Šta je novo?

iPhone 3GS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Elem ovo što je izgovoreno u citatu bi se mirne duše moglo reći i za Microsoft Windows, Office ili Nokia N-Series, posebno ove modele iz poslednjih godinu dana.

Ja samo mogu da zamislim koje bi to bilo pljuvanje po Micro$oftu kada bi iz Redmonda pokušali da nam utrpaju da svake godine menjamo Windows. Iz nekog razloga iPeople smatraju ovo za normalno. :D Ja doduše menjam Ubuntu svake godine, ali bitna razlika je da njega ne plaćam ništa.

Što se Nokia N serije tiče, ja iskreno ne znam ni jednu osobu koja je imala prvi N95 pa ga zamenila za blago unapređeni N95 8 GB ili N96 (osim ako je u međuvremenu crkao), dok međutim znam ljude koji su kupili prvi iPhone, pa onda drugi i sad će treći. Je li tako, Makso? :D:D Najveći smehotres je kada pričaju kako iPhone u stvari štedi pare. :d Dobro, Maksi možda i hoće zbog "američke veze" i činjenice da se u Srbiji ne može kupiti "legalan" iPhone, pa se polovni skupo prodaju, ali van te priče menjati iPhone svake godine po meni ima smisla samo ako čovek, kao ona mala, već ima Porše, konja, jahtu i par kuća u raznim zemljama. Obični ljudi koji dobrovoljno nude Džobsu da im sisa krv mi nisu jasni, ali bože moj, vaš život, vaš izbor.:,,:

E provetitelji stvarno je ok :). Ko hoce da kupi kupice, ko nece nece i kraj.
Sa druge strane, to sto za toliko vremena nisu promenili nista na dizajnu to je tuga, ali ce ljudi i dalje kupovati zbog tih nekih sitnica. A i realno cena u Americi 200$ za 3Gs, a 100$ za 3G je smesna.
A niko ne kaze da treba da se stari iPhone menja novim cim izadje :).

Ja samo mogu da zamislim koje bi to bilo pljuvanje po Micro$oftu kada bi iz Redmonda pokušali da nam utrpaju da svake godine menjamo Windows. Iz nekog razloga iPeople smatraju ovo za normalno. :D Ja doduše menjam Ubuntu svake godine, ali bitna razlika je da njega ne plaćam ništa.

Što se Nokia N serije tiče, ja iskreno ne znam ni jednu osobu koja je imala prvi N95 pa ga zamenila za blago unapređeni N95 8 GB ili N96 (osim ako je u međuvremenu crkao), dok međutim znam ljude koji su kupili prvi iPhone, pa onda drugi i sad će treći. Je li tako, Makso? :D:D Najveći smehotres je kada pričaju kako iPhone u stvari štedi pare. :d Dobro, Maksi možda i hoće zbog "američke veze" i činjenice da se u Srbiji ne može kupiti "legalan" iPhone, pa se polovni skupo prodaju, ali van te priče menjati iPhone svake godine po meni ima smisla samo ako čovek, kao ona mala, već ima Porše, konja, jahtu i par kuća u raznim zemljama. Obični ljudi koji dobrovoljno nude Džobsu da im sisa krv mi nisu jasni, ali bože moj, vaš život, vaš izbor.:,,:

Miki ti je lepo rekao. Apple filozofija je uvek bila - ne apgrejduj ništa, dok ti završava posao - radi, kad ti postane prespor, zameni novim modelom i to je to. Ne znam kako drugačije - i kad je PC notebook u pitanju :). A i telefon isto tako - sutra kad izadje nokia 5900, može velikom broju vlasnika 5800 da se svidi i da je kupe. Ne znam kako je to vezano samo za vlasnike iPhone-a. Ja sam recimo prvi imao godinu i po dana. Bio je bukvalno nov kad sam ga prodao - stavio sam na oglase da je nov i cenu od 270 evra. I javljali se kao ludi. Došao čovek i kaže - u čemu je fora, kako 270 evra, a stvarno je nov? I ja kažem - pa nije nov, star je 18 meseci :). I on ga opet kupi... Standardno kvalitetan, ***. ,)

Jel moze neko da kaze koliko sada izadje 3g da neko uzme u USA i donese ga ovde?Hoce burazer da uzme,da mu donese neko kad je cuo da mu je pala cena na 99$,pa rekoh da pitam nekog ovde,a i kakva je procedura oko toga?

Jedini + je RAM memorija, dok je sve ostalo ''isto''.

Jedini + je RAM memorija, dok je sve ostalo ''isto''.
Pa i nije baš. Idi na Apple sajt pogledaj 3GS tour, da vidiš kako funkcioniše fokusiranje na kameri. Neviđeno! Fokusira se na objekat koji na ekranu dodirneš prstom. To je baš baš smart, a znajući iPhone siguran sam da to zaista tako i funkcioniše u stvarnosti.

Ako ta kamera od 3MPix daje slike kvaliteta ove koja se recimo nalazi u N73 (poredim ih jer su iste rezolucije), onda mu bolja kamera od te i ne treba. Još uz taj autofokus - super. Samo zbog toga bih recimo zamenio ovaj 3G koji imam za 3GS.

Meni ''odgovara'' samo sto ima vise RAM-a, a na kameru sam zaboravio cim sam uzeo 3G...
Meni nije isplativo menjati 3G za 3GS, jel cu morati minimum 200e da doplatim...

Pa i nije baš. Idi na Apple sajt pogledaj 3GS tour, da vidiš kako funkcioniše fokusiranje na kameri. Neviđeno! Fokusira se na objekat koji na ekranu dodirneš prstom. To je baš baš smart, a znajući iPhone siguran sam da to zaista tako i funkcioniše u stvarnosti.
sretja pa ne postoji to vetj 2 godine... :d i bas je smart, radi na g900 sa prastarim Nexperia PNX4008 CPU i samo 128MB rama... al apple je to, on tje da to dodatno unapredi i napravi revoluciju :d

Ako ta kamera od 3MPix daje slike kvaliteta ove koja se recimo nalazi u N73 (poredim ih jer su iste rezolucije), onda mu bolja kamera od te i ne treba. Još uz taj autofokus - super. Samo zbog toga bih recimo zamenio ovaj 3G koji imam za 3GS.
Cestitam, usao si zvanicno u apple fanboy club...

Poslednja izmena:

Istini za volju, priznaćemo da taj touch fokus baš i nije neka novina. Imali su ga sony aprati pre godinu-dve, a inače, i SE Xperia ga ima, a ona se pojavila kad... pre skoro godinu dana :)

priznatjete? :d e sad mi je lakse... :d

kao sto napisah ima ga stari dobri SE g900 sa prastarim procesorom i samo 128 mega rama... i sa toliko ``hvaljenim`` UIQ... :)

Ma Sony Ericsson je zakon! Po meni prvi proizvođač mobilnih na tržištu! Nokia je, kao i nemački automobili, na čelu sa Vagenom, prilično precenjena. SE mi je nekako kao japanski automobili... Honda Accord košta kao Golf, a ne mogu da se porede. Tako i SE i Nokia telefoni više klase. SE je uvek imao bolji dizajn, kvalitet izrade i meni. Nokia je, doduše, uvek bila bolja sa smartphoneovima, najpre jer je njihov Symbian napredniji i kompatibilniji sa softverom od verzije koju koristi SE. Ali, ja govorim o standardnim telefonima...

Cestitam, usao si zvanicno u apple fanboy club...
Gledaj, ja nisam nikakav fanboy ničega, i ne identifikujem se sa uređajima - znači ako neko kritikuje uređaj koji imam ja to ne uzimam lično, kao što mnogi ovde reaguju kao da si im opsovao majku ako si se usudio da kritikuješ njihov omiljeni mobilni.

Ja se za uređaje interesujem samo onda kada konkretno kupujem neki, i tada provedem onoliko vremena koliko je potrebno da se informišem kakva je ponuda na trižištu. Jednom kada nešto kupim, prestaje da me interesuje do sledećeg puta.

Znači nijednom nisam ustvrdio da takav način fokusiranja nije već viđen u drugim uređajima, mada ga ja lično nisam video ali to je samo zato što me nije ni zanimalo. Ako je takav smart autofokus već ranije postojao u drugim telefonima - svaka čast, nemam ništa protiv. Ali šta to znači, da ako je već negde postojao da ga ne treba više nigde primeniti? Ili da nije zanimljiv? Ne razumem, u čemu je poenta izjave "sreća pa to ne postoji već 2 godine..". Pa šta? Jel to znači da ako je već negde primenjivano da je sada to loše? Ili da Apple po svaku cenu mora da izmišlja toplu vodu samo da ti ne bi mogao da likuješ kako je eto - to već viđeno i već postoji? To je toliko paćenički da nemam reči, pa eto, ako sam ja po tebi "zvanično ušao u Apple fanboy club" (šta god to bilo), ti si zvanično ušao u kluba paćenika koji znaju napamet sve softverske i hardverske odlike svakog moblinog telefona koji je ikada izašao.

Svaka čast, ali no thanks - ipak ne bih voleo da sam toliki nerd.

Ovde kazu da je za igre prednost iPhonea prilicno jak hardver (jaci od Nintendo DS i Sony PSP), ali je problem u neefikasnom sistemu, pa su zato igre na iPhoneu losije od onih na ovim konzolama...
http://www.tomsguide.com/us/carmack-doom-iphone-slow-software,news-4069.html

I prvi iPhone ima jači hardver od PSP-a, a pogotovo od Nintenda, ali u tome nije poenta... Softver inicijalno nije pisan za to da iPhone postane ozbiljna igračka platforma...

Ajde mojne da smarate, kovac i akki, PM pa se prepucavate. Kao da ste od juče na forumu! Nije ovo privatna rasprava, pobogu!

Pobrisaću vam sve postove i od sad delim warnove, zaista. Nije uopšte poenta u tome šta je bolje - mišljenje dajte u odgovarajućim temama. Ova je o iPhone 3GS-u.

sto je nemoguce?? zar ta dva procesora ne dele takodje resurse (memoriju), imaju vid sinhronizacije i sl... puknes na sinhronizaciji i cao...

drugi procesor koji je zaduzen za mrezu treba gledati kao servis na koji prvi postavlja zahteve... ako stigne vise istovremenih zahteva recimo eto problem ..

ne.

evo ja sam potrosio malo vremena na citanje o tome kako funkcionise cela stvar, ne bi bilo lose da i ti procitas pre nego sto napises ovako nesto ;)

Poslednja izmena:
ček, ček...

"When you are, say, calling, the main CPU doesn't really do much. After you have entered the number, it can pretty much idle until you hang up. (The chances of a 3rd party applications messing with the basic calling functions should be approximately zero unless they were allowed to initiate a new call or hang up in the midst of the current call.)"

link

kucaj u google singaling stack, baseband, multitasking... i dobijaćeš linkove. ja ih nisam sačuvao.
u svakom slučaju OS i baseband se nigde ne mešaju, jedino nokija (Symbian) ima varijantu da jedan CPU vrti oba.

"ARM Core: This is the processor used to run the Operating System (the OS), which is a scaled down version of MAC OS X. The job of the OS is as a general manager of the phone's resources (RAM, FLASH, Baseband, etc...) , as well as overview the concurrent running of the phone's applications.

Baseband: This is the processor that manages all the functions which need an antenna. The GSM phone, as well as the WiFi and bluetooth are all under the control of the baseband processor. The baseband processor has its own RAM and FLASH resources, separate from the ARM core resources. The baseband processor is a resource to the OS."
...

u iPhoneu očigledno to sve radi dobro jer uvek u toku razgovora možeš da otvoriš safari.app, maps.app.. i da razgovor dalje normalno teče.

elem, vidim da svi očekuju ove nove IM: "First Look: Beejive 3.0 for the iPhone" (with background notifications) :) ali ga još uvek nema u iStore-u...

Poslednja izmena:
Smrdi to meni i dalje... ono sto mi smrdi je interakcija baseband ili kako se zove procesora tj njegovog realtime kernel-a i osX-a..... ali nemam potvrdu ni znanje o tome da komentarisem... tako da cu da cutim za promenu... mada bi voleo da probam hands-free preko bluetooth-a da razgovaram sa nekim a u isto vreme da sa wifi-a gledam video na youtube-tu.. da se malo uposle ti procesorcici pa da se vidi sta je sa kojim prioritetom

primer multitasking-a je recimo kucam drugaru sms poruku i hocu da mu napisem... srecan rodjendan na nemackom ali ne znam rec kako se zove.. ja onda uradim switch na main pokrenem recnik, nadjem rec i copy-patujem je u sms ... to radi lepo i brzo na nokiji recimo... ovakvih primera ima mnogo gde je neophodna interakcija dve aplikacije recimo.. galerija, mms, kamera i sl..

Pitanje, kada bih hteo da kupim Iphone u Americi, sve regularno, ali bez ugovora koliko bi to kostalo i da li to moze u Apple prodavnici ? Ako ne gde bih to mogao da uradim ?
Putuje mi drugarica uskoro u Ameriku pa kako da je kazem gde da ga kupi, a i morao bih da znam koliko to kosta :) hvala unapred ! pozZ

Pitanje, kada bih hteo da kupim Iphone u Americi, sve regularno, ali bez ugovora koliko bi to kostalo i da li to moze u Apple prodavnici ? Ako ne gde bih to mogao da uradim ?
Putuje mi drugarica uskoro u Ameriku pa kako da je kazem gde da ga kupi, a i morao bih da znam koliko to kosta :) hvala unapred ! pozZ

U Nemackoj je Apple iPhone 3G 16GB (Black) EU Neverlock 649EUR.

Danas je pusten u prodaju iPhone 3GS, koji ima dosta unapredjenja, pa nema smisla da kupujes "obican" iPhone 3G.

What will be Rogers pricing for the new iPhone 3G S models?
With 3-year voice plan with 3 year data plan

NEW 16GB iPhone 3G S: $199
NEW 32GB iPhone 3G S: $299

Device-only pricing (no term)

NEW 16GB iPhone 3G S: $699
NEW 32GB iPhone 3G S: $799

Rogers.com online pricing - As of June 19th and for a limited time, the below device-only pricing applies if you buy online via Rogers.com

NEW 16GB iPhone 3G S: $680
NEW 32GB iPhone 3G S: $780

Will I still be able to purchase an iPhone 3G?
Yes. See below for pricing.
Term pricing

16GB iPhone 3G: $149 (while supplies last) with a 3-year voice, and 3 year data plan as of June 19th, 2009
8GB iPhone 3G: $99 with a 3-year voice, and 3 year data plan as of June 19th, 2009

Device only pricing

8GB iPhone 3G: $599 as of June 19th
16GB iPhone 3G: no device-only pricing available

Rogers.com online pricing – As of June 19th and for a limited time, the below device-only pricing applies if you buy online via Rogers.com

iPhone 3G 8GB: $580

The iPhone 3G 8GB and 16GB both fully support the new iPhone OS 3.0 software upgrade (please see below for more information on iPhone OS 3.0 and key features). Customers wishing to buy an iPhone 3G can visit their nearest Rogers Plus, Rogers Dealer and wherever Rogers’ smartphones are sold. Click here to find location addresses.

Pazi ovo su ti cene za Canadu!
Mada sve sto treba da uradis jeste da konvertujes u amerikance i to je to.

Zakleo bih se da sam sinoc kad sam ovo nasao naisao i na att device only ponudu ali jednostavno sad ne mogu da nadjem na njihovom sajtu.

No Commitment
Customers who wish to purchase an iPhone 3G S or iPhone 3G without signing a new two-year agreement may do so at the no-commitment price.

iPhone 3G S iPhone 3G
New and Qualified Customers $199 (16 GB)
$299 (32 GB) $99 (8 GB)
$149 (16 GB)
Early Upgrade $399 (16 GB)
$499 (32 GB) $299 (8 GB)
$349 (16 GB)
No Commitment $599 (16 GB)
$699 (32 GB) $499 (8 GB)
$549 (16 GB)

To ti je sa AT&T sajta u americkim dolarima! S tim sto bi morao da uzmes neki bullshit att plan pa onda kao upgrade na iphone3gs.

Poslednja izmena:
Sad sam bas gledao i mogu reci lepo je pala cena 3G-u na ebayu otkad se pojavio 3GS. Sve se vise razmisljam da ga pazarim za sekundarni :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno