Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

E sad i ti... kad si ti video da neko nije pohvalio proizvod koji testira i rekao koju lepu rec o njoj, tj. kada si zadnji put video da neko "nablati" ono sto testira. JA se bogami ne secam. Verujem da je to vestina pisanja i opstajanja u posu kojim se bavis. Biti umeren. Ja ne moram biti umeren jer ne zivim od pisanja tekstova, tj. moze mi se. :)

Video sam na Intel benchmark sajtu-AKA Anand Tech.

P.S A ja koliko vidim ti imas Intela.Jos zanimljivije...Pa probaj i ti da budes malo umereniji i sve ce biti cool.Nema ljutnje.

Poslednja izmena:
Pa ne znam sto si uporan u tome, ako u 800x600 i7 ima 200fps a p2 100fps, a tamo 'gde grafika koci' imaju istu, sta ti to govori? Da se oba ponasaju isto u svakodnevnom radu, u najcesce koristenoj rezoluciji za igre. Rekao sam lepo da se uzima nov racunar. Ja imam p35 plocu i normalno da cu pre uzeti q9550 nego i7 ili p2. Takodje, da kupujem nov i imam love, uzeo bih i7 jer x58 podrzava sli i cf. Ne sporim da se iz intela ne moze izvuci vise (zbog boljeg oc potencijala) ali nije tako crno na belo kako ti predstavljas stvari.
uporedjenjemcby.gif

P.S. A koliko vidim i ti i jos ovih 5-6 clanova koji ne dele moje misljenje imate AMD. Zanimljivo.

Pa? Imam jos 6 kompova pola je plavo(stize danas E8200 umesto E6300;)) a pola zeleno? Nisi dao niti jedan valjan argument, nego pricas po navici iz vremena P1&K8 vs C2D(Q) dranja. Ja vrlo dobro znam sta kupujem i zasta dajem novac, a igra se na svim tim masina sve u 16 kad napravim lanparty.

Gde je brzi u 1600? Sta pricas. Intel 35fps, PII 36fps, logicno greska "ocitavanja" jer kada je nesto oko 35,5 moze biti ili 35 ili 36, zar ne. Mora se zaokruziti. Lepo se vidi da grafika koci. U ostalom svako trosi svoje pare. ;)

Ok, greska ocitavanja, znaci svejedno je koji uzeti zar ne :)
A zasto bi neko uzeo dosta skuplju konfu koja radi isto, ko tu tosi tudje pare :p

P.S. A koliko vidim i ti i jos ovih 5-6 clanova koji ne dele moje misljenje imate AMD. Zanimljivo.

Kakve to sad veze ima? :)
Ja bih prvi uzeo i7 da je samo malo jeftiniji, igre gotovo da ne igram, pa mi ne smeta sto je u njima sporiji, u svemu ostalom je dosta brzi. Uostalom ako uskoro ne uzmem PII, mozda sacekam i5 :)
E5200 je super procesor takodje, ali ima malo jezgara :), a i treba mnogo da se ulozi preko da bi se terao na 3.9, radije cu da dam pare na mostu (a ne na cupriji) i imam tih, a brz racunar ;)

Imas pravo na misljenje i niko ti ga ne osporava. Ja kazem da je to zastareo nacin testiranja pa neka ga koriste i veterani iz vijetnama :d
Ako nista, pored npr ove 800x600 treba navesti i recimo 19x12 da se vidi skaliranje.
Pa upravo ono o cemu pricam, prije 10 godina se tako testiralo, to vise ne vredi.

Lepo si ovo rekao:)
Test u rezoluciji 800x600 ne moze da se nazove gaming test, moze da bude neka vrsta CPU testa, narociti kada se detalji spuste na minimum. Ako je gaming test, onda treba da nam da uvid u to kako se procesor ponasa u igram, 15' monitori odavno nisu aktuelni i takvi testovi bi trebali da se rade najmnje u rezoluciji 1280x1024 obavezno u 1680x1050 a bilo bi pozeljno i u 1920x1200 i to sa maksimalnim podesavanjima.
Isto tako treba koristiti kate u cenovnom rangu preko 300e, sto je karta na testu jaca mogucnost da procesor dodje do izrazaja je veca, posto jace karte traze odredjenu snagu procesora da bi dale svoj maksimum i prikazale korisnu stranu procesora sto se tice gaminga, narocitu u vecim rezolucijam i sa maksimalnim podesavanjim. Razlike su najuocljivije u 3Dmarku06 i Vantage, posto je taj softver napisan i maksimalno optimizovan da iz hardvera izvlaci maksimum i na kraju to boduje u finalnom scoru. Igre nisu tako optimizovane,kao recimo Crysis koji boduje samo klok grafike dok mu klok procesora (Inteal 45nm) nije tako bitan, ali ima i dosta igara kod kojih se moze primetiti razlika kada je proceso overklokvan i samu razlika u koju donosi razlicita arhitektura Intel vs AMD PII, u strateskim igram klok procesora donosi primetnu razliku. Crysis je nekako naklonjeniji PII i Q9xxx procesorima dok se i7 nesto bas i nije proslavio, ali zato je i7 bolji u GTA4 i FarCry2 i to dosta bolji, na strani i7 su i dosta bolje SLI i CF performanse.

Sto se gaminga tice PII moze da bude dobar izbora, ali stoji cinjenica da u nekim igram debelo podbacuje, tako da sam ja ipak za sigurniju i proverenu varijantu kao sto je neki E8500 sa plocicom P5Q Pro ili Deluxe, tu nema greske, klok sigurno preko 4ghz. Za sve one koji razmisljaju o Q9550 preporuka da pogledaju neki i7920 + Gigabyt EX58UD5, dovoljan je DDR3 1333mhz 3gb nista skuplji nije od nekih 4gb DDR2 1066mhz, klok memorije ne utice na gamingi niti 1% a ova kmbinacija ostavlja mogucnost kupovine jos jedne karta kada ona koja je vec u masini ne bude dovoljna sto donosi +80-95% u gaming performansama http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1796975&postcount=39 tako nesto do pojave X58 i i7 procesora nije bilo moguce.

PII uopšte nije loš procesor - čak suprotno. Poenta je da je novčano izdvajanje za dobru PII mašinu, koja će omogućiti visok OC uz stabilan rad i dobro hlađenje - ipak relativno veliko. Ploče koje imaju adekvatnu naponsku mogu da se izbroje na prste (jedne ruke) i nisu nimalo jeftine. Znači - ništa od onih priča o dobrom OC-u za male pare (uopšte ne pričam o LN2).
Mada, ruku na srce, AMD je tu i dalje u prednosti u odnosu na konkurenta (mislim na ekonomski faktor).
Ovde mnogi zaboravljaju da 10-20% razlike u testovima nije ama baš ništa - k'o da prvi put imaju komp. U većini slučajeva ni iskusni korisnik neće primetiti razliku u svakodnevnom radu/igranju.
Sve se svodi na dubinu džepa i lični afinitet.

Jos jedan test 995-ke,ovog puta i sa DDR3 memorijom.Po ovome 955+DDR3 razbija svaki C2Q i u nekim testovima i i7 920 sa turbom.DDR3 izgleda da pomaze primetno kad su igre u pitanju jer su rezultati dosta bolji.Inace lik koji je radio test je poznat na XS(XIP je) i tera i7 kao primarni PC,znaci nije tamo neki levak :p

Poslednja izmena:
Ploče koje imaju adekvatnu naponsku mogu da se izbroje na prste (jedne ruke) i nisu nimalo jeftine.

Nije istina da ti treba ne znam kakva naponska. X4 8x0 i X3 7x0
kao i ovi sto stizu u maju X2 5x0 (Callisto); X4 6xx(Propus); X3 4X0(Rana); X2 2xx(Regor) mogu da rade na svakoj ploci posto im je TDP ispod 100W i eto OC_a za malu lovu.

Poslednja izmena:
Jos jedan test 995-ke,ovog puta i sa DDR3 memorijom.Po ovome 955+DDR3 razbija svaki C2Q i u nekim testovima i i7 920 sa turbom.DDR3 izgleda da pomaze primetno kad su igre u pitanju jer su rezultati dosta bolji.Inace lik koji je radio test je poznat na XS(XIP je) i tera i7 kao primarni PC,znaci nije tamo neki levak :p

Ima gresku, u grafikonima pise da Q9550 radi na 2666 kao i Q9400. U stvarnosti Q9550 radi na 2.83GHz :)

Ima gresku, u grafikonima pise da Q9550 radi na 2666 kao i Q9400. U stvarnosti Q9550 radi na 2.83GHz :)

Da greska je u grafikonima,umesto 2.83Ghz pise 2.66Ghz.Rezultati su na mestu jer su izmedju Q9650 i Q9400 :).

Poslednja izmena:
Zanimljivo je koliku prednost i7 ima u winrar i 7zip benchu, dok je u "praksi" razlika dosta manja.
ps http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/04/23/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition-cpu-am3/9

Poslednja izmena:

i920 kosta 265EUR kod nas. Koliko ce kostati PII 955 AM3? 300? Vrlo verovatno. Obe platforme su DDR3, a i dobre ploce kostaju slicno. Zasto bi pored i920 neko kupio PII 955 AM3? Stvarno ne razumem.

E5200 je super procesor takodje, ali ima malo jezgara :), a i treba mnogo da se ulozi preko da bi se terao na 3.9, radije cu da dam pare na mostu (a ne na cupriji) i imam tih, a brz racunar ;)
Kako treba da se ulozi puno? Ploca od 70e i cooler od 12e su puno?

Pa ne znam sto si uporan u tome, ako u 800x600 i7 ima 200fps a p2 100fps, a tamo 'gde grafika koci' imaju istu, sta ti to govori? Da se oba ponasaju isto u svakodnevnom radu, u najcesce koristenoj rezoluciji za igre. Rekao sam lepo da se uzima nov racunar. Ja imam p35 plocu i normalno da cu pre uzeti q9550 nego i7 ili p2. Takodje, da kupujem nov i imam love, uzeo bih i7 jer x58 podrzava sli i cf. Ne sporim da se iz intela ne moze izvuci vise (zbog boljeg oc potencijala) ali nije tako crno na belo kako ti predstavljas stvari.
uporedjenjemcby.gif

Ne nije crno ni belo. Valjda zato ti i imas E8600@4,5Ghz posto nije crno/belo. :D

i920 kosta 265EUR kod nas. Koliko ce kostati PII 955 AM3? 300? Vrlo verovatno. Obe platforme su DDR3, a i dobre ploce kostaju slicno. Zasto bi pored i920 neko kupio PII 955 AM3? Stvarno ne razumem.

Vrlo verovatno da će biti oko 300€, budući da mu je napolju cena $245 ili 235€. Realno kod AMDa razlika u performansama između DDR2 i DDR3 konfiguracije je gotovo zanemarljiva (2-3%), a uzimanjem DDR2 ploče i memorije može se uštedeti 30€.

Budući da planiram uskoro upgrade, gledao sam koliko bi me izašla AMD mašina sa PII X4 945 i DDR3, a koliko Intel sa i7 920. Razlika u ceni je bila preko 100€ (sa pretpostavkom da će 945 kod nas biti oko 210€) i takva cena mi već prelazi raspoloživi budžet. Dakle, ne ulazi u dalje razmatranje. Što se tiče C2Q, Intel konfiguracija sa Q9550 (sa kojim je PII 945 tu negde) je nešto skuplja. Čak i da isto koštaju pre bih uzeo AMD, jer za AM3 se mogu očekivati novi procesori i neki kasniji upgrade, za razliku od LGA775.

Je l sad jasnije zašto bi neko pored i7 i C2Q uzeo PII X4? ;)

Poslednja izmena:

Ja mislim da ce PII 955 AM3 kod nas da kosta 600 evra, s obzirom da su PII 920 i 940 kostali po 550 evra, ovaj mora da bude bar 600 evra.

Ma šta lupate, kakvih 600e. koštaće 250e kad se pojavi i to će garant atom biti prvi. verovatno će se prvi primerci pojaviti uskoro kad dođe do prvog popusta u EU na 220e.

Hajde budi realan :).Zar zaista mislis da ce 955 da kosta 300e kod nas?? U vrh glave ce zameniti 940 BE u cenovnom rangu pre pojeftinjenja ili ce biti nesto malo skuplji.
955 je negde izmedju q9550 i q9750 po perf. i kosta manje od q9550.U igrama i pojedinim aplikacijama cak je uporediv sa i7 920(sa ukljucenim turbom).955 ide i u jeftinije ploce jer je 125W i ne zahteva da ploca podrzava 140W CPU i lako se OCuje jer je potpuno otkljucan. Ne razumem sta si se toliko "navrzo" na Phenom2 :),ako nista drugo imaces jeftinije c2q procesore zato sto je AMD postao konurentan i u mid-high segmentu...

Poslednja izmena:
^to je verovatno zato sto je DFI takmicenje:) samo mi nije jasno zasto su odredili sa kojim procesorima ce se raditi, Verovatno je to neki dil sa AMD i Intelom.

Dobro su ovo osmislili, takmicenje u postizanju maksimalnog kloka sa njihovim plocama, koje inace izvlace maksimalni moguci klok iz porocesora, tako da ce do izrazaja doci ono sto je najbitnije za dobar klok kod i7 920 BusSpeed a kod PII nesto drugo sto utice na postizanje extremnog kloka a sto je kod DFI ploca najbolje odradjeno, he he bas su domisljati:)

^to je verovatno zato sto je DFI takmicenje:) samo mi nije jasno zasto su odredili sa kojim procesorima ce se raditi, Verovatno je to neki dil sa AMD i Intelom.

Dobro su ovo osmislili, takmicenje u postizanju maksimalnog kloka sa njihovim plocama, koje inace izvlace maksimalni moguci klok iz porocesora, tako da ce do izrazaja doci ono sto je najbitnije za dobar klok kod i7 920 BusSpeed a kod PII nesto drugo sto utice na postizanje extremnog kloka a sto je kod DFI ploca najbolje odradjeno, he he bas su domisljati:)

Da,tako sam odgovorio zato sto si napisao ponosni vlasnici PII mogu da se...A trebao si napisati: Ponosni vlasnici PII 940 i DFI ploce mogu da se oprobaju...:)
Stvarno bzvz sto ogranicavaju samo na ta dva proca,za ploce razumem.

Poslednja izmena:
Vrh Dno