Šta je novo?

Stigla Biostar TA790GX A3+ !!! :):):)

Naponska na Biostaru je uzas vrela sumnjam da ce ovo socijalno parche aluminijuma to da promeni

To parce aluminijuma završava ogroman posao ali baš ogroman (probao i lično proverio).

Ajde da pitam u vezi PCI-E slotova (master/slave)...
Sta to u praksi znaci?
Nije valjda da u slucaju kada se koristi jedna graficka ista mora biti u narandzastom slotu (tj. master)?

Nemora u narandžasti. Možeš u bilo koji. Što je najbolje od svega, u PCIE x16 i x8 slotove možeš stavljati bilo koju PCIE karticu jer su električki unazad kompatibilni. ;)

Poslednja izmena od urednika:
Fala :wave:

Ipak privremeno ostajem na DDR2. Imam dobru memaru, a na jesen kada uzmem plocu iz naslova teme, ocekujem da ce DDR3 2000 biti sa cijenom kao sada DDR3 1600 :eyebrows:
Izmaltretirali su me posteno za Biostar TA-790GX XE plocu pa cu izgleda morati uzeti TA790GXB A2+.

@zorz: da li trebam mosfet kuler na TA790GXB ploci ako cu koristiti X3 720BE @3.2GHz sa otkljucanim 4. jezgrom?
To mu dodje nesto kao X4 955 na default-u.

Ipak privremeno ostajem na DDR2. Imam dobru memaru, a na jesen kada uzmem plocu iz naslova teme, ocekujem da ce DDR3 2000 biti sa cijenom kao sada DDR3 1600 :eyebrows:
Izmaltretirali su me posteno za Biostar TA-790GX XE plocu pa cu izgleda morati uzeti TA790GXB A2+.

@zorz: da li trebam mosfet kuler na TA790GXB ploci ako cu koristiti X3 720BE @3.2GHz sa otkljucanim 4. jezgrom?

MOSFETi su se grejali prilicno i da sam ostavio za sebe plocu i cpu zasigurno bih pazario MOSFET kuler ili skarabudzio nesto (imao sam neki tanak Al pasivac koji je odradjivao svoj posao donekle).
Moja drugarska preporuka: dodaj jos 30e odozgo i pazari sebi lepo ovu A3+ i uzivaj. Da'l ce izaci DDR3 2000 ili ne, to tebi ne igra veliku ulogu jer neces moci previse da teras FSB na PhII pa ti nine znaci previse...

pogubih se sav :S:
:wave:

Obavezno stavi hladnjake preko mosfeta,isijavaju toplotu pod opterecenjem.Ne kosta te mnogo,a dosta moze da doprinese stabilnosti sistema pod opterecenjem.E sad,nisam siguran da li ces naci neki heatsink da kupis koji ce odgovarati toj ploci ili ces morati da napravis neki custom(ako imas neki stariji box kuler,koji mozes da iskasapis).

Obavezno stavi hladnjake preko mosfeta,isijavaju toplotu pod opterecenjem.Ne kosta te mnogo,a dosta moze da doprinese stabilnosti sistema pod opterecenjem.E sad,nisam siguran da li ces naci neki heatsink da kupis koji ce odgovarati toj ploci ili ces morati da napravis neki custom(ako imas neki stariji box kuler,koji mozes da iskasapis).

Ma mogu da se nadju, to nije problem:

http://atom.rs/?sid=1021 -(ne znam razliku izmedju HR-09U i HR-09S pa moze neko da mi objasni)

Problem je sto sa ovim mosfet hladnjakom cijena ploce i kulera se opasno priblizava cijeni TA790GX A3+ :S:.
Ma nisam pametan pa to ti je...
Sto vise razmisljam u vecoj sam dileJi :mad:

http://atom.rs/?sid=1021 -(ne znam razliku izmedju HR-09U i HR-09S pa moze neko da mi objasni)

Problem je sto sa ovim mosfet hladnjakom cijena ploce i kulera se opasno priblizava cijeni TA790GX A3+ :S:.

Ovo su kuleri za ploce sa nForce chipsetom i tesko da bi pasovali na doticni BIOSTAR sto znaci da nebi mogli da rade klipsevi vec bi morao samo da ih zalepis na MOSFETe ali je pitanje kako bii se drzali tako zalepljeni jer su "dosta" teski.
Ova cena od ~1700 dinara je dzaba ali sam konstantujes da ako sve to nakalemis na plocu njena cena ne da se opasno priblizava ovoj A3+ vec je i premasuje... !!!

pozz

Kontaktiraj usera Ilidan, on je nabavljao za sebe bakarne hladnjake, za svaki tranzistor posebno, mislim da se lepe.

Ovo su kuleri za ploce sa nForce chipsetom i tesko da bi pasovali na doticni BIOSTAR sto znaci da nebi mogli da rade klipsevi vec bi morao samo da ih zalepis na MOSFETe ali je pitanje kako bii se drzali tako zalepljeni jer su "dosta" teski.
Ova cena od ~1700 dinara je dzaba ali sam konstantujes da ako sve to nakalemis na plocu njena cena ne da se opasno priblizava ovoj A3+ vec je i premasuje... !!!

pozz

Ma moze na 790GXB, evo slika:

Prilozi

• DSCF2787.jpg
    DSCF2787.jpg
    226.9 KB · Pregleda: 184
Zaboravljate da tada nije postojala A3+ ploca i tada je to hladjene mosfetova bilo odlicno ulaganje ;)

Zaboravljate da tada nije postojala A3+ ploca i tada je to hladjene mosfetova bilo odlicno ulaganje ;)

Nikako ne zaboravljam, jer se bavim time, ali pošto on još uvek nije kupio ploču onda mi je A3+ bolje rešenje.

:)

Odo' u offtopic i mozda dobijem opomenu...

Zao mi jer je nisam posteno ni koristio, sto moze na 1066MHz @4-5-4-12, sto ne mogu doci u BG do pocetka oktobra da kupim TA790GX A3+ i taj ultra povoljni Patriot DDR3 1600... ;)

Neka ti, u zivotu, nizacime ne bude zao osim za devojkama koje si mogao a nisi kre.... !!! ;)

:)

Što se toplote naponske tiče prema objašnjenju sa biostarovog sajta i na ovoj ploči su korišteni mosfeti sa malom toplotnom disipacijom tako da ne samo da ima više faza nego se iste manje greju + hladnjak = rešeno pregrejavanje naponske . Kome treba dobra ploča za prelazak na ddr3 ovo je više nego pristupačno rešenje sa 790gx čipsetom + otključavanje isključenih jezgara i izlazak phenoma sa 2 jezgra sa potencijalnim otključavanjem zaključanih jezgara ovo će biti srpski best bay . Malo me nervira taj fazon sa položajem master pci-e slota ali niko nije savršen .

evo da kazem koju rec o ovoj ploci posto mi je stigla u petak...mosfeti su hladni i ne greju se tako da je sto se pregrevanja tice stvar resena...sto se tice otkljucavanja jezgra na 720-ki sa bios-em sa kojim mi je stigla(mislim iz marta meseca) jezgro se otkljucalo i to je radilo ali sam imao drugi problem uzeo sam patriot memoriju na 1600 i sa njima nije hteo da se digne sistem tj led dioda na ploci je pokazivala memory error pa sam morao da pozajmim memoriju od 1333 i onda se digao sistem...ubacio sam nov bios jer sam mislio da ne podrzava patriot memoriju zbog starog biosa ali se nista nije promenilo ni tada i sad sam dobio da sa novim biosem ne otkljucava 4 jezgro(bios iz maja meseca)...ocigledno da ne podrzava ovu patrot memoriju na 1600mhz i sa novim biosem ne otkljucava 4 jezgro...
sto se tice oc-a ja sam moj phenom2 x3 720 clocknuo na 3,8ghz sa naponom 1,55v i temperaturom u idle-u od 30 stepeni dok je u load-u oko 48-50 stepeni(namontirao sam thermalright 120 ultra)
sve u svemu nije lose od biostara i jos jedan korak napred za njih i mislim da je za te pare super ova ddr3 ploca

Poslednja izmena:
Znacii AMD ih je "lepo zamolio" da srede novi bios i to su i uradili.

izgleda da je to u pitanju...mene vise nervira sto imaju tako slabu podrsku za memorije...

evo da kazem koju rec o ovoj ploci posto mi je stigla u petak...mosfeti su hladni i ne greju se tako da je sto se pregrevanja tice stvar resena...sto se tice otkljucavanja jezgra na 720-ki sa bios-em sa kojim mi je stigla(mislim iz marta meseca) jezgro se otkljucalo i to je radilo ali sam imao drugi problem uzeo sam patriot memoriju na 1600 i sa njima nije hteo da se digne sistem tj led dioda na ploci je pokazivala memory error pa sam morao da pozajmim memoriju od 1333 i onda se digao sistem...ubacio sam nov bios jer sam mislio da ne podrzava patriot memoriju zbog starog biosa ali se nista nije promenilo ni tada i sad sam dobio da sa novim biosem ne otkljucava 4 jezgro(bios iz maja meseca)...ocigledno da ne podrzava ovu patrot memoriju na 1600mhz i sa novim biosem ne otkljucava 4 jezgro...
sto se tice oc-a ja sam moj phenom2 x3 720 clocknuo na 3,8ghz sa naponom 1,55v i temperaturom u idle-u od 30 stepeni dok je u load-u oko 48-50 stepeni(namontirao sam thermalright 120 ultra)
sve u svemu nije lose od biostara i jos jedan korak napred za njih i mislim da je za te pare super ova ddr3 ploca

a ja npr kad kupujem nešto novo uvek proučim zilion puta šta sve podržava. kad to ne uradim uvek se za****m. takođe sam pazario patriot memoriju, iako nisam morao. dobro znači što se mene tiče ništa od tog biostara. znao sam da ću se zahebati.

jos nikad mi se nikad nije desilo da ploca nece da prihvati neki ram pogotovo sto patriot nije nepoznata firma...sad sledi vracanje rama i trazenje neke kompatibilne jer ovu sadasnju(koja radi)sam pozajmio da flash-ujem bios,a ono je donelo jos gore jer sad nece da se "otkljuca" jedno jezgro...inace je ploca extra evo sad mi radi 270mhz x 14=3,78ghz,a moze kako vidim jos vise samo me vec mrzi da se cimam za jos koji procenat

Meni se desila sledeca situacija sa Biostarkom (790GXB modelom). Stigne mi komplet OCZ 2x2GB Gold 6-6-6-18. Ubodem u plocu i ukljucim komp kad ono cvrc. Ni da bekne osim sto prijavljuje memory error. Probam svaki modul pojedinacno (nece), probam u single modu (nece)...
Odnesem kod drugara na Intel ploci, probamo tamo kad ono opet nece (u stvari hoce ali svaki modul sam za sebe radi, cim se upare, nece).
Odmah sa spicio komplet na RMA i naravno, bio je neisprava. Dobio sam odmah drugi komplet...

Eto, novo, iz kutije a nece, ***!

...

a ima li iskustava iz prakse sa kojom memorijom (ddr3 1600) ova ploca(Biostar TA790GX A3+) radi bez ikakvih problema i poteskoca?

:zgran: Nije valjda da samo te memorije podrzava. Uh, mora da se strogo vodi racuna prilikom kupovine, nije mi ni palo na pamet da ta ploca moze da bude toliko restriktivna po tom pitanju.

Postavlja se OGROMNO pitanje otkljucavanja novih PhII 550 BE sa novim BIOSima a i prepoznavanje istog CPUa sa starim BIOSom iz Marta meseca!!!

Imao sam prilike da na plocu ubodem X2 7750+ koja nije imala zvanicnu podrsku za njega i ponasala se kao da je crkla...

***, macka u dzaku.

ma izgleda da ta lista nije bas tacna...evo pozajmio sam transcend obicnu value na 1333 koje takodje nema na listi pa radi bez problema cak se lepo i clock-uje tj radi mi na 1600mhz sa 7 7 7 20 na 1,8v
sad se jos postavlja pitanje da li je moguce da sam ubo neispravnu patriot memoriju mada mi je tesko da poverujem u to da oba modula ne rade i necu to saznati jer ih danas vracam u radnju i uzecu ocz na 1600 za iste pare jer njih pise da podrzava biostar

Poslednja izmena:
mani je sa martovskim biosem otkljucala 4 jezgro,a ovaj iz maja to nece da uradi tako da vam savetujem da ako uzmete ovu plocu ne menjate bios

Ja sam imao problema sa prvim kompletom Patriota koji mi je stigao pa je 1 od njih odmak zavrsio na RMA...

Nazad
Vrh Dno