Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Što se tiče C2Q, Intel konfiguracija sa Q9550 (sa kojim je PII 945 tu negde) je nešto skuplja. Čak i da isto koštaju pre bih uzeo AMD, jer za AM3 se mogu očekivati novi procesori i neki kasniji upgrade, za razliku od LGA775.
Cela ta priča o upgrade pathu na AM3 platformi je preduvana.
Šta to bolje od PII 945 će AMD imati da ponudi na ovoj platformi. 955 je trenutni maksimum i čistu sumnjam da će PII uopšte ići preko 3,2GHz stock. Ako sada uzmeš PII 945, nema mnogo logike menjati CPU kasnije radi par stotina MHz.
Nekim budućim 6 core PII, buldožerima i ostalim specijalitetima se ne bih previše nadao na aktuelnim pločama.

P.S. PII 955 je tu negde sa Q9550, 945 je sporiji, valjda je makar to jasno

Cela ta priča o upgrade pathu na AM3 platformi je preduvana.
Šta to bolje od PII 945 će AMD imati da ponudi na ovoj platformi. 955 je trenutni maksimum i čistu sumnjam da će PII uopšte ići preko 3,2GHz stock. Ako sada uzmeš PII 945, nema mnogo logike menjati CPU kasnije radi par stotina MHz.
Nekim budućim 6 core PII, buldožerima i ostalim specijalitetima se ne bih previše nadao na aktuelnim pločama.

P.S. PII 955 je tu negde sa Q9550, 945 je sporiji, valjda je makar to jasno

Ja razmišljam ovako nekako: sa današnje tačke gledišta verovatnoća da će neki budući AMD CPU moći da se koristi na današnjim AM3 pločama možda jeste mala ali je veća od 0, dok sa druge strane verovatnoća da će neki budući Intel CPU ići na LGA775 je ravna nuli. Budući da obe platforme pružaju slične performanse po sličnoj ceni, AMD je bolji izbor.

Za procesorski zahtevne stvari koje meni trebaju: arhiviranje (WinRAR), video kompresija (DivX i x264) i igranje igara Q9550 i PII 945 su tu negde. Ne interesuje me toliko što u drugim testovima podbacuje (photoshop, 3d modeling, ...), pa u proseku Q9550 ispada brži od njega. ;)

6-core bi trebalo da bude samo Phenom II sa vise jezgara, tako da je jako verovatno da ce da radi na AM3... Buldozer vec sumnjam...

Buldozer bi trebalo da bude totalno nova arhitektura
sto povlaci sa sobom i novi socket :D

Poslednja izmena:
6-core bi trebalo da bude samo Phenom II sa vise jezgara, tako da je jako verovatno da ce da radi na AM3... Buldozer vec sumnjam...

Bulldozer je planiran za 2011 i biće izrađen u 32nm. Koliko je meni poznato AMD planira da u 2010 pređe na 32nm, što znači da će K10 verovatno doživeti još jednu reviziju pre nego što ode u penziju. Očekujem da će ta 32nm revizija raditi na AM3.

Aha, a masina mu se cuje kao omanji mlazni avion. Posto ga hladi sa "20" ventilatora. Imas sliku njegove konfe ovde na forumu pa pogledaj. ;)

Bio sam do nejga, poskidali smo te komedije od ventilatora i sada je tiha i nije vise na 3,85 vec na 3,95Ghz.

u poslednje 2 nedelje je dobrano opala cena 940 phenomu sa 200-205e na 169e, da li to znači da bi mogao uskoro da se pojavi 955 kod nas i da zasedne na onu cenu od 200-205e, ili ako ne on onda možda 945.
strašno se dvoumim da li da kompletno pređem na AM3 platformu sa nekom MSI G65 pločom ili da ostanem na AM2+ što bi me izašlo znatno jeftinije. u svakom slučaju i ploča i procesor mi ne ginu jer ova moja ne podržava am2+.

Koje temerature mogu da ocekuje sa Phenom 2 940 i Vendettom 2 ?
Uzeo danas za sada su temerature alarmantne...def napon 1.328 ide od 37-40 idle...cini mi se viskonesto o_O:p

izgleda da je ova asus-ova ploca dobra za jako veliki oc,a nije tako ni skupa

da mislio sam naspram intelovih vrhunskih ploca koje su uvek bile 200 i vise evra,a i nedavno je prodavana na oglasima za 90-tak evra

Poslednja izmena:
i920 kosta 265EUR kod nas. Koliko ce kostati PII 955 AM3? 300? Vrlo verovatno. Obe platforme su DDR3, a i dobre ploce kostaju slicno. Zasto bi pored i920 neko kupio PII 955 AM3? Stvarno ne razumem.

Ala ti je matematika!

Prvo, lupio si (NHF) cenu 955BE-a...

Drugo, najbolja LGA1366 ploca je MNOGO skuplja od najbolje AM3 ploce!

Primer DFI-a X58 je skuplja 60+ evra od DFI 790FX AM3 ploce!

A evo odlicnog testa koji poredi performanse i7 920 i Ph II X4 940:

http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=5410&pageid=3673

Iz koga se sasvim lako da zakljuciti da je Ph II X4 955BE+ DDR3 kombinacija, boljii jeftiniji izbor od i7 920+DDR3 kombinacije

Prvo bi mogao uzeti memorije, pa grafiku... pa tek onda 4 jezgra. :D

Плоча и меморија се подразумева (меморија већ узета, а плоча наручена).
Пошто јако мало играм игре (мање од 1% времена) графику нећу још мењати, чак планирам да користим интегрисану (790ГХ, тј ХД3300).
Са друге стране релативно често транскодујем филмове, тако да ће ми овај 940БЕ (већ је купљен) дати много боље резултате од Е5200 па макар га ти оверклоковао на 5ГХз ,)

Ломио сам се за и7 920, али је много скупља та платформа, могао сам да је купим, али ипак одустадох јер ми се чини да не доноси толику разлику у перформансама као у цени... Али волео бих имати један и7. :)
Q9ххх нису ни узимани у разматрање, слични су феномима, по мало већој цени, али се мени лично не свиђа то што још користе неке застареле технологије, велика потрошња чипсета и сл...

Moram da pitam opet posto mi par redova iznad niko nije odgovorio:(
Mozete li da postujete temeperature koje imate sa PII 940 pls bio bi veoma zahvalan cini mi se da su mi temerature previsoke i mnogo se nerviram...mada iskreno kuciste ima samo jedan 12 cm vent pozadi koji izbacuje vazduh ali unutra je prosto pakao...praznik danas ne mogu da kupim nista od ventova do ponedeljka utorka bas sam u panici...grficka je hladna kao led tako da nije od nje...
Temperature su u idle oko 38-41 C !! a najvishe sto sma video je dok sam malo vrteo 3DMarkove oko 51 C...nisam stigao mnogo da se poigram i testiram zato sto me temperature koche mnogo mada citam po netu da se PII inache mnogo greje i da je temp u idle poprilicno visoka...
Ako moze neki kometar ili savet znacilo bi mi :)
kiss

Poslednja izmena:
Moram da pitam opet posto mi par redova iznad niko nije odgovorio:(
Mozete li da postujete temeperature koje imate sa PII 940 pls bio bi veoma zahvalan cini mi se da su mi temerature previsoke i mnogo se nerviram...mada iskreno kuciste ima samo jedan 12 cm vent pozadi koji izbacuje vazduh ali unutra je prosto pakao...praznik danas ne mogu da kupim nista od ventova do ponedeljka utorka bas sam u panici...grficka je hladna kao led tako da nije od nje...
Temperature su u idle oko 38-41 C !! a najvishe sto sma video je dok sam malo vrteo 3DMarkove oko 51 C...nisam stigao mnogo da se poigram i testiram zato sto me temperature koche mnogo mada citam po netu da se PII inache mnogo greje i da je temp u idle poprilicno visoka...
Ako moze neki kometar ili savet znacilo bi mi :)
kiss

Ja jos cekam plocu pa ne mogu da ti pomognem, ali neko ce vec odgovoriti dok samo vidi pitanje. ;)
Elem, ako se plasis za visoke temperature, skini bocnu stranicu i pogledaj kakve su tada.
Kako kazes da je unutra "pakao" ovim bi ti bilo jasno sta da cinis... (stavi bar jos jedan vent da ubacuje vazduh).

Ako su ti ovo temperature na 3.6GHz, ne vidim razloga za uzbunu :trust:

Poslednja izmena:
stanica mi je skinuta ofc..to je to bez stranice...podesio sam na 18x 200= 3600MHz i digao napon na 1.425..mada tipa kada je bilo sve na default 1.325 napon i 3ghz radio je u idle na 38 39 C
kao sto rekoh za sada ne smem da je zatvorim zbog slabog strujanja vazduha u kucistu...sada pricam sa drugom ima GeminiII i isti proc kao i ja..isto idle 41 42C...

taj gemini nije bas tako dobar za quad-ove bolje uzmi neki drugi npr Scythe Mugen

Ala ti je matematika!

Prvo, lupio si (NHF) cenu 955BE-a...

Drugo, najbolja LGA1366 ploca je MNOGO skuplja od najbolje AM3 ploce!

Primer DFI-a X58 je skuplja 60+ evra od DFI 790FX AM3 ploce!

A evo odlicnog testa koji poredi performanse i7 920 i Ph II X4 940:

http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=5410&pageid=3673

Iz koga se sasvim lako da zakljuciti da je Ph II X4 955BE+ DDR3 kombinacija, boljii jeftiniji izbor od i7 920+DDR3 kombinacije
Kako te ne mrzi da kacis ovakve testove na koje dajes komentar kako je nesto bolje i to se jasno vidi?

Ovo je klasican gaming test iz kog se jasno vidi da ja i7 920 u vecini testiranih igara brzi u nekima isti, dve igre daju poresnost PII 940 procesoru a tri igre i7 procesoru.

PII 940 je brzi u dve igre i to ne nesto preterano brzi. Tomb Raider Underworld gde se broj freimova krec oko 115fps PII brzi je za 7% i HL2 gde se broj freimova krec oko 130fps PII brzi je za 15%, sve je to lepo ali ta razlika na tako velikom broju freimova nista ne znaci.

I7 920 je brzi u tri igre i to znacajno brzi, COMPANY OF HEROES gde se broj freimova krec oko 40fps i7 je brzi za 25%, Need for Speed Undercover gde se broj freimova krec oko 50fps i7 je brzi za 32% i Left_4_Dead gde se broj freimova krec oko 139fps i7 je brzi za 17%.

Ako sam dobro primetio test nije radjen na istim klokovima sto znaci i7 920 - 2.66ghz a PII 940 3ghz

Znaci tamo gde najvise treba kada je broj frejmova ispod 50fps i7 daj dosta bolje rezultate u odnosu na PII, sto je najvaznije strategija COMPANY OF HEROES gde ima dosta jedinica na terenu i gde snaga procesora dolazi do izrazaja i7 je brzi za 25%. SLI i CF performanse su za AMD platformu nedostizne u odnosu na i7, dok o ozbiljne aplikacijam kojih nema u ovom testu ne treba ni komentarisati, tek tu nema sta da trazi. Pokusaj da nadjes neki render test u kome PII daje bolje rezultate od i7 procesora na istom kloku, ne da ne daje iste rezultate nego je sporiji za najmanje 25% najcesce 50%. Isto tako overklok 24/7 je na strani i7 920 C0/C1 steping procesora gde se bez problma sa nekim boljim hladnjakom (Titan fenrir) postize 4ghz sa isklucenim HT 3.8 sa ukljucenim HT, dok sa vodenim hladjenjima i7 920 D0 steping ide na 4.4ghz sa svih 8 threadova pri naponu od 1.42v

Poslednja izmena:
Vrh Dno