Šta je novo?

Događaj u senci

pa naravno da tje biti u obavezi da platjaju... to ide preko banke ili poste... nema forum veze sa tim...

Akki ti je rekao...

Ja za sve ovolike godine ne znam da se ijedna firma koja je samo "posrnula" vratila u posao, kamoli ovako tezak slucaj. Ne bih da donosim prerane zakljucke niti da o ikome sudim ali cini mi se da je ovo kraj jedne price. Ona je mogla da ima neku hiljaduprocentnu sansu do momenta pustanja menica: ovako, nema uzimanja nove robe, nema novog kruga, nema nacina da se pare vrate...

Ne bi me cudilo da ovih dana u vestima osvane nova pucnjava ili sl., kao onomad za Eltim.

Ma nece...

Ko prezivi sve ovo - pricace. Siguran sam da su svi papreno platili skolu i da domace IT trziste nece vise biti u ovoj situaciji nikada! Naravno, to ne znaci da u medjuvremenu nece biti jos slicnih situacija jer ima tu jos dosta neresenih situacija, naravno, ne ovog tipa, u ovolikoj meri.

akki...ti si dobavljac grafickih kartica...forum je tu graficku uvalio u konfiguraciju i prodao je liku na 24 rate....Kako ces ti doci do tih para?

Ako se dobavljachi konachno opamete, posto nisu posle eurolinka, i konacno shvate "bolje vrabac u ruci nego golub na grani" i prestanu da daju robu u nadi "platice mi valjda", da li to nas ocekuju vise cene u maloprodajama/manji lageri?

Vala i bilo je vreme da se stvari koliko-toliko svedu.
Forum računara mi nije uopšte žao, s obzirom da su promovisali prilično loš način prodaje, da ne kažem da su navlačili slabije potkovane korisnike brdom šarenih laža, ali to sad nije važno, epizoda je završena.
Nadam se da samo da će se posle ovoga stvari postaviti na zdrave noge, kako se ovakve stvari ne bi i dalje dešavale, jer na kraju, uvek najviše ispaštaju krajnji korisnici.
Inače, s obzirom da radim u prodaji (nije IT, farmaceutika) mogu da kažem da je sindrom tzv. "uzimanja na crtu" raširen u svim sverama života i da će SEKA samo ubrzati razvoj događaja, s obzirom da je i u slučaju 4um-a jedini i glavni uzrok propadanja način funkcionisanja tržišta kod nas, a SEKA je samo katalizator, ne i uzrok svega.
Anyway, kao što reče Peca, čišćenje sledi.

akki...ti si dobavljac grafickih kartica...forum je tu graficku uvalio u konfiguraciju i prodao je liku na 24 rate....Kako ces ti doci do tih para?

Ako se dobavljachi konachno opamete, posto nisu posle eurolinka, i konacno shvate "bolje vrabac u ruci nego golub na grani" i prestanu da daju robu u nadi "platice mi valjda", da li to nas ocekuju vise cene u maloprodajama/manji lageri?

Nema veze na koliko je rata prodao Forum, kredit je odobrila banka, dala forumu pare a forum ipak nije platio akkiju jer je morao peri, ziki, ili nikome nije platio...

Da, slobodno mozete ocekivati smanjenu ponudu, verovatno i losije cene, bolece vas u pocetku. Ali kada nakon izvesnog vremena shvatimo da nema vise ovakvih slucajeva, verovatno da cemo reci, pa mozda je i bolje platiti vise a da ne brinem...

Najgenijalnija izreka ikada je ona o mostu i cupriji, platio bi njenom autoru odmah desetku preko PayPal-a :)

Vala i bilo je vreme da se stvari koliko-toliko svedu.
Forum računara mi nije uopšte žao, s obzirom da su promovisali prilično loš način prodaje, da ne kažem da su navlačili slabije potkovane korisnike brdom šarenih laža, ali to sad nije važno, epizoda je završena.
Nadam se da samo da će se posle ovoga stvari postaviti na zdrave noge, kako se ovakve stvari ne bi i dalje dešavale, jer na kraju, uvek najviše ispaštaju krajnji korisnici.
Inače, s obzirom da radim u prodaji (nije IT, farmaceutika) mogu da kažem da je sindrom tzv. "uzimanja na crtu" raširen u svim sverama života i da će SEKA samo ubrzati razvoj događaja, s obzirom da je i u slučaju 4um-a jedini i glavni uzrok propadanja način funkcionisanja tržišta kod nas, a SEKA je samo katalizator, ne i uzrok svega.
Anyway, kao što reče Peca, čišćenje sledi.

Mi smo svoje katalizatore uvek imali a SEKA je vrhunski :p

I Eurolink je "slomljen" u vreme krize oko priznavanja Kosova prosle godine. Kad god posao stane zbog problema a mi Bogu hvala u njima nikada oskudevali nismo, odmah se desavaju ovakve stvari

Da, distributera ne zanima na koji je nacin prodata ta kartica, on je fakturisao i postavio rok platjanja tzv valutu i ‚‚osigurao'' se menicom koju aktivira ako se rok placanja ne postuje i onda se automatski povlace pare sa racuna u iznosu menice ili se racun blokira ako nema para...

Dakle, jedini krivac je tu on (distributer) jer se nije dobro osigurao bankarskom garancijom pa je davao osigurajutji se samo menicom sto je kod nas, pokazalo se u praksi, kao i da se nije osigurao i sada moze samo da kuka i povrati neku sitju od preostale imovine firme...

I da razjasnim jos nesto posto vidim da to mnoge buni, mada je Peca napisao vetj, kada se prodaje preko kredita, firma koja prodaje robu nema veze sa tim kreditom, njoj banka uplati kintu i ona je svoj posao zavrsila, a kupac platja rate banci... Samo su banke ovlastjene da kreditiraju... ono sto je bilo, ili ima jos uvek nisam siguran, da se neki reklamiraju da daju oni kredite i da to nema veze sa bankama je prevara klasicna...

Meni ovo sve deluje k`o da je gazda pre pola godine (ako ne i od samog osnivanja) imao ovo u planu...Toliki novac NE MOZE da se potrosi kao operativni troshak firme...recimo 10 000 konfiguracija se duguje uvoznicima...Dakle, pralo se i shakom i kapom, gazda se ovajdio za pare koje duguje uvozniku + neverovatne marze...Al` ovo je samo teorija zavere :)

Poslednja izmena:
ati smanjenu ponudu, verovatno i losije cene, bolece vas u pocetku. Ali kada nakon izvesnog vremena shvatimo da nema vise ovakvih slucajeva, verovatno da cemo reci, pa mozda je i bolje platiti vise a da ne brinem...

Najgenijalnija izreka ikada je ona o mostu i cupriji, platio bi njenom autoru odmah desetku preko PayPal-a :)

Mislim da ce se desiti upravo suprotno, tj. da ce prodavci sniziti cene kako bi kratkorocno preziveli.
Povecanje cena je vec probano i nije se pokazalo narocito.

btw; Meni je najgenijalnije sto su u apr odskoro uveli (barem su tako rekli na tv) da se sad moze otvoriti firma na jednom salteru za 30 min?
Prakticno taj ko je u problemu svaki dan moze otvoriti po jednu novu firmu i bas ga briga? :\

Ako se ovako nastavi kupovaćemo u Segedinu :)

Jooojant, kako da se smanje cene...Fora je shto neces moci mnogo robe da uzmes, jer neces moci da je platis...Neces smeti da rizikujes i ides na MOZDa veliki promet sa malom marzom...Da bi preziveo, moraces da uzimas malo robe posto ti je promet mali, dignes cenu da prezivis i molis boga da ti neko naleti..

Ajde da i ja postavim jedno pitanjce.

Da li se još nekome,sem meni,nekad učini da su određene "firme" otvorene da bi prodali što više robe i posle "bankrotirale" ne plaćajući robu? Uzmeš keš i nestaneš iz zemlje dok neko namerno postavljen na funkciju direktora odleži dug državi uz određenu nadoknadu. :)

Znam dosta slučajeva ovog vida "poslovanja" ("d.o.o." najpogodniji naravno),ali ne i vezano za IT sektor.

Jooojant, kako da se smanje cene...Fora je shto neces moci mnogo robe da uzmes, jer neces moci da je platis...Neces smeti da rizikujes i ides na MOZDa veliki promet sa malom marzom...Da bi preziveo, moraces da uzimas malo robe posto ti je promet mali, dignes cenu da prezivis i molis boga da ti neko naleti..

Recimo da dolaze troskovi koje moras da platis, pola tvojih potrazivanja ti nije placeno i trebaju ti pare da vuces za sebe iz firme. Mozes da dignes cene i da nista ne prodas i troskovi se gomilaju i pucas, ili mozes da ostavis cene na istom nivou ili snizis cene - mozda nesto i prodas i kratkorocno platis tekuce troskove i povuces vise robe i tako u krug dok ne pukne :)

A mozda se i neko seti da otvori i e-bay.doo u Srbiji i uz marzu od recimo 20% (najvise) dozvoli srpskoj raji da kupuje preko interneta uz garancije, a ne na slepo.

Ajde da i ja postavim jedno pitanjce.

Da li se još nekome,sem meni,nekad učini da su određene "firme" otvorene da bi prodali što više robe i posle "bankrotirale" ne plaćajući robu? Uzmeš keš i nestaneš iz zemlje dok neko namerno postavljen na funkciju direktora odleži dug državi uz određenu nadoknadu. :)

Znam dosta slučajeva ovog vida "poslovanja" ("d.o.o." najpogodniji naravno),ali ne i vezano za IT sektor.

ili vratis 2/3 novca od kredita i proglasis bankrot i onda te drzava ne juri ;),

A mozda se i neko seti da otvori i e-bay.doo u Srbiji i uz marzu od recimo 20% (najvise) dozvoli srpskoj raji da kupuje preko interneta uz garancije, a ne na slepo.

Aha, vazi... :)

Koliko ljudi to ume da koristi ovde? Koliko ti puta nesto treba odmah?

Koliko puta si ipak osudjen na neki "ebay" ili strani shop iz razloga:

1) ovde nema primer 100x prezhvakanih corsair napajanja, o nekim taganima, enerima da ni ne prichamo...eto samo napajanja
2) ovde te tako oderu da ti je jeftinije da sednesh u avion i odesh i kupish u strogom centru neke evropske metropole

Po prichama nekih cene cje ovde josh gore? Zar je mogucje? Pa cro koja nije neshto vecje trzhishte sa pdv od 22% ima manje cene? KAKO?? 14% razlike? Malo li je?

Aaaaaaaaaaa!!????
218 milkica dužni?
E, ovde će da bude lomova, sada već čuveni Eurolink je definitivno malo dete u odnosu na ovo.
Kao što je neko već konstatovao, na tržištu će definitivno ostati par velikih, dok će dosta malih 4um da povuče sa sobom u ambis.
C'est la vie.

Kao sto je neko vec pomenuo, u celoj ovoj prici ce najveci teret trpeti uvoznici, a sve ce se prenostiti na prodavce; rezultat ce biti blagi pa sve veci skok cena i kao ni kriv ni duzn GLAVNI ceh ce na kraju "lanca" IPAK platiti kupac.

"Prvi udar" je bio negde novembra prosle godine(nagli skok kursa, nagli pad prodaje,....), kada su se APSOLUTNO SVI od uvoznika, distributera, malih, velikih - nasli u VELIKOJ panici. Vecina uvoznika je tada vukla ISHITRENE poteze. Neki su cak u panici poceli i da seku grane na kojima sede.

Elem, da ne duzim previse, zaista mi nije namera da likujem, ALI firme poput gore spomenutih su upravo i dovele srpsko it trziste DO IVICE AMBISA !!!!

(samo sada, extra, specijalno, samo VI ...... blah blah... samo pozovite....... ODMAH..... dobijate monitor TFT za 1 din........ i odjednom - MRAK)

E moja Srbijo - "obecana zemljo" !!!

Ne znam jel bilo, ali Technomax aka Renoprom je isto u blokadi od sredine maja...

ontopic:
Nikada mi nece biti jasno da li firme tipa 4um imaju slaboumni menadzment koji sebi dozvoli da se zavali 2M evra ili je u pitanju pak namera.

Kako su se dosadašnji slični slučajevi rešavali (eurolink, eltim), pre će biti da je namera. E, sad, ko im daje toliku robu i zašto... tu je već diskutabilan nivo umnosti. :D

Poslednja izmena:
Bogami probiće ova blokada neslućene granice, onih početnih 218 milkića pominjaćemo pod 'sića'. Ovo nije, da nazovemo, blokada Forum Računara od strane IT uvoznika već banaka. Zaleteli se ljudi, imali veliki priliv i koliko vidim investirali u zgradu gde su se preselili, nisu prodali gotovo ništa od stanova, a nisu ih ni završili. Stvarno mi je žao ljudi koji rade tamo, ostaće bez posla zbog gladnih gazda.

Samo da se shto pre preseche sav taj korov. Pozdravljam svaku inicijativu da se ovakve stvari reshe u roku od juche a ne odmah...

10 rachuna..ccc

Ma nije to nista. Pogledaj koliko racuna ima Alti...16!!!:zgran:
Valjda ih nece zadesiti ista sudbina.
Steta bi bilo zbog OCZ proizvoda, a i imam jos nesto u garanciji kod njih. :D

Bogami probiće ova blokada neslućene granice, onih početnih 218 milkića pominjaćemo pod 'sića'. Ovo nije, da nazovemo, blokada Forum Računara od strane IT uvoznika već banaka. Zaleteli se ljudi, imali veliki priliv i koliko vidim investirali u zgradu gde su se preselili, nisu prodali gotovo ništa od stanova, a nisu ih ni završili. Stvarno mi je žao ljudi koji rade tamo, ostaće bez posla zbog gladnih gazda.

Baš tako, njihova situacija najmanje ima veze sa njihovim core poslovanjem, već sa ulaganjima van redovnog posla. Pričajte vi za Forum šta hoćete, možemo da diskutujemo šta su stavljali u konfiguracije i po kojoj ceni, ali način trgovine je već dugo usvojen u razvijenim zemljama i oni su ga po meni uspešno razvili ovde. Njima niko nije ostao dužan iz posla sa računarima prosto zato što su konfiguracije prodavali na kredit banaka, a ne tako što su kupci njima bili dužni xx mesečnih rata. Što se mene tiče da su se držali samo računara radili bi oni i dalje uspešno, a oni koji se iole razumeju u IT bi ih pljuvali do 101 i nazad zbog krša koji prodaju za paprene pare.

Koliko racuna ima pojedina firma ponajmanje je vazno: moze i 76 da ih ima

i dalje nesto zaboravljate 2 miliona evra nije moglo propasti u zemlju, podelili ga mafijasi foruma, pinka, rts-a, odredjenih menadjera uvoznika, itd..., neko ce da kaze losa politika firme, prevarili se, previse ulagali a ja kazem namera jer za nas Srbe biznis nije jer smo vecina lopovi...

SEKA polako uzima svoj "danak".

*******ija je od Alme - a u Srbiji i paranormalnija :d

Nazad
Vrh Dno