Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
510
Pa da pocnemo oficijelni thread. :)

JUST BEFORE NOON Taipei time on Wendesday, ATI is going to to drop a bombshell on the graphics world, showing off working 40nm DX11 silicon. Nvidia has yet to tape out a DX11 part or put a 40nm chip on the market.

The cards that will be showed off are Evergreen/Cypress, what is commonly referred to as R870. That code name however is not used internally, so if you ever see any leaked specs or charts with R870 on them, they are flat out faked. There have been several of these bandied around, but they are all laughably off.

AMD promised that they would have DX11 cards out on the market by the Windows 7 launch, and barring a massive and as of yet undetected problem, it looks like they will make that with ease. In the mean time, at the company's Computex press conferences, Nvidia distinctly avoided any mention of DX11 or parts that run it..

Mid-day tomorrow, the winners and losers for the next 2-3 quarters will become very very clear.

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33946594
http://www.semiaccurate.com/2009/06/02/amd-show-dx11-hardware-tomorrow/

The setting is Computex Taiwan. 2007. It is late at night after the closure of yet another day, with a bunch of westerners sitting in a hotel belonging to the Evergreen airline. These westerners weren't ordinary people - they were engineers from AMD and ATI, working for the first time together as a single company on a Far Eastern tradeshow. As the table got filled with numerous empty green bottles of "Taiwan Beer", wild ideas started to roam around.

One of ideas was why not to change the regular naming convention of the upcoming graphics parts and pull something out of the ordinary. Believe it or not, but since Evergreen hotel give free transfers from Taipei Tayouan Airport to the Evergreen Laurel Hotel in Taipei, an idea was spun - why not name RV870 - Evergreen?

The idea was enthusiastically accepted as this was the time when Red color of ATI was being mixed in the Green and Black of corporate AMD, hence the acceptance. This was the first time that the GPU did not received its numerical name - usually, ATI named GPUs with both numbers and names, such as R520 "Fudo" or R580 "Rodin", with the third name being the name of the board itself.

Given the rumored specifications, there is a lot of reasons to be certain that Evergreen will be a success - first of all, it should be easy to manufacture given the experience AMD/ATI had on the RV770 [4800] and RV740 [4700]. Now you know how "the trully affordable DirectX 11 GPU" [as our source called it] got its name.

http://www.brightsideofnews.com/new...atis-directx-11-gpu-revealed---evergreen.aspx

http://twitter.com/CatalystMaker

Poslednja izmena:
Aaaaauuuu, izgleda da nisu mlatili praznu slamu kad su rekli da ce RV870 izaci u julu. :zgran: Ja jos pomislio na prvi pogled da ce pokazati wafer, kad ono operativni HW!?!?

Ovo mi sve vise i vise (slatko) mirise na reprizu avgusta 2002 kad se R300 pojavio.

Poslednja izmena:
Ne verujem da će to tako glatko ići, AMD jeste u prednosti i ima gotovo rešenje ali TSMC će da koči stvar, još se muče sa relativno jednostavnim 4770 koji je poodavno prestavljen a nema ga skoro nigde.

Dobro, to je saopstenje za javnost, mozda bi istina mogla da bude malo drugacija: a to je rasprodaja lagera 4870/4850/4830 (pa i 3xx0) kojih sigurno ima u velikom broju, a ne bi bilo lepo da se ne prodaju :)

Ako izadje u julu ili avgustu , sta misliti koliko "apoena" u evrima treba dodeliti 5870 karti? Jer bice brza sigurno od gtx285 ili 4890 a mozda i prestigne gtx295 i 4870x2, ja bi reko negde oko 250-300 eura.

Dobro, to je saopstenje za javnost, mozda bi istina mogla da bude malo drugacija: a to je rasprodaja lagera 4870/4850/4830 (pa i 3xx0) kojih sigurno ima u velikom broju, a ne bi bilo lepo da se ne prodaju :)

A možda i TSMC namerno koči ATI koji je u prednosti.

ATI će izradu sledeće generacije zasigurno prebaciti u GlobalFoundries dok će TSMC ostati sa Nevidijom.

Lova se tu vrti velika :wave:

Pitanje je dostupnih kapaciteta u GF koji je praktički sve nalijedio od AMDa. NY FAB je još daleko.
Dio procesora je već bio outosourcan na Chartered, a tu je još i proizvodnja čipseta. Bit će još dosta posla za TSMC što se tiče AMDa.

hehe vidi se ko ume da cita izmedju redova ;)

A možda i TSMC namerno koči ATI koji je u prednosti.

ATI će izradu sledeće generacije zasigurno prebaciti u GlobalFoundries dok će TSMC ostati sa Nevidijom.

Lova se tu vrti velika :wave:

hehe, teorije zavere ;)

AMD i TSMC-a imaju odlicnu i dugorocnu saradnju koja nece tek tako biti prekinuta

dx11-chip.jpg

Jako interesantna spekulacija o die sizeu:
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3573
Nesto mi to malo. :)
We can ascertain from the wafer shot AMD provided us that there are about 19.5 dies vertically and 25.5 dies horizontally. As this is a 300mm wafer, we can sort of "guess" the dimensions of the chip at roughly 15.38mm x 11.76mm resulting in a die area of a little over 180mm^2. This is much smaller than the 55nm RV770 which is a 260mm^2 part

I meni ova kalkulacija deluje pogrešno odnosno nešto mi je to mnogo malo 180mm^2.
To je samo malo veće od RV740 koji ima 137mm^2. Ako se dodaju novi DX11 feature-i znači da računska snaga ne može biti drastično veća, maksimalno negde na nivou RV790. :trust:

Ne znam može li tako mali čip uopšte da se stavi na 256-bitnu memorijsku magistralu. Možda po prvi put dobijemo kartice sa 192bitnom memorijskom magistralom. :trust:

P.S. Ovakav čip bi verovatno bio idealan za buduće x2 kartice, koje se ne bi nenormalno grejale a i cena bi se mogla spustiti na nivo 250 evrića. :banana:

I meni ova kalkulacija deluje pogrešno odnosno nešto mi je to mnogo malo 180mm^2.
To je samo malo veće od RV740 koji ima 137mm^2. Ako se dodaju novi DX11 feature-i znači da računska snaga ne može biti drastično veća, maksimalno negde na nivou RV790. :trust:

Ne znam može li tako mali čip uopšte da se stavi na 256-bitnu memorijsku magistralu. Možda po prvi put dobijemo kartice sa 192bitnom memorijskom magistralom. :trust:

P.S. Ovakav čip bi verovatno bio idealan za buduće x2 kartice, koje se ne bi nenormalno grejale a i cena bi se mogla spustiti na nivo 250 evrića. :banana:

Vec je bilo kartica sa 192-bitnom magistralom, 8800GS/9600GSO.

Sto se svega ostalog tice, ova velicina jeste krajnje sumnjiva. Tesko mi je da poverujem da su podigli efikasnost toliko da ne moraju da znacajno podignu broj stream procesora sa postojecih 800 (a ova velicina bi to sugerisala).

Takođe je moguće da to na slici nije RV870, već RV840, budući da na slici tog wafera nigde ne piše koji je čip u pitanju, već samo da je DX11 u 40nm. Oba čipa su najavljena za kraj godine, a i RV870 i RV840 se izrađuju u 40nm i podržavaju DX11.

Sta nas briga kad se prvi (DX11) macici u vodu bacaju. Cekamo RV970. :)

Ma onako:D
Na zid će ići T-800 endoskelet:D
A ovo je fancy, šareno pa lepo, a malo sam ati-fan:D

Aah, hvala!:)
On topic, lepo je videti da su ati-evci vredni, imaćemo opet rat cena ati/nV i profitiraćemo:)
Još da napravimo toliko kinte za silne apgrejde:p

Pa i da ne bude mnogo jači od RV770, biće užasno jeftin, pa će X2 kartice moći da koštaju 250-300 evra u startu. Ko će ga znati :). Za najjači high end - možda ćemo prvi put videti Radeon HD5nnnX4 :D

koliko je ovo mm wafer?
Uspravno ima ~19,5 komada, a horizontalno ~25,5
Ako je 300mm onda su dimenzije jezgra oko 15.38x11.76, a povrsina oko 180mm^2.
naravo jedino pravo pitanje je koji je to GPU? da li zaista pripada novoj najvisoj klasi ili je predstavnik buduce srednje klase. Skakljiva tema.

Poslednja izmena:
AMD DX11 R800 Card Exposed

image.php

There is a DX11 gaming system lurking deep in Computex but we managed to hunt it down as usual. We can't provide you a close up right now but judging from the looks of it, the card is about 8.5" long, dual slot and requires a 6-pin power. This card probably belongs to the mainstream segment (RV840), part of the AMD's DX11 Evergreen family. The silicon is at A10 revision right now and we can expect another spin before it enters mass production. Targeted launch of the first DX11 part is in September before the Windows 7 hits the market on October 22nd. Some benchmarks later...

@ VR-Zone

Sexy:)

Dakle, prvi DX11 part će biti nešto kao naslednik HD4770... hence the transistor count / die size. Ok, ako ne budu tražili više od 150-ak evrića za to :).

jos ako bude imao performasne jednog 4890 - milina.

Nazad
Vrh Dno