Šta je novo?

Sve što treba da znam o Mac-u

justyce4ever

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2008
Poena
319
Pojavila se mogućnost da qpim jedan Apple iMAC komp, moji su oduševljeni kad su videli da je sve stalo u sami monitor.

E sad, šta sve treba da znam o apple kompjuterima, a pod tim mislim na:

1) Osnovne prednosti
2) osnovne mane

Dakle, počevši od nedostatka aplikacija za njega pa nadalje...da čujem vaše predloge, da li da uzimam ili zašto da (ne) uzimam...

Ae nešto ukratko, a može i neki link.

prednost iMac je sto dobijas vrlo kompaktan racunar sa odlicnim performansama i odlicnim monitorom. Uz to dobijas OS X koji je jako dobar OS, ima u sebi dovoljno aplikacija da mozes da koristis racunar. Mozes da imas dual boot OS X i Win XP; preko boot campa.

Mane... ne znam, zaista kao i kod svakog proizvodjaca postoji sansa da ubodes bad lemoon i da imas problema. Iako je tu Apple garancija koja jako lepo radi kod nas pa si miran. Sto se tice software-a tu se grdno varas da nema aplikacija za njega. Mozda ima manje igrica, ali sve ostalo imas.
Kad pomenuh igrice, uradi domaci pa odguglaj da vidis sta mozes da ocekujes od takve masine po pitanju istih.

Samo jedno pitanje:

Vidim da konfiguraciju koja je ugurana u njega mogu da qpim za duplo manje para, pa sad, da li i koliko to zaista utiče na performanse? I ad li mogu da menjam memoriju/procesor itd...

I da, da li mogu da uzmem i instaliram Leopard na njega? Kolko znam to je najbolji OS, ili grešim?

mozes da dodas jos RAM, mozes da zamenis HDD i to je to.

posmatraj iMac kao Laptop masinu koja je cela smestena u 24" monitor. Onda potrazi cenu takvog laptopa i uporedi je sa cenom iMac-a. Naravno kod iMac-a nije bitna prenosivost vec kompaktnost.

Ako ti je problem sto neces moci da je upgradeujes kao PC onda nemoj da ga kupujes. Ovo je drugi pristup.

Na njega mozes da stavis Leopard-a naravno. OS X je dobar OS, nije najbolji, sve zavisi sta ocekujes od OS-a.

OS X je dobar OS, nije najbolji, sve zavisi sta ocekujes od OS-a.

Odnosno, JESTE najbolji, dok ne očekuješ nešto što samo neki drugi sistem ima ;)

Šalim se...većina ljudi se nikad ne požali na sam sistem kad se jednom navikne na stvari koje se razlikuju u odnosu na sistem koji su pre toga koristili.

Imam MacBook Pro koji sam dobio od firme, ali sad posle skoro godinu dana koriscenja, mogu reci da je bolje da za te pare kupis obican pc, mada je to sad i iMac. Za iste pare ces dobiti mnogo brzu masinu, sa verovatno mnogo kvalitetnijim hardeverom, koji ces moci da nadogradjujes po volji.

Ovaj MBP je SPOR (mada imam na stolu imam windows slicne konfiguracije koji je mnogo zivahniji), a mislim da je skoro isti hardver i u iMac, takodje sam OSX diziveo kao os koji je okrenut neukim korisnicima, a to koliko je dobro toliko je i lose.

Dalje imas mnogo vise kvalitetnog softvera za PC i igara, da ne bude zabune sav softver bitan postoji i za OSX i za Win, ovde govorim za komercijalni softver, takodje moze s naci dosta open source softvera za oba operativna sistema. Najvise nedostaje kvalitetan file manager u rangu Total Commandera, ima nekih ali su jadni.

Sve ovo je moj licni dozivljaj Mac-a i OSX. Sad posle iskustva sa Macom nikad ga ne bih kupio, ima gomila sitnica koje me iritiraju. Jako los odnos cene i performansi. Inace ovde nema zvanicno zastupnistvo, nego samo fransiza, i cene nisu ni prineti onima na zapadu, jer se ovde prodavci ugradjuju na maloprodajne cene onih na zapadu. Poseti sajt http://www.mackorisnik.com/ tamo u poslednje vreme imas dosta poredjenja cena u regionu pa ce ti biti jasnije to oko cena.

Ja recimo imam mac book beli, prvi sa Intelom evo vec druga godina (i vise... ne secam se tacno :D) i osnovna stvar koja me fascinira kod ovog malisana je to sto ovaj ceo sistem radi prakticno isto kao i prvog dana kad sam ga upalio. (prakticno isto posto je 10.4 malo bolje tj. brze radio od 10.5) Jes da sam menjao sve sto se promeniti moze na njemu ali ova masina me nikad nije *****ala kao sto je to slucaj sa win masinama.

Pa postoje sve aplikacije, sem igrica.

Inace glavna prednost Mac-a jeste operativni sistem, koji nije samo dobar vec za 99% korisnika mozda i najbolji. Dakle tu ubrajam pre svega stabilnost, nema virusa, spyware i i ostalih gamadi, lakoca koriscenja, pristup opcijama kao i mnoge sitnice koje olaksavaju zivot pri radu. Mora se zaboraviti na igrice, jer ih ima malo (ipak ih ima, ali ne u onolikom izboru kao na Win-u, pogotovu u Srbiji :) ) ali problem igrica se moze resiti instalacijom windowsa.

Sto se tice samog hardvera on jeste sporiji od nekog PCa za iste pare, medjutim prednost iMaca je stvarno neverovatno dobar dizajn, kvalitetan ekran, i celokupna izrada.

Ja imam instaliran MacOS na masinu iz potpisa, i otkad sam ga instalirao bukvalno 90% vremena provodim u njemu, u Win idem samo kada moram (citaj, da igram igrice).

Ako mozes da pljunes toliki kesh uzimaj neces se pokajati, a ako je frka za lovu a nisi siguran oko MacOS-a uvek mozes da sastavis neki Hackintosh, tj da instaliras MacOS na PC i probas :)

Poz.

Poslednja izmena:
Pa postoje sve aplikacije, sem igrica.

Inace glavna prednost Mac-a jeste operativni sistem, koji nije samo dobar vec za 99% korisnika mozda i najbolji. Dakle tu ubrajam pre svega stabilnost, nema virusa, spyware i i ostalih gamadi, lakoca koriscenja, pristup opcijama kao i mnoge sitnice koje olaksavaju zivot pri radu. Mora se zaboraviti na igrice, jer ih ima malo (ipak ih ima, ali ne u onolikom izboru kao na Win-u, pogotovu u Srbiji :) ) ali problem igrica se moze resiti instalacijom windowsa.

Sto se tice samog hardvera on jeste sporiji od nekog PCa za iste pare, medjutim prednost iMaca je stvarno neverovatno dobar dizajn, kvalitetan ekran, i celokupna izrada.

Ja imam instaliran MacOS na masinu iz potpisa, i otkad sam ga instalirao bukvalno 90% vremena provodim u njemu, u Win idem samo kada moram (citaj, da igram igrice).

Ako mozes da pljunes toliki kesh uzimaj neces se pokajati, a ako je frka za lovu a nisi siguran oko MacOS-a uvek mozes da sastavis neki Hackintosh, tj da instaliras MacOS na PC i probas :)

Poz.

Evo, covek ti dade najbolji moguci odgovor!

Ovako. Cena ne bi trebalo da bude problem, neki lik iz moje okoline je šljampio par iMac-ova iz inostranstva i sad ih prodaje za 500 evra!

Smatram da je to više nego povoljno za jedan iMac, igre me i ne zanimaju toliko, a kad sam čuo da uz pomoć boot campa mogu da instaliram i Wn (za poneki slučaj) 99% ga uzimam.

Najviše bi ga koristio za Adobe programe (PS,AE)...a čuo sam da je za njih Mac majka.

iMac je jedna jako dobra makina, pogotovo kada se blago nafrizira bržim hard diskom i nafiluje dodatnom memorijom.
OS X podržava više od 3 giga memorije, a i Adobe softver je optimizovan da iskoristi max. resursa compa, tako da je za 500 evrića xtra kupovina.
Savetovao bih ti samo da se ne hvališ što kupuješ "sumnjivu" robu, zadrži to za sebe.
Pozz i dobrodošao u Mac World.

Stavi odmah 2x2 giga ram-a, sa ovim cenama memorije itekako je isplativo.
Vodi računa da u iMac ide SODIMM memorija, dakle, memorija za laptop, ne desktop.
Svaka DDR2 800 memorija će raditi (pretpostavljam da nije u pitanju najnoviji iMac sa DDR3 memorijom) bez problema, ali gledaj da ako može to bude ili Hynix ili Nanya, s obzirom da one uglavnom idu u mac makine i izbećićeš eventualne probleme sa nekompatibilnošću, iako je meni u mekovima radila ama baš svaka memorija.

Još nisam došao, ali nadam se za par dana ima da bude :banana:

I mislio sam da zamenim RAM, čini mi se da on ima nekih 1Gb, digao bih to na 2-4, a hard mi ne smeta...

ima 1GB RAM... ajde nam napisi tacno hardware spec za tu masinu sto planiras da uzmes, pa da vidimo o cemu se tu tacno radi.
Ima nekoliko generacija iMac-a. Najbolje bi bilo da na osnovu serijskog broja na netu nadjes tacnu spec tog racunara.

@shimeco: pricas bez veze.

Odnosno, JESTE najbolji, dok ne očekuješ nešto što samo neki drugi sistem ima ;)

Šalim se...većina ljudi se nikad ne požali na sam sistem kad se jednom navikne na stvari koje se razlikuju u odnosu na sistem koji su pre toga koristili.

U odnosu na WIndows je zaista mnogo bolji, intuitivniji, stabilniji i manje hardverski zahtevan.

Odlican OS.

pozz
M

U odnosu na WIndows je zaista mnogo bolji, intuitivniji, stabilniji i manje hardverski zahtevan.

Odlican OS.

pozz
M

:d:d:d
Naravno da nije zahtevan jer ne zhteva nista vise od onoga sto mu je vec ugradjeno. ;)

:wave:

Imam MacBook Pro koji sam dobio od firme, ali sad posle skoro godinu dana koriscenja, mogu reci da je bolje da za te pare kupis obican pc, mada je to sad i iMac. Za iste pare ces dobiti mnogo brzu masinu, sa verovatno mnogo kvalitetnijim hardeverom, koji ces moci da nadogradjujes po volji.

Ovaj MBP je SPOR (mada imam na stolu imam windows slicne konfiguracije koji je mnogo zivahniji), a mislim da je skoro isti hardver i u iMac, takodje sam OSX diziveo kao os koji je okrenut neukim korisnicima, a to koliko je dobro toliko je i lose.

Dalje imas mnogo vise kvalitetnog softvera za PC i igara, da ne bude zabune sav softver bitan postoji i za OSX i za Win, ovde govorim za komercijalni softver, takodje moze s naci dosta open source softvera za oba operativna sistema. Najvise nedostaje kvalitetan file manager u rangu Total Commandera, ima nekih ali su jadni.

Sve ovo je moj licni dozivljaj Mac-a i OSX. Sad posle iskustva sa Macom nikad ga ne bih kupio, ima gomila sitnica koje me iritiraju. Jako los odnos cene i performansi. Inace ovde nema zvanicno zastupnistvo, nego samo fransiza, i cene nisu ni prineti onima na zapadu, jer se ovde prodavci ugradjuju na maloprodajne cene onih na zapadu. Poseti sajt http://www.mackorisnik.com/ tamo u poslednje vreme imas dosta poredjenja cena u regionu pa ce ti biti jasnije to oko cena.

Uh...

Cene kod nas ne nastaju dodavanjem marže na maloprodajne cene u Evropi. Koji su kanali u pitanju pročitaj na http://www.macserbia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=211&Itemid=9 (mislim da je potrebna registracija da bi video članak).

Na MacKorisniku ćeš saznati samo koje su cene u regionu i šire..ništa ti jasnije neće biti zašto je to tako kako jeste :)

E da, još jedna stvar, na MacKorisniku se porede cene u prodavnicama koje se nalaze na adresi Apple.xx.xx što nije najtačniji presek cena. U jednoj drugoj beogradskoj firmi su se mogli kupiti iMacovi po 100-200€ jeftiniji od onih na apple.co.rs (ili koja je već bila adresa). A sve legalno i po propisu :)

Svaki računar je spor ukoliko se vremenom o njemu ne brine. Da li si prvi korisnik tog MBP-a, da li si uradio svežu instalaciju sistema, koliko RAM-a imaš? (poznato je da OS X traži više rama od Windowsa). Takođe, zavisi i koji sistem ti se vrti na PC laptopu. Na MBP-u je verovatno Leopard, a onda bi zbog komparacije na laptopu trebala biti Vista.

OS X jeste vrlo zahvalan OS za neuke korisnike, ali daleko od toga da sputava napredne korisnike. Sam sistem je transparentniji od Windowsa i nalikuje Linuxu (i vice versa), što omogućava korisniku da se upušta u istraživanje. Znaš kako kažu, to each man his own :)

Ovo za nedostatak TC-a je klasična zamerka :) Svako ko je prešao na Mac je prošao kroz tu fazu, uključujući i moju malenkost :)
Jesi probao http://www.mucommander.com ? Ja sam jedno vreme radio sa DiskOrder-om, zaobišao sam PathFinder, muCommander sam znao od ranije i onda sam poslušao savet starijih kolega i navikao se da koristim Finder :d Navikneš se i postigneš brzinu rada koju bi imao sa TC-om, pogotovo kad se koristi sa HotCornerima i Exposéom, koji su takođe deo sistema.

Oni sa malo jačim Macovima će moći da teraju sve igre koje imaju na Windowsu preko njihovog pakovanja u Cider. Naravno, oni koje je to zanimalo, to već znaju :)

a uvek mozete da instalirate mc pa onda iz konzole... veselje :)

O samoj konfiguraciji ni ja ne znam ništa posebno, trebao bih u nekom od narednih dana da sam odem i vidim o čemu je reč, hteo sma samo malo da se informišem, posle svega, dolazim do zaključka da ga 99% uzimam :)

Javi ti ipak koje su to mašine u pitanju da poslije ne bude: "A Windows, rekli ste da može?" Obavezno provjeri konfiguraciju i ako negdje piše G4 ili G5 - pozdravi se sa Windows-om i igricama, jer su te mašine "odavno izašle iz upotrebe" (ovo shvatiti relativno, ali pod obavezno razumjeti da nemaju Intel već IBM i ne x86 već PPC procesore - ogromna, krucijalna i najbitnija razlika).

Zato, da poslije ne bude lupanja glavom o zid, pokupi informacije o mašinama (možda i o svim koje ima), sa cijenama, pa da ti predložimo šta da uzmeš. Ako mašine nisu identične...

Kao neko ko je prošao ko je prošao kompletnu tranziciju sa Windows-a na Tiger i Leopard, a pod kompletnim podrazumijevam Windows - Hackintosh (Tiger, pa kasnije i Leopard) - Mac HW i Leopard - i sada sam na iMac-u, mogu samo da ti kažem da nijednom nisam zažalio ni zbog jednog dinara. Mašinu gasim jedino kad nestane struje, upaljena je i radi 25/8 (a ne 24/7) i sve radi kao sat.

Postoji nekoliko fora, kao što postoji i na Windows-u, sa nekim aplikacijama da se malo pročisti sistem (FreeMem i iDefrag) koje dosta pomažu u svakodnevnom (teškom) radu na i sa mašinom, tako da osjećaju realni dobici u radu. Nema gašenja servisa, nema usranog registry-ja i njegovih problema, nema repova pri instalaciji (dio u windows, dio u windows\system32, dio u program files, plus ključevi u registry), uninstall = delete, nema usranog memory menadžmenta i pucanja aplikacija zbog toga što je kernel dozvolio drugoj aplikaciji da prepiše aktivnu memoriju. Jednostavno sve radi i radi dugo i dobro.

Mane su ti ograničenost na HW - CPU/GPU nežeš da promijeniš dok ne promijeniš čitavu mašinu. Možeš da mijenjaš HDD i RAM i tu je kraj. Naravno, kao i na svakoj single disk mašini, osjetićeš određenu količinu usporavanja sistema sa proteklim radnim vremenom, jer će u jednom trenutku sistem početi da koristi swap memoriju. Ipak, sa 4GB RAM-a, taj će momenat nastupiti mnogo kasnije nego na Windows-u, jer Leopard swap počinje da koristi tek onda kada nema više slobodnog RAM-a (ili ga ima još malo, a to je "rezervisano" za nešto).

Ipak, prije nego uletiš u čitavu "proceduru" sa Mac mašinama, ja ti preporučujem barem 10-ak dana igranja sa Hackintosh-om, da provališ stvari, da ti ne bude "žao" da oboriš sistem i instaliraš svježu kopiju, pa ćeš da stekneš neku ideju o tome gdje je šta, šta, kako i na koji način funkcioniše i šta od čega možeš da očekuješ. Na taj način imaš sistem sa kojim znaš da radiš, a steći ćeš uvid u to šta te čeka.

Pozdrav.

Djole

Pravo da vam kažem, nemogućnost instalacije windowsa i ne bi mi bila neka mana. Igre su mi malo i dosadile, sad se najviše zanimam za Adobe-ovu paletu programa. Da sredim neki Hackintosh čisto sumnjam da bih mogao na mojoj konfiguraciji (256 RAM, Sempron 1.6 Ghz, Ati 9200+ 128 Mb grafa). Zadražao bih ovaj za poneku partiju Countera, i za moje roditelje (za kevinu najbolji igru Spider Solitaire :)).

Sutra idem da vidim o čemu je reč, pa javljam.

P.S. Pošto postoji mogućnost da možda taj lik ni ne zna njegovu konfiguraciju, jer postoji neki program kojim bih mogao da vidim konfiguraciju iMac-a?

imas u gornjem levom uglu ikonicu - jabuka
tu kliknes i odaberes opciju
about this Mac

zapisi sta tu sve pise - CPU, mem, HDD, grafika i zapisi ser broj

Zato sto onda prostim guglanjem mozes da dodjes do tacne generacije iMac-a.

E sad, ako sam dobro razumeo te iMac-ove je neko pronasao ulici, pa verovatno ne zelis da ovde objavis broj...

imas na netu servis u koji ukucas taj ser # i dobijes model, fabriku koja ga je sastavila i datum proizvodnje.
Tako da mozes da vidis koliko se razlikuje to sto ti se prodaje (ako se razlikuje) od onoga sto bi trebalo da bude.

http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html

pozz
M
OK, hvala.

EDIT:

Malo sam guglovao i našao da ovako izgleda kad kliknem na "about this Mac":
AboutThisMac.jpg

Zatim, pošto mi nije sve upisano idem na "More Info" pa vidim ovo:

4a1ec1ba.png

Tu vidim serijski broj. Samo da potvrdim jos ovo. Da bih video koja je grafa idem na Graphics/Display?

EDIT x2: I da, gde mogu da vidim da li je PPC ili x86?

Poslednja izmena:
x86 je.
Mislim ona prva generacija od (u ***. vec) 3 godine. Grafika je mislim neki Ati, dal X1300 ili X1600... potrazi na netu, verovatno ima negde na wiki-ju.

Ljudi nemojte me pogrešno razumeti, nije ono screen od tog iMac-a kog trebam kupiti već od nekog random, kog sam našao na googlu, i dalje ne znam broj.

Vrh Dno