Šta je novo?

iPhone 3GS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

andree

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2007
Poena
319
Sta mislite?

iPhone 3GS: 16GB ili 32 GB

Speed
• Faster than the previous generation: Launching messages is 2.1 faster, load the NY Times in Safari: 2.9 times faster.

Camera
• New camera, with auto focus, auto exposure, and auto white balance.
• You can also tap to focus, changing white balance in the process. That is neat.
• Special macro and low light modes.
• It supports video, 30 frames per second VGA with auto focus, auto white balance, and auto exposure.
• Can trim video with a tap of the finger, and share it with MMS, email, MobileMe and YouTube.

Connectivity
• It supports the 7.2 Mbps HSDPA standard.

Graphics
• Includes hardware to support the OpenGL|ES standard, for faster and more complicated 3D games.

Special features
• It has a compass application, which works with the included magnetometer. It's integrated into the new maps, showing orientation, alongside longitude and latitude.
• Voice control. You can now talk with your iPhone, Enterprise-style. You can instruct it to play similar songs to the one you are playing, or call people.
• Nike + support built in.
• Supports accessibility features, like zooming on text, inverting video, and voice over when you touch whatever text is on screen.

• Increased battery life.

Izgleda da je iPhone jedva stigao na nivo dosta telefona u dansnjem trzistu.

Da li vredi investirati u taj telefon? Ili uzeti WM, Symbian, Android...?

Poslednja izmena:
E pretece me. :p

wwdc2009-757.jpg

wwdc2009-831.jpg

wwdc2009-842.jpg

wwdc2009-843.jpg

wwdc2009-840.jpg
.

Opet nema Srbije, ali su ubacili Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Slovacku i slicne. :)
3g ce se od sad prodavati po ceni od 99$ za 8gb model.

A i novi 3.0 FW mi se svideo. :) Dosta novina, sve u svemu. Mada su mogli da porade malo na dizajnu. Ja bih recimo za iPhone zadnju masku koristio isti materijal kao za 2g, ili kao na novim macbookovima. :)

Poslednja izmena:
opet se tresla gora... a rodio mis...

99 za 16 giga verziju... ;)

Moguce. Nisam nesto pazio na taj deo, mada sam napisao da je za 8gb, zato sto mi je nekako nerealno bilo da spuste za 200$. :D

pa nije nerealno... cena sto je bila je debelo napumpana... sad vetj to ne mogu da urade jer je konkurencija miljama daleko i polako prolazi taj iphone hype... :)

Sreca pa telefon nije gotovo identican kao i predhodnik :( pocinju da smaraju polako al sigurno!

Apple moze i flasiranu vodu da proda.

Zvalo bi se 'iWater' - minimal design flase, unutra 120% cesmovaca.

Ali to je samo Apple :)

To je i mene iznerviralo. Nije moguce da za ovih godinu dana nisu mogli da urade neku promenu na dizajnu. Ali ***a. Sta da se radi. U svakom slucaju, necu kupiti ovaj fon, jer ne zelim da dajem 400-500 eura na fon. Kupicu iPhone 3g polovan neki, koji je isti djavo, samo sa slabijom kamerom. :p

Ja negde procitah da je ovde i hardver malko osvezen, valjda otuda ono brze ucitavanje i sl. Dobro, nisu mnogo menjali, ali to je i ocekivano, smanjili su cene (uz ugovor), tako da ce biti prilicno popularan, ne sumnjam :)

Pre jedno 10 dana sam uzeo iPhone 3G, a dan-dva posle kupovine sam cuo da izlazi novi model. Bas sam se zapitao kako ce da izgleda, i koliko ce biti tehnicki napredniji, cak sam pomislio da sam malo pozurio sa kupovinom i da sam trebao da sacekam taj novi model. Medjutim, nisam se uopste nadao da ce spolja biti gotovo identicni, a ni razlika u hardveru nije drasticna! :p Kada bih bio dzukela, mogao bih opusteno da uvalim svoj 3G kao 3GS, nekome ko je manje upucen! :eyebrows:

Ahh...

Bilo je nekih nagovestaja da ce biti od aluminijuma i bio je lep dizajn (meni) medjutim isto s***e drugo pakovanje :s

Ne mogu takvi uređaji da budu u metalnom kućištu sa gomilom radio prijemnika, transivera, antena i svega ostalog. Metal ometa komunikaciju, ne znam kako to do sada neki nisu skapirali.

[youtube]IQN2JuW2RpE[/youtube]

Btw meni se dizajn sviđa, ni ovaj sadašnji nije zastareo zašto bi ga menjali. Prepoznatljiv je i svi ga žele :)

Jos kad bi mogao da se kupi kod nas uz ugovor za 199 eura :S:

Poslednja izmena:
Ako neko sazna koja ce biti cena u slobodnoj prodaji u US neka postuje ovde molim, a i interesuje me koliko ce kostati stari 3g 8gb takodje u slobodnoj prodaji... :wave:

E ****ga ja sam razmisljao izmedu HTC Touch HD, HTC Diamond, ili iPhone 3GS.

Jedini moj problem sa novim iPhonom jeste isti dizajn :(

Izgleda da ce mozda HTC da pobedi...

Kada bih bio dzukela, mogao bih opusteno da uvalim svoj 3G kao 3GS, nekome ko je manje upucen! :eyebrows:

E da sam ja bio dzukela ... prodao sam Iphone i posle 3 meseca me zove chovek i pita me kako se vadi kartica :D

Poslednja izmena:
E ****ga ja sam razmisljao izmedu HTC Touch HD, HTC Diamond, ili iPhone 3GS.

Jedini moj problem sa novim iPhonom jeste isti dizajn :(

Izgleda da ce mozda HTC da pobedi...

Pa sta onda ako je isti dizajn? To je znak da je funkcionalan cim nakon opseznih istrazivanja koje su sproveli nisu nista menjali (iliti: dosadasnji korisnici su srecni sa oblikom i dizajnom generalno).

HTC mozda jeste dizajnerski bolje odradjen i hardverski jaci uredjaj ali ono sto je njegov problem je inferioran softver.

Pa sta onda ako je isti dizajn? To je znak da je funkcionalan cim nakon opseznih istrazivanja koje su sproveli nisu nista menjali (iliti: dosadasnji korisnici su srecni sa oblikom i dizajnom generalno).

HTC mozda jeste dizajnerski bolje odradjen i hardverski jaci uredjaj ali ono sto je njegov problem je inferioran softver.

Upravo tako, iPhone 3G po meni ima savrsen dizajn, ono sto valja ni ne treba da se menja. A sto se tice samog korisnickog iskustva, iPhone je na tom polju odavno odleteo. Bio mi je rodjak pre neki dan koji je sa sobom doneo neki novi Blackberry iz Kanade, ono cudo je godinama daleko od iPhone-a, trebalo mi je 5 minuta da posaljem mail, slova su sva sugava i interfejs izgleda kao Windows Media Center. Za razliku od njega, iPhone iz prve ume da koristi i moj otac koji ne zna rec engleskog i do nedavno je koristio Nokiu 6310. Jednostavno, kolicina paznje koju Apple ulaze u najsitnije detalje interfejsa sa svakom novom generacijom iPhone-a sve vise dolazi do izrazaja.

Neko je ovde pominjao da je 99$ nova cena za 16GB iPhone 3G. Nije, nego za 8GB model, lepo kaze Phil Schiller u keynote-u. Cene su: 99$ 3G 8GB, 199$ 3G S 16GB, 299$ 3G S 32GB. Nisam siguran sta se desava sa 16GB 3G-om.

Inace, mislim da je 3G S logican napredak, rado bih zamenio svoj 2G ako mi se ukaze neka povoljna prilika. Naravno, sad ce opet frka oko unlock-a i sl. al' otom potom.

Poslednja izmena:
Ma svako ima svoje misljenje. Da ne pomislite lose, i ja sam fan iphonea, imam isti ali bih ipak voleo da vidim nesto novo. Mogli su se malo potruditi i ovako nesto nastancovati...

Prilozi

• Iphone4.jpg
    Iphone4.jpg
    326.3 KB · Pregleda: 270
Neko je ovde pominjao da je 99$ nova cena za 16GB iPhone 3G. Nije, nego za 8GB model, lepo kaze Phil Schiller u keynote-u. Cene su: 99$ 3G 8GB, 199$ 3G S 16GB, 299$ 3G S 32GB. Nisam siguran sta se desava sa 16GB 3G-om.

Inace, mislim da je 3G S logican napredak, rado bih zamenio svoj 2G ako mi se ukaze neka povoljna prilika. Naravno, sad ce opet frka oko unlock-a i sl. al' otom potom.

Imajuci u vidu da 99 dolara nesto oko 70 EUR, mislim da je to - dzabe.

Ma svako ima svoje misljenje. Da ne pomislite lose, i ja sam fan iphonea, imam isti ali bih ipak voleo da vidim nesto novo. Mogli su se malo potruditi i ovako nesto nastancovati...

Bas me zanima kako bi pritisnuo to dugme :)

Inace mene najvise zanima OS3 koji jedva cekam da se pojavi.

Poslednja izmena:
Imajuci u vidu da 99 dolara nesto oko 70 EUR, mislim da je to - dzabe.

Jeste $99, ali ima rata od $70 mesecno. :wall:

Bilo je pitanje oko 3G 16GB, Apple ga vise ne prodaje ali AT&T ce ga prodavati dok ga nema vise u inventaru...

uh, inferioran sf... a mislio sam da smo tu temu prezvakali milion puta :d

zamenili su na 8giga... prvobitno je bilo 16 pa su i svi sajtovi objavili tako... :) ( 99 dolara 3G... da ne bude zabune)

Da je samo 70 eura onda bi bilo dz ovako... btw, o2 netje ponuditi korisnicima 3G iphone-a besplatan prelazak na 3GS... takodje su uveli 24m ugovor...

primer: ugovor na 24 [email protected] funti za besplatan 16 giga 3GS... ma dzabe :d

na 18m je to cerupanje pilitja vetj... al ajde nekima je to malo :)

Ja posle 10tak PocketPCjeva (Casio Cassiopeia A10, HP Jurnada 520, Compaq iPaq 3850, HP iPaq h2210, iPaq hx2750, 2xQtek 9090, Qtek 9000, Qtek9100, HTC Diamond Touch) i WM telefona ne odvajam se vec godinu ipo od dana iPhonea 2G 16GB (lepsi je zbog aluminijumskih ledja) jedva cekam 3.0 OS. Probao sam i HTC Diamond Touch i prodao sam ga u roku od 3dana. Jednostavno na Appleu sve rad (sto ima od opcija) a za HTC se ubih na XDA trazeci patcheve i bolje FW da radi kako treba.

Jedino sam kupio bluetooth A2DP\AVRCP adapter za iPod/iPhone jer to do 3.0 nije imao

Sve u svemu prezadovoljan sam sta su sve uradili sa 3GS i sa 3.0OS!

http://www.apple.com/iphone/guidedtour/#medium

Poslednja izmena:
To je i mene iznerviralo. Nije moguce da za ovih godinu dana nisu mogli da urade neku promenu na dizajnu. Ali ***a. Sta da se radi. U svakom slucaju, necu kupiti ovaj fon, jer ne zelim da dajem 400-500 eura na fon. Kupicu iPhone 3g polovan neki, koji je isti djavo, samo sa slabijom kamerom. :p

Ti možda nećeš, ali ima ko hoće.

Danas na plaži upoznam devojku iz Kanade, fulirana kao brod. Imala prvi iPhone (crkao home taster), drugi iPhone (otišao ekran), a sada će da uzme i treći iPhone, mrzi je da popravlja stari. Doduše kaže ako i ovaj crkne da će se definitivno razočarati u platformu. Inače mala je riba i po, ali na žalost out of my league. :bottle:

Apple je godinama ljudima prodavao jedan te isti Mac OS svake godine sa sasvim minimalnim izmenama i za to fanbojima uzimao po 100 dolara godišnje. Onda je nekom palo na pamet da im umesto toga prodaje jedan te isti telefon i uzima mnogo veće pare. Verovali ili ne, upalilo je.

Apple je godinama ljudima prodavao jedan te isti Mac OS svake godine sa sasvim minimalnim izmenama i za to fanbojima uzimao po 100 dolara godišnje. Onda je nekom palo na pamet da im umesto toga prodaje jedan te isti telefon i uzima mnogo veće pare. Verovali ili ne, upalilo je.
Ovu temu bi trebalo spojiti sa originalnom iPhone FAQ temom.

Elem ovo što je izgovoreno u citatu bi se mirne duše moglo reći i za Microsoft Windows, Office ili Nokia N-Series, posebno ove modele iz poslednjih godinu dana.

Razlika sa Apple iPhone-om što je on zbilja za 2 generacije ispred svih ostalih, pa mu nije potrebna šminka da bi se prodavao, već su dovoljna unapređenja i peglanja već postojeće platforme uz minimalne hardverske apgrejdove u skladu s vremenom, kako bi postojeća platforma radila što brže i efikasnije u energetskom smislu.

Kako god bilo, oni koji mrze Ajfon iz bilo kog razloga, uvek će naći neku zamerku - da je promenjen dizajn rekli bi - šminka. Sad kad nije promenjen i to im smeta. Istina je da je 3Gs i softverski i harverski apgrejdovana platforma, i da se prodaje za iste pare kao i prethodni - znači bez velike pompe svojstvene Nokiji koja svaki novi flagship model najavljuje kao Isusov drugi dolazak. Sećam se kako su bili snuždeni ponosni vlasnici N95ice kada je kroz par meseci izbaćen N95 8GB koji je istog trenutka načinio njihove "mezimce" zastarelim.

Meni je baš drago što nisu promenili dizajn, jer bi bilo izlišno, postojeći dizajn je sasvim moderan i uređaj je tako kocipiran da nema puno mesta dizajnerskim bravurama. Imaš veliki ekran, jedan taster i to ti je to. Bravo za Apple, a sada napred dev-team, Cydia i ostali u jailbreakovanje OSa 3.0 pa da nastavimo sa uživancijom! :)

Poslednja izmena:
Ti možda nećeš, ali ima ko hoće.

Danas na plaži upoznam devojku iz Kanade, fulirana kao brod. Imala prvi iPhone (crkao home taster), drugi iPhone (otišao ekran), a sada će da uzme i treći iPhone, mrzi je da popravlja stari. Doduše kaže ako i ovaj crkne da će se definitivno razočarati u platformu. Inače mala je riba i po, ali na žalost out of my league. :bottle:

Hahah... ja ne znam ni 20 ljudi kojima sve sve zajedno desilo to što je njoj samoj, al ajde. A stvarno lično znam bar 20-oricu koji imaju iPhone, ne računajući ljude sa iSrbija...

Sad sam video cene za O2, i definitivno uzimam iPhone 3GS, nisam ocekivao takvu cenu za 16GB

87 funti + normalnih 35 mesecno za 24 meseca! :D.
Unlimited internet etc:
http://shop.o2.co.uk/update/paymonth.html

Jeste dugo vreme, ali ***, Apple je jedva stigao na Hardware koj ce da traje tih dve godine dok ne stigne cetvrta generacija! :d

Apple moze i flasiranu vodu da proda.

Zvalo bi se 'iWater' - minimal design flase, unutra 120% cesmovaca.

Ali to je samo Apple :)

A pošto ovo nije gerila marketing forum, nego tehnički forum, mi bi valjda ovde trebali da služimo da neukim ljudima objasnimo neke/te stvari. Ali džaba... samo ćemo svaću početi :).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno