nije bolje,

No ja sam u tom fazonu isto kao shto si ti napisao ispravno najgori :D :D :D
Ispravno se pishe "Risto ti si najgori od sve dece" he he
:wave:

Poslednja izmena:
@animaN

he he, tvoj najgori post;):p:-devil-:

Gta 4Pogledajte prilog 44546, siki ima istu grafiku i Q6600 tako da bi mogo da postavi rezultate sa njegovom masino. Pouzdano znam da igra GTA 4 posto je on u tom nekom gangsta tripu "brate oces da te iznabadam":D

'*** te Shiki gangster :D

Nego nisam vrteo test ali tvrdim na tim/i slabijim podeshavanjima nemam ni priblizan rezultat, ne znam shta si ti radio i kako i da li je Nehalem toliko mocan, ali ja bih rekao da je meni prosek ~30 frejmova a o 52 nema ni govora, osim ako ne trcim po Safe House-u :D

:wave:

Tebra, ti si Rossi, siki je nas drug i nemoj ti da ga branis, spakuj taj motoru u garazu i aj na spavanje he he:D
Ali ako vidis sikija reci mu da izvrti ovaj test sa istim podesavanjima, ako ne zna kako neka me pita, objasnicu mu sve, narocito kako se overklokuje:-devil-:

Intel Plans New Stepping for its 2.66GHz Core i7 920 Processor

Intel has announced plans to supply its partners and distributors with a new batch of Core i7 920 processors, that have their stepping updated from the current C-0 to D-0. Ready to ship on March 2nd, the new stepping will feature:

* New S-spec (from SLBCH to SLBEJ) and Material Master numbers for the converting products.
* CPUID will change from 0x000106A4 to 0x000106A5.
* The electrical, mechanical and thermal specifications remain within the current specifications. Intel anticipates no changes to customer platforms designed to previous Intel guidelines.
* Readable serial number will be removed from the package ink swatch to fully mitigate the potential risk of the IHS cosmetically overlapping a marked serial number. There is no change to the ULT matrix content which continues to contain the serial number.

A motherboard BIOS update will be required to identify the new stepping CPUs correctly.

intel_d-0_stepping_ink_swatch_change_01.jpg

http://www.techpowerup.com/83798/Intel_Plans_New_Stepping_for_its_2.66GHz_Core_i7_920_Processor.html

Core i7 i broj jezgara

Zbog čega se vidi 8 jezgara kod Core i7 procesora kada imaju 4 jezgra?

Čitao sam da obrađuju 8 tredova ali me zanima detaljnije.

Molio bih upućene da mi objasne!

Imaju HyperThreding, tj kao kod P4, jedno jezgro moze da obradjuje 2 threda. Tj ima duple registre i moze da iskoristi ALU i FPU jedinice koje zvrje prazne za drugu nit...
Tako da i7 ima 4 jezgra, svaka po 2 niti = 8 niti. Nemoj to da mesas sa 8 jezgara, posto ovde 4 niti ne mogu da rade punom snagom, ali gomila aplikacija ipak vidi veliku prednost.

Intel changes all logos

ec6e5600-2671-4f1e-9d63-8a6f5790b3a6.jpg

As Charlie reported earlier, Intel just got into business of changing logos, and we just found out how the rest of the line up looks like.

The new logo is much wider than the previous one and on the top right corner you can see something that looks like chip. Core i7 and Core 2 Extreme logos are black, while Core 2 Quad, Core 2 Duo, Core 2 vPro are blue and very similar.

Many Centrino logos are all in white, and the top one is Centrino 2 inside, runner up is Centrino 2 vPro followed by Centrino inside and Centrino vPro inside.

Itanium, Xeon, and Core 2 Viiv sort of didnt change their format, while Xeon will come in new blue colour, probably for Nehalem based Xeons. New logos will be effective as of April 1st, the first day of Q2 2009.

source

Zaista ce lepo izgledati novi laptopi sa ovim nalepnicama fudbalskog prvenstva...

to se zove die shot

Vise su mi se svidjale stare nalepnice :)
Mada ja te nalepnice generalno ne volim i ne lepim po kucistu.

ne nego die shot, tj procesor na waferu

Da po logici, odlepim nalepnicu kad ono tamo milijardu tranzistora :D
Stari su imali neku ozbiljnost u sebi u skladu sa procesorima...

Core i7 950 and 975 to replace 940 and 965

Q2 launch, higher OC potential

According to sources in the Taiwan motherboard industry, Intel plans to update its Core i7 processor lineup next quarter with two new models, the Core i7 950 and Core i7 Extreme 975. These models will essentially replace the Core i7 940 and Core i7 Extreme 965 at higher clock speeds, a new stepping revision, and the same respective price points.

The recently announced Core i7 950 will run at 3.06GHz, roughly 130MHz faster than its 940 predecessor, and will be priced again at $562 in quantities of 1000. Likewise, the Core i7 Extreme 975 will run at 3.33GHz, roughly 133MHz faster than its 965 Extreme predecessor, and will be priced again at $999 in quantities of 1000.

As usual with Intel's Extreme Edition processors, the 975 will have an unlocked multiplier to "justify" the price premium. Additionally, both CPUs will carry Intel's new D0 stepping, which promises better overclocking potential as shown by Fugger and Mikeguava from XtremeSystems in their 3DMark 05 world record set on the 975 Extreme.

Additionally, some internal testing has been done by motherboard manufacturers in Taiwan who have reported significant overclocking potential over the C0 stepping launched back in November. A few days ago, Intel also revealed that it will launch its Core i7 920 D0 revision on March 2nd. We can expect higher overclocking potential from this chip as well, although no specific performance increases are known as of yet. This chip will be priced again at $284 in quantities of 1000.

On a final note, both C0 and D0 stepping processors will be out on the market at the same time, so it is solely the consumer's responsibility to be careful when choosing this time around.

source

First Core i7 920 D0 overclock results are promising

4,641MHz with Biostar TPower X58

XtremeSystems user PcCI2iminal has just posted some first overclocking results of the recently launched Core i7 920 D0 stepping 5 processor. Although his results were taken with an engineering sample CPU, they seem to be on par if not slightly better than what is achievable with the C0 stepping.

i7_920_d0_benchmark.jpg

According to the results, 4,641MHz was achievable with a vCore of 1.56v and a 221MHz BClock speed. It can also be noted that the maximum Prime95 stable BClock at boot up was 222MHz with CPU VTT, PLL, and northbridge voltages at a minimum.

The setup used was a Biostar TPower X58 running beta BIOS 080015, combined with A-Data 1600MHz DDR3 and a Thermalright Ultra-120 eXtreme-1366 RT for cooling.

source

Poslednja izmena:
Jedno pitanje vezano za memoriju, sta je ustvari intel dobio sa novim X58 maticnim plocama
koje podrzavaju DDR3 memoriju od 2000 MHz i vise kada po specifikaciji za Core i7 stoji 1066MHz

fe93400884.jpg

Pa i kod ploča (DDR2 bazirane) recimo stoji podrška za 1066 MHz, a proizvode se memorije od 1300MHz. Uvek bilo i biće, a u ovom slučaju 1066 MHz je min default SPD sa kojim se bude,a li opet to ne znači da se neće probuditi i na 1333MHz po defaultu. Evo kod mene i7 920 Super Talent na 2000 i budi se sistem po defaultu na 1333 MHz itd ... znači min SPD je 1066 MHz sa kojim se budi jedan 940 ili 920 i7 ...

Konkretno koliki su dobici memorije koja radi na 2000 MHz naspram memorije koja radi na 1066Mhz?
I kod Core 2 Duo procesora pojedine memorije na 667 MHz davale su bolje rezultate u odnosu na 800 i 1066 Mhz, dali je i u ovoj situaciji isti slucaj?

Kao prvo, Core 2 Duo i Core i7 su dosta razlichiti po arhitekturi - C2D koristi stari sistem FSB + north bridge, dok i7 ima memorijski kontroler u procesoru. Core 2 Duo podrzava Dual Channel, Core i7 Triple Channel. Naravno da mnogo zavisi od latencije memorije (npr. kod C2D, DDR2 667 sa 4-4-4-12 je mogla da bude brza od DDR2 800 sa 6-6-6-18), ali je generalno memorija koja radi na 1333, 1667 itd., brza od one koja radi na 1066. I da, DDR2 i DDR3 su uporedive samo do odredjenog momenta, poshto 1066 DDR2 je sasvim drugachija zverka od 1066 DDR3.

Konkretno koliki su dobici memorije koja radi na 2000 MHz naspram memorije koja radi na 1066Mhz?
I kod Core 2 Duo procesora pojedine memorije na 667 MHz davale su bolje rezultate u odnosu na 800 i 1066 Mhz, dali je i u ovoj situaciji isti slucaj?

Sve zavisi za koje potebe, ja sam probao kakav je uticaj sto se tice gaming performansi i nema nikakve razlike izmedju 1066 u odnosu na 1800mhz, znaci jedino nisam testirao strategije gde bi evenutalno mogla da se oseti ta razlika. To je sto se tice gaminga ali i7 i Triple channels nisu ni osmisljeni da daju bolje performanse u gamingu vec u ozbiljnim aplikacijama a tu vec ne znam kakva je situacija i dali je intel napravio dobar posao sto se toga tice.

Ima li ko da je probao render, ne mislim tu na generičke testove, već u stvarnoj primeni. Kakvi su klok na klok c2quad G0 i i7 i do koliko ide i7 stabilno (ako za stabilno podrazumevamo recimo, 3GHz za c2quad G0)?

Ima li ko da je probao render, ne mislim tu na generičke testove, već u stvarnoj primeni. Kakvi su klok na klok c2quad G0 i i7 i do koliko ide i7 stabilno (ako za stabilno podrazumevamo recimo, 3GHz za c2quad G0)?

Kompanija L.Pictures (Maxin ortak je vlasnik). Kod njega je podešen i7 965E na 3.7GHz, prošao prime na 3.85GHz sa TRUE 120 i na istim podešavanjima spušten klok na 3.7GHz. Čovek radi brdo rendera (reklame, spotovi, filmovi itd.)... Steping C0/C1 kod pomenutog CPU-a, a sa D0 preko 4GHz će biti neki optimum :)

Poslednja izmena:
Koliko brže renderuje u odnosu na c2q otprilike klok na klok?

Fora je u tome što ne mogu da se setim kako mu se zovu alati, ali po njemu to je oko 40% do čak 60% brže klok za klok od C2Q, jer kaže da upravo mem protok kod njega igra veliku ulogu. U prevodu čovek ima i skull trail (osam fizičkih jezgara) koji mu je tek za nijansu sporiji od i7 na istom kloku, znači i7 je brži tek za neki procenat, i što mu je protok memorije veći to se i granica pomera, ne drastično, ali primetno...

Vrh Dno